menu

Rocky Balboa (2006)

mijn stem
3,30 (1810)
1810 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Sport
102 minuten

geregisseerd door Sylvester Stallone
met Sylvester Stallone, Burt Young en Antonio Tarver

Rocky Balboa, één van de grootste bokskampioenen in de geschiedenis, heeft al jaren niet meer gebokst, The Italian Stallion, die bekend stond om zijn stalen kaak en zijn wilskracht om te winnen. Zijn vrouw Adrian is inmiddels overleden en zijn zoon en hij zijn inmiddels uit elkaar gegroeid. Rocky woont weer in de straten van Philadelphia waarin hij een restaurant runt. Wanneer ESPN een virtuele match toont tussen hem en de huidige wereldkampioen, Mason Dixon, en belachelijk wordt gemaakt op tv, begint Rocky na te denken. Uiteindelijk wordt hij door de manager van Dixon overgehaald om nog één keer de ring in te gaan...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=8tab8fK2_3w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van John Milton
3,5
Verdiend half puntje erbij na herziening. Hier zat een stuk meer karakter in dan ik me herinnerde.

avatar van IH88
3,5
“Yo, Adrian, we did it... We did it.”

De tussenliggende jaren hebben duidelijk voor nieuwe inspiratie gezorgd bij de makers en Stallone zelf. Dit zesde deel zit goed in elkaar en Stallone ziet er bewonderenswaardig fit it. Door de dood van Adrian moet Rocky zichzelf ook weer herpakken, en dat zorgt duidelijk voor nieuwe inspiratie bij de schrijvers.

De band met zijn zoon wordt ook goed uitgewerkt en Stallone en Ventimiglia hebben een goede chemie. Ook Young is er weer bij en dat is toch altijd weer een meerwaarde. Alleen Tarver vond ik wat minder als bokser die het uiteindelijk tegen Rocky opneemt. Maar Rocky en Stallone zijn zeker nog niet versleten, alhoewel dit wel het afscheid van Rocky is in de boksring. Een waardig afscheid.

avatar van Chainsaw
2,5
Nostalgie is een belangrijk element in de Rocky franchise. En dus is het ideaal voor Sylvester Stallone om 30 jaar na het origineel eens herinneringen op te gaan halen. En niet alleen Stallone de regisseur en scenarist haalt herinneringen op, ook zijn personage Rocky kan het verleden niet loslaten. Zijn vriend Paulie wordt er doodmoe van. ‘Leef niet zo in het verleden!’ roept hij steevast. Maar Sylvester Stallone moet. Zijn geliefde Rocky franchise mag niet met het magere Rocky V eindigen. Laten we de film daarom ook maar geen Rocky VI noemen, maar simpelweg Rocky Balboa.

Om niet te ver van het geliefde origineel af te staan, laat Stallone alles de revue passeren. Soms zover dat Rocky Balboa bijna een semi-remake genoemd mag worden. Rocky is weer de underdog en wordt uitgedaagd om te vechten tegen een donkere kampioen, die denkt makkelijk te gaan winnen. Rocky traint, koopt een hond en papt ondertussen aan met een dame. Was de romantiek al niet het sterkste element uit de eerste Rocky, hier is de relatie tussen Rocky en Marie - en al helemaal de zoon van Marie - zo interessant als opdrogende verf en bovendien totaal onnodig. Het gaat in ieder geval nergens naar toe. Hetzelfde geldt voor de relatie met zijn zoon, ook een vrij zoutloze rol. En toch krijgen Marie, haar zoon en Rocky Jr. enorm veel aandacht. Hadden ze die tijd maar gestoken om Rocky’s tegenstander Mason Dixon een beetje uit te werken en daar op z’n minst een gewichtig personage van te kleien. Hun eindgevecht is de moeite waard en Stallone laat zien dat hij zelfs op 60 jarige leeftijd nog een overtuigende Rocky in zich heeft. Maar jammer genoeg is Rocky Balboa qua film verder niet bepaald interessant.

2,5 sterren.

avatar van mjk87
2,0
Wel iets beter dan deel II, III en IV (V nog niet gezien) maar het houdt niet over. De film is op momenten best sfeervol, maar Stallone legt het even vaak ook zeer dik erop. Weinig subtiel dit. De hele aanloop duurt ook vrij lang zonder dat er echt ontwikkeling in zit. Op een gegeven moment is het punt wel duidelijk. Verder weer hetzelfde als altijd, met onder een muziekje wat trainingen en aan het eind weer een gevecht. In dat gevecht is nog wel wat visuele spielerei dat het interessant maakt, maar het is ook chaotisch en op het oog zonder idee geschoten. 2,0*.

avatar van Bram0108
3,5
Fantastische film! Bij een Rocky film hoort een Rocky gevoel, dit komt perfect tot uiting in deze film. Misschien is dit tot hier aan toe wel de beste!

avatar van rcuppen79
3,5
rcuppen79 schreef:
Rocky Balboa is misschien wel het enige echt geslaagde vervolg op de filmklassieker Rocky uit 1976.

Goed, de film heeft nog steeds een ongeloofwaardig eindgevecht, maar deze film keert terug naar de bron door voldoende aandacht te besteden aan het drama buiten de ring. En ditmaal komt het wel goed uit de verf en voelt het niet geforceerd aan.

De grauwe fotografie roept herinneringen op aan het origineel. Stallone acteert degelijk en ook Burt Young is weer als vanouds op dreef als de immer cynische Paulie. Bokser Antonio Tarver speelt de verwende wereldkampioen boksen Mason Dixon, die ditmaal wat weg heeft van Mike Tyson. In de bijrol valt met name Geraldine Hughes op, die hier de vrouwelijke hoofdrol voor haar rekening neemt. Talia Shire, die in de vorige vijf films de vrouw van Rocky speelde, keerde voor dit vijfde deel niet terug en werd uit het verhaal geschreven.

Een waardige afsluiter van één van de beroemdste filmreeksen uit de filmgeschiedenis.


Rocky Balboa is de eerste en enige Rocky-film die ik ooit in de bios zag. Daarna nog een keer op dvd en nu na ruim 10 jaar een herziening van deze laatste Rocky-film.

In mijn vorige review noemde ik Rocky 6 het meest geslaagde vervolg op Rocky, maar daar kom ik nu op terug. Rocky II en IV vind ik persoonlijk toch een stuk leuker om naar te kijken.

De grauwe stijl en het drama in deze film zijn goed, maar zo'n film als Rocky maak je maar één keer. Aan die film klopte alles. Rocky 6 heeft zo z'n mankementen. Zo is Rocky's tegenstander in deze film weinig interessant en krijgt hij nauwelijks aandacht. Er wordt meer tijd geïnvesteerd in het uitdiepen van Rocky's leven en komen we meer te weten over diens leven na het einde van z'n bokscarrière. Gelukkig is Stallone wederom uitstekend op dreef en draagt hij deze film op z'n brede schouders.

Wat ik wel apart vond in deze Rocky film is dat ze ook bekende boksers als Muhammad Ali benoemden en ook Mike Tyson nog even in beeld lieten zien. Maar hoe plaats je deze figuren in de Rocky wereld?Apollo Creed (die duidelijk was geïnspireerd op Muhammad Ali) werd destijds gezien als misschien wel de beste bokser ooit. De naam van Ali wordt nergens genoemd in de eerste vijf films. Terwijl hij in de echte wereld door menigeen als de grootste ooit wordt beschouwd.
Ook Tyson kan ik niet echt plaatsen in de Rocky wereld. Zijn opkomst moet ongeveer ten tijde zijn geweest met Rocky V, maar werd toen blijkbaar nog niet gezien als een serieuze bokser.
Mijns inziens hadden ze de fantasy wereld van Rocky intact moeten laten. I.p.v. een computergevecht tussen Rocky Marciano & Muhammad Ali, hadden ze Ali moeten vervangen door Creed en de korte cameo van Tyson hadden ze kunnen omruilen met een cameo van Mr. T.

Maar goed, dat soort kleine details verstoren natuurlijk niet het kijkplezier van Rocky Balboa. Want al met al is dit een waardige afsluiter van de Rocky-reeks. Het figuur Rocky zelf, zou echter nog terugkeren in de film Creed en binnenkort Creed 2.

avatar van Bram0108
3,5
Gelukkig was Rocky V niet de afsluiter van de prachtige reeks, deze film is vele malen beter. Creed zie ik als gewoon een nieuwe reeks met Rocky als personage.

avatar van Sergio Leone
2,0
Meh.

Beetje in de trant van deel 5: vrij lamlendig en senitimenteel gezwets om niks. Het authentieke van deel 1 wordt nergens gehaald, maar ook het vlottere uit deel 3 en 4 is helemaal verdwenen.
Ook hier weer wat familiale dingetjes wat totaal niet boeit. Komt daarbij dat Mason Dixon een weinig tot de verbeelding sprekende uitdager is.

Sylvester Stallone is slecht als vanouds. Veel zenuwachtig gebrabbel weer. Ook als regisseur haalt hij vreemde stoten uit. Zeker visueel is deze film de lelijkste uit de reeks - met voorsprong. Heel veel schelle kleuren en rare belichting. Samen met deel 5 toch wel het zwakke broertje uit een op zich nog redelijk vermakelijke reeks.

2

avatar van des1
3,0
Inmiddels zijn we ruim 12 jaar weer verder. Wordt Rocky X iets van een boks match tegen de Predator?

avatar van xaid
2,0
des1 schreef:
Inmiddels zijn we ruim 12 jaar weer verder. Wordt Rocky X iets van een boks match tegen de Predator?
gigity

avatar van Metalfist
3,5
Lotta people come to Vegas to lose... I didn't

Sylvester Stallone maakte de eerste 5 Rocky films in een periode van 14 jaar (van 1976 tot en met 1990) maar besloot om 16 jaar na deel 5 (in 2006 dus) toch nog met een nieuw deel af te komen. Hoewel hij nochtans meerdere keren had aangegeven dat de franchise effectief ten einde was, is hij uiteindelijk (zoals een aantal keer eerder) op die beslissing teruggekomen. Ik vind het niet erg in ieder geval omdat het misschien wel één van de meest kwalitatief consistente franchises is die ik ken.

Geen enkel deel scoort namelijk lager dan 3.5* en wat met Rocky Balboa aka Rocy VI? Die krijgt ook gewoon netjes een 3.5*. Al moet ik wel toegeven dat het even aan een zijden draadje heeft gehangen, maar dat heerlijke eindgevecht heeft me over de streep getrokken om toch dat halfje extra te geven. Qua plot vind ik dit wel de minste van de reeks. Het is moeilijk om juist te pinpointen waar het misloopt, maar voor mij is het vooral het gemis van Adrian. Er zijn in het verleden al meer iconische personages uit de reeks geschreven (Creed en Mickey) maar die driehoeksverhouding Rocky/Adrian/Paulie was juist wat die emotionele scènes sterk maakte. Nu probeert Stallone wel een aantal dingen uit, maar gaat hij een beetje de mist in met de vader-zoon scènes, op zo'n momenten heb je gewoon Adrian nodig. Dat neemt echter niet weg dat het wel knap is in hoeverre Stallone blijft proberen om zijn reeks opnieuw uit te vinden. Geïnspireerd op een aantal echte gebeurtenissen (onder andere George Foreman die op 45-jarige leeftijd de 26-jarige Michael Moorer knock-out heeft geslagen) krijgen we nog wat meer inzicht in het leven van Rocky zelf en gelukkig beseft hij ook goed genoeg dat hij het niet kan maken om Rocky effectief te laten winnen.

Al gun je het hem wel natuurlijk, het blijft toch het leukste personage dat Stallone ooit in zijn carrière heeft gespeeld en ik blijf er met veel plezier naar kijken. Hij is een stuk verouderd dus ten opzichte van de voorganger en hoewel het hier en daar net wat te ongeloofwaardig wordt, werkt het op de een of andere manier wel. Ook Burt Young is danig verouderd, maar overtuigt nog steeds over de gehele lijn. Die conversaties tussen hem en Stallone in de aanloop van het gevecht.. Het geeft toch kriebels. Slimme zet ook van Stallone om Milo Ventimiglia als Rocky Jr. te casten in plaats van zijn eigen zoon zoals indertijd met Rocky V. Een geloofwaardige verbetering. Tof ook dat Tony Burton nog kan wederkeren als Duke en hoewel ik het fijn vind dat Marie uit de eerste Rocky wordt bovengehaald, is het jammer dat Jodi Letizia niet is teruggekeerd voor de rol. Geraldine Hughes doet het daarvoor niet slecht hoor, maar had die continuïteit wel tof gevonden. Dan rest eigenlijk vooral nog de uitdager in het geheel en Antonio Tarver is eigenlijk een redelijk povere tegenstander. Het is alvast geen Dolph Lundgren, Carl Weathers of Mr. T.

De laatste 'officiële' Rocky film, maar Stallone gaat gewoon verder met Creed natuurlijk. Die heb ik ook nog liggen dus benieuwd wat dat gaat geven en dan moet ik ineens maar eens achter Creed II aangaan, je moet de franchise toch wat compleet houden. Persoonlijk vind ik dit samen met deel 5 het minste deel, maar toch frappant wat voor een kwaliteit de reeks in het algemeen blijft hebben. Daar kunnen andere franchises nog een puntje aan zuigen.

3.5*

avatar van Lebarron
2,5
De afsluiter van de Rockyserie, althans Rocky als bokser want iedereen weet dat Rocky weer opdook in de Creedserie. Het verhaal van Rocky Balboa had beter uitgewerkt moeten worden. Het komt nogal rommelig over en het plot is tamelijk ongeloofwaardig. Rocky zit na de dood van zijn vrouw in een fikse midlife crisis. Hij leidt een leeg leven als restauranteigenaar en teert voornamelijk op zijn oude roem door klanten te vermaken met boksverhalen. Paulie is zijn enige vriend en steun en toeverlaat sinds hij met zijn zoon gebrouilleerd is. Hij wil zijn leven invulling geven door op amateurbasis weer te gaan boksen. Tegelijk is de huidige kampioen Mason 'The Line' Dixon boos omdat hij op tv in een simulatiegevecht met Rocky vernedert is. Hij daagt Rocky uit en Rocky accepteert. Helaas koos Stallone ook hier weer voor een echte bokser in plaats van een acteur die een goede bokser kan spelen als tegenstander. In deze film mag Antonio Tarver het proberen om een charismatische opponent voor Rocky te vormen en hij faalt enorm. Nooit komt Tarver over als een waardig kampioen maar eerder een als een zeurende puber die respect eist van de grote mensen door boos op de grond te stampen. Ook de naam Mason 'The Line' Dixon slaat als een vlag op een strontschuit. De Mason Dixon Line is de scheidslijn tussen de Noordelijke en Zuiderlijke staten in de USA. Met die kennis denk ik dus eerder aan een Willie Nelsonachtige hillbilly wanneer ik die naam hoor dan aan een donkere kerel met afgezakte broek en zijn petje achterstevoren. Ik houd van de Rockyserie maar hij had een betere afsluiter als bokser verdient dan deze rommelige en afgeraffelde film met onwaardige opponent.

avatar van Black Math
0,5
Tja, dit is niet echt geloofwaardig meer. Computersimulaties die kennelijk heel serieus genomen worden gevolgd door een gevecht tussen een ouwe man en een wereldkampioen in wedstrijdvorm, wat de laatste natuurlijk met één hand op de rug zou moeten winnen, ook al heet de ouwe man Muhammed Ali.

Verder het nodige drama, wat sterk naar melodrama neigt zoals de hoofdpersoon in zijn eigen verleden duikt. En natuurlijk het nodige drama met zoonlief. Ondanks dat de film visueel een update heeft, voelt de formule behoorlijk sleets aan. Niet eens de slechtste Rocky film, maar meer dan 0,5* kan ik hier toch niet aan kwijt.

2,0
Op zich alltijd leuk om weer een Rocky film te zien maar echt serieus moet je dit deel zeker niet nemen, het is totaal belachelijk dat een 60 jarige (blind aan 1 oog en met een hersenbeschadiging als ik me goed herinner) partij kan geven aan een wereldkampioen op de toppen van zijn kunnen...kom op Sly, dat gaat te ver....jammer..

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
"Yo, Adrian, we did it... We did it."

Afgelopen weken de Rocky reeks opnieuw aan het kijken geweest en nu kwam ik uit bij het slot van de reeks, totdat Rocky weer aan de bak kwam in Creed althans. Ik heb over deze Rocky Balbao lange tijd geen beste gedachten gehad. Even nagelezen in dit topic, maar in 2007 gaf ik er 2 sterren aan en een jaar of 10 geleden met 3 sterren een kleine voldoende. Schijnbaar zit een stijgende lijn in en moest ik deze film leren waarderen, want ik verhoog 'm opnieuw.

Rocky Balbao raakt me. Het is een schitterende nostalgische rit naar die oude delen. Stallone is hier een dikke zestiger, maar speelt zijn rol opnieuw overtuigend. Ik durf het personage Rocky wel een van de meest iconische filmpersonages ooit te noemen. Rocky V was 16 jaar voor deze film gewoon een enorme teleurstelling met een slap verhaal, veel te veel saai geneuzel en zelfs met een Stallone die de rol op de automatische piloot speelde. Misschien goed dat er een lange tijd overheen is gegaan nu, want de film voelt weer fris aan. De beroerde acteurs uit deel V (zijn vreselijk matig acterende zoon Sage Stallone en die mislukte amateurbokser) zijn verdwenen waardoor de focus hier weer op Rocky kan liggen. Zijn vrouw Adrian is dood, maar zijn beste vriend Paulie is er nog wel. En Rocky's zoon speelt hier ook weer een rol, maar nu gelukkig in een bijrolletje en een stuk beter door een andere acteur vertolkt. Wel jammer dat echt opvallende karakter zoals voorheen Apollo Creed, Ivan Drago of Clubber Lang waren hier niet aanwezig zijn. De film gaat meer voor realisme en ergens snap ik het wel, maar zulke excentrieke figuren waren wel lachen.

Wat me destijds tegen stond aan de film is het gebrek aan realisme, maar als je zoals ik de serie nu een paar keer hebt gezien dan moet je daar niet te hard over klagen, want al die films waren zo. Dus het schrijfwerk van de moeilijke band tussen Rocky en zoon die plots weer top is of het eindgevecht van een opa die bijna van de wereldkampioen won zie ik gewoon door de vingers. Best een goed eindgevecht, dat mooi is gefilmd met de zwart-wit flitsen en het commentaar erbij. Ik ben gewoon een sucker voor dat soort momenten. Als de bekende muziek van Bill Conti klinkt en de hele zaak Rocky's naam scandeert, dan ben ik tevreden. Dat is alles wat ik zoek in een Rocky film. Het trainen, het boksen, de emoties. Het werkt.

3,5* (was 3*)

Gast
geplaatst: vandaag om 19:34 uur

geplaatst: vandaag om 19:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.