menu

First Blood (1982)

Alternatieve titel: Rambo: First Blood

mijn stem
3,55 (2541)
2541 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama
93 minuten

geregisseerd door Ted Kotcheff
met Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met een stadsheriff, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

zoeken in:
avatar van DBTim
4,0
Eindelijk eens gezien en goed bevallen! Heerlijke sfeer in het koude Canada. Stallone doet het uitstekend en het verhaal vliegt nergens uit de bocht. Top actiefilm!

avatar van Richard_Voorhees
3,5
Een beste actiefilm waarin Stallone zijn kunnen als actieheld laat zien. Hij heeft ook de perfecte kop voor een doorleefde Vietnam vet. Degelijk acteerwerk en voldoende actie zorgen ervoor dat de tijd omvliegt met deze eerste Rambo. Ik zeg op naar deel twee!

avatar van Tom-Hanks
3,5
Een toffe film om naar te kijken. Ik heb me zeker niet verveeld.

Het spijtige vond ik dat de film een open einde had. Zo weet je niet hoe het verder gaat en dat heb ik liever niet. Maar het begin was allesbehalve saai. Rambo wordt opgepakt wegens opstandigheid tegen de politie. Maar Rambo is een oorlogsveteraan, een heel goede zelfs. Door de oorlog is hij getraumatiseerd. Wanneer men hem wil scheren, komen de waanbeelden hem voor de ogen en wordt hij agressief. Na de dood van een politieagent, wil de politie koste wat kost de gevangenneming van Rambo, die zich verbergt in het bos.

3.5* lijkt mij de beste beoordeling.

MaartenTuinstra
Boeiende actiefilm.

Canada is het decor voor deze kort maar krachtige actiefilm met de zwijgzame Stallone in de hoofdrol. De rol lijkt hem op het lijf geschreven en ook de rest van de cast overtuigt. De puike actie wordt goed in beeld gebracht en de soundtrack mag er ook wezen. Het einde vond ik wel een beetje abrupt en niet op zijn plaats. Al met al een kundige film, maar net niet bijzonder genoeg voor 4*.

3.5*

avatar van SturyNijmegen
4,0
Deze film heeft indruk gemaakt, vooral als Rambo door de politie keihard word aangepakt en hij flashbacks krijgt naar de hel van Vietnam met daarop zijn spectaculaire vlucht op een motor

2,5
TMP
Rambo is een bekende naam, maar deze eerste kennismaking valt mij toch een beetje tegen. De opening is wel best sterk, maar daarna vlakt het behoorlijk af. De actiescènes brengen mij niet echt op het puntje van mijn stoel en verlopen nogal voorspelbaar. Qua plot en acteerwerk stelt het ook niet heel veel voor. Weinig memorabel.

avatar van Thorak
4,5
Dit deel is dan ook meer drama dan aktie.
Het plot stelt wel degelijk veel voor, als je de situatie van teruggekeerde Vietnam-veteranen toentertijd kent tenminste. Ik vind dit juist zeer sterk uitgebeeld in deze film!

m1chel
Wie aan Rambo denkt, denkt direct aan een overdreven onverslaanbare oorlogsmachine die het in zijn eentje kan opnemen tegen een heel leger getrainde militairen. Toch is First Blood geen typische Rambo-film zoals zijn 3 vervolgen. First Blood is een vrij realistische kijk op hoeveel schade een ex-commando van een speciale eenheid kan aanrichten. Want hoewel de bodycount oploopt in de vervolgen en de situatie steeds ongeloofwaardiger wordt, was dit eerste deel uit de Rambo-reeks een aanklacht tegen het Amerikaanse volk, die zijn veteranen uitkotste na hun terugkeer uit Vietnam. Dit wordt prachtig weergegeven in het eerste deel van de film, waar Rambo alleen maar iets wil eten in het stadje, maar door zijn uiterlijk geweigerd wordt door de plaatselijke sheriff. Als Rambo uiteindelijk gearresteerd wordt, gaat hij zo mak als een lammetje mee, alleen weigert hij mee te werken aan alles in het politiebureau. Hij wordt uiteindelijk zo slecht behandeld dat hij flashbacks krijgt naar de traumatische ervaringen die hij in Vietnam had. Als de agenten hem willen scheren, en dat gebeurd droog, wordt het de getraumatiseerde oorlogsveteraan teveel en baant zich vechtend een weg naar buiten om zo naar de bossen te ontsnappen en daar te schuilen.

John Rambo wordt natuurlijk gespeeld door Sylvester Stallone die vreemd genoeg niet de eerste keus was voor de hoofdrol. Voordat Stallone de hoofdrol kreeg, was hij ondertussen al aangeboden aan Al Pacino, maar hij weigerde de rol omdat zijn voorstel werd afgewezen om Rambo meer als een maniak te laten overkomen. Ook werd er voor de hoofdrol aan Robert de Niro gedacht, maar het is niet bekend of deze rol ook daadwerkelijk is aangeboden aan de Niro. Michael Douglas en Nick Nolte weigerde eveneens de rol van Rambo te spelen, waarna Stallone natuurlijk in beeld kwam. En Stallone maakte een onvergetelijke indruk als John Rambo, want zelfs in de achterbuurten van Mongolië kent iedereen de naam Rambo wel. Heden is de naam Rambo een begrip geworden en behoren de films eigenlijk tot de basiskennis voor veel filmliefhebbers. Maar in eerste instantie was First Blood helemaal geen succesfilm, de status die Rambo nu heeft werd pas bereikt in de kaskraker Rambo: First Blood part II.

Het verhaal is gebaseerd op de roman van de Amerikaanse schrijver David Morell, die alleen voor het eerste verhaal heeft gezorgd uit de reeks. Dit is ook niet zo vreemd, want volgens het boek kunnen er helemaal geen vervolgen meer komen, want Rambo sterft aan het einde van het boek. Deze scène is ook gefilmd en zat in de eerste versie van de film, maar na de persvertoning werd door dit einde de film slecht ontvangen. Uiteindelijk hebben de schrijvers het einde veranderd, ook omdat de filmmaatschappij erop aandrong in verband met eventuele vervolgen. Het boek concentreert zich ook meer op de emotionele kant van Rambo dan dat de film doet, waardoor het verhaal uit de roman nog intenser wordt dan in de film. De uiteindelijke ruwe draft van de film duurde ruim drie uur, maar werd terug gebracht naar de uiteindelijke 93 minuten die de film nu duurt. Als filmliefhebber zou ik dolgraag de drie uur durende versie eens willen zien, puur uit nieuwsgierigheid.

Regisseur Ted Kotcheff had de sfeer ook perfect te pakken in de film. De grauwe sfeer die in het stadje heerst en vooral in de bossen zijn belangrijke factoren die de film zo goed maken. Toch zijn er wel een aantal dingen gedateerd, maar die zijn wel op een hand te tellen. Hiermee doel ik op de onweersbui die in de bossen losbreekt als de agenten naar Rambo opzoek zijn. Je kan duidelijk zien dat het flitsende lampen zijn, vooral als je goed door de bomen kijkt zie je dat er soms zelfs wat zonlicht door de bomen komt. Van die continuïteitsfouten heeft de film overigens wel meer last, want de lucht veranderd veelal in zwaar bewolkt naar zonnig en opengebroken in een oogwenk. Maar laat dat de pret vooral niet drukken, want First Blood is een prachtige film, die helaas het label van zijn vervolgen meekrijgt. Niet dat de vervolgen slecht zijn, integendeel zelfs. Qua actie en coolheid is Rambo: First Blood part II zelfs een stuk beter dan First Blood. Maar tegenstanders van de film en natuurlijk actiefilm haters kan ik rustig deze eerste Rambo uit de reeks aanraden, want de film is meeslepender en realistischer.

Aan de rest van de cast ligt het trouwens ook niet en op sommige momenten zou je iemand kunnen herkennen die nu redelijk naam heeft gemaakt. Ik heb het dan over David Caruso, die van 2002 tot 2012 in de hit serie CSI: Miami de hoofdrol vertolkte. Naast hem zien we Brian Dennehy die helemaal op zijn plaats is als etterige sheriff. Dennehy speelt veelal bijrollen en heeft gespeeld in films als Righteous Kill, Romeo + Juliet en het indrukwekkende Gorky Park. En dan natuurlijk Richard Crenna die voor altijd verbonden zou blijven met zijn karakter kolonel Samuel Trautman. Met Crenna hadden de makers destijds een zeer grote en ervaren acteur om aan de cast toe te voegen. Crenna speelde de rol van de kolonel tot aan Rambo III en overleed op 17 januari 2003 op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker en hartfalen.

avatar van max cady
5,0
Ik denk dat ik een jaar of 11 was (1990) toen ik deze voor het eerst samen met mijn vader keek. Het was ook de eerste film die ik samen met hem keek. Fantastisch, wat een impact heeft dat op mij gehad gehad destijds. Ten eerste omdat ik natuurlijk nog nooit zoiets had gezien als Rambo en ten tweede dat ik samen met mijn vader een volwassen film mocht kijken. Hij had geen betere kunnen kiezen.

Inhoudelijk is eigenlijk alles al geschreven over deze film. Fijne film en wat mij betreft de grondlegger van de "one man army" films met het verschil dat first blood nog geloofwaardig overkomt. Binnenkort maar weer eens herzien. Voor mij een speciale film! 5 *****

avatar van Fisico
3,5
Dit eerste deel van Rambo is duidelijk de beste van de drie (of moeten we bij uitbreiding die nieuwe ook meetellen?). Desalnietemin is hij het minst gekend. Te weinig echt stomende actie waarschijnlijk? Film intussen al 35 jaar oud, typische eighties movies met achtervolgsscenes met auto's die dan crashen, heerlijk!

Stallone speelt een vietnamveteraan die zijn plaats in de samenleving opnieuw probeert op te pikken. Dit loopt niet zo gesmeerd. Ook de samenleving is hem liever kwijt dan rijk. Hij kampt met psychische problemen, maar er is niets of niemand die hem/hen kan helpen. Zijn monoloog op het einde van de film is misschien niet geheel geloofwaardig, toch ben ik tevreden dat dit stukje psychologie aan bod komt in de film. Het brengt een extra toegevoegde waarde aan de film. Toch nog een film met een beetje inhoud. Nu niet dat dit dé film is met dé referentie als het neerkomt op wat oorlog met een mens doet, maar toch.

De bosscenes zijn fantastisch evenals de mijn. De scenes in de stad waren dan weer wat minder. Het kat-en-muisspelletje met de politie is leuk om naar te kijken. Alleen wat jammer dat die politiemannen echt worden afgebeeld als veredelde boyscouts, stelletje amateurs waren het, Vietnam vet of niet..
bij deze een verdienstelijke 3,5*. De rest gaat alleen maar crescendo naar beneden (en terecht).

avatar van xxERWINxx
3,5
Jeugdsentiment deze film, toch vind ik dit 1e deel niet de beste van de Rambo reeks.
Deel 2 en deel 4 vind ik wel wat beter en zit meer actie en spanning in, daarna komt deel 3 en dan deze.
Maar in deze film ook wel goede achtervolgingen, maar eigenlijk te weinig actie / doden

4,0
een geweldige film met stallone. 1 van de beste films van stallone.vermaak me zeker altijd prima met dit deel.,ik weet niet welk deel ik het beste vind vind ze alle 4 erg goed.maar deze film heeft erg indruk op me gemaakt.ik vind de film ook heel realistisch.ja een superfilm.

avatar van BlueJudaskiss
4,5
Erg goed!

Mijn verwachtingen over van-dik-hout-zaagt-men--planken vermaak zijn volledig uitgekomen, maar net zoals met de Death Wish-reeks - zeker deel 3 - was ik verbaasd over hoe goed dit eigenlijk was.

Op imdb las ik dat de eerste montage 3,5 uur duurde: deze uiteindelijke versie is geen minuut te lang en ik had niet het gevoel dat er te veel zaken werden uitgelegd door de personages. Spannend, echt van begin tot eind. Zat ik tegen mijn vader eerst nog grappen te maken over dat Stallone acteert als een natte dweil, als hij op het einde instort kwam dat wel degelijk bij me binnen en werd dat voor mij ook het hart van de film.

En tja, het overvloedige geweld... Blijkbaar zit er ook in mij een kwajongen die hier met een grijns naar kan kijken, zeker die momenten dat de politie hem in een hinderlaag probeert te werken in het bos maar hij ze één voor één te grazen neemt.

4,5*: misschien iets te veel eer voor een film als deze, maar het verrassingselement vond ik top.

avatar van Shadowed
3,0
Lekkere film.

Alhoewel hij redelijk op leeftijd is heb ik nog wel kunnen genieten van deze Rambo, die laatst voorbij kwam op Fox. Omdat hij als een soort klassieker beschouwd wordt heb ik hem dus ook maar aangezet. De regisseur heeft alleen deze film zover ik zie gemaakt waarmee hij is doorgebroken.

Stallone is geen bijzonder goede acteur, maar hier doet hij toch wel waar hij goed in is, een actieheld zijn. Rocky nog niet gezien, misschien is die ook wel goed. Alhoewel er duidelijk toch meer drama onderwerpen zijn hier zitten er hier en daar leuke actiescenes, maar ik verveelde me eigenlijk nog steeds. Er is genoeg te zitten, maar de vonk had hem niet helemaal.

Verder wel mee vermaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:27 uur

geplaatst: vandaag om 16:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.