• 9.373.946 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Lester

Deputy Mitch

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Prachtige film, die je zo je vriendin kan voorschotelen (wat ik dan ook gedaan heb en ze vond het nog leuk ook!). De nadruk ligt niet op het geweld, de nadruk ligt op het verhaal en de spanning.

4.5 sterren.

avatar van speedy23

speedy23

sn@ke schreef:

drama is de film zeker mislukt want de maatschappelijke kritiek is vaag en moeilijk te vinden.

Rambo ging symbool staan voor de strijd van één man tegen de hele wereld. Regisseur Ted Kotcheff tracht ook een beeld te geven van waartoe het posttraumatische stresssyndroom ten gevolge van de - in dit geval Vietnam- oorlog kan leiden. Als dat nog geen drama en maatschappijkritiek genoeg is, weet ik het niet meer.

avatar van Respekked

Respekked

Sterk begin, zwakt erg af naar mate het einde nadert. Wel zeer vermakelijk. 2,5*

avatar van italian

italian

mwa, ik ben wel tevreden met dit einde. het had meliger gekund het staat natuurlijk open voor een heleboel sequels maar die monoloog van Rambo is echt super !
Zijn gevoelens worden goed in de film verwerkt maar op het einde besef je pas echt wat een trauma het was voor die man.
Vandaag eindelijk De actieklassieker eens gezien.
Misschien wel de beste van Stallone en het mag gezegd worden : wat hij zegt of doet doet hij goed in First Blood.
Vaak lijkt het dat een spierbundel per definitie niet kan acteren.en dat wordt dan als reden gebruikt om actiefilms als een minderwaardig genre te beschowen en zo een acteur als Stallone af te maken. Natuurlijk heeft hij ook zijn slechte periodes gehad maar het wordt vaak vergeten wat hij wel goed heeft gedaan.En dat besef ik ook nu pas...
maar genoeg gezeurd ! over de film
erg onderhoudende film met een prima Stallone (zowel fysiek als op gebied van acteren) en veel actie.
Gelukkig is hij niet de enige die goed acteert en alleen Richard Crenna met zijn irriterend zelfvertrouwen en stoere blik was erg matig.
Jerry Goldsmith heeft er mooie score van gemaakt, zo'n typische Goldsmith-score die je al van het eerste deuntje herkent.
Alles is erg mooi opgenomen en de bergachtige landschappen, het ruwe weer en Rambo zelf creeren een goede sfeer.
Hoedat Rambo die mannen in het bos in het begin allemaal uitschakeld met die valstrikkenis erg cool. Je ziet wat een expert Rambo in zo'n dingen is, waarschijnlijk geleerd in zijn tijd in Vietnam.
Maar aan de andere kant snap ik ook niet waarom hij dat winkeltje en tankstation laat ontploffen. Het klopt gewoon niet ! Het waren toch de anderen die begonnen waren en dat hij niets heeft misdaan maar waarom houdt hij dan nog zo vol ? Zou het het trauma zijn die hem helemaal heeft gek gemaakt ? of wilden ze gewoon wat meer nonsensactie in de film stoppen ?

avatar van Film Pegasus

Probleem bij deze film, is dat ik deel 2 eerst heb gezien, dan het boek heb gelezen van First blood (dit deel dus) en nu pas de film. Het boek is in elk geval veel sterker en volgt de gedachtengang van Rambo. Hierdoor krijg je een groter psychologisch effect dan in de film wordt weergegeven en kan je het vergelijken met Taxi Driver, Deer Hunter of Platoon die de gevolgen van De Vietnamoorlog weergeven. De film twijfelt tussen deze 'Vietnam'aanpak en een meer actiegenre. De film op zich wel een topfilm, maar door deze twijfelachtige aanpak van het script geeft ik het maar 4 sterren. Deel 2 werd veel populairder omdat men van het Vietnam-verwerkingsproces afstapte en gewoon actiefilms wilde maken met Rambo. Toch blijft deze film op zich veel sterker, en moet het zeker van belang geweest zijn die tijd. Zet ipv Stallone een mondigere acteur en de nodige dialogen in het script en je hebt een film die bij de andere Vietnamfilms mag gaan staan.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Lekker overdreven actiefilmpje.

Had niet echt hoge verwachtingen, maar het viel me alles mee.

Het verhaal was goed te doen, en de actie zeker ook.

Niet teveel bij nadenken, en gewoon lekker kijken.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Verrassende film is dit toch. En jammer dat de term Rambo in de loop der jaren zo'n slechte naam heeft gekregen. Want afgaande op deze film is dat niet nodig. First Blood heeft immers best wat te zeggen. Erg diep graaft het misschien niet, maar de anti-oorlogsboodschap is ontegensprekelijk (en wordt nog mooi benadrukt door het feit dat Rambo zelf niemand doodt). En ook op het vlak van de actie zit het meer dan snor: de sprong van de rots in de dennenboom, de verschroeiende ontploffing van het tankstation en de schitterende ontsnapping uit de mijn (die belichting alleen al!).

Goeie rollen ook voor Crenna en Dennehy, uitstekend camerawerk en montage, en aangrijpende muziek van Jerry Goldsmith. Alleen jammer van die godsgruwelijke ballade tijdens de eindgeneriek.

Afgezien daarvan, terecht een bescheiden klassieker.

3.5 sterren.

avatar van Shinobi

Shinobi

Lekkere actie film om te zien, met zeer overtuigend acteerwerk van Stallone. Het verhaal zelf is wat vaag, dus omdat een sheriff denkt dat Rambo voor onrust in z'n stad gaat zorgen zet hij hem gevangen en daar begint alle ellende. Beetje vaag naar mijn mening.

Ik geef 'm 5 sterren.

avatar van Theunissen

Destijds een topfilm en tevens het debuut van Sylvester Stallone als actieheld. Het verhaal is goed en de film zit boordevol actie. Sylvester Stallone praat niet zo veel in deze film (wat ook maar goed is) maar laat meer zijn spieren spreken. Het begin van de film is subliem (geweldig hoe hij ontsnapt uit de gevangenis van een lokaal politiebureau). De laatste 20 minuten van de film vind ik persoonlijk wat minder als Sylvester Stallone wat meer sentimenteel gaat worden.

avatar van otherfool

otherfool

Als voorproefje op de nieuwe Rambo film deze klassieker maar weer eens gekeken. De figuur van Rambo balanceert op het randje miskende held / doorgedraaide freak waardoor First Blood haast een ongemakkelijk gevoel geeft (zeker in het laatste kwartier). Stallone is sterk als zwijgzame veteraan en de film is boeiend van de eerste tot de laatste minuut, ook na 25 jaar.

3,5*.

avatar van gotti

Gezien in de Rambo filmnach in de Uitkijk, op groot scherm dus. Zag ooit alleen de tweede overigens.

Op zich kent First Blood wel enkele aardige stukken, maar grotendeels is het onzinnig one-liner geneuzel en traag gesneden actiescèns, die vooral negatief opvallen.

Toch wel de beste van de drie.

avatar van Zinema

Mooie klassieker die nog steeds zeer de moeite waard is. Waar latere delen het drama meer verlegden richting actie, was deze nog volledig in balans. Zeer goed.

avatar van Montorsi

Montorsi

Tja.. af en toe wel leuk, maar over het geheel gewoon niet echt interessant genoeg. Bij vlagen zelfs saai en afgezaagd.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Lang ontweken, maar net als Titanic dacht ik.. -Ok, de volgende keer op tv dan neem ik 'm wel op.- Tja, vrees wordt niet altijd werkelijkheid, maar zoals zo vaak, was die vrees terecht.

Afgezaagd verhaaltje, zoals altijd slecht acteerwerk van mr. Stallone en dit soort man-met-groot-geweer 'intimideert' iedereen films zijn niet mij ding. De actie was ook weinig soeps net als die vervelende one-liners en dan heb ik het nog niet eens over die irritante eindspeech gehad. Rambo 2 of Rocky wordt Stallone's laatste kans, daarna geloof ik het wel.

avatar van Kraay

Kraay

Gister eindelijk mijn eerste Rambo-film ervaren.

Ik verwachtte niet al te veel van de film, en ik denk eigenlijk dat dit mijn kijkplezier ten goede is gekomen. Gewoon lekker een avondje genoten van de coolheid van Stallone, de gevechts-scenes waren vermakelijk. De imagebuilding de hele film door lag me goed, en draagt eraan bij dat Rambo na ruim 25 jaar nog steeds een memorabel personage is.

Alles eromheen kan me eigenlijk gestolen worden. Het vrij slappe, maar passende verhaaltje was een bijzaak. Enkel de kolonel was verder nog het bekijken waard. Veel inhoud bevat de film niet echt. De monoloog op het einde van een huilende Rambo uitgezondert.

Deel 2 en 3 liggen klaar, en ik heb er nu al zijn in

avatar van Prudh

Prudh

Ik ben ook een van die mensen die nog nooit een volledige Rambofilm zag. Ondanks mijn leeftijd geen nostalgie dus. En terwijl ik op voorhand een simpele spierballenfilm verwachtte bleek weinig minder waar. Volgens mij zijn de twee vervolgen uit de jaren 80 debet aan de cheesy connotatie die er aan de reeks kleeft, maar dit eerste deel is eigenlijk best goed!

Vooral het begin, tijdens zijn arrestatie en op het politiebureau, wordt het contrast tussen de veteraan en het gezag van Jerkwater, USA leuk uitgemeten. Ik lees hier veel over diepere lagen, maar zouden die echt de intentie zijn geweest? Of gewoon een aardig opzetje voor een actiefilm? Alleen de aanleiding voor het flippen van Rambo is al te karig om écht serieus genomen te worden, maar in de context wil ik het best slikken.

Verder is dit lekker rauw met prima actie (die climax!). Chapeau voor Brian Dennehy, die man acteert echt fantastisch als rechtschapen sherrif met een scheef moraal. Op Stallone zelf heb ik ook weinig kritiek. Jammer dat deel twee zo nep is in vergelijking met deze, want in de reeks zat veel meer potentie dan de cultpulp die het nu is (wat ook vermakelijk is, maar op een andere manier). Deze is in ieder geval erg goed!

avatar van MNV2

MNV2

Ik heb in het verleden al heel vaak de kans gehad om de Rambo-films te zien maar om één of andere reden wisten de films mij niet zo aan te trekken. Wat jaren '80 klassiekers betreft heeft de Indiana Jones-trilogie en de Die Hard-trilogie (al komt daar alleen deeltje 1 uit de jaren '80) me altijd meer aangetrokken. Toch heb ik onlangs de moeite gedaan om de DVD-box aan te schaffen met First Blood, First Blood: Part II en Rambo III.

De film was naar mijn mening een beetje teleurstellend, aangezien Rambo één van dé bekendste films uit de jaren '80 is waren mijn verwachtingen voor de film duidelijk iets te hooggespannen. Ik had een film verwacht die me hetzelfde gevoel zou geven als toen ik Indiana Jones and the Temple of Doom voor het eerst zag, helaas kreeg ik meer het gevoel dat ik naar een voorspelbare, niet-spannende, overdreven Amerikaanse film zat te zien. Het verhaal op zich is wel leuk, een oud-vietnamveteraan die in een kleinschalige oorlog zit met een politiekorps uit een klein stadje, alleen de reden van die kleinschalige oorlog is te lachwekkend, omwille van wat eten maar dat stoort gelukkig niet al te veel, leuk vind ik daarbij het conflict tussen John Rambo en de stadsheriff. Wat dan weer een paar serieuze minpunten zijn is het acteerwerk van vooral Stallone die niet kan acteren en de ietwat saaie actiescènes. Waar ik bij Indiana Jones me zeer vermaakt heb met bepaalde scènes, slaagde First Blood er niet in om me met spanning te laten kijken.

2.5 sterren

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Van te voren had ik een heel ander soort film verwacht, maar ik was aangenaam verrast door Rambo: First Blood.

Verhaal is uitermate goed. Ik had eerst verwacht dat je hem met wat aziaten zou zien vechten in de jungle, maar dat is zijn verleden en hier zie je hem verschuilen voor de politie in de bossen van het bergachtige dorpje wat ik heel goed vind uitpakken. Iemand die erg goed bezig is, is de sherrif. Hij zet zijn personage heel realistisch neer en kan stevig acteren. Met de actie in de film zit het ook wel goed. Niet van die overdreven actie die veel te snel gaat maar gewoon subtiele actie. De poster verraad al een mooi moment uit de film, namelijk Rambo met een M60. Mooi wapen waar Rambo zich goed mee weet te redden. Erg mooi om te zien. Al met al: Een hardstikke sterke actiefilm met een goed verhaal een Sylvester Stallone kan nog steeds niet acteren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eindelijk was het dan zover. Het werd toch echt hoog tijd dat ik eens de Rambo-films gezien. Heb het zovaak uitgesteld. Bij deze dan.

First Blood was al een mooie vermakelijk begin. Deel 1 is aardig subtiel. Het draait allemaal om John Rambo die als een zondeling in een Amerikaans stadje beland en word beschuldigt van landloperij en ontsnapt. Vanaf dat moment krijgen we alleen te maken met Rambo die dan door de bossen vlucht met een hele politiemacht achter zich aan. Daartussen door maakt ie ook nog mooie kills en vallen dat hij nog geleerd had uit de Vietnamoorlog. Echt heel veel schietwerk zit er nog niet in. Enkel en alleen grotendeels de sluipmoorden werk van Rambo.

First Blood is een mooie epioloog. Sylvester Stallone speelt weer erg goed in zijn vroegere jaren. Eigenlijk lijkt het er wel op alsof First Blood een beetje een film is met een boodschap.

Wat ik ook heel grappig vond is dat ze dat Amerikaanse plaatsje in de ondertiteling als "Lutjebroek" vertalen. Je zou er net toevallig wonen. En laat het net zo zijn dat het een dorpje is waar ik redelijk vlak bij woon.

Maar voor de rest was dit een goede start.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tsja, tsja, de motivatie van onze grote vriend John Rambo om een hele plaats op stelten te zitten vond ik niet echt overtuigend, maar amusant is het zeker. Stallone laat iedereen flink zweten en hij zelf ook. Hoe heldhaftig gaat hij te werk op smalle richels en donkere tunnels vol ratten . Tegen het eind van de film realiseerde ik me dat ie al een hele tijd niks gezegd had, maar niet veel later begint hij met een emotionele monoloog, die zwaar epic is .

Ik verwoord het allemaal overdreven, maar goed daar is het de film ook naar.

avatar van chevy93

chevy93

Opzich wel een leuke actiefilm. Niet echt wat bijzonders. Het verhaal is iets niet beter dan de gemiddelde actiefilm en de actiescènes al helemaal niet.

Geen superacteur, maar dat is ook niet nodig voor een actiefilm.

Tegenwoordig zou dit een 13-in-een-dozijnfilm zijn, maar aangezien dit destijds nog wel orgineel was:

avatar van james_cameron

Nog steeds onweerstaanbare film- feitelijk de ultieme Stallone-rol. De gekwelde underdog die het opneemt tegen het haperende systeem. Op dvd ziet de film er prima uit; zo mooi heb ik de film op vhs (uiteraard in fout 4:3 formaat) vroeger nooit kunnen bekijken! Het is allemaal nog steeds spannend en goed gemaakt, ondersteund door de fraaie score van Jerry Goldsmith. In de films hierna is Rambo amper meer te rijmen met het meer geloofwaardige personage dat hij hier neerzet.

avatar van rep_robert

Leuke film, maar wat mij betreft niet superbijzonder.
De film is gewoon goed in het genre, de actie die je ziet is lekker. De bad guy irriteert je zoals een bad guy moet doen, Stallone is ook wel aardig(al vond ik dat gejank aan het einde niet zo sterk overkomen) en de soundtrack is ook allesbehalve tegenvallend.

Vond het alleen jammer dat de actie niet constant was, de film had zo z'n saaie momenten. Alleen die kolonel Trautman vond ik ook wat misplaatst. Hij moest de hele film door even zeggen hoe goed Rambo was, ik vond die verheerlijking wat irritant worden op een gegeven moment. Ook verwacht ik qua setting wat meer van de volgende delen, denk dat de jungle mij beter zal bevallen.

avatar van huVILEub

huVILEub

Deze film is nog best meegevallen. Ik had een zwaar over de top actiefilm verwacht, maar dat viel nog wel mee. Ik heb ergere gezien. Het verhaal is nog redelijk en hij kijkt vlot weg. Acteerwerk is niet super maar voldoende. Ja, kijkt lekker weg.

avatar van dave

dave

Leuk verhaal van een man met een duister oorlogsverleden. Het eerste uur was erg amusant om te volgen. Zeker het deel waarin hij op een paar minuten tijd een 'boobie trap' ineen knutselde.

Spijtig dat het daarna een beetje te raar begint te worden. Rambo's acties zijn moeilijk te begrijpen en zijn stress syndroom neemt de bovenhand. Zijn laatste woorden voelden ook wat geforceerd aan en waren eigenlijk onnodig.

Qua acteerwerk niets speciaals. Aanvankelijk maakte Stallone zelf nog wel indruk, maar zonk steeds dieper weg. De kolonel was compleet overbodig en slecht vertolkt.

Ik had meer verwacht van het schijnbaar epische personage John Rambo.

3,00

avatar van mrwhite

mrwhite

na zovele jaren deze rambo nog eens bekeken en ik heb er echt van genoten en dan meteen ook mijn stem verhoogd.

dit is toch echt wel stallone op zn best.

avatar van mister blonde

mister blonde

Na jaren herzien. First Blood is een film waar ik jarenlang op neer heb gekeken als inferieure en stompzinnige cinema. Ik ben nu in een fase van mijn (film)leven dat ik (vermakelijke) troep een (nieuwe) kans wil geven. Wat blijkt? Dit is vermakelijk, maar allerminst troep.

Behoorlijk diverse actiefilm, waar ik me goed mee heb vermaakt. Goed uitgangspunt, leuke setting, hoog tempo, lekker avontuurlijk; prima vermaak. Je zal mij niet gaan horen verkondigen dat dit diepgaande cinema is, maar het is ook niet de lege steroïde luchtbel wat de vervolgen wellicht wel zijn (hoewel die dus ook voor herziening klaarstaan). De film is met de wel heel korte flashbacks, het begin en slechts op het eind de emotionele uitbarsting qua dramatiek, zelfs subtiel. Zo, ik heb het gezegd. Verder is de film dat natuurlijk niet, maar daar ben ik wel blij.

Film is lang niet perfect. Die hele rol van Crenna is echt nogal belachelijk, maar ach. Het zijn eigenlijk details. Ik ben om voor Rambo. 4 weliswaar kleine, maar verdiende sterren.

avatar van DVD-T

DVD-T

First Blood is en blijft een fijne actiefilm, ook na heel wat jaren blijft de film overeind staan.

Stallone is gewoon Rambo, iemand anders in deze rol kun je je nu eigenlijk niet voorstellen. Hij levert als dit personage een topprestatie af. De film is gewoon een grote actiescene, die na een minuut of tien al begnt en niet meer ophoud tot de film is afgelopen. De ene leuke scene volgt de andere op. Het laat weinig ruimte over om even op adem te komen, net als bij Rambo zelf. Dit is erg goed gedaan door de regisseur en de editor. Goldsmith maakt het helemaal af met de perfecte muziek voor de film, droevig en krachtig tegelijk. Toch jammer dat ze Stallone wat laten schmieren op het eind, een groot acteur is het immers niet. Toch doet hij dit lang niet slecht en is het maar een kleine smet op het geheel, wat toch op de een of andere manier erg leuk blijft.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg toffe film.

Heel wat actie maar ook een flinke portie dramatiek. De mensen die beweren dat Sly niet kan acteren moeten z'n emotionele betoog op het einde van de film maar eens bekijken, behoorlijk beklijvend (en bekijk meteen ook Cop Land, nog zo'n film waarin Stallone prima acteert).

Film opent ook meteen erg sterk. Heel de sequentie waarin Rambo het dorpje van de vijandige sheriff binnenkomt tot hij uitbreekt, erg sterk en sfeervol. Wat volgt een stukje survival in de bossen waarin Rambo het opneemt tegen al de rest. Kan dat wel? Tuurlijk, hij is toch Rambo!

Nee, heel erg toffe film die me wel wist te raken.

avatar van jipt

jipt

Rambo is en blijft mijn favoriete actieheld, dat bewees hij vanavond weer dubbel in dwars in zijn debuut.

Om te beginnen, de soundtrack en fotografie, erg mooi. Als Rambo na een kwartiertje losbreekt wordt een feest. Als een soort King Kong gaat hij te werk en maakt met alles op zeer tactische wijze korte mette. Wat mij opviel is hoe smooth Rambo eigenlijk te werk gaat in deze film, zeer doordacht en rustig. Eigenlijk is hij precies in zijn element, als Vietnam-veteraan om zijn vijand dmv vietcongtrucjes zijn vijanden te vernietigen, naja vernietigen, in feite dood hij in deze film niemand.

Mooi vind ik ook het personage Trautman, die aan het erg sukkelige politiecorps uitlegt dat there dealing with an expert en eigenlijk nul kans maken. Het mooie onderliggende plotje, over de vergeten en verwaarloosde Vietnam veteraan komt zeker ook mooi aan bod en vooral in Rambo's eindmonoloog. Acteerwerk van Stallone is dan ook geweldig, alhoewel hij in feiten bar weinig tot niks zegt (wat gepraat in het begin en twee monologen)

Ik herinnerde me Rambo als een losgeslagen moordmachine die alles op zijn pat vernietigde maar deze film laat duidelijk en heel genuanceerd dat zijn moralen en karakter hem hebben gevormd tot een angstig en vluchtend dier voor de maatschappij.

4,5* Give that man a sigar!