• 158.130 films
 • 9.642 series
 • 28.776 seizoenen
 • 607.405 acteurs
 • 353.058 gebruikers
 • 8.845.306 stemmen
Avatar
 
banner banner

First Blood (1982)

Actie / Drama | 93 minuten
3,57 2.875 stemmen

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 93 minuten

Alternatieve titel: Rambo: First Blood

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

IMDb beoordeling: 7,7 (266.717)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

State Police Capt. Dave Kern

Col. Samuel Trautman

Hope Sheriff Will Teasle

Deputy Ward

Deputy Sgt. Arthur Galt

Deputy Balford

Orval the Dog Man

Deputy Lester

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

In het collectief geheugen staat John Rambo nog steeds gecatalogeerd als de ultieme testosteronaap. Dat heeft natuurlijk alles te maken met deel II en III. First Blood daarentegen is een steengoede kat-en-muis-thriller met een ijskoude Stallone, flink wat rauwe actie en - niet te vergeten - een centrale rol voor de natuurpracht van Noord-Amerika. Op het eind breekt dan toch de hel los en krijgen we een voorproefje van Rambo II en III. Dat had misschien niet gehoeven, maar voor de rest is Rambo I allesbehalve een debiele actiefilm. 4*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2854 berichten
 • 2075 stemmen

I didn't came to rescue Rambo from you, I came here to rescue you from him.

Een film waar ik me niet eens zo van kan herinneren of ik hem in mijn jeugd zag, in tegenstelling tot deel 2 en zeker nummertje 3. Pas jaren later, eigenlijk nog maar een paar jaar terug, zag ik de film, maakte ik kennis met 'de strijd' in Amerika zelf en maakte de film toch wel indruk.

Het verhaal moge bekend zijn, een bazige sheriff en een 'verloren' Vietnam veteraan. Wat de sheriff probeert is opzich begrijpelijk, en dat is het voorkomen van problemen in zijn stadje maar tevens ook problemen voor de veteraan zelf. Het is echter Rambo die de degens lijkt te willen kruisen met de daarop volgende arrestatie. Het is een machtswellustige agent die de zaak daarna in een stroomversnelling brengt met zijn handelen en de daarop volgende geweldsuitbarsting, ontsnapping en jacht.

Het is de opmaat van een leger aan agenten en reservisten die jacht maken op één man en deze commando gruwelijk onderschatten. Kostelijk is de wijze waarop hij in het begin Teasle en zijn agenten pakt en daarmee zijn kunde en overmacht toont. Grappig overigens dat van Will Teasle met omwisselen van slechts twee letters erg eenvoudig 'Weasel' te maken is wat kortweg lafaard in houdt. De wijze waarop Rambo vervolgens huis houdt in het stadje neigt weer naar 'to much' en een beetje 'cheap'. Tot daar, plus en min bij elkaar opgeteld, is Rambo niet super te noemen maar wel degelijk en vooral vermakelijk, en lijkt de film op een steady 3.5 af te varen.

Maar dan in die laatste minuten komt als donderslag bij heldere hemel de essentie van de film uit de lucht vallen. Een aantal korte maar uiterst kritisch zinnen die de kloof tussen de conservatieve samenleving en de verloren en uitgekotste veteranen omschrijft. Ongewild, onbegrepen, uitgehoond en verstoten. Amerika haat verliezers wordt er dan gezegd, ik zie eerder de enorme kloof die gecreëerd is door alle negatief ingekleurde media. Berichtgeving die wellicht niet veel anders dan waar was maar wel stemmingmakerij betrof waar de dienstplichtigen op werden afgerekend. Stallone laat overigens zien meer te kunnen dan schreeuwen, moeilijk kijken en met zijn spieren rollen. Het is een meer dan prima einde voordat er echt hele erge dingen gebeuren, en waar Rambo een aardige actiefilm leek, stijgt het niveau toch die laatste minuten op explosieve wijze vanwege zijn kritische boodschap.

Rambo is daarom wat mij betreft een uitstekende film te noemen.


avatar van soom

soom

 • 24807 berichten
 • 2661 stemmen

Van Expendables (welk deel was dat?) herinner ik me vaag dat ik Liam Hemsworth daarin zag.

De rest, zoals wat er ook alweer gebeurt (gebeurd?) in die films, ben ik echt al grotendeels vergeten.

Ik zou het wel weer kunnen weten. Als ik het leuk zou vinden om die films opnieuw te zien. Maar dat is eigenlijk een grote 'nee alsjeblieft niet..'

Rambo is natuurlijk wel een begrip. Zoiets als weten dat er in Terminator een of andere quote zit van 'I'll be back!'

Als je dus ook maar een klein beetje iets van film af weet, dan weet je wel wie of wat Rambo is. Denk ik...

Ehm, ik niet, en daar is alles wel weer mee gezegd.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 919 berichten
 • 949 stemmen

De Rambo-reeks is heden ten dage natuurlijk iconisch, maar ik had er nog nooit een film van gezien. Op die manier had ik een soort stereotiep beeld van de serie (veel brute/lompe actie, weinig diepgang); een beeld dat in deze eerste film 'First Blood' tot mijn verrassing totaal niet bewaarheid wordt. En het moge duidelijk zijn dat dat een fijne verrassing was. First Blood is vrij ingetogen en kleinschalig, en dat werkt in het voordeel van de film. Rambo is hier geen onoverwinnelijke machine; hij is een mens van vlees en bloed die gewond raakt, onterecht behandeld wordt en op het einde zelfs emotioneel instort. Vooral de eerste helft van de film is onverbeterlijk goed; de lange achtervolging in het bos, Rambo aan de klif, de door Rambo opgezette vallen waar de agenten een voor een door uitgeschakeld worden, dat was een heerlijke mix van actie en avontuur. De locatie van de bossen werkt geweldig, en ziet er heel sfeervol uit. Dit hoge niveau wordt niet hélemaal aangehouden, en de eindconfrontatie is misschien wat anti-climactisch, maar er blijft een erg hoog tempo inzitten tot de laatste minuut, en dat maakt van deze eerste Rambo gewoon een heel erg vermakelijke zit.

Sylvester Stallone is sowieso ook goed op dreef als Rambo. Hij is niet de meest begenadigde acteur ter wereld (wat in de laatste scène helaas overduidelijk te zien is), maar als actieheld overtuigt hij als geen ander en mag hij zich tot het selecte groepje beste actie-iconen ooit rekenen. Het grootste deel van de film moet hij ook weinig zeggen maar voornamelijk fysiek acteren, en op die manier draagt hij de film met gemak. Ik vond First Blood in ieder geval een opvallend fijne verrassing. Dikke 4*.


avatar van scorsese

scorsese

 • 11449 berichten
 • 10005 stemmen

Goeie film waarin de lokale politie van een klein stadje niet blij is met de komst van een rondzwervende Vietnam-veteraan. Een actie-film die ook behoorlijk avontuurlijk is, vooral ook vanwege de bossen en bergen van Brits-Columbia (wat een mooi decor vormt hier). Goeie actie-scenes met ook prima stuntwerk. Net geen 4.0 sterren vanwege de laatste scene (die toch een beetje een anti-climax vormt).


avatar van 3316mixer

3316mixer

 • 168 berichten
 • 139 stemmen

Gisteren na een lange periode voor de 2e keer gezien, samen met mijn 13e jarige zoon. En hoe je het ook draait of keert, Rambo is de film waarmee het aktie genre nieuw leven mee is ingeblazen. De man alleen, tegen een grote overmacht hebben we daarna vaker gezien in allerlei vormen, maar Rambo is the 'godfather'. Het einde is indrukwekkend te noemen door de speech van Stallone, en word d'r een stuk serieuzer door. Mijn zoon was onder de indruk van het geheel. Geeft maar eens aan, dat het een tijdloze klassieker is.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7443 berichten
 • 7969 stemmen

Er is vooreerst het spectaculaire, acievolle en avontuurlijke achtervolgingsgedeelte, de onschuldige mens als een crimineel opgejaagd, dat volle aandacht verdient, spannend en boeiend is.
Maar er is vooral in het slot en dit is toch wel de essentie van de film : de gebroken man, opgezadeld met de verschrikkelijke herinneringen aan de horror van de Vietnamoorlog en die hier, op het homefront, noch aanvaarding, noch waardering ervaart
Inhoudelijker dan wat aan Rambo-films zal volgen en ook hier maakt Stallone indruk. Ook Brian Dennehy zet een goede vertolking neer.


avatar van AGE-411

AGE-411

 • 10217 berichten
 • 707 stemmen

Naar aanleiding van de vergelijkingen tussen deze film en de gebeurtenissen in Limburg gaf ik deze een kijkbeurt. De laatste dateert alweer uit mijn vroege tienerjaren.

De film is nogal grauw. Niet alleen door de omgeving, maar ook door de boodschap.
De scenes in het bos zijn best amusant. Hierdoor is de film vlak voor het einde al over z'n hoogtepunt heen.

Het einde, met de huilende Rambo, vind ik wel sterk. Maar dit had wellicht geloofwaardiger geweest met een andere acteur. Ik las dat men eerst Steve McQueen in gedachten had voor de rol...
Hoe dan ook, ik bekeek zonet het alternatieve einde en vond dit eigenlijk nog beter.


3,5*


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 12910 berichten
 • 3759 stemmen

Eindelijk gezien, maar ik vond dit wat een matte film. Het begin is wel sterk nog, en sfeervol, maar daarna vond ik de film als actiefilm te soft en als thriller niet spannend of overweldigend genoeg. Uiteindelijk boeide de film me niet meer en voelt het een en ander ook wel gedateerd aan. 2,0*.


avatar van bart007bond

bart007bond

 • 1447 berichten
 • 350 stemmen

Vandaag weer eens gekeken, maar wat ongelooflijk saai.

Er gaat 1 iemand dood, ook nog per ongeluk.

Tenenkrommend saai, weinig actie en zoals gezegd niemand die dood gaat.

Dan liever deel 2 3 4 en 5 waar een hoge bodycount is.

Laffe regisseur die het niet aandurfde om een goede verfilming te maken.

In het boek leggen vele mensen het loodje.

Dit is zo tergend saai, onbegrijpelijk dat deel 2 zo cool is.

Geef mij maar films waar het aantal doden niet te tellen is en graag zo bruut en grafisch mogelijk in beeld gebracht. Hoe bloederiger hoe beter.


avatar van bart007bond

bart007bond

 • 1447 berichten
 • 350 stemmen

Lees net dat tarantino waarschijnlijk remake wil maken en het boek goed aanhouden .

Goed bericht. Boek veel beter dan de film.


avatar van Pecore

Pecore

 • 834 berichten
 • 1584 stemmen

De eerste helft van de film is veruit het beste. Qua sfeerschepping (donkere en grauwe kleuren, die imponerende natuur, het grijze weer) doet men weinig fout en ook Stallone kan me dan prima bekoren. Helaas moet het richting het einde finaal uit de klauwen lopen, zowel de actie als de overacting van Stallone vond ik misplaatst.


avatar van 110!

110!

 • 14 berichten
 • 95 stemmen

Begin is meesterlijk, schoolvoorbeeld hoe je een film moet maken, je zit er gelijk in door de goede cameravoering, de kloppende muziek en simpele opzet de mooie omgeving maakt het af en als Rambo zijn mond maar houdt draait de film soepel door.

Helaas is het einde erg slap, desalniettemin samen met Apocalypto beste jungle film.

Die Kolonel Trautman (de handler van Rambo) komt aardig de film verpeste met erg zwakke acteer moves en bemoeizucht, ook al laat hij Rambo nog even zijn gang gaan het kwaad is al geschiet lees de film eindigt in mineur door goedkope moraal.

Een ander kritiek punt is het eeuwige troef trauma Vietnam wat te pas en onpas erbij wordt gehaald, op zich als achtergrond connectie niks mis mee maar Amerikanen weten het altijd weer op te blazen.

Toch de beste Rambo film (de delen die hierna kwamen wens je niemand toe te zien) en ook beste film met Sylveste Stallone, in De Rambo film uit 2008 is hij trouwens vervangen door een of andere stand in maar dat terzijde.


avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

 • 1589 berichten
 • 853 stemmen

Vandaag weer eens herbekeken na zo'n 2 jaar, blijft gewoon vermakelijk om eens in de zoveel tijd eens weer te kijken.
De film begint al aan het begin vermakelijk te worden wanneer hij word aangehouden tot aan de laatste minuut.

Heerlijke film al dit niet de beste Rambo film is, aangezien hier maar heel weinig doden vallen helaas, wat bij deel 2 en vooral deel 4 zeer wordt goedgemaakt, dat maakt een Rambo film pas echt goed. verder hou ik ook meer van Rambo in de jungle zoals we zien in deel 2 en deel 4, maar deze (in de stad/ bos) is ook zeker niet verkeerd.


avatar van ROX

ROX

 • 48 berichten
 • 711 stemmen

Absolute klassieker en valt nog steeds goed te pruimen. Ben nog steeds van plan om het boek te lezen


avatar van Boneka

Boneka

 • 2315 berichten
 • 1231 stemmen

Na 40 jaar alweer moest er weer eens een nieuwe uitgave komen. Een prachtige mooie steelbook en een versie met heel veel prullaria. Ik heb gekozen voor de mooie steelbook. Helaas nog zonder Nederlandse ondertiteling. Over die ondertiteling gesproken zelfs in het Engels is ie slecht vertaald. Hold the fire., ceasefire en don't keep fire worden vaak in willekeurige tekst vertaald. Erg slordig. Sommige woorden worden ook weggelaten. Heb het idee dat die weer een Duitse versie is en die zijn nooit sterk in het vertalen van Engelse films. Afijn ook de 4K is verder niet meer aangepast helaas. Maar slecht is ie zeker niet.

First Blood blijft toch wel een icoon in dit genre. Begint lekker rustig om vervolgens helemaal los te gaan omdat de lokale sheriff geen drifters in zijn stadje wil hebben. Zoals we weten loopt dit daarna helemaal uit de hand. Het blijft een mooi schouwspel in 1.5 uur.

Film 4.0

Beeld (4K) 4.0

Geluid 4.0


avatar van Basto

Basto

 • 9658 berichten
 • 6700 stemmen

I don't think you understand. I didn't come to rescue Rambo from you. I came here to rescue you from him.

Wat blijft dit toch een geweldige film. 93 minuten, no cgi! Er gaat niks boven actiefilms uit de jaren 80.

4,5 blijft staan.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58197 berichten
 • 3834 stemmen

Basto schreef:

I don't think you understand. I didn't come to rescue Rambo from you. I came here to rescue you from him.

Wat blijft dit toch een geweldige film. 93 minuten, no cgi! Er gaat niks boven actiefilms uit de jaren 80.

4,5 blijft staan.

Hoe was de 4K bewerking?


avatar van RedLine

RedLine

 • 294 berichten
 • 1284 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Hoe was de 4K bewerking?

Mwha, ik heb ze veel beter gezien bij oudere films. Het was ook maar een digital remaster he.

Gisteravond in de Pathe gezien en blijft een top film.


avatar van frans123

frans123

 • 3551 berichten
 • 908 stemmen

Gister ( zeer laat ) aan begonnen...Gestopt dat hij in het bos zich aan het voorbereiden is. Tja..wil ik de rest zien??? Nee, dat begrijp ik zo ook wel.

Het is allemaal wat traag en braafjes en met een verholen klacht "dat de militairen uit Vietnam aan hun lot zijn overgelaten"

Vietnam is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de VS ( en een les ; guerrilla win je niet..), en de militairen waren een makkelijk slachtoffer.

Ik vermoed dat het boek veel beter is., hier is een simpele , degelijke , actie film van gemaakt


avatar van Basto

Basto

 • 9658 berichten
 • 6700 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Hoe was de 4K bewerking?

Zag de ‘oude’ 4k disc. Die zou een betere transfer mogen krijgen. (En ook een nieuwe mix). Deel 2 en 3 zien er op 4k veel strakker uit.

Geen idee of de huidige bioscooprelease een betere transfer heeft.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58197 berichten
 • 3834 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Zag de ‘oude’ 4k disc. Die zou een betere transfer mogen krijgen. (En ook een nieuwe mix). Deel 2 en 3 zien er op 4k veel strakker uit.

Geen idee of de huidige bioscooprelease een betere transfer heeft.

Ah ik dacht dat jij als groot fan wel naar de bios was gehold deze week.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58197 berichten
 • 3834 stemmen

frans123 schreef:

Ik vermoed dat het boek veel beter is., hier is een simpele , degelijke , actie film van gemaakt

Hier doe je de film echt geen recht mee. Het is verre van een simpele actiefilm, er zit een diepere laag achter en dat komt tot uiting in een paar hele mooie scènes.

Volgens mij valt er ook maar 1 dode, dus de film draait ook helemaal niet perse om actie. De vervolgen wel.


avatar van frans123

frans123

 • 3551 berichten
 • 908 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Hier doe je de film echt geen recht mee. Het is verre van een simpele actiefilm, er zit een diepere laag achter en dat komt tot uiting in een paar hele mooie scènes.

Volgens mij valt er ook maar 1 dode, dus de film draait ook helemaal niet perse om actie. De vervolgen wel.

In zijn genre goed, zonder meer, maar niet zo mijn ding., maar weet de Rambo's daarna best te waarderen..Vakwerk, spannend. En Stallone IS Rambo , itt Schwarzenegger , die acteert dat ie acteert.


avatar van Basto

Basto

 • 9658 berichten
 • 6700 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Ah ik dacht dat jij als groot fan wel naar de bios was gehold deze week.

Voor deel 2 had ik dat wel gedaan. Maar maak er nu een rambodagje van. Zo meteen deel 4 (5 boycot ik)


avatar van nick1965

nick1965

 • 26 berichten
 • 92 stemmen

xxERWINxx schreef:
Vandaag weer eens herbekeken na zo'n 2 jaar, blijft gewoon vermakelijk om eens in de zoveel tijd eens weer te kijken.
De film begint al aan het begin vermakelijk te worden wanneer hij word aangehouden tot aan de laatste minuut.

Heerlijke film al dit niet de beste Rambo film is, aangezien hier maar heel weinig doden vallen helaas, wat bij deel 2 en vooral deel 4 zeer wordt goedgemaakt, dat maakt een Rambo film pas echt goed. verder hou ik ook meer van Rambo in de jungle zoals we zien in deel 2 en deel 4, maar deze (in de stad/ bos) is ook zeker niet verkeerd.

Jouw term 'vermakelijk' m.b.t. First Blood verwondert mij.
Spannend; boeiend; opwindend zou ik kunnen plaatsen.
'Vermakelijk' krijgt, voor mij, betekenis als er 'n goeie dosis humor in 'n film verwerkt zit.
Vaststellend: verschil van interpretatie waar het gaat om de (persoonlijke) betekenis van het woord.


avatar van nightbreed

nightbreed

 • 3336 berichten
 • 4901 stemmen

Na een hele lange tijd weer eens (deels) bekeken. Ik vraag me nu af waarom ik me destijds niet heb afgevraagd waarom ze iemand op het politiebureau gaan scheren. Slaat echt helemaal nergens op.