• 9.176.577 stemmen

Rambo (2008)

Actie / Thriller | 92 minuten / 99 minuten (extended version)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 92 minuten / 99 minuten (extended version)

Alternatieve titels: John Rambo / Rambo IV

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Sylvester Stallone

Met onder meer: Sylvester Stallone, Julie Benz en Matthew Marsden

Releasedatum: 21 februari 2008

Plot Rambo

"Live for nothing, or die for something."

Vietnam-veteraan John Rambo leeft al geruime tijd in een afgezonderde levensstijl in Bangkok. Op een dag wordt hij ingehuurd door een groep christelijke zendelingen om hen per boot te vervoeren naar Birma. Niet veel later wordt het dorp waar de zendelingen hun humanitaire missie uitvoeren aangevallen. Dit komt Rambo te weten als hij door diezelfde christelijke beweging wordt ingehuurd om een groep huurlingen te brengen naar het punt waar hij ze heeft achtergelaten in Birma. Samen met het team gaat hij op zoek naar de vermiste zendelingen.

avatar van Basto

Basto

Antinous schreef:

De film was op zich wel goed met lekker actie enz maar Stallone vond ik er een beetje te oud voor,

hij deed me steeds denken aan een Navajo indiaan of een stuff kikker . deed een beetje afbreuk aan het Rambo gehalte, vandaar 1,5 ster.. als deze film in de jaren 80 was gemaakt dan had ik zeker 5 sterren gegeven.

Wat is dat nu voor onzin. Met leeftijd komt ervaring en hij gebuikt vooral een punt 50 en andere machinegeweren. Daar hoef je toch helemaal niet jong voor te zijn

avatar van Antinous

Antinous

Basto schreef:

Hij heeft gewoon een te oud gezicht in deze film om nog voor Rambo te spelen. ziet er uit als een oude vermoeide vader. ik vind het echt geen gezicht voor in een Rambo film ,dat is mijn mening

avatar van The Oceanic Six

Antinous schreef:

Beetje raar dit. Je vindt het eigenlijk een geweldige film (want met een jongere versie had je 5* gegeven), maar omdat Rambo een ouwe kop heeft geef je er 0,5* voor? Dit klinkt toch gewoon belachelijk? Waarom moet Rambo perse 20 of 30 zijn? Bij Rocky kan je je afvragen of het allemaal logisch is, zo'n oude bokser door de gehele reeks. Bij Rambo is het juist vrij logisch als je het verhaal uit alle films hebt gevochten. Hij is ook nota bene allang gestopt met de privé-soldaat spelen totdat hij hier een soort van gedwongen terug moet naar zijn oude kwaliteiten. Ik vind hem juist als oude, geestelijk gekwelde man fantastisch.

avatar van Lebarron

Lebarron

Na zijn uitstapje naar Afghanistan zien we Rambo in dit deel weer terug in zijn nieuwe thuisland Thailand. Hij word benaderd door een groep Christelijke zendelingen die hem vragen hun naar Myanmar te brengen. In Myanmar is een genocide aan de gang tegen de stam de Karen en zij willen hun hulpgoederen gaan brengen en gaat weer terug. Wanneer hij hoort dat de zendelingen door de Junta gevangen zijn genomen en dat de kerk huurlingen heeft ingehuurd om ze terug te halen en of hij ze wil brengen is dat het begin voor het betere knok- en knalwerk van de bekendste One Man Army ter wereld. Rambo maakt een wat uitgebluste indruk aan het begin. Dat is ook niet zo vreemd aangezien hij tegen de 60 loopt. Maar een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Hij is misschien niet meer de turbo maar de diesel maar als de diesel eenmaal opgang is dan is er ook geen houden meer aan. Dit deel is het meest bloederige uit de reeks. Rambo is hier meer dan ooit een Human weapon of Mass Destruction. Hij is qua film van hetzelfde niveau als deel 2.

avatar van Corcicus

Corcicus

De Rambo films blijven toch vermakelijk. Zo is deze ook weer beter dan ik me kon herinneren uit 2008, ik was nog een koorknaap.

In Birma is het menens met een militair regime dat van marteling en verkrachting kennelijk haar handelsmerk heeft gemaakt. De vrouwen worden verscheurd op een duivels bacchanaal, baby's worden in het vuur gegooid en zelfs de dieren worden afgeslacht. Van een oriëntalistische kijk gesproken. Gelukkig heb ik daar geen traan om gelaten omdat ik wist dat Rambo gepast met hen zou afrekenen. Met een nog grotere vernielzucht dan de plaatselijke tyfoons komt hij aan land. Bomen raken ontworteld en lichamen spatten als ballonnen uit elkaar. Kortom, kijkplezier voor het hele gezin.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Na een uitstapje naar de woestijnen van Afghanistan in deel III, en een hiatus van zo'n twintig jaar, keert Rambo terug naar zijn natuurlijke habitat; de jungle. Deze keer die van het door oorlog verscheurde Birma. De locatie is in ieder geval fijn, en de oerwouden van Birma zien er mooi uit. Visueel misschien een iets te fel en artificieel kleurgebruik, dat wel. De meer naturel look van de eerste drie Rambo delen vind ik prettiger. Een andere mindere zaak is dat Rambo's motivaties alleen maar bepaald worden door het plot. In feite is het niet enorm logisch dat hij iets geeft om een vrouw die hij slechts voor 2 minuten heeft ontmoet. In de vorige delen was het in ieder geval logischer waarom hij zich terug in de actie stortte. Voor de rest was dit echter wel weer heel vermakelijk. Rambo IV is een snoeiharde en brute actiefilm; ledematen vliegen in het rond, peuters worden in het vuur gegooid, mensen worden verkracht, hele dorpen worden genadeloos neergemaaid. Qua bruutheid staat dit op een volledig ander niveau dan de vroegere Rambo films. Dit levert enkele keiharde en goede actiescènes op, waarin Stallone mag losgaan. De hoogtepunten vond ik de brute aanval op het dorpje, waar iedereen systematisch wordt uitgemoord, en de reddingsmissie uit het militaire kamp. De laatste grote actiescène vond ik iets minder; de montage gaat hier veel te hypersnel, waardoor ik uit het moment werd gehaald. Vreemd, want in de rest van de film wordt dit trucje niet echt gebruikt. Buiten dat laatste kwartier regisseert Stallone echter prima; de film oogt fris en modern.

Met een beter slotkwartier was hier een 3.5* uit gevloeid, maar ik ben zeker niet teleurgesteld. Voor een vierde deel, nota bene 25 jaar na het origineel, is dit gewoon super degelijk. Enkele actiescènes en schrijnende momenten zijn zo bruut en hard dat de eerste drie delen daar volledig bij in het niet steken, dus dat doet Rambo IV heel goed. Ik heb denk ik gewoon iets liever de oldschool feel van de eerste Rambo films, maar dat is gewoon gevoelsmatig. 3*.

avatar van Hulk7777

Hulk7777

De enige Rambo film die ik gezien heb.

Ik moet zeggen dat ik de film goed vind.

Het is een leuke film om eens lekker te ontspannen op een avond.

Silvester Stallone doet zijn best om nog eens de rol van Rambo te vertolken en doet dit met veel plezier en passie, dat zie je ook.

Toppertje van een film.

avatar van stratmans

stratmans

Toch mooi dat Rambo er is om rechtvaardige held te spelen. Verder verschrikkelijke beelden van de sadistische aziaten.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Film waar ik eigenlijk nooit veel interesse voor gehad heb omdat het me een totaal overbodige revival leek van een karakter die zijn tijd voornamelijk in de jaren '80 had en daar al films afleverde in de vorm van 2 en 3 die vooral scorende vanwege het sentiment. En eigenlijk was ik in de veronderstelling dat ik de film nog nooit gezien had of slechts fases, maar kennelijk had ik hem toch al eens gezien of de film moet zo voorspelbaar zijn.

Voor dit deel klom Stallone zelf in de regie stoel en levert geen geweldige film maar wel een vermakelijke actiefilm in die zin. En wat voor actie, zeg maar gerust dat deze Rambo soms verontrustend wreed is qua kills en er héél héél héél veel doden vallen. Heeft de film niet een record met meeste doden in een schietsscene of de meeste vermoordde mensen? Het moet gezegd dat de actie en vaak rondvliegende onderdelen overtuigend gebracht worden en Stallone zelf kwiek oogt op zijn 62ste.

Het is bijna onnodig te beginnen over cliché toestanden. Want ja, uiteraard zijn de missionarissen naïef, en heerst er maar één God over de rivier indien nodig en dat is Rambo. En natuurlijk zijn de groep huurlingen een stel luidruchtige opscheppers die verbleken als de meester eenmaal optreedt, luidruchtigste opschepper uiteraard McTavisch die ik het beste ken uit de Call of Duty reeks. De rits aan geweld ziet er overtuigend uit, daar niet van, maar wellicht begint het ouder en volwassener worden mee. Want vroeger zou ik hier van gesmuld hebben. Hedentendage haal ik mijn schouders op en vind ik het weinig toevoegen en vind de hoeveelheid doden en gruwelijke details van rondvliegende lichaamsdelen men hoofden naar het obscene neigen. Deze roem was de film al voor gesneld en lijkt belangrijk dan het beetje verhaal of de karakters in de film. Maar dat is wellicht waar een Rambo film om draait. Andere minpunten zijn de fase waarin Rambo op de vlucht is met speurhonden achter zich aan en die korte scènes een fractie versneld lijken. Ziet er erg slecht en storend uit. Dan de logica waarom men een Tallboy in de jungle zou droppen. Tallboy's zijn speciale conventionele bommen die werden gebruikt voor strategische punten en gebouwen zoals viaducten, fabrieken of havens. Lijkt me raar dat ze zo'n ding blind in de jungle droppen, maar dat terzijde, de knal is wel leuk.

Rambo 4 is een uitermate wrede film met veel wapengekletter, een Stallone nog in goede doen met een leeftijd van 62 en verder zijn het vooral de vaste ingrediënten van onderdrukker, rebellen en Rambo die uiteraard voor de goede kant kiest en de ongelijke strijd recht trekt. Superfilm? Hou op, en eerlijk gezegd verbaasden de cijfer gemiddeldes me wel een beetje. Rambo 4 is prima te doen en zal derhalve een voldoende krijgen, toch de strijd met het jeugdsentiment dat de drie voorgangers hebben kan deze Rambo net niet aan.

avatar van teigertje

teigertje

Blijft een rauwe knetter harde aktie film.

Sylvester Stallone op zijn beste.

En nog steeds een gigant van een aktie film.

Ijzersterke non stop aktie film.

Die dendert van het film doek.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag herbekeken, samen met deel 2 is dit toch wel de beste van de Rambo reeks.

Mooie locatie weer in de natuur, volop actie en geweld en de film is ook veel bloederiger dan de andere Rambo films, ledematen vlogen alle kanten op

Veel bloed ook wat we normaal niet zo zagen in andere Rambo films, vooral de eindscene is geweldig!

Jammer dat de film maar zo'n 80 minuten duurt, had best wel wat langer mogen duren zoals een mooi eindgevecht...

avatar van wvernooij

wvernooij

Héérlijke film.

avatar van Antinous

Antinous

Op zich goed verhaal maar de gevechten en vooral op het einde gaan te snel van links naar rechts zodat je er misselijk word. te snelle beelden zoals in veel films met animatie en dan net te snel of half buiten beeld gebracht. dat had je in de jaren 80 nou niet. het lijkt nu eerder op een computer spel animatie actie en dat stoort mij in veel films. ook werden er lichamen doormidden geschoten met een paar kogels. zo gaat het in het echt dus ook niet. alleen in computerspelletjes. dat de jeugd dit zo leuk vind ok maar ik stoor mij er mateloos aan. .waarschijnlijk worden zulke films enkel nog gemaakt door regisseurs die met computerspelletjes zijn grootgebracht daarom geef ik deze film ook maar een halve ster.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Net maar weer eens een keer opnieuw gekeken, en dit was eigenlijk de enigste Rambo film die ik nooit helemaal gezien had. En toch nu ik de hele film zag vind ik deze na de eerste (First Blood) de beste uit de reeks. Het is natuurlijk zwaar overdreven, maar dat weet je voor op. Het is wel constant goeie en harde actie. Wanneer Rambo achter die punt 50 staat (of wat is het voor een gun) dan komt er leven in de brouwerij. Ik heb me meer dan goed vermaakt met deze Rambo 4. En nu morgen denk ik de laatste ook maar weer eens kijken. Die is niet zo goed als deze maar wel beter dan de 2e en 3e. Stallone heeft toch wel een aantal prima actie films op zijn naam. Zo vind ik Cliffhanger ook nog altijd een hele goeie. Ook maar weer eens kijken.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Waardige afsluiter van de Rambo reeks (dachten we), zeker na de matige Rambo III. Geweldadig ja, maar wat verwacht je anders van Rambo ? Dat hij gedichten gaat voorlezen ?

avatar van Basto

Basto

Dit 4e deel is heel anders vsn toon dan de eerdere films. Het is ook meer een low budgetfilm en een heerlijke exploitatiefilm.

De openingsbeelden met gruwelijke echte beelden van de oorlog in Burma, gevolgd door een sadistische executie zetten de toon. Deze Rambo is veel harder dan de eerdere delen.

Rambo zelf heeft rust gevonden in Thailand waar hij cobra’s en vissen vangt. Vervolgens wordt hij weer ingehuurd. Eerst om wat naïeve geloofsgekkies naar Burma te brengen, om ze later weer te gaan redden. Het tempo ligt hoog, de personages zijn over de top en de actie is qua bruutheid zelden overtroffen.

Als je 20 jaar later een vervolg maakt, moet je het zo doen!

Geweldig deel met een mooi einde, voor mij is het enige minpuntje dat er iets te opzichtig cgi bloed in zit.

En erg jammer dat ze deel 5 met de perfecte titel Last blood zo matig hebben gemaakt.

avatar van teigertje

teigertje

Ook deze film van Sylvester Stallone als Rambo.

Blijft een ijzersterke en sensationele aktie film.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Ik moest regelmatig weg kijken bij de vele gruwelijke taferelen. Gelukkig was onze Rambo er om de slechteriken uit te schakelen

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op een mooie Blu-ray.

Samen met deel 2 is dit toch wel de beste van de Rambo reeks.

Veel bloed ook wat we normaal niet zo zagen in andere Rambo films, vooral de laatste 20 minuten is geweldig!

]Het enige wat jammer was dat de eindbaas, (de leider) wel heel snel dood was, ik had liever een 1 op 1 gevecht gezien met Rambo en de eindbaas

Jammer dat de film maar zo'n 85 minuten duurt, had best wel wat langer mogen duren zoals een mooi eindgevecht...

avatar van The Oceanic Six

Soms wil je gewoon een avond extreem gewelddadig vermaak en welke film is dan het meest geschikt om te kiezen? Juist!

Tig keer al gezien, maar elke keer weer even bruut. De film kent een lange aanloop, al zitten daar ook behoorlijk grove stukken in met de gruweldaden tegen de Birmese bevolking, maar eens het moment aangebroken is dat Rambo zijn payback krijgt, zit ik met een enorme grijs te kijken. Rambo die minutenlang met zijn monsterlijk grote gun vanuit een wagen het halve leger aan flarden knalt is misschien wel de beste actiescène ooit gemaakt.

De film durft gelukkig alles te tonen en geeft je als kijker een ongelofelijk bevredigend gevoel als de eindcredits beginnen te rollen. Genoten!

4,5* blijven staan

Sarah: “You have family back home”?

Rambo: “Father, maybe. I don’t know”.

Sarah: “Aren’t you curious to see how things might’ve changed back home”?

Rambo: “Gotta have a reason for that”.

Dit vierde deel in de Rambo franchise herzien op bluray. In dit deel wat door Stallone zelf werd geregisseerd ruilen we 20 jaar later Afghanistan om voor de jungles in voormalig Burma, nu Myanmar. Helaas zonder acteur Richard Crenna, die in 2003 overleed aan alvleesklierkanker, en zonder de muziek van Jerry Goldsmith, die in 2004 aan darmkanker overleed. Dat merk je ook meteen aan de sfeer van de film, die helaas een heel stuk minder is dat voorgaande delen. Door gebrek aan character building had ik helaas geen empathie voor de spelers, kon me weinig bekoren wie het zou overleven en wie niet. Qua brute actie zit je goed, zeker als Rambo iemand z’n strot letterlijk opentrekt of met een Browning .50 caliber machine gun het halve dorp aan gort schiet. Special effects waren niet best, bloed zag er fake uit en de scène met de claymore spande de kroon.

Al met al keek de film lekker weg, maar dit is voor mij toch wel een van de mindere delen. Eindscène vond ik wel weer mooi als Rambo, geïnspireerd door Sarah’s woorden, terugkeert naar Bowie, Arizona om zijn vader’s ranch te bezoeken. Stallone is in real life ook jarenlang eigenaar geweest van een ranch.

avatar van AngelicV

AngelicV

Na 2 mindere vervolgen is dit 4e deel een flinke stap voorwaarts. In het begin van de film wordt in de discussie tussen Stallone en Benz exact aangegeven waarom oorlogen bestaan, wie de touwtjes in handen hebben en daardoor oorlogen blijven voortbestaan, met de middle- en lower class als kanonnenvlees. Deze 4e laat behalve de mooie natuurplaatjes ook de absurditeit van macht zien en hoe mensen zich verlagen op een basis van angst en vervolgens anderen laten creperen. De finale laat goed zien hoe het er in guerilla-achtige oorlogen waar dan ook ter wereld aan toe gaat. De impact van zwaar geschut op mensen wordt perfect verfilmd, zij het met wat matig computerwerk. En met betrekking tot de predikant blijkt dat als het echt om zijn eigen leven gaat ook hij in staat is te doden. De moraal: In hoeverre hou jij je vast aan je principes als je leven er mee gemoeid is. Waar ligt de grens?