Genre: Misdaad / Drama
Alternatieve titels: A Sun / 陽光普照
Taiwan
Geregisseerd door: Mong-Hong Chung
Met onder meer: Chien-Ho Wu, Yi-Wen Chen en Samantha Shu-Chin Ko
IMDb beoordeling: 7,6 (10.531)
Gesproken taal: Mandarijn
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Yangguang Puzhao
A-Ho, de jongere zoon van een vierkoppig gezin, is altijd een problematisch kind geweest en zijn vader, A-Wen, heeft al zijn verwachtingen geïnvesteerd in zijn introverte oudste zoon, A-Hao. Terwijl A-Hao de studie geneeskunde probeert te bereiken, belandt A-Ho in de jeugdgevangenis voor een misdaad die hij begaan heeft met zijn beste vriend - hoewel niet geheel uit eigen wil. De familie probeert zich te verzoenen met dit feit maar krijgt achteraf nog met een groter drama te maken.
A-Wen
Xiao-Zhen
Oden Senior
Old Gao
‘A Sun’ Review — Variety Critic’s Pick – Variety
An epic look at a family torn apart and forced to rebuild in the face of multiple setbacks, Taiwanese director Chung Mong-Hong's masterful drama is a world-cinema stunner.
Vanaf 24 januari te zien op Netflix!
Mong-Hong Chung is echt wel kwaliteit, erg fijne toevoeging. Alleen even wat tijd voor zien te vinden.
b00ts
Ondanks dat ik me zo nu en dan stoorde aan het gedrag van de gespeelde types vond ik het een prachtige film. Mooie muziek ook.
MisterD 1985
Lange zit, terwijl ik hem in vijf delen heb gekeken. Ik was in de veronderstelling dat er steeds nog iets moest gebeuren... Helaas gebeurt er vrijwel niets, waardoor ik getriggerd werd.
Er zijn voor mij ook nog steeds dingen onduidelijk, maar ik kan wat gemist hebben. Nee, behoorlijke tegenvaller..
kaketoe
De film lijkt soms te ontsporen in z'n drama maar weet zich gelukkig vaak weer te herpakken. De duur is eigenlijk te lang maar de prachtige beelden, sterke rollen en subtiele soundtrack maken dit alsnog een zeer prettige ervaring.
Baggerman
Gauw tijd voor maken, potver! Heb je op filmgebied nog spannendere opties die hier de voorkeur op hebben dan?
Geweldige film en dat gewoon op Netflix!?
Nu stond Chung gemiddeld al bij mij op een solide 4*, dus de verwachting was hoog. Vanaf het eerste shot werd al duidelijk dat dit niet zou gaan teleurstellen. Wat is alles prachtig in beeld gebracht en wat is zo'n film als 'the Irishman' dan toch lelijk!
Het ontbreekt me aan kunde om dit vakkundig op waarde te recenseren, maar ik kan wel zeggen dat ik genoten heb van dit audiovisuele schouwspel. Moge er nog vele Chungs en soortgelijke films volgen op Netflix!
Wel ja, Promare en Chiwawa gezien en die voorrang leek terecht. En de nieuwe Miike had hier toch ook voorrang op (minder terecht waarschijnlijk). Children of the Sea staat ook érg hoog op mijn vervanglijst en 150+ minuten is de laatste tijd geen praktische evidentie.
Maar het korte antwoord is dus "ja"
Gish
Wat een ijzersterke film is dit zeg, die ondanks de lange speelduur geen seconde verveelt.
De fotografie en het mooie camerawerk, de uitstekende cast, maar vooral het boeiende script, maken dit tot een onvergetelijke ervaring. Er gebeurd van alles, het is soms mysterieus, dan weer recht toe recht aan. Hele directe dialogen ook, met afwisselende verhaallijnen, maar het verhaal roept ook vragen op die onbeantwoord blijven. En dat maakt het ook zo mooi. Aanrader binnen het Netflix aanbod.
Creative-lady
Het was een mooie film.
Maar een groter drama???
Ik had het alleen wat sterker verwacht.
AniSter
- 2052 berichten
Wat een boeiende film, terwijl het tempo eigenlijk absurd laag is. Meer drama dan misdaad. Geweldig gespeeld, m.n. de moeder (Samantha Shu-Chin Ko). En dan die sul van een vader, die tóch nog even onverwacht de dag plukt.... Vrij lange zit deze film, maar heeft me geen minuut verveeld. Muziek was ook passend.
Capablanca
Best een sympathieke film, maar voor mij een tikkeltje te lang.
Erg fijn weer.
Vond het wel weer iets toegankelijker dan z'n eerder werk, op zich ook niet zo'n grote verrassing dan dat Chung eindelijk hoge ogen gooit met deze film. Het komt vooral omdat het drama hier meer in de spotlight staat dan de misdaad elementen, dat doet het vaak toch beter bij filminstituten. Maar de win is verder wel terecht, alleen had ik hem aan een andere Chung gegeven.
De film zelf duurt best lang, waardoor ik me vooraf toch een beetje zorgen maakte. Niet nodig, want ondanks de speelduur zorgt Chung ervoor dat er voldoende te beleven valt, en niet enkel op narratief vlak. Visueel is het iets minder uitdrukkelijk, maar nog steeds absoluut de moeite. Het is vooral de pacing die het boeiend houdt. Belangrijke momenten passeren soms voor je er erg in hebt, anderzijds worden bepaalde conversaties best lang uitgerokken. Deze aanpak zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor de personages om te groeien, los van het plot.
Uiteindelijk weer een sterke film van Chung. Wat mij betreft wel één van z'n mindere, maar hij heeft er dan ook nog niet zo heel veel gemaakt en die andere heb ik gewoon nog hoger gewaardeerd. En uiteraard erg fijn dat dit op Netflix komt, kan ik dit ook een keertje "gewoon" kijken.
4.0* en een uitgebreide review
tbouwh
Een prachtige uitschieter in het aanbod van Netflix. Bijzondere toevoeging na een gang langs de festivals (oa Toronto, Busan) in het najaar van 2019.
Basto
Mooi drama. Wellicht iets aan de lange kant, maar kon het goed waarderen. Mooie mix van familiedrama en misdaad. Een positieve uitschieter op Netflix.
Sterk
Fisico (moderator films)
Inderdaad een mooi drama over hoe een gezin lijdt of geleid wordt door zijn kinderen. Het verwachtingspatronen die ouders stellen voor hun kinderen zijn niet altijd even realistisch waardoor de enorme druk jaloezie en afgunst met zich meebrengen. Soms leidt het ook tot drama’s of tot onherstelbare wonden.
Vooral de vader heeft het er moeilijk mee wanneer zijn ene zoon in de gevangenis belandt. De andere wordt opgehemeld met zijn studies geneeskunde, maar ook dat eindigt anders dan verwacht. De personages worden sterk uitgewerkt en het plot blijft ondanks de lange speelduur boeiend. Bepaalde gebeurtenissen en situaties hebben hun invloed op het gedrag van personages en de diepgang zorgt ervoor dat alles met de nodige zorg is gemaakt.
Jammer wel dat de vriendin en het kind in het tweede deel amper wordt verwerkt. De focus blijft liggen op A-Ho en diens malafide neef. Spannend en boeiend plot met een sterk einde. Fijn om gezien te hebben!
mjk87 (moderator films)
Mooie film om te zien en genoeg losse momenten in die 2,5 uur die erg fijn zijn. Maar er zit ook te veel drama in en de regisseur zoomt in op de minder boeiende momenten, vooral het tweede deel van de film vind ik een stuk minder interessant dan daarvoor. De pacing is sterk en daardoor weet de film ook niet echt te vervelen, maar vaak liet de film me wel koud en wist me ook niet geboeid te houden en dan gaan 2,5 uur wel tellen. 2,5*.
Black Math
Leuk dat zoiets op Netflix staat. Wel voelt het wat commerciëler aan dan vorige films van de regisseurs. Wat meer plotgericht, wat minder dromerig. De beelden lijken ook wat zakelijker te zijn, wat minder ruimte voor echt mooie beelden. Muzikaal in orde, al vond ik de muziek tijdens enkele dramatische scenes iets teveel aanwezig. Niet aanwezig in een overdramatische manier, maar die scènes hadden net wat sterker kunnen zijn als men muzikaal wat meer gas terug had genomen. Ja en de tijdsduur, die had van mij toch iets korter gemogen. Al met al kom ik op 3,5* uit.
eRCee
- 1934 stemmen
Merkwaardige film wel. Het zwaartepunt ervan is een op z'n best degelijk, maar soms vrij stijf of zelfs onbeholpen gezinsdrama. Maar daar zweven allerlei elementen omheen, verhalend zowel als stilistisch, en dit resulteert in een toch boeiend geheel. Wat A sun vooral interessant maakt is dat je eigenlijk nooit echt weet waar de film precies heen wil. Of dat de bedoeling was weet ik niet, maar het werkte voor mij.
stefan dias
Hier heb ik van genoten. De openingsscène komt al meteen binnen als een uppercut. Love it! Liefelijke muziek, nerveus gejaag op een motor door de kletsende regen en dan… WTF?!?! Heerlijk. Zo ben je wel dadelijk bij de les.
En dan vloeit de film een kant op, met alle verbazende gebeurtenissen vandien en neemt je mee naar verassende plekken zonder ooit voorspelbaar te zijn, maar tegelijkertijd ook zonder kunst- en vliegwerk. Eigenlijk gebeurt er niks ongeloofwaardigs of bij-de-haren-gesleurds in de ze film om hem artificieel spannend te maken.
Ik haat het wanneer mensen zeggen dat een film of serie 'te lang' is, maar op de duur vond ik het ook wel een beetje te lang duren. Hoe Radish terug op het toneel verschijnt en zo… ik weet niet… de film leek me het sterkst in het begin.
En dan die biecht bovenop de berg, dat was me ook een breiwerkje dat iets (dan toch) te veel artificieel was naar mijn gevoel.
Maar wel een verfrissende aanwezigheid in het overmatig Amerikaanse Netflix-aanbod. En elk plaatje… is een plaatje! Mooie vrijdagavond gehad.
Flavio
Die opening hakt er wel meteen in. Daarna volgt een boeiend relaas over een familie waarvan de leden niet per se heel sympathiek zijn, hun sores lenen zich ook niet bepaald voor een harmonieus gezinsleven. De aardigste van het stel pleegt om onduidelijk redenen zelfmoord, al wordt er wel gehint naar prestatiedruk. De film boort sowieso best wel wat thema's aan, maar het verloopt zo natuurlijk dat je er als kijker steeds in meegaat. Af en toe is er ruimte voor een uitstapje naar animatie of gortdroge humor (de bruiloft), humor was er eigenlijk wel gedurende de hele film, zo is de vader in zijn protest tegen alles wat hem overkomt zowel tragisch als komisch.
Chung neemt de tijd zijn verhaal te vertellen dus je moet wel je moment kiezen deze op te zetten- niet voor niets stond hij al een jaar op mijn Netflix watchlist. Maar het is het waard gebleken, en na deze A Sun met een verrassend en boeiend scenario, sterk spel van de cast en prachtige plaatjes ben ik benieuwd geworden naar ouder werk van deze regisseur.
charmie
Intrigerende openingsscene, maar gestopt met kijken toen die Radish weer op het toneel verscheen. Dat kon alleen maar de verkeerde kant uitgaan en ik haat gewelddadigheden. Tot die tijd toch wel genoten van een mooie, beeldrijke film met veel verstilde momenten en diepzinnige opmerkingen. Dan maar eind-loos.
Vond hetgeen ik gezien heb, eigenlijke beter dan Parasite, die wel erg in elkaar geknutseld was en bovendien zeer onwaarschijnlijk overkwam.
John Milton
- 22065 berichten
- 11955 stemmen
Fijn dat MovieMeter me hierop wijst, want het Netflix algoritme had dus niet door dat ik hiervoor te porren was, ik had geen idee dat het erop stond. Erg fijne film, en mooi geschoten.
Movsin
Sterke film zowel in het gewelddadig/thriller gebeuren als in het emotioneel leed van voornamelijk de ouders;
Aziatisch mooi in beeld gebracht. Knappe, suggestieve beeldcomposities en ingetogen muziek.
Goede opbouw waarbij het verhaal niet direct alles prijs geeft, zodat er voldoende verrassing en spanning overblijft.
Misdaadfilm 'A Sun' is een 'verborgen pareltje' op Netflix: 'Wat een ijzersterke film is dit zeg'
Drie goed beoordeelde films op Netflix waar je misschien overheen gekeken hebt
Vijf ijzersterke internationale misdaadfilms die je op Netflix kunt kijken
Vijf goed beoordeelde misdaadfilms die op Netflix te vinden zijn
Durak
Drama / Misdaad, 2014