• 9.378.153 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Mitch

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Na al die jaren is deze film nog steeds indrukwekkend.

Een van de betere actiefilms ooit gemaakt, met bovendien een boodschap.

De Amerikaanse bevolking had geen respect voor zijn Vietnam-veteranen omdat ze de oorlog niet konden winnen en dat word in deze film wel goed getoond.

Sylvester Stallone is hier op zijn best, weinig dialogen veel stuntwerk en actie.

Een topper voor de liefhebbers van rauw actiespektakel.

Nogmaals bekeken, na 12 jaar (was eigenlijk verbaasd dat het al zo lang geleden was).

Het blijft een iconische film, een van Stallone's beste films.

Met plezier herbekeken, en is de eerste van de ganse reeks.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Rambo, de commando die continue op zijn tellen past en geen woord te veel zegt.

En zo blijft het de gehele film totdat hij zijn bevelhebber weer tegenkomt en zijn hart eindelijk kan luchten. Voor de rest is het voor hem een onderdrukking door het gepeupel, in dit geval de politie, en het niet welkom zijn in zijn eigen land. Je mag toch gaan en staan waar je wilt zolang je je aan de wetten houdt?

In de film draait het vooral om Rambo en zijn tegenstander Sheriff Will Teasle en zijn clubje deputies.

Het is vrijwel een gehele film vol met actie en persoonlijk vond ik het iets te veel.

Regisseur Ted Kotcheff levert een film af van 93 minuten en had er wat mij betreft nog een half uur bij kunnen doen met wat meer achtergrond van onze commando en de Vietnam oorlog.

Toch geen onaardige film en mijn waardering is een ruime 7,5!

avatar van Black Math

Black Math

Naar aanleiding van het kijken van de Rocky reeks, ook maar aan Rambo begonnen. Ik heb nog nooit eerder een film uit de reeks gezien en ik had er ook niet veel verwachtingen van; ik gebruikte het woord "Rambo" om een militair te omschrijven die met veel dom vuurwapengeweld zijn doelen probeert te bereiken, maar deze film schetst toch een ander beeld, want de hoofdpersoon blijkt juist met slechts een mes en een hoop creativiteit een hoop voor elkaar te krijgen, wat vooral in de bossen tot interessante momenten leidt, die een beetje aan Predator doen denken.

Stallone praat verder een stuk normaler dan in de Rocky film. De film is verder een aanklacht tegen Vietnam en vooral hoe men met de militairen na afloop is omgegaan. Het is jammer dat Stallones monoloog aan het einde niet de emotionele impact weet te bereiken waar men naar op zoek is zodra hij begint over de benen van zijn medesoldaat die hij niet meer kan vinden. Ik weet dat het niet de bedoeling is, maar de wijze waarop hij het vertelt komt humoristisch op mij over en dat werkt natuurlijk niet.

Ook de rol van de sheriff en zijn departement is interessant. Voor sommigen misschien overtrokken, maar gezien de wijze waarop de politie in de VS opereert weinig verrassend. Er zitten veel mensen die als tiener de bullebak van de klas waren, verder nergens goed voor zijn en dus maar bij de politie gaan. Dit komt dus niet geheel ongeloofwaardig op me over.

Het is verder niet briljant gefilmd ofzo, en zoals gezegd mist de film een beetje zijn impact, maar het overtreft wel degelijk mijn verwachtingen, die vooraf gezien minimaal waren. 2*.

avatar van FlorisV

FlorisV

Al heel vroeger gezien, maar daarna heel lang niet. Eigenlijk vind ik hem nu beter dan toen omdat ik wat meer inzicht heb in hoe het hele Vietnam trauma moet zijn geweest, hoewel John Rambo dit goed samenvat op het eind, wat me dit keer meer raakte. Misschien ben ik nu ook wat milder, omdat ik me niet zo stoorde aan die flinke val en de daarop volgende zelfgenaaide hechting. Het is best goed in beeld gebracht en met voldoende suspension of disbelief. Bovendien wordt hiermee extra neergezet wat voor ijzervreter Rambo echt is en dat hij die eremedaille niet zomaar kreeg.

Stallone is goed gecast, het is nooit een topacteur geweest maar deze rol past hem net zo goed als Rocky en niet voor niets zijn Rambo en Rocky voor hem altijd de iconische rollen gebleven. Crenna en Dennehy zijn zeer degelijk zoals altijd. We zien ook nog een piepjonge David Caruso, met het opvallende knalrode haar.

Het wangedrag van de politie is niet te karikaturaal naar mijn mening. Zo vind ik Dennehy vrij redelijk, terwijl Rambo ook een lastige jongen is die niet luistert en bijna nergens antwoord op geeft. Maar natuurlijk zitten er ook bullies bij die politie (vooral die ene die eerst met zijn knuppel wil spelen en daarna vanuit die helikopter er lustig op los schiet) en krijg je ook het idee dat de politie nu eindelijk, daar in die slaapstad, hun mannelijkheid eens kunnen tonen. Een linke situatie, met onvermijdelijke slachtoffers en dat wordt goed uitgebuit.

De beelden van de locale natuur zijn fraai op momenten, maar veel spanning gaat de actie nooit krijgen, omdat de lokale politie zich nogal verkeken heeft op de krijgskunsten van de groene baret. Het is gelukkig dan ook meer een tragisch verhaal dan een actiefilm, met een zeer bescheiden body count.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

I didn't came to rescue Rambo from you, I came here to rescue you from him.

Een film waar ik me niet eens zo van kan herinneren of ik hem in mijn jeugd zag, in tegenstelling tot deel 2 en zeker nummertje 3. Pas jaren later, eigenlijk nog maar een paar jaar terug, zag ik de film, maakte ik kennis met 'de strijd' in Amerika zelf en maakte de film toch wel indruk.

Het verhaal moge bekend zijn, een bazige sheriff en een 'verloren' Vietnam veteraan. Wat de sheriff probeert is opzich begrijpelijk, en dat is het voorkomen van problemen in zijn stadje maar tevens ook problemen voor de veteraan zelf. Het is echter Rambo die de degens lijkt te willen kruisen met de daarop volgende arrestatie. Het is een machtswellustige agent die de zaak daarna in een stroomversnelling brengt met zijn handelen en de daarop volgende geweldsuitbarsting, ontsnapping en jacht.

Het is de opmaat van een leger aan agenten en reservisten die jacht maken op één man en deze commando gruwelijk onderschatten. Kostelijk is de wijze waarop hij in het begin Teasle en zijn agenten pakt en daarmee zijn kunde en overmacht toont. Grappig overigens dat van Will Teasle met omwisselen van slechts twee letters erg eenvoudig 'Weasel' te maken is wat kortweg lafaard in houdt. De wijze waarop Rambo vervolgens huis houdt in het stadje neigt weer naar 'to much' en een beetje 'cheap'. Tot daar, plus en min bij elkaar opgeteld, is Rambo niet super te noemen maar wel degelijk en vooral vermakelijk, en lijkt de film op een steady 3.5 af te varen.

Maar dan in die laatste minuten komt als donderslag bij heldere hemel de essentie van de film uit de lucht vallen. Een aantal korte maar uiterst kritisch zinnen die de kloof tussen de conservatieve samenleving en de verloren en uitgekotste veteranen omschrijft. Ongewild, onbegrepen, uitgehoond en verstoten. Amerika haat verliezers wordt er dan gezegd, ik zie eerder de enorme kloof die gecreëerd is door alle negatief ingekleurde media. Berichtgeving die wellicht niet veel anders dan waar was maar wel stemmingmakerij betrof waar de dienstplichtigen op werden afgerekend. Stallone laat overigens zien meer te kunnen dan schreeuwen, moeilijk kijken en met zijn spieren rollen. Het is een meer dan prima einde voordat er echt hele erge dingen gebeuren, en waar Rambo een aardige actiefilm leek, stijgt het niveau toch die laatste minuten op explosieve wijze vanwege zijn kritische boodschap.

Rambo is daarom wat mij betreft een uitstekende film te noemen.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

De Rambo-reeks is heden ten dage natuurlijk iconisch, maar ik had er nog nooit een film van gezien. Op die manier had ik een soort stereotiep beeld van de serie (veel brute/lompe actie, weinig diepgang); een beeld dat in deze eerste film 'First Blood' tot mijn verrassing totaal niet bewaarheid wordt. En het moge duidelijk zijn dat dat een fijne verrassing was. First Blood is vrij ingetogen en kleinschalig, en dat werkt in het voordeel van de film. Rambo is hier geen onoverwinnelijke machine; hij is een mens van vlees en bloed die gewond raakt, onterecht behandeld wordt en op het einde zelfs emotioneel instort. Vooral de eerste helft van de film is onverbeterlijk goed; de lange achtervolging in het bos, Rambo aan de klif, de door Rambo opgezette vallen waar de agenten een voor een door uitgeschakeld worden, dat was een heerlijke mix van actie en avontuur. De locatie van de bossen werkt geweldig, en ziet er heel sfeervol uit. Dit hoge niveau wordt niet hélemaal aangehouden, en de eindconfrontatie is misschien wat anti-climactisch, maar er blijft een erg hoog tempo inzitten tot de laatste minuut, en dat maakt van deze eerste Rambo gewoon een heel erg vermakelijke zit.

Sylvester Stallone is sowieso ook goed op dreef als Rambo. Hij is niet de meest begenadigde acteur ter wereld (wat in de laatste scène helaas overduidelijk te zien is), maar als actieheld overtuigt hij als geen ander en mag hij zich tot het selecte groepje beste actie-iconen ooit rekenen. Het grootste deel van de film moet hij ook weinig zeggen maar voornamelijk fysiek acteren, en op die manier draagt hij de film met gemak. Ik vond First Blood in ieder geval een opvallend fijne verrassing. Dikke 4*.

avatar van scorsese

Goeie film waarin de lokale politie van een klein stadje niet blij is met de komst van een rondzwervende Vietnam-veteraan. Een actie-film die ook behoorlijk avontuurlijk is, vooral ook vanwege de bossen en bergen van Brits-Columbia (wat een mooi decor vormt hier). Goeie actie-scenes met ook prima stuntwerk. Net geen 4.0 sterren vanwege de laatste scene (die toch een beetje een anti-climax vormt).

avatar van Movsin

Movsin

Er is vooreerst het spectaculaire, acievolle en avontuurlijke achtervolgingsgedeelte, de onschuldige mens als een crimineel opgejaagd, dat volle aandacht verdient, spannend en boeiend is.
Maar er is vooral in het slot en dit is toch wel de essentie van de film : de gebroken man, opgezadeld met de verschrikkelijke herinneringen aan de horror van de Vietnamoorlog en die hier, op het homefront, noch aanvaarding, noch waardering ervaart
Inhoudelijker dan wat aan Rambo-films zal volgen en ook hier maakt Stallone indruk. Ook Brian Dennehy zet een goede vertolking neer.

avatar van AGE-411

AGE-411

Naar aanleiding van de vergelijkingen tussen deze film en de gebeurtenissen in Limburg gaf ik deze een kijkbeurt. De laatste dateert alweer uit mijn vroege tienerjaren.

De film is nogal grauw. Niet alleen door de omgeving, maar ook door de boodschap.
De scenes in het bos zijn best amusant. Hierdoor is de film vlak voor het einde al over z'n hoogtepunt heen.

Het einde, met de huilende Rambo, vind ik wel sterk. Maar dit had wellicht geloofwaardiger geweest met een andere acteur. Ik las dat men eerst Steve McQueen in gedachten had voor de rol...
Hoe dan ook, ik bekeek zonet het alternatieve einde en vond dit eigenlijk nog beter.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Eindelijk gezien, maar ik vond dit wat een matte film. Het begin is wel sterk nog, en sfeervol, maar daarna vond ik de film als actiefilm te soft en als thriller niet spannend of overweldigend genoeg. Uiteindelijk boeide de film me niet meer en voelt het een en ander ook wel gedateerd aan. 2,0*.

avatar van Boneka

Boneka

Na 40 jaar alweer moest er weer eens een nieuwe uitgave komen. Een prachtige mooie steelbook en een versie met heel veel prullaria. Ik heb gekozen voor de mooie steelbook. Helaas nog zonder Nederlandse ondertiteling. Over die ondertiteling gesproken zelfs in het Engels is ie slecht vertaald. Hold the fire., ceasefire en don't keep fire worden vaak in willekeurige tekst vertaald. Erg slordig. Sommige woorden worden ook weggelaten. Heb het idee dat die weer een Duitse versie is en die zijn nooit sterk in het vertalen van Engelse films. Afijn ook de 4K is verder niet meer aangepast helaas. Maar slecht is ie zeker niet.

First Blood blijft toch wel een icoon in dit genre. Begint lekker rustig om vervolgens helemaal los te gaan omdat de lokale sheriff geen drifters in zijn stadje wil hebben. Zoals we weten loopt dit daarna helemaal uit de hand. Het blijft een mooi schouwspel in 1.5 uur.

Film 4.0

Beeld (4K) 4.0

Geluid 4.0

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Wat mij betreft èèn van de aller beste aktie classics film ooit gemaakt op het witte doek.

Zo ongelooflijk sterk en zo magisch sfeervol.

En waarin de aktie zo prachtig gemaakt is zo spectaculair.

Met een meesterlijk acterende rol van Sylvester Stallone een rol op zijn lijf geschreven.

Een film met een uitmuntende cast.

Blijft een van de aller beste aktie films ooit gemaakt.

Een tijdloze film en een meesterwerk van de hoogste orde.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op een mooie Blu-ray!

Blijft gewoon vermakelijk om eens in de zoveel tijd eens weer te kijken.

De film begint al aan het begin vermakelijk te worden wanneer hij word aangehouden door de politieagent tot aan de laatste minuut.

Heerlijke film al dit niet de beste Rambo film is, ]aangezien hier maar heel weinig doden vallen helaas, wat bij deel 2 en vooral deel 4 zeer wordt goedgemaakt, dat maakt een Rambo film pas echt goed. verder hou ik ook meer van Rambo in de jungle zoals we zien in deel 2 en deel 4, maar deze (in de stad en bos) is ook zeker niet verkeerd.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

In town you’re the law, out here it’s me. Don’t push it or I’ll give you a war you won’t believe.

Deze tijdloze actiefilm herzien, ditmaal op de 4K van StudioCanal. De eerste uit de reeks Rambo films, en voor mij ook meteen de beste, staat niet voor niks in mijn top 10. Hoe vaak ik hem ook zie, film gaat nooit vervelen. Stallone zet de rol van de zwijgzame veteraan perfect neer. Met de prachtige score van Jerry Goldsmith, die in de 80’s tientallen filmscores op zijn naam heeft.

Gebaseerd op het boek ‘First Blood’ uit 1972 van David Morell, die ik overigens ook gelezen heb. Er is trouwens een alternatief einde die trouwer is aan boek, hier pleegt Rambo in de laatste scene zelfmoord. Deze is te vinden op o.a de bluray.

Een belangrijk detail wat in de film niet uitgelegd word maar wel in het boek word benoemd, is de belangrijkste reden waarom Sheriff Teasle zo de pik had op Rambo. Namelijk dat Rambo een veteraan van de Vietnam oorlog was, die veel aandacht trok, terwijl Teasle een veteraan van de Koreaanse oorlog was, die de meeste mensen al waren vergeten. Dit kon hij niet hebben. In de film geeft hij alleen aan dat hij een hekel aan landlopers/zwervers heeft.

Tijdens de scene in het politiebureau brak Stallone per ongeluk de neus van agent Lester met een elleboogstoot. Vandaar dat hij ook de rest van de film met een verband loopt. Toevallig gebeurt dit in het boek ook.

Was met name de eerste grote Hollywood-kaskraker die in China werd uitgebracht, waar hij in 1985 werd uitgebracht. Er werden 76mil kaartjes verkocht in China, het hoogste aantal voor een buitenlandse Hollywood-film tot 2018.

Met een budget van 15mil haalde de film wereldwijd ruim 125mil binnen.

avatar van Ivan De Preter

Ivan De Preter

Goede actiefilm uit de jaren 80. Ik vind dit zijn beste Rambo film. Tof om om de zoveel jaar eens terug te zien.