Genre: Actie / Thriller
Releasedatum: 31 maart 1983
Vanaf 1 februari op Netflix
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
Denveen
Topfilm dit hoor, wat sommige mensen ook zeggen. Deze film blijft tijdloos en loopt fantastisch vlot door het verhaal heen. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht simpel, maar het komt wel beter op gang naarmate er ook meer personages in het verhaal voorkomen.
AVM
Beste deel in de reeks. Het komt heel dicht bij de intentie van de schrijver David Morrel, die met zijn boek het opnam voor door de Amerikaanse samenleving in de steek gelaate Vietnam veteranen. Zoals John Rambo in het laatste deel van de film het ook tegen zijn oud commandant zegt 'ik kom terug en wordt op het vliegveld door een stelletje demonstranten bespuwd en uitgescholden voor 'Baby moordenaar'. 'Maar wie zijn die schoften om dat te zeggen? Waren ze erbij? Hebben ze daar gevochten? . In Vietnam bestuurde ik tanks en had geweren en hier willen ze me geen eens een baantje als parkwachter geven".
dvdfreak123
fantastische film goed verhaal veel actie de rambo films zijn top
Destijds een topfilm en tevens het debuut van Sylvester Stallone als actieheld. Het verhaal is goed en de film zit boordevol actie. Sylvester Stallone praat niet zo veel in deze film (wat ook maar goed is) maar laat meer zijn spieren spreken. Het begin van de film is subliem (geweldig hoe hij ontsnapt uit de gevangenis van een lokaal politiebureau). De laatste 20 minuten van de film vind ik persoonlijk wat minder als Sylvester Stallone wat meer sentimenteel gaat worden.
JohnieOctovitsch
in tegenstelling tot de meeste mensen vond ik juist dit eerste deel minder dan de andere, hier speelt stallone maar een zielig mannetje dat opgejaagd word
wel vermakelijke film maar vond de delen erna beter
drgonzo
Echt een geweldige actie film, stallone mag alleen wel wat meer zeggen..
Goodfella_90
Licht toe plz. Na elke kill een foute bad-ass one-liner vind ik niet echt in de sfeer van First Blood passen.
Lad
3,5 sterren, omdat het toch een goede actiefilm is.
VierkanteOogjes
Allereerst: nostalgie.
Ten tweede: gewoon een goede spannende actiefilm. Qua opzet (held wordt achtervolgd door boefjes en 1 voor 1 gaan ze dood. Oh ja, ook nog in de bergen) vergelijkbaar met Cliffhanger. Niet overspoeld met explosies, maar een goed uitgewerkte achtervolging in de bergen; heerlijk!
Dikke 4*
-13-
Allereerst: nostalgie.
ik weet niet of je het gezien hebt maar niemand gaat hier door rambo dood hoor
er is die ene gozer die uit een helicopter valt, maar dat komt omdat hij zijn riem losmaakte om verder uit de helicopter te hangen en Rambo op die manier te raken. maarja nog maar eens: Rambo schakelt zijn tegenstanders niet volledig uit hij zorgt er gewoon voor dat ze tijdelijk niets meer kunnen doen
BoelieNL
Leuk die boobytraps die hij 1,2,3 met ze mes uit de grond stampt
Maar verder blijft dit toch wel brute actie uit de 80's:D
3,5 ster (merendeels jeugdsentiment)
otherfool
Als voorproefje op de nieuwe Rambo film deze klassieker maar weer eens gekeken. De figuur van Rambo balanceert op het randje miskende held / doorgedraaide freak waardoor First Blood haast een ongemakkelijk gevoel geeft (zeker in het laatste kwartier). Stallone is sterk als zwijgzame veteraan en de film is boeiend van de eerste tot de laatste minuut, ook na 25 jaar.
3,5*.
robertvanmourik
Echt een geweldige actie film, stallone mag alleen wel wat meer zeggen..
dat maakt deze rambo juist zo vet(H)...vind ik..:)
Legan
De beste Rambofilm uit de reeks. Goede actie, motieven, verhaal, maar vooral sfeer. Geen woorden maar daden en dat doet deze film.
7,0 uit 10 (3,5*)
Kouros
Dit is nou een film dat eigenlijk geen flim is...
Ik zal mezelf verklaren, dit is een bagger film...
0,5 voor de tijdverspilling
Goodfella_90
(die)
Waarom niet, wat zijn volgens jou dan kenmerken van een film?
AGE-411
Dit is nou een film dat eigenlijk geen flim is...
Ik zal mezelf verklaren, dit is een bagger film...
0,5 voor de tijdverspilling
verklaar eens nader.
Of is dit zo'n bericht zoals "hier staat Rambo, laat ik maar 0,5 geven en er nooit naar kijken"?
otherfool
Ach ja, hij weet alvast dat The Dark Knight 5 sterren verdient... zou er niet teveel aandacht aan besteden.
nightbreed
Hoewel het niet al te geloofwaarig is allemaal blijft dit een toppertje, de voorloper van alle 'over the top' aktiefilms, met het verschil dat deze goed is en de rip-offs meestal van een zeer bedenkelijk niveau zijn.
Een mooie 4 for oldtime sake
mitchiej
tog altijd grappig om domme mensse te zien die zelfs over de beste films iets te zeike hebbe kijk dan geen film als je zown fokkin sukkel die overal over kk
Demoniac
domme mensse
Santucci
Een klassieker. Vergeleken met zijn opvolgers waar het alleen om de actie draait, is deze film doorspekt van drama. De film heeft ook echt een maatschappelijk thema: hoe gaat de maatschappij om met oorlogsveteranen? De pesterijen en actie zijn beide geloofwaardig, evenals de acteerprestaties. Gewoon een hele goede film die toentertijd veel heeft losgemaakt.
GinolaEHV
Wat een dramatisch slechte film is dit zeg. Zo'n onsamenhangende, inhoudsloze speelfilm heb ik zelden gezien.
Hij bezoekt een oude vriend, die dood blijkt te zijn, loopt over slechte weggetjes naar een dorpje, en wordt onterecht opgepakt. Ontsnapt uit het politiebureau en slaat voor de rest van de film op de vlucht: wat een prut-verhaal. Verder lopen de scenes totaal niet goed in elkaar over, het camera-werk is ronduit slecht en eens temeer blijkt dat Sylvester Stallone niets meer dan een b-acteur is.
Op het einde wordt het iets beter, wanneer het verhaal enigszins uitgediept wordt. Maar het thema van '(het omgaan met) oorlogsveteranen' had vrijwel niet op een slechtere manier uitgebeeld kunnen worden.
1* (''voor de moeite'' zou ik bijna willen zeggen)
Achmed
Net gezien, dit was dan alweer de derde keer dat ik deze film heb gezien. Het is een echte top film, het kan mischien niet op tegen de films van nu maar het is zeker een topper.
Mijn favoriete stucken waren; Met de ratten in de mijn wanneer hij een uitweg probeert te vinden en wanneer hij met zijn guerrilla technieken die rangers weet te ontlopen. De vallen die hij had gemaakt waren gewoon super Volgens mij probeert deze film te laten zien hoe slecht de vietnam veteranen worden behandelt terwijl ze voor die mensen hebben gevochten. Vooral de laatste scene laat met een dramatisch moment zien dat zij ook maar mensen zijn.
3.5* Een film die ik binnenkort wel in mijn collectie wil hebben, en hopen dat hij gelijk in een box met II en III te krijgen is.
tukkerstein
Prima film met een eenvoudig maar sterk script. Lekker veel actie en duurt niet te lang.
Tarkus
Na al die jaren is deze film nog steeds indrukwekkend.
Een van de betere actiefilms ooit gemaakt, met bovendien een boodschap.
De Amerikaanse bevolking had geen respect voor zijn Vietnam-veteranen omdat ze de oorlog niet konden winnen en dat word in deze film wel goed getoond.
Sylvester Stallone is hier op zijn best, weinig dialogen veel stuntwerk en actie.
Een topper voor de liefhebbers van rauw actiespektakel.
joeriL
echt nog veel toffer dan ik dacht, beste actie film die ik heb gezien. stallone is echt een bikkel in deze film -0,5 omdat die kononel zo irritant is
*4,5
AGE-411
1* (''voor de moeite'' zou ik bijna willen zeggen)
zegt iemand met naked gun in de top 10
Martijnnn
zegt iemand met naked gun in de top 10
Kansloze opmerking, voel je je opeens persoonlijk aangevallen nu iemand wat over deze film zegt ofzo?

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Actie / Sciencefiction, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero