• 9.377.044 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Lester

Deputy Mitch

avatar van Vaig

Vaig

Blijft een schitterende film. Ongelofelijk, hoe een man een hele film maakt, wat eigenlijk maar een flut verhaaltje is.

EIndwaardering: 4sterren

Sterke film.

Het verhaal is zeker geen flut, het is een redelijk uitgewerkte story rond een Vietnamveteraan die verdwaald is in de burgermaatschappij en, vooral, in zijn herinneringen.

Het acteerwerk zal wel niet oscarwaardig zijn, maar voor een film als deze bovengemiddeld en prima te pruimen.

De beelden zijn mooi, maar dat ligt ook aan dat ik die hoek van de VS, daar in het noordwesten, in de Rocky Mountains, een heel mooi gebied vind. (Als Rambo in het begin over die brug komt lopen, krijg ik direct een Twin Peaks-gevoel.

Het tempo van het verhaal is perfect. Nergens te snel of te traag. Geen moment verveling, terwijl er toch een eigenlijk helemaal niet echt veel supersnelle actie in zit.

Kortom: een prima uitgebalanceerde film, die nog wat emotie teweeg brengt ook. Bij mij dan. Ik kan prima het gevoel van verlatenheid van John Rambo invoelen.

Vanmiddag zag ik dat ik nog geen stem bij deze film had staan (terwijl ik hem indertijd al in de bioscoop zag, en sindsdien nog wel een klein dozijn keer heb gezien), en gaf er uit herinnering 4 sterren aan.

Ik verhoog mijn stem naar 5, en gooi hem in de top tien. Want dit is een van de zeldzame films die ik wel elke week zou willen zien.

5 sterren dus.

Edit: maar die poster, die is vreselijk!

veron35

Sylvester Stallone is echt hopeloos... Wel leuk om een keer te zien deze film. Alles is (weer) een beetje toevallig.

Een kleine 3,5*.

Ik vind de gebeurtenissen in deze film niet toevalliger dan de gebeurtenissen uit een doorsneedag van een doorsneemens.

Dagelijks maak ik tal van toevalligheden mee.

Wat precies vond jij zo toevallig in deze film? Voor mij is het wel een sluitend verhaal, gezien de capaciteiten die John Rambo dient te hebben aangeleerd.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Daarnaast vind ik Stallone ook niet hopeloos, hij acteert mijns inziens zelfs erg redelijk.

avatar van The One Ring

The One Ring

Wel leuk om eens gezien te hebben, maar zo fantastisch als velen het vinden, vind ik het niet. Het is wel vermakelijk om Rambo allerlei agenten te zien uitschakelen, waarbij er uniek genoeg maar 1 dood gaat, maar echt bijzonder wordt het nergens. Alhoewel die eindspeech van Rambo nog wel indruk weet te maken. Stallone vind ik geen groots acteur, maar zoveel hoeft hij hierin ook niet echt te acteren. Hij heeft gelukkig uit zichzelf al de uitstraling van een getraumatiseerde soldaat, dus dat zit wel goed. Maar de diepere lagen die veel mensen hierin terug lijken te vinden, vind ik niet bepaald sterk. Hoeft gelukkig ook niet.

kijkert schreef:

Zo'n explosie overleef je niet.

kijkert schreef:

Dit meen je toch net serieus hè?

avatar van Martijnnn

Martijnnn

het is niet toevallig dat je een explosie overleeft, dat heet film. In film kunnen sommige dingen gebeuren die in het echt niet mogelijk zijn, echt waar. Bovendien is dit best dagelijks, laatst in de ardennen nog heb ik nog iets vergelijkens meegemaakt.

veron35 schreef:

Dit meen je toch net serieus hè?

Ja, dit meen ik wel.

Toevalligheid kan in de kleinste dingen zitten.

Wat is er nou zo toevallig? Of liever: TE toevallig?

(sowieso kan toeval nooit TE zijn. Het wordt er alleen maar toevalliger op, en ook dát gebeurt in ieders leven wel eens.)

Een film, of om het even welk verhaal dat op welke manier vertelt wordt, kan niet zonder toevalligheden, omdat toeval nu eenmaal de meest gangbare vorm van verbinding tussen gebeurtenissen is.

(Sneeuwwitje stuit ook toevallig op een dwergenhuisje...)

De clou in een goed verhaal is het bedenken van die enkele verbintenissen die NIET toevallig zijn, en die zitten er in dit verhaal ook wel.

Maar wat vond jij dan zo toevallig, dat vroeg ik eigenlijk.

Explosies worden overleeft, scheepsrampen hebben soms overlevenden waar je het niet verwacht, mensen winnen de ton, en soms loopt er iemand zijn leven lang met een kogel in het hoofd rond... bla, bla, bla... toeval is onderdeel van het dagelijks leven.

The One Ring schreef:

Diepere lagen zitten er niet in, hoeft ook niet. Maar als je kijkt naar de oppervlakkige lagen die hier in zitten, dan is dit toch wel één van de lekkerste poten-op-tafel-popcorn-bij-de-hand films die er zijn.

Overigens, om hier over 'Rambo' te spreken vind ik wat minder, al doe ik datzelf waarschijnlijk ook wel eens, omdat de term 'Rambo' naar mijn weten pas algemeen gebruik werd toen deel twee uit kwam. Tijdens deel 1, first blood, was de naam Rambo nog niet synoniem voor de super-vietnam-hero.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Dubbelde lagen zitten er zo vreselijk dik op. Om te zien hoe iedereen op John reageert en hoe dom en gemeen al die agenten zijn. Gelijk ook nog over hoe de Vietnam oorlog mensen heeft kunnen veranderen en traumatiseren. Juist als popcornfilm met goede actie is hij totaal niet geslaagd. Want eh.. welke actie? Zo heel veel zit er niet in. Viel me erg tegen.

Gizzmann schreef:

Die dubbele lagen die jij ziet, dat is jouw visie. Ik zie een leuke actiefilm met een flinke vleug sentiment.

Waarom een popcornfilm vol met actie moet zitten ontgaat me, het is hier juist een redelijke actiefilm, met gemakkelijk te volgen sentiment.
Ook grapjesfilms kunnen popcornfilms zijn, en films vol met actie kunnen ook zwaar en moeilijk zijn. Dit is een lichte film. So what?

Al die agenten zijn overigens niet dom en gemeen. Eigenlijk alleen die hoofdsmeris, en die ene die uit die helicopter valt.

En dat een oorlog mensen verandert en traumatiseert.... tja. Dat is waarschijnlijk wel zo. (Zelf nooit oorlog meegemaakt)

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Nou ja, dan is de hoofdsmeris gemeen, maar dan zijn de andere dom. Zo'n scene waar ze allemaal even met elkaar op de foto gaan is toch echt erin gestopt om ze eens goed op hun nummer te zetten.

Het is jou visie dat het een leuke vermakelijke film is, is dan weer jouw visie. Vermakelijk misschien, maar niet zo heel sterk en mij kon het op een gegeven moment niet meer zo boeien. Alleen die speech aan het eind vond ik dan weer erg sterk en die knijpt al die luchtigheid die jij erin ziet er juist volledig uit.

Gizzmann schreef:
Nou ja, dan is de hoofdsmeris gemeen, maar dan zijn de andere dom. Zo'n scene waar ze allemaal even met elkaar op de foto gaan is .

Volgens mij waren dat lui van de Vrijwillige Burgerwacht of Zoiets. Van dat soort parttime soldaatjes.

Van die mensen die de hele week in de kruidenierswinkel staan en af en toe oefenen, en nu eindelijk 'een echte opdracht' kregen.

Perfect weergegeven.

Vrij:

"Het is jouw rommel, en jij ruimt het maar op."

"Maar ik moet morgen weer achter de toonbank staan'

"Jouw probleem'"

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Sluit me bij kijkert aan, dé perfecte popcornfilm (al houd ik helemaal niet van popcorn, yach!!). Heerlijk wegkijken en meegaan in die sfeer die hier perfect wordt neergezet. Raar dat zoveel mensen daar zo weinig gevoel voor hebben. Deel 2 en 3 hadden nu juist helemaal geen echte sfeer meer en waren erg nep. Deze is gewoon nog wel blood & guts wat dat betreft. En juist de oorlog neerzetten in zo'n suf amerikaans gehucht vind ik erg goed gevonden.

avatar van drgonzo

drgonzo

wel de beste van de trilogy

drgonzo schreef:

wel de beste van de trilogy

Maar goed dat ik de andere niet gezien heb dan...

avatar van MrLee

MrLee

Een kleine 3,5*.

In je overzicht geef je hem een 2, voor een film uit die tijd doe je hem toch echt tekort.

avatar van DragQueen

DragQueen

Als stallone fan, vindt ik dit een van zijn betere films. en een waardig karakter, wat ik moeiteloos langs rocky durf te plaatsen. sly speelt zijn rol met overtuiging. een erg sfeervol gefilmde prent, met een goed verhaal, over een veteraan met de nodige littekens op de ziel. ( en lichaam natuurlijk.) formidabele actie-scenes voor deze tijd, en de scenes in de bossen, zijn fantastisch. ook vanwege jeugdsentiment, en het feit dat het gewoon een meesterlijke prent is, met de nodige diepgang, geef ik de film de volle score. een dikke 5 sterren. ps: de bijrollen van dennehy en crenna zijn ook dik in orde.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Tijdloze klassieker!

Sly zet met zeer veel overtuiging een van de bekendste film personges allertijden neer.

Daarnaast vallen de geweldige actie scene's, en sfeervolle beelden in het bos, op.

Ook de bijrollen van Dennehy en Crenna zijn zeer goed, en passen precies in het verhaal.

4****

avatar van Shinobi

Shinobi

Lekkere actie film om te zien, met zeer overtuigend acteerwerk van Stallone. Het verhaal zelf is wat vaag, dus omdat een sheriff denkt dat Rambo voor onrust in z'n stad gaat zorgen zet hij hem gevangen en daar begint alle ellende. Beetje vaag naar mijn mening.

Ik geef 'm 5 sterren.

Leuke actiefilm met leuk verhaal. Een echte klassieker. 3.0*

avatar van Martijnnn

Martijnnn

een klassieker die een nipte voldoende krijgt?!

Martijnnn schreef:

een klassieker die een nipte voldoende krijgt?!

Klassiekers zijn ook niet altijd goed . Hij was eerlijk gezegd alleen maar leuk in het deel in de jungle. Daarna werd het saai en overbodig..

avatar van willemfilm

willemfilm

Dergelijke film mag je nooit vergelijken van nu. We zijn immers 25 jaar later. Toen vond ik hem tof. Pas nog eens gezien. Tja, je beleeft het toch anders. Ik was ook 25 jaar geleden....;-)).

Alles in ogenschouw nemende, is de film nog best het kijken waard.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Juist omdat de film gewoon met een eenvoudige en effectieve opzet werkt blijft hij spannend en iedere keer leuk om te zien. Dat is bij het gros van actiefilms van tegenwoordig wel anders

avatar van finalman

finalman

blijft n topfilm met n goeie acterende Stallone.

Jammer dat de vervolgen minder goed waren, was niet meer realistisch. Hopelijk maakt hij het goed met John Rambo, wat hij eerder al goedmaakte na de mindere Rocky's (3, 4 en 5) met Rocky Balboa als een waardige afsluiter.

Stem even verhoogd.

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Dit is gewoon een geweldige actiefilm. Echt van seconde 1 tot het einde echt spannend. Vroeger vond ik dit echt de meest geweldige film op aarde maar er zijn natuurlijk ook wel een paar minpuntjes.

4* toch.