Genre: Actie / Thriller
Releasedatum: 31 maart 1983
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
GinolaEHV
Inderdaad, een kansloze opmerking. Ik geef gewoon mijn mening. Als je dat niet bevalt, moet je niet als een klein kleutertje reageren in de trant van 'wat je zegt ben je zelf'... Beetje zielig.
Ik vind Naked Gun deel 1 de beste comedy ooit, daarom staat ie in mijn top 10. En voorts vind ik First Blood een belabberd slechte speelfilm. Einde verhaal.
Gezien in de Rambo filmnach in de Uitkijk, op groot scherm dus. Zag ooit alleen de tweede overigens.
Op zich kent First Blood wel enkele aardige stukken, maar grotendeels is het onzinnig one-liner geneuzel en traag gesneden actiescèns, die vooral negatief opvallen.
Toch wel de beste van de drie.
Dark Miracle
Zojuist toch nog maar eens een keertje herbekeken en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast werd. Stallone zette zijn rol als "Rambo" in mijn ogen sterk neer en de actie werd tof in beeld gebracht. Wat ik wel jammer vond was de laatste scène. Beetje klungelig geacteerd door Stallone, vooral het piepstemmetje was tergend slecht.
De actie, zoals gezegd, vond ik erg tof. Vooral hoe John Rambo de agenten in het bos één voor één te slim af is met zijn Guerilla-technieken. Prachtig gewoon. Ook de uitspraken van de kolonel vond ik goed, maar na een tijdje werd het wel een beetje irritant. Hij bleef maar herhalen hoe goed Rambo was en dat hij daarvoor gezorgd had.
Al met al dus een toffe film. Hier en daar wat foutjes, maar ik stoorde me er niet aan. First Blood krijgt van mij drie en een halve ster.
AGE-411
Kansloze opmerking, voel je je opeens persoonlijk aangevallen nu iemand wat over deze film zegt ofzo?
nee hoor, maar de zin "Wat een dramatisch slechte film is dit zeg. Zo'n onsamenhangende, inhoudsloze speelfilm heb ik zelden gezien" pas beter bij alle naked guns.
GinolaEHV
Ja, daarvoor is Naked Gun ook een comedy... Een qua inhoud (van het verhaal) zeer domme comedy mag ik wel zeggen. Maar dat weerhoudt het er niet van een zeer goede comedy te zijn (mijns inziens). Bij een comedy gaat het veel minder om de inhoud van het verhaal, maar om de humoristische waarde van de film.
Bij genre's als drama, thriller, actie is de inhoud van het verhaal bijna leidend voor de klasse van de film. En mijns inziens is First Blood een inhoudsloze, onsamenhangende actiefilm, en daarom niet meer waard dan 1*.
Je voelt je trouwens overduidelijk wel aangevallen. Dat kun je wel ontkennen, maar het is zeer zeker zo.
darkjaap
dit is zeker een klassieker !:D
stallone in zijn beste rol ooit !
zo'n goed bedachte personage waar ik nog lang fan van blijf
Na het zien van Rambo 4 ook even de voorgaande delen gehaald.
Zonet deel 1 gekeken en het leverde weer oude sentimenten op. Best een goede film, ook nu nog. Dit is meer een Rambo zoals Rambo is: Een commando die slimmer is dan de rest. Deel 4 was ook heel erg goed, maar dat was meer wapens leegknallen.
Ik vond daardoor deel 1 eigenlijk best soft. Paar gewonde agenten maar bijna niemand die sterft. Komt ook doordat de tegenstand niet ''fout'' is. Het zijn gewonen agenten en soldaten itt bijvoorbeeld een rebellenleger.
Er zaten wel een stel goede scene's in met guerillawerk. Maar enkele scene's sloegen ook nergens op.
Zo worden de commandant en zijn mannen continue gewaarschuwd hoe goed Rambo is en dan denken ze allemaal dat ie meteen dood is omdat ze 1 bazookakogel in een mijn schieten. Nogal simpel en dom gedacht; dit check je meteen lijkt me. Verder vond ik het ook raar dat Rambo een vrachtwagen kaapte en meteen gevonden werd. Normaal zou je denken dat ie de andere op gaat, vol op de vlucht.
Maar alles bij elkaar een mooie film. Het personage Rambo is ook gewoon cool. Zelfs dankzij Stallone, waar ik normaal niks mee heb.
U-96
- 2081 stemmen
Dit is precies ook mijn lichte kritiekpuntje op de film. Echter, Trautman had wel het vermoeden dat Rambo nog leefde. Teasle niet omdat hij niet denkt als Trautman.
orbit
- 12092 berichten
Gewoon de beste film waarin Stallone heeft geacteerd, period!
Oja, nog 1 puntje wat natuurlijk lachwekkend was:
Rambo wordt opgepakt omdat ie ergens loopt?
De agent zegt dat ze niet van zijn type mensen in het dorp houden en zet hem buiten het dorp neer. Rambo loopt diezelfde kant weer terug en de agent ziet dat en pakt hem daarvoor op.
Wat is dit voor een belachelijk iets? Ik geloof dat het ook toen de tijd niet verboden was om ergens te lopen in openbaar terrein
Dit wilde ik nog even kwijt
xangadix
Oja, nog 1 puntje wat natuurlijk lachwekkend was:
Rambo wordt opgepakt omdat ie ergens loopt?
Daar gaat het nou juist om. Hij wordt alleen maar om zijn uiterlijk door de sheriff gepest. De sheriff houdt zich hierbij niet aan de wet.
Maar das toch raar? Net of dat ooit gebeurd, ik vond die scene best lachwekkend.
AGE-411
Maar das toch raar? Net of dat ooit gebeurd.
Maja, je spreekt over Nederland in 2008.
Hierin gaat het over een vredig bergdorpje in USA in 1982.
Precies, de Vietnam veteranen werden toen vaak net zo scheef aangekeken als bij ons de Marokkanen nu...
lennox
Wat nog maar eens bewijst dat de Amerikanen een dom volk zijn! Want je moet weten, in die tijd waren de soldaten verplicht om te gaan, of ze vlogen in de gevangenis (denk maar aan Mohammed Ali). Nu zijn het vrijwilligers die in Irak gaan vechten. Met andere woorden : de soldaten van toen hadden gewoonweg geen andere keus, en dan nog werden ze als het ware uitgesloten uit de maatschappij...
tommykonijn
Ik had er niet meer van verwacht precies zoals een Film hoort te zijn : Goede acteerprestaties en een Goed Verhaal en dat ondanks het geen Topper is, Sylvester Stallone doet het zoals ik al zei echt helemaal Geweldig ik weet niet wie zijn rol beter had kunnen doen.
lennox
Kan iemand mij eigenlijk vertellen wat het begin voorstelt? Is hij gewoon een zwerver geworden die maar wat ronddoolt? Is hij te voet van thuis naar zijn vroegere oorlogsmakker gewandeld? Of is hij van het ene dorp naar het andere aan het wandelen? Kan iemand mij hierover duidelijkheid scheppen, want ik heb het begin nooit helemaal begrepen.
U-96
- 2081 stemmen
John is zwerver in het begin. (zo is het ook beschreven in het boek)
Vader81
Heb gisteren nog eens gekeken naar deze film, best wel een zeer goeie film voor ene uit de jaren 80' !
Zal de komende dagen nog kijken naar deel 2 en 3 !
En hopelijk nog naar 4 in de bioscoop !
Hopelijk even goed als deze voorgaande !
lennox
De scene waarin hij ontsnapt en zeven politie-agenten in elkaar ramt, is één van de meest legendarische uit de filmgeschiedenis!
NarcissusBladsp.
Een legendarische film die meeviel.....zolang Sylvester maar geen emotionele 'betogen' houdt.....is deze film meer te genieten dan ik verwacht had. Vooral zijn aanpak om zijn achtervolgers af te schudden of onschadelijk te maken, levert een meer dan leuke actie film op. Een absolute onbegrepen eenling tegen de rest van wereld levert een aantrekkelijk uitgangspunt op....veel mensen, vooral het mannelijk deel, zullen zich daarin herkennen.
Het uitgangspunt is al een prikkelende stellingname: een Vietnamveteraan wordt, na een voor hem heftige ontdekking, met wantrouwen benadert. Nou heeft Sylvester een kop die sowieso al intmiderend overkomt....wat dat betreft een prima cast....En zo lang hij maar niet teveel hoeft te zeggen is hij voor mij te pruimen. Sterker nog: zijn handelingen die nodig zijn om te overleven deden mij aan de beeldbuis kleven. Dit mede door sfeervolle bos en rots opnames van een spannende achtervolging. De natte kilheid van het weer kwam hier goed van pas. Begeleid door toepasselijke muziek, vooral die mooie trompet met zware piano 'bass' en blaaswerk etc. geriedel..... Waarbij het verschil tussen politie, de vrijwilligers van de burgerwacht en commando's leuk met een knipoog naar voren kwam. Misschien iets te clichématig voor de intellectuele kniesoor....maar cliché's geven globaal iets waars weer....een vechtmachine is iets anders dan vrijetijdsvechters....
De motor van de 'machine' zijn trauma's die vele veteranen zullen herkennen. Handelen onder doodsdreiging dat een soldaat samen met zijn kameraden beleeft, stempelt het geheugen van meestal jonge jongens op een voor indrukken gevoelige leeftijd. Het begin van de film is dan ook ijzersterk: Rambo staat er alleen voor en maakt hem extra gevoelig. Hoe vaak heb ik niet gelezen of gehoord dat kameraadschap die soldaten hebben meegemaakt de sterkste binding is die ze meegemaakt hebben in hun leven....het lijkt zelfs sterker dan de erotische liefde kan geven. Een 'bevel', een dreigende situatie in de breedste zin van het woord, gevoeld in het hart van de strijd, doet wonderlijke dingen met mensen....de film uit 1962 met de mooie titel Hell is for Heroes laat die dynamiek tussen 'onze jongens' mooi zien....
In de figuur Rambo wordt dat in deze film goed weergegeven. Al is het vet aangezet en vooral te vet bij de ontmoeting met zijn vaderfiguur. En überhaupt: miltairen kunnen beroepshalve zich geen sentimentaliteit veroorloven.....en voor de veilige politiekbewuste 'buitenstaander' die alles al ver van tevoren ziet aankomen....is sentiment achteraf al gauw teveel..."hadden ze maar niet."...."veteranen zeuren"....Terug in het 'vredige' thuis begint de stress voor militairen ingewikkelde vormen aan te nemen. De loyaliteit die ze met elkaar intens gevoeld hebben verdwijnt als sneeuw voor de zon. De Amerikanen kennen hierin een lange traditie.
Zie bijvoorbeeld de prachtige en meer subtielere Best years of our lives uit 1946....Maar hier, na WO2, kwam een overwinnaar thuis. Rambo hoort tot een generatie verliezers.
Al wordt Rambo's escalatie tot het uiterste opgevoerd....hij blijft door zijn trauma's en eenzaamheid een gerechtvaardigd figuur.....een kern van vele (actie)filmhelden.
Aan het eind valt Stallone door de mand: Rambo's emoties brengt hij niet erg geloofwaardig over.....een beetje tenenkrommend. Maar ik vergeef het hem, want de voorgaande rest, al zijn drive en hacheljke toeren, hebben mij veel boeiends geboden.
Een meevaller! kleine 4*
ps: En nu maar wachten op wat voor beelden de 'verwilderde commando' in de Nederlandse politiek ons opleverrt......
Fi_lm_bre_ker
zo'n beetje de beste film van sylverster staloone en uit de rambo reeks
echt wel 4* want lager kan ik gewoon niet
alleen hadden er wat meer doden moeten vallen zoals bij 2,3 & 4
alleen hadden er wat meer doden moeten vallen zoals bij 2,3 & 4
Dat vond ik juist 'de meevaller' in deze film....ik had stapels lijken verwacht.......
film master
beste rambo film [ rambo 4 heb ik nog niet gezien, als ik rambo 4 gekeken heb zien jullie mijn mening wel ].
GertB
de beginner van de geweldige rambo reeks...
wat ik toch een minder begin vind in vergelijking met 2
niet om te zeggen dat ik hem slecht vond, zeker niet
3ster
Silvio Dante
Op zich geen slechte film, maar wees eerlijk, dit is echt geen hoogvlieger. De film probeert een serieus thema aan te kaarten - enfin dat was toch de bedoeling aanvankelijk- maar brengt dit op een oh zo'n foute manier.
De actie mocht er zeker en vast zijn, ik heb me zelden verveeld.
Wat ik helemaal niet verwachtte was de monoloog van Stalone op het eind van de film - zeer sterk neergezet voor een paraderende spiermassa.
The Last
Meen je dat echt?
NarcissusBladsp.
Zou Silvio dat voor ons even verder kunnen uitleggen? Dat zou leuk zijn!

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Sciencefiction / Actie, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero