• 9.378.059 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Deputy Lester

Deputy Mitch

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Zeggen ze dat niet in de extras op de dvd, dat de schrijver aanvankelijk een deftig script had afgeleverd? Ik dacht het wel.

De studio vond het wel wat, maar het project kwam niet van de grond.

Vervolgens is Stallone zelf het scenario gaan bewerken, met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Meer bedoel ik er niet mee, het kleinste kind ziet dat dit inhoudelijk een dikke klucht is natuurlijk.

avatar van The Last

The Last

Silvio Dante schreef:

het kleinste kind ziet dat dit inhoudelijk een dikke klucht is natuurlijk.

Tuurlijk, tis ook niet serieus te nemen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vandaag weer eens herzien en met een halve ster verhoogd. Wat een geweldenaar zeg. Stallone op zijn best en anderhalf uur lang genieten geblazen. Heerlijke personages, geweldige actie en een simpel verhaal dat grandioos is uitgewerkt.

avatar van Nephilim

Nephilim

Vandaag herzien dit keer op DVD (Rambo box voor 15 euro bij de Fame).

De film is niet overal even sterk(de comic relief dingen zijn misplaatst en ietwat gedateerd) maar over het algemeen genomen is het een sterk aktie drama.

Stalone is volgens mij in geen enkel andere film zo sterk qua acteren(ja ik heb Rocky gezien en vond het niets) en de rest van de cast is ook bovengemiddeld bezig qua aktie films.

Verder mooie muziek die de film een stuk omhoog trekt door het tragische in Rambo's personage te benadrukken.

Ja goede film die helaas niet overal even sterk is. 3.5* of eigenlijk 3.75*

avatar van Nephilim

Nephilim

The Oceanic Six schreef:
Oja, nog 1 puntje wat natuurlijk lachwekkend was:

Rambo wordt opgepakt omdat ie ergens loopt?

De agent zegt dat ze niet van zijn type mensen in het dorp houden en zet hem buiten het dorp neer. Rambo loopt diezelfde kant weer terug en de agent ziet dat en pakt hem daarvoor op.

Wat is dit voor een belachelijk iets? Ik geloof dat het ook toen de tijd niet verboden was om ergens te lopen in openbaar terrein

Dit wilde ik nog even kwijt

lol je bent nooit in de VS geweest blijkbaar... Daar gooien ze je een winkel uit omdat je geen schoenen of shirt aan hebt(ook als het 40 graden buiten is). Zelfs al heb je geld.

De VS is een verschrikkelijk intollerant land met een hoop oppervlakkige domme mensen.

Nephilim schreef:

Zo vreemd is dat niet hoor, dat is in Europa ook vaak zo.

Straks weer kijken naar dit deel. Zie ernaar uit :d
Vooral als die ene flik hem hardhandig aanpakt, waarbij David Caruso tegen die flik zegt: zien jullie nou niet dat hij gek is??? En niet lang erna knokt hij zich buiten
Magische moment

avatar van Renkum

Renkum

Ik vond deze film de beste van de quadrologie (schrijf je dat zo haha)

Lekker spannend, veel actie, echt commando style. In het bos was erg stoer, mooie valstrikken. 4 *

avatar van witboek

witboek

Oldschool zijn de beste, vandaag de dag maken ze niet zo'n films, maar acteren kan hij natuurlijk niet.

witboek schreef:

ik vond Stallone wel overtuigend acteren in deze film.

avatar van film88888

film88888

Toch maar verhogen van 3,5 naar 4,0 om dat het plot vond ik vrij sterk, en ik bedoel niet de actie waar iedereen aan denkt als ze de naam *Rambo* horen, maar gewoon de boodschap achter al de actie, en de problemen, en het verdriet dat aan Johnny zijn hoofd knaagt van het kan niet meer. Als je hem op het einde alles ziet uitleggen.

dus een 4,0 sterren.

avatar van aerts007

aerts007

Stallone op kruissnelheid,voor dit genre 1 van de betere.

Of deze man kan acteren of niet,vond hem brillant in deze en natuurlijk Rocky en Paradise Alley.

En in Copland zet hij toch een behoorlijke prestatie neer!

Ieder z'n mening.

avatar van aerts007

aerts007

witboek schreef:

Wat maken ze dan vandaag?

Voor niet te kunnen acteren heeft hij het toch ver gebracht,of vergis ik me?

avatar van desteven007

desteven007

aerts007 schreef:

Wat maken ze dan vandaag?

Voor niet te kunnen acteren heeft hij het toch ver gebracht,of vergis ik me?

Vanavond komt hij op 2BE

avatar van Lad

Lad

Ondanks de "niet al te hoge" score van mij, blijft dit voor mij toch een (kleine) klassieker.

avatar van bobolinski

bobolinski

Behalve het slot, met zn (''preek'') vond ik dit een goeie film.

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

Heel aardig filmpje, met een goed begin en een goed verhaal. Dit is overigens ook de enige Rambo waar ik met plezier naar heb zitten kijken.

finalman

komt deze foto uit deze deel of uit de 2e? ik vermoed uit het eerste, toen hij razend werd in de cel en een flashback (=die foto?) kreeg

Volgens mij 2.

Martijnnn

Zowieso niet uit deze.

avatar van The Last

The Last

Jazeker wel. Finalman zegt het zelf goed.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Hmm nu je het zegt, ik had helemaal niet aan die flashback gedacht.

finalman

ben er nu zeker van dat het van deze deel is

avatar van bozzy

bozzy

ja dit is gewoon een klasiekertje dat lijkt mij duidelijk.

met veel plezier een aantal keer bekeken.

avatar van Malick

Malick

Ik kwam er onlangs achter dat ik het origineel nog nooit eerder gezien had wel alle vervolgen. Maar wat die andere vervolgen niet hebben is dat dit deel een aardig verhaal kent, karakterverdieping à la Stallone en dat er verdomt fraai in geacteerd wordt. Verder vond ik het Vietnam verwerkingsproces intrigerend en Stallone was mondig genoeg om van zich af te bijten. Dus een waardige klassieker die vervolgens verkracht werd door de vervolgen die zo nodig gemaakt moesten worden.

avatar van odyssee

odyssee

Alle discussie over wel of niet kunnen acteren ten spijt: Stallone speelt een uitstekende rol in een heel goede film.

De film geeft volgens mij een getrouw beeld van hoe de maatschappij omgaat met mensen die niet helemaal aan de algemeen geldende norm voldoen.

En als ze dan tot het uiterste gedreven worden, zijn de gevolgen logisch, want de maatschappij heeft ze zelf zo gevromd.

En als Stallone erin slaagt dat beeld op te roepen bij de kijker, dan is hij een goed acteur. Het gaat dan natuurlijk niet om lappen tekst en gevoelig uitgesproken diepzinnigheden; het gaat erom of het verhaal goed verteld wordt en bij je binnenkomt. En dat doet het!

avatar van Fi_lm_bre_ker

Fi_lm_bre_ker

Beste Rambo film

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

In dit eerste deel van de geweldige quadroligy doet Stallone het heel erg goed. Het verhaal achter de film, dat je niet meer wordt geaccepteerd in de samenleving als je terug komt van Vietnam is de harde waarheid. Rambo wordt tot het uiterste gedreven terwijl hij zelf niks fout doet.

Stallone wist dit alles zeker goed over te brengen op het publiek. Daar moet je toch wel een beetje voor kunnen acteren.

Verder natuurlijk heel wat keiharde actiescene's.

Rambo First Blood: 4,5*

avatar van maurice74

maurice74

Hmmm.. als ik heel eerlijk ben vind ik dit helemaal geen klassieker. Het is ongeloofwaardig en je kan nauwelijks spreken van een verhaal. De link met Vietnam is overigens wel een beter gedaan en dit bovendien gewoon als keihare aktiefilm bedoeld, dus je moet er niet te zwaar aan tillen.