menu

Creed (2015)

mijn stem
3,42 (971)
971 stemmen

Verenigde Staten
Drama
133 minuten

geregisseerd door Ryan Coogler
met Michael B. Jordan, Sylvester Stallone en Tessa Thompson

Adonis Creed heeft zijn beroemde vader, de wereldkampioen zwaargewicht Apollo Creed, nooit gekend doordat hij stierf voor zijn geboorte. Toch valt niet te ontkennen dat boksen in zijn bloed zit. Adonis besluit naar Philadelphia te reizen naar de plek waar de legendarische wedstrijd tussen Apollo Creed en Rocky Balboa plaatsvond. Eenmaal in de stad zoekt hij Rocky op en vraagt hem om hem te trainen. Ondanks dat Rocky uit de bokswereld is gestapt ziet hij potentieel in Adonis.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=6j_a5Qg_Yr4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
0,5
marcelsmit schreef:
Stallone lijkt met de jaren steeds beter te gaan acteren, topprestatie neergezet, heel goed acteerwerk. Hele goeie film in de sfeer van Rocky, hoop dat er weer een vervolg komt!


Dit meen je toch niet. nog een vervolg. Stallone kan beter stoppen met acteren want het beste is er wel vanaf.

avatar van FunkStarr
4,0
Prima spin-off. Met gewoon een uitstekend acterende Sly en Jordan en de rest van de cast doen het ook niet verkeerd. Toch mis ik iets in deze film wat ik bij de originele reeks meer had. Maar eigenlijk heb ik er niet echt veel over te melden. Verhaal is ook prima, maar ik weet niet of een tweede deel nu perse nodig is. Leuk hoor dat Lundgren z'n comeback maakt en dat Creed jr. nu de kans krijgt zijn vader te wreken tegen de zoon van Drago, maar zo kun je wel bezig blijven met vervolgfilms. Rocky 1 blijft de beste voor mij. Alsnog krijgt deze een dikke voldoende.

avatar van DiDa
5,0
Antinous schreef:
(quote)


Dit meen je toch niet. nog een vervolg. Stallone kan beter stoppen met acteren want het beste is er wel vanaf.


Oh, daarom heeft hij dus een Golden Globe gewonnen voor zijn acteerwerk in Creed......dacht al....

avatar van FunkStarr
4,0
Inderdaad een vreemde opmerking, aangezien hij hier heel sterk acteert. Maar haters zul je altijd houden.

avatar van ILDIB
3,0
Téveel clichés maar zeker niet onaardig. Interview in de ring nog nooit gezien met de verliezer. Maar kan an mij liggen.

avatar van ILDIB
3,0
Antinous schreef:
(quote)


Dit meen je toch niet. nog een vervolg. Stallone kan beter stoppen met acteren want het beste is er wel vanaf.


In Oscar is sly op zijn best..

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Uiteindelijk niet helemaal de film geworden die ik ervan had gehoopt. Sterker nog, het is eigenlijk gewoon een herhaling van het origineel. Alleen met andere karakters, waarop dit keer de zoon van Apollo Creed in de spotlight staat, die overtuigend genoeg door Jordan is vertolkt.

Jordan is een goed acteur en weet zijn rol wel kleur te geven. Soms net iets te overdreven bezig, maar voor de rest heb ik er maar weinig op te zeggen. Stallone speelt niet zo dommig leuk als in het origineel meer, maar heeft nog steeds genoeg zin en uitstraling om zijn rol te spelen. Leuk dat hij ook wel degelijk accepteert dat hij een dagje ouder is geworden.

Voor de rest heeft Coogler niet al te veel creativiteit in het verhaal gestopt. Cliché na cliché volgen elkaar op. Dit vermengt met het origineel zorgt er wel voor dat het allemaal te voorspelbaar is om er echt van te kunnen genieten. Coogler heeft niet al te veel moeite gedaan om er dus nog meer creativiteit in te stoppen, behalve wat meer detail te plaatsen in herhalingen van het origineel.

Wat wel uitblinkt, zijn de boksgevechten zelf. Het eerste gevecht ergens in het midden die in 1 take was opgenomen was bijvoorbeeld erg indrukwekkend. Ook de slotfase mag genoemd worden, en weten je aandacht wel vol te versterken. Heerlijk om dat zo te zien, zo zie je dat Coogler wel degelijk goed kan regisseren.

Duurt wel lang, maar er blijft genoeg tempo inzitten om de 133 minuten snel voorbij te laten gaan.

0,5
FunkStarr schreef:
Inderdaad een vreemde opmerking, aangezien hij hier heel sterk acteert. Maar haters zul je altijd houden.


Ik ben juist Stallone fan . hoe hij vroeger in Rambo speelde met zijn emotionele betoog in het einde van de film. op die manier zie ik hem het liefste praten en acteren. ook in Rocky en andere goede films van hem zag ik dat terug maar in Creed zie ik dat totaal niet . beetje flauwig en te nuchter vond ik het allemaal . van mij mag het meer over de top zijn.

4,0
Goede film en goed geacteerd.

avatar van Grindhouse62
3,5
Prima vervolg in de Rockformule na wat mindere spinoffs . Ben er gisteravond eens goed voor gaan zitten en heb genoten van dit origineel verhaal. Mooi camerawerk, goede boks scenes en er wordt in grote lijnen goed geacteerd. Op naar Creed 2.

avatar van Metalfist
4,0
Women weaken legs

Hoewel de Rocky franchise officieel zijn einde kende met Rocky Balboa, is het personage zelf nog niet aan zijn sluitstuk toe. Het heeft weliswaar even geduurd vooraleer Sylvester Stallone overstag ging om terug mee te doen, naar het schijnt bleef regisseur Ryan Coogler hem maar lastigvallen met de vraag, maar 9 jaar na Rocky Balboa a.k.a. Rocky VI stond onze geliefde bokser opnieuw in de ring. Deze keer (gelukkig niet als vechter) maar (nog eens) in een poging als trainer. Het ging in ieder geval een vreemde film worden..

Want het is de eerste keer in de Rocky franchise dat Stallone niet zelf het script schreef en ondertussen zijn er zoveel jaren gepasseerd dat er nog weinig van de oorspronkelijke cast overschiet. Niet dat dat aan de acteurs zelf ligt (zowel Talia Shire alsook Burt Young leven nog maar die eerste was al in de vorige film gestorven en Paulie legt tussen beide films het loodje) maar ook aan het feit dat er best wel wat sterfgevallen zijn geweest in heel de franchise. Dan maar eens het over een nieuwe boeg gooien met een zoon van Apollo die opeens op de proppen komt. Qua verhaal oogt dit bij vlagen nogal gemakzuchtig een kopie van het origineel, maar Coogler doet er genoeg zijn eigen ding mee en behoudt ook een zekere waardering voor de eerste (en daaropvolgende) Rocky films. Veel details en knipogen (de American Flag shorts die Adonis draagt zijn dezelfde als die uit Rocky, Rocky III en Rocky IV en we krijgen ook een antwoord op wie het onderonsje tussen Rocky en Apollo ten tijde van Rocky III wint) en dat doet het bij mij altijd wel goed. Verder krijgt Rocky zelf opnieuw ook nog wat meer uitdieping met zijn strijd tegen kanker en ik ben benieuwd hoe het in Creed II gaat evolueren.

Wel vreemd om deze keer Stallone in een bijrol te zien. De film leeft weliswaar op wanneer hij eindelijk geïntroduceerd wordt maar de hoofdrol is toch vooral voor Michael B. Jordan weggelegd. Gelukkig kiezen ze ervoor om geen exacte kopie van Carl Wheathers, die indertijd Apollo speelde, te maken en krijgt Jordan genoeg ruimte om zijn eigen ding te doen. Fysiek overtuigt hij en de wisselwerking met Stallone loopt ook vlotjes over en weer. Dan is Tessa Thompson een iets mindere toevoeging als ik eerlijk ben. Sowieso een actrice waar ik niet zo'n fan van ben, enkel in Thor Ragnarok staat ze me nog positief te geest, maar ze neemt dan bovendien ook nog eens de soundtrack voor een groot stuk voor haar rekening en laat dat nu net één van de zwakste elementen in deze film zijn. Het zijn natuurlijk grote schoenen die je moet vullen (zeg wat je wilt maar de soundtrack van de Rocky franchise is legendarisch) en hier kon ik echter weinig mee.

Hoewel dit de naam Creed heeft meegekregen, heeft iedereen wel door dat dit stiekem Rocky VII is. Is dat erg? Absoluut niet, want het is een franchise die eigenlijk over de grote lijn een goede kwaliteit weet te behouden. Stallone brengt opnieuw de nodige diepgang in zijn personage te brengen, al is die Oscar-nominatie dan weer net wat overdreven omdat hij al beter heeft gespeeld, en met Jordan heb je een goede nieuwe generatie. Een film alleen op hem steunen gaat niet werken volgens mij, dus benieuwd wat Creed II brengt.

4*

avatar van Lucaij
3,0
Ik vond de hoofdrolspeler niet slecht, maar hij heeft meer een babyface dan een gezicht van een bokser. Ook is hij helemaal niet zo interessant als het karakter Rocky Balboa. De rest van de personages waren ook niet echt interessant behalve de bokser uit Liverpool.

Rocky Balboa, oftewel Sylvester Stallone redt deze film. Hij speelt eens een kwetsbaardere rol en dat gaat hem verassende goed af. Zonder Stallone blijft er niet veel over van deze film.

5,0
Geweldige film heb er echt van genoten!

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Een liefhebber van de bokssport op zich zal ik wel nooit worden, maar er zijn al wel vele films gemaakt waarin deze sport een hoofdrol speelt en heel goede films zelfs.
Ook deze is er weer eentje die me zeer goed is bevallen.
Je zou de film het sluitstuk van de Rocky-reeks kunnen noemen, vermits Stallone zijn beroemde personage hier weer vertolkt.
Deze keer niet zelf als bokser, maar als... ja, kijken is de boodschap hé, voor ik teveel verklap.
Een film voor de boksliefhebbers, en ook voor de anderen, die houden van een goed verhaal met het boksen als achtergrond.


Naar aanleiding van het verschijnen van Creed II deze prent eens herbekeken.
Ik blijf het een prima film vinden met een zeer goede cast.
Benieuwd wat deel twee zal brengen.

4,0
Een mooi vervolg op de Rocky series.
Goede/indrukwekkende boksscenes!

avatar van Sergio Leone
3,0
Behoorlijk.

Tegen mijn verwachtingen in, is deze nog best geslaagd als zoveelste revival van de beroemde reeks.
Leukste verrassing is dat de Rocky-vibe van het origineel nog redelijk voelbaar is, ondanks het moderne jasje.

Sylvester Stallone kan evenwel nog altijd niet acteren - maar Rocky is niet vervelend geschreven, zoals in deel 5 (geloof ik) wel het geval is. Michael B. Jordan doet behoorlijk als Adonis Creed.

Ietwat gedateerd zijn wel de boksscènes die nog altijd even ongeloofwaardig zijn als die uit het origineel. Ik ken niet veel van de sport, maar als iemand top moet zijn maar zonder verdediging bokst, zie ik dat nog wel.
Intussen schijnt ook al een vervolg op dit vervolg te bestaan. Die zal ook wel z'n kans krijgen. Daarvoor is deze goed genoeg.

3

3,5
De film wordt gered door de laatste 45 minuten. Die zijn super. De eerste 1.5 uur had wel iets korter en sneller mogen zijn. Desondanks een goede score.

2,5
Toch verwonderlijk hoe vaak Hollywood dezelfde film kan maken. En dan heb ik het niet alleen over de Rocky films. Maar niet geheel onvermakkelijk. Da's dan ook wel weer bijzonder.

3,5
Na het teleurstellende slotdeel Rocky Balboa had Stallone kennelijk nog wat stuff in the basement over want Rocky maakt ook in deze film weer zijn opwachting. Creed gaat over Adonis (Michael B. Jordan), de buitenechtelijke zoon van zijn voormalige rivaal en later goede vriend Apollo Creed. Adonis is een moeilijk mannetje en klopt bij Rocky aan om door hem getraind te worden. Er ontstaat net als tussen Rocky en Mickey een vader-zoon band tussen Adonis en Rocky. Creed is een leuke voortzetting van de Rockyfranchise al heeft hij wel wat oneffenheden in het verhaal maar ook qua spel. Het verhaal dat Marianne Creed de buitenechtelijke zoon van Creed adopteert is te gekunsteld. Dat Apollo's andere kinderen geen rol spelen is volslagen ridicuul. Dat had veel geloofwaardiger gekund bijvoorbeeld dat de Creeds hem op het eind op basis van zijn vechten als de zoon van Apollo erkennen en daarom op nemen in de familie had logischer geweest. Michael B Jordan en Stallone spelen goed en hebben ook chemie samen. Dat vond ik minder tussen Jordan en Tessa Thompson die Bianca speelt. Het personage van Bianca vond ik sowieso weinig toegevoegde waarde hebben in deze film. De opponent Ricky Conlan wordt gespeeld door bokser Tony Bellew. Net als Tommy Morrison en Antonio Tarver kan de goede man niet acteren en dat komt de film niet ten goede. Creed draait dus volledig op de prestaties van Jordan en met name Stallone. Stallone was terecht genomineerd voor een oscar.

avatar van Bob Gray
3,5
geplaatst:
Verrassend sterke film die me vooral zal bijblijven door de sterke performances van Stallone en Jordan en de strakke regie van Coogler. Vooral de one shot scène van de middelste gevecht is erg sterk gemaakt.

avatar van Black Math
3,0
geplaatst:
Eigenlijk heeft Shadowed al precies verwoord hoe ik deze film heb ervaren. Het is qua plot een kopie van de eerste Rocky film: de hoofdpersoon krijgt een onvoorziene mogelijkheid om tegen de wereldkampioen te boksen, hij verliest die wedstrijd nipt, maar wint daardoor wel heel veel respect en ondertussen krijgt hij ook een vriendin.

Visueel is dit echter een enorme upgrade. Met name het eerste gevecht tegen zijn stalgenoot is heel erg indrukwekkend in een enkele take opgenomen. Het tweede gevecht wat qua plot natuurlijk belangrijker is, is dat helaas niet, maar voelt niettemin ook erg dynamisch aan. Het boksen ziet er in ieder geval veel beter en realistischer uit dan in de Rocky films.

Acteerwerk is prima; met name de rol van Stallone is fraai, hij komt heel erg sympathiek over als surrogaatvader, die precies weet wat zijn protegé nodig heeft.

Het zal voor de Rocky fans wellicht blasfemie zijn, maar voor mij is deze film vanwege de visuele update een stuk beter dan de welke van de originele Rocky films dan ook. 3*.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:02 uur

geplaatst: vandaag om 19:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.