• 158.221 films
 • 9.649 series
 • 28.814 seizoenen
 • 607.291 acteurs
 • 353.216 gebruikers
 • 8.849.320 stemmen
Avatar
 
banner banner

Spotlight (2015)

Drama / Misdaad | 128 minuten
3,66 1.428 stemmen

Genre: Drama / Misdaad

Speelduur: 128 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Tom McCarthy

Met onder meer: Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams

IMDb beoordeling: 8,1 (490.063)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 28 januari 2016

Plot Spotlight

"Break the story. Break the silence."

Het waargebeurde verhaal van het “spotlight” team van de krant The Boston Globe. De oudste continu werkende onderzoekseenheid van een krant in de Verenigde Staten onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Michael Rezendes

Walter 'Robby' Robinson

Sacha Pfeiffer

Ben Bradlee Jr.

Mitchell Garabedian

Steve Kurkjian

Eric Macleish

Eileen McNamara

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7118 berichten
 • 4216 stemmen

Spotlight is een onderhoudende thriller die de misdaden van de Kerk onder de loept neemt. Het is een teage film met erg veel dialogen. Toch wordt de nodige spanning behouden en wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe het onderzoek verloopt en hoe de verschillende zaken tot één case gesmeed worden.

Het is een sereen verhaal, een verhaal gebracht door journalisten die tot op het bot en met oog voor detail, doortastendheid en de objectieve waarheid een dossier trachten op te bouwen. Journalisten die hun job doen, niets meer, niets minder. Zeer degelijke dialogen en acteerprestaties ook. Spotlight is een film die nergens uit de toon valt, maar zich nergens ook echt onderscheidt.

Beste film op de Oscars een paar jaar terug. Mja, terechte nominatie, dat zeker. Als winnaar ik een andere gekozen vanuit het lijstje. Vreemd ook om op te merken hoe de samenleving of bepaalde middens onderhuids "wist" wat er aan de hand was en dat niemand er echt van opkeek. De Kerk is niet de enige schuldige in deze smerige affaires. Het doet je stilstaan bij sommige dingen...


avatar van wibro

wibro

 • 11590 berichten
 • 4098 stemmen

Deze oscar winnende film heb ik destijds aan mij voorbij laten gaan. Verhalen over misbruik van de Rooms Katholieke Kerk spreken mij eenvoudigweg niet meer aan. Al genoeg gehoord gehoord daarover. Ik die vroeger zelf een streng katholieke opvoeding heb gehad kan trouwens daarover meepraten. Afgelopen zondagavond deze film toch maar bekeken omdat hij op NPO 2 werd uitgezonden. Film was zeker niet slecht maar een oscar voor de beste film vind ik toch wat overdreven. Zo bijzonder was het niet wat je allemaal voorgeschoteld kreeg. Toen ik trouwens die kop van die bisschop zag moest ik toch even denken aan die kop van Trump. Volgens mij hebben die twee ook best veel overeenkomsten. Beiden zo corrupt als wat en liegen dat het gedrukt staat.

3.0*


avatar van eRCee

eRCee (moderator films)

 • 13182 berichten
 • 1873 stemmen

Degelijke film, typisch Oscar-materiaal inderdaad. Minpuntjes zijn de vele shots van "veelbetekenende blikken", allerminst subtiel elke keer, en het acteerwerk van Ruffalo en Keaton, die er allebei op los schmieren. Het verhaal zelf is gewoon boeiend en dat houdt Spotlight dan ook overeind. Wat me wel opviel is dat er meermaals wordt gezegd dat de kerk alles zal doen om de onderzoeksjournalisten tegen te houden, maar uiteindelijk gebeurt er helemaal niks en blijkt het best makkelijk om de waarheid openbaar te maken. Nou ja, hindert niks voor een tussendoortje.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5456 berichten
 • 2137 stemmen

Indrukwekkend... maar ook weer niet zo héél indrukwekkend. Waarom heeft deze film me niet zó gepakt als bijvoorbeeld (en al meerdere malen) All the President's men ? In beide gevallen was de uitkomst van het onderzoek al bekend voordat ik aan de film begon, en de misdaden waar het onderzoeksteam van Spotlight zich over buigt zijn nog veel weerzinwekkender dan die van Tricky Dicky, maar toch was ik na afloop enigszins teleurgesteld, alsof ik het allemaal al eens eerder had gezien, en misschien is dat ook wel zo. Als expliciet exposé van de misdadigheid van zowel de vele priesters als de katholieke kerk tot in zijn hoogste regionen kan dit verhaal natuurlijk niet voldoende vaak en onverbloemd verteld worden, maar als portret van hoe een team journalisten de onderste steen boven krijgt vond ik het eigenlijk allemaal niet bijzonder interessant of spannend. Wel goed spel van alle betrokkenen, met Liev Schreiber zo scherp als een mes, en kan iemand me vertellen wanneer Stanley Tucci eigenlijk voor het laatst een slechte rol heeft gespeeld?


avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

 • 1480 berichten
 • 0 stemmen

Belangrijk onderwerp inderdaad. Maar eerlijk gezegd snap ik deze film niet zo. Ik denk dat ik het indrukwekkender had gevonden de Wikipedia pagina van dit schandaal te lezen, of een kortere documentaire erover te kijken. Het is niet eens zo saai, maar wel zo langdradig dat je natijd hoopt te kunnen zeggen dat het meerwaarde had, maar nee, totaal niet.

Desalniettemin wordt de tijd, ook al is die onnodig lang, prima ingevuld, waar ik vooral van Mark Ruffalo weer kon genieten. Daardoor 'slechts' een minimale onvoldoende.


avatar van Mark de Jong

Mark de Jong

 • 117 berichten
 • 238 stemmen

Nauwkeurige vertelling van een groep onderzoeksjournalisten die een enorm schandaal blootleggen. Daarin is de film geslaagd. Maar het wordt nergens spannend of sprankelend.


avatar van stefan dias

stefan dias

 • 2243 berichten
 • 1274 stemmen

Mark de Jong schreef:
Nauwkeurige vertelling van een groep onderzoeksjournalisten die een enorm schandaal blootleggen. Daarin is de film geslaagd. Maar het wordt nergens spannend of sprankelend.


Oké, ik snap je punt.
Ik vond het net verfrissend dat het verhaal gewoon zichzelf mocht vertellen, zonder dat er een groot georchestreerd complot met geniale bad guy achter zat waarbij deze laatste werkelijk aan alle touwtjes trekt. En dat deze kanker zo vlot kan groeien door kleine, menselijke fouten als slordigheid, onachtzaamheid, gebrek aan doorzettingsvermogen, kuddegedrag et cetera.


avatar van killerfreak

killerfreak

 • 846 berichten
 • 1066 stemmen

Weer een waargebeurd verhaal, en weer een met een zware historische (religieuze) impact. Het ongeloof wanneer het spotlight team meer en meer ontdekt van de cover up, treft denk ik elke kijker van deze film. Ongelooflijk dat zoiets is kunnen gebeuren en thank God (pun intended) dat hier een film over werd gemaakt.
Dat het een Oscar heeft gekregen vind ik dan weer ietwat overdreven (niettegenstaande dat de meeste acteurs een mooie prestatie leveren, zeker gezien het zwaar beladen thema).
Conclusie: een must see, dat zeker. Maar oscarwaardig... neh


avatar van david bohm

david bohm

 • 2837 berichten
 • 3099 stemmen

Het verhaal wordt langzaam uit de doeken gedaan en dit thema verdient zeker een film. Het schmieren van de heren Ruffalo en Keaton is enigszins storend en de symboliek ligt er soms wel erg dik bovenop maar verder is het een degelijk geheel.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2858 berichten
 • 2079 stemmen

Ge-wel-dige film! I love it wanneer er geen hol gebeurt in een film, Doubt bijvoorbeeld, maar dat de film toch blijft boeien.

Uiterst rustig en vakkundig opgebouwd drama over een vrij zwaar beladen thema. Ondanks het laatste wordt de film nergens heel erg zwaar maar blijft het bescheiden en blijft er genoeg ruimte over om inzicht in de problematiek, de gevolgen en de aanpak, op te doen. Prima rollen van Keaton en Ruffalo.

Echt een hele mooie film.


avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

 • 199 berichten
 • 51174 stemmen

1 van de meest overgewaardeerde films..en ik vermoed dat het onderwerp hierin een rol speelt (zeer gewaagd) maar er gebeurt weinig en het tobt maar aan. Acteren is op zich wel aardig maar film kon mij niet bekoren


avatar van frolunda

frolunda

 • 1088 berichten
 • 4468 stemmen

Behoorlijk verbijsterende film waar je aanvankelijk zelfs wat moeite hebt met het feit dat dit een waargebeurd verhaal betreft.Door de vele zaken kreeg ik zelfs het idee dat de verdachten/daders in die tijd met opzet voor het vak priester (of ander geestelijk ambt) kozen teneinde zo een redelijk vrije hand te hebben om hun misselijkmakende liefhebberijen uit te oefenen.

Vind het wel goed dat regisseur Tom McCarthy geen al te sensationele film heeft gemaakt en en zo zonder al te veel opsmuk het al van zichzelf overtuigende verhaal zijn werk laat doen.Dat maakt van Spotlight misschien een iets minder spectaculaire en spannende maar uiteindelijk wel een betere film.

Voor dat laatste is overigens ook de cast verantwoordelijk want die zetten bijna zonder uitzondering een sterke acteerprestatie neer.De belangrijkste hoofdrolspelers,Liev Schreiber,Rachel McAdams,Mark Ruffalo,Michael Keaton en de voor mij wat minder bekende John Slattery en Paul Guilfoyle betekenden stuk voor stuk een meerwaarde voor de film.

Het eindresultaat is een beklemmend en doeltreffend drama dat nog wel een aantal dagen door je hoofd blijft spoken.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7129 berichten
 • 4666 stemmen

Ok.

Een onderhoudende film die niet al te veel te beiden heeft in het concept zelf. Ik vond dit wel weer een beetje een "normale" film die duidelijk is gemaakt om op de oscars zelf te jagen. Met veel bekende gezichten en een waargebeurd verhaal.

Het is ergens best interessant en het echte verhaal is natuurlijk wel iets belangrijks dat op zijn tijd best verfilmd mag worden. De vele bekende namen doen het ook niet verkeerd, al vond ik de rol van Ruffalo net iets te overdreven uiteindelijk.

De dialogen, die ruimschoots aanwezig zijn, hadden naar mijn mening veel scherper gemogen. De humor die er soms zeker is, had zo iets beter kunnen zijn maar ook het tempo zelf ligt dan veel hoger uiteindelijk. Dan kom je er als kijker makkelijker doorheen.

Er hadden hier en daar ook meer momenten mogen zijn van de slachtoffers van het schandaal. Ik had graag meer emotie willen zien hier en daar. Dit was vooral een hele "professionele film" die niet altijd voor het verhaal zelf lijkt te gaan maar meer voor de prijzen.

Het is interessant, maar voor mij geen heel hoogstaande cinema. Een boeiende film met een belangrijk verhaal, maar niet scherp genoeg om een hoog niveau te behalen.


avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

 • 332 berichten
 • 3845 stemmen

Wat een onbeschrijfelijk slecht mens.

Een rijtje: Jezjov, Heydrich, Son Sen, BERNARD FRANCISE LAW

I


avatar van survivorjm

survivorjm

 • 44 berichten
 • 41 stemmen

Uitstekende film die m.i. terecht oscars verdiende. Het gevoel van onmacht, dat dit zo lang heeft kunnen gebeuren, werd goed weergegeven.


avatar van Felluh

Felluh

 • 2 berichten
 • 2 stemmen

Sowieso vind ik zulke films erg leuk!


avatar van Panoramix

Panoramix

 • 269 berichten
 • 290 stemmen

Ontzettende sterke film. Hoewel de film natuurlijk een waargebeurd verhaal wil vertellen, en dat bovendien erg goed doet!, zijn het toch de personages die het meest maken dat de film blijft bloeien. Dit is denk ik te danken aan goed acteerwerk, regiseerwerk en een goed script. Geen eendimensionale stereotypen, op misschien die Jim Sullivan na, maar mensen met ruwe randjes en een hoop grijstinten. Verfrissend is ook de prettige werksfeer bij de Globe, waar men elkaar vertrouwt en probeert te helpen (in tegenstelling tot veel van dergelijke films waarin iedereen de protagonist dwarsboomt en deze dankzij geweldige volhardendheid toch zegeviert). Als ik een minpuntje moet noemen dan is het dat Garabedian, waarvan ik sowieso niet helemaal begrijp waarom die vaak zo weinig coöperatief was, pas laat en zowat bij toeval openbaarde dat er al document openbaar waren. Ik vermoed dat dit een filmtrucje was om dit verhaallijntje wat te rekken en spanning te geven, zodat alle verhaallijnen netjes parallel konden blijven lopen. Oh, en nog een: ondanks dat Ruffalo een ijzersterke performance weg geeft, was ik toch een beetje bang dat hij groot en groen zou worden toen hij iets zei in de trant van 'this really pisses me off' ;p. Al met al een flinke aanrader.


avatar van Ste*

Ste*

 • 1925 berichten
 • 1255 stemmen

Ik vond het destijds wat opmerkelijk dat deze film de Oscar won en ik heb hem eigenlijk ook nooit willen kijken. Hoe boeiend kan een film over een stel journalisten bij een krant, ondanks het onderwerp dat ze onderzoeken, nu helemaal zijn?

Nu begrijp ik het wel beter, want ondanks de op het eerste gezicht wat beperkte setting is het wel een solide film geworden. De film heeft vooral geen extra opsmuk nodig in de vorm van zijplotjes met romances of zoiets en zelfs eventuele dreiging vanuit de katholieke kerk is niet juicier gemaakt dan hij was door bijvoorbeeld schimmige mannen in geparkeerde auto's op te laten draven.

Het slaagt erin boeiend te blijven met straightforward de feiten brengen (neem ik aan, maar dat gevoel kreeg ik er wel bij), zonder dat het kunstgrepen nodig heeft. En dan doe je als film toch wel iets goed.

Vooral Mark Ruffalo zet wel een goede rol neer, maar ook Michael Keaton is perfect gecast.

3,75*, niet iets wat ik per se nog eens zou kijken, maar verder niets mis mee.


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss

 • 11337 berichten
 • 4781 stemmen

Wat stefan dias en Ste* ook zeggen: het is inderdaad een film die zichzelf vertelt, die verder geen dramatische ingrepen of extra opsmuk nodig heeft die de aandacht alleen maar afleiden. Uitstekende film, gedurfd traag maar mij boeide het in elk geval elke minuut. Wat ik hier en daar zo lees zijn het setdesign en de rollen tot in de puntjes verzorgd, zeer gedetailleerd, iets dat ook bijdroeg aan het realistische gehalte van de film. Zeer goed.

4,0*


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6382 berichten
 • 6315 stemmen

Het verhaal is prima, maar niet echt speciaal.


avatar van des1

des1

 • 1672 berichten
 • 955 stemmen

Eindelijk gezien. Moeilijk thema, maak daar maar eens een onderhoudende film van. Dat is prima gelukt, mede door het erg goeie acteerwerk waarbij de rolsplers elkaar duidelijk hebben opgestuwd. Deed soms denken aan All The President's Men. Ode aan de onderzoeksjournalistiek waar steeds meer media steeds minder geld voor overhebben als gevolg van verdwijnende reclameinkomsten.


avatar van vinejo

vinejo

 • 104 berichten
 • 100 stemmen

Goede film, kwam traag op gang maar sleept je dan wel mee.

Knappe scene toen een dader gewoonweg toegaf wat hij had gedaan maar het totaal minimaliseerde. Deed denken aan Van Gheluwe. Anderzijds had ik ook het gevoel dat de onderzoekster (geen idee meer hoe ze heette, wel een knappe dame) schrok van het feit hoe zo n dader eigenlijk een heel gewone en wie weet zelfs lieve mens blijkt te zijn.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

Spotlight begint wat chaotisch. Veel verschillende nieuwsfeiten, veel betrokkenen, ... Het was niet echt duidelijk waar dit verhaal naartoe evolueert. Geleidelijk aan vallen de puzzelstukjes echter in elkaar en word je als kijker steeds meer meegetrokken in de case. Op het eind had ik zowaar zin om zelf voor de krant te gaan werken.

Naast het intrigerende verhaal moet Spotlight het vooral hebben van een strerke cast. Mark Ruffalo (als Rezendes) komt aanvankelijk wat sullig over, maar zijn gedrevenheid werkt hoe langer hoe aanstekelijker. Ook zijn collega's - Keaton, McAdams, Schreiber en vooral Slattery - geven een solide indruk. Klasserollen.

En toch zou ik dit geen grootse cinema noemen. Spotlight voelt m.i. iets te veel als een reconstructie aan. Door de focus op het verhaal verdween het audiovisueel aspect wat naar de achtergrond. Op dat vlak mist de film helaas wat karakter.

3,5*


avatar van Black Math

Black Math

 • 5372 berichten
 • 1724 stemmen

Tegenwoordig is het nauwelijks nog voor te stellen dat er een tijd was waarin het misbruik binnen de RKK grotendeels onbekend was. Deze film laat ons zien hoe men de schaal van het misbruik ontdekte en hoe blijkt dat een enkele klokkenluider die al wel van de omvang van het schandaal op de hoogte was helemaal geen rare complottheorist is.

Jammer alleen is dat de karakters, met name de journalisten, in deze film niet echt veel diepgang vertonen. Het voelt een beetje als een documentaire aan, waaraan de kale visuele stijl ook debet aan is. En verder wordt er gesuggereerd dat de RKK als een soort maffia opereert, waarbij mensen die het schandaal proberen te onthullen bedreigd worden, en juist dat zien we niet terug bij de hoofdpersonen, wat natuurlijk ook een beetje vreemd is.

Kortom, interessant onderwerp, maar niet geslaagd als film. 1,5*.


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1019 berichten
 • 702 stemmen

Spotlight vertelt het verhaal over de onthulling van het seksueel misbruik dat al decennia lang binnen de katholieke kerk van Boston plaatsvond in 2002 door het Spotlightteam van de Boston Globe. Hiermee opende zij de beerput die het grootste wereldwijde doofpotschandaal in de wereldgeschiedenis onthulde, en wat nog steeds gaande is want er komen nog geregeld wereldwijd aanklachten binnen. Spotlight is een speciale bijlage van de Globe die middels langdurige onderzoeksjournalistiek misstanden onthult. De redactie van Spotlight publiceert pas een artikel wanneer de onderste steen boven is. Een tijdrovende klus en in dit geval al helemaal want bij iedere onthulling blijkt de olievlek alleen maar groter te worden. Ondertussen krijgt de katholieke kerk door dat er iets speelt en hun macht is groot in het Roomse bastion Boston...

Ondanks dat het onderzoek lang is en zeer minutieus in beeld komt wordt de film nergens saai. Integendeel hij is zelfs spannend maar dat komt voornamelijk door het onderwerp want kinderverkrachters wil iedereen immers gepakt zien worden en daarna het liefst van drie hoog op een punthek zien vallen. Maar ook door de subtiele dreiging het team ondervind van de eminentie Kardinaal Law en de katholieke elite van Boston. Een countryclub bevat kennelijk evenveel tuig als de eerste de beste bikerbar. De scène die op mij het meest indruk maakte was: het moment waarop Robby(Keaton) tot het besef komt dat hijzelf ook slachtoffer had kunnen zijn had hij een andere sport gedaan. Dan besef ineens je dat het een kwestie is van domme pech en het dus iedereen kan overkomen. De cast is zeer goed. Hij bestaat voornamelijk uit betere bijrolacteurs of in het geval van Michael Keaton, een hoofdrolacteur die nooit echt is aangeslagen bij het grote publiek. Hier vormen ze echter een geweldig geheel omdat ze elkaar goed aanvoelen en aanvullen waardoor het erg realistisch oogt. De oscar voor beste film is meer dan terecht omdat ze gezamenlijk van deze schokkende geschiedenis een ijzersterke film hebben gemaakt.

Spotlight is een aanrader omdat hij heftig en schokkend drama combineert met meeslepende spanning dankzij de subtiele dreigende sfeer.


avatar van schram101

schram101

 • 16345 berichten
 • 1930 stemmen

Spotlight stond al erg lang klaar op de kijklijst maar ik wilde er maar niet aan beginnen. Gisteren dan eindelijk opgezet en daar krijg je geen spijt van. Oerdegelijk, sterk geacteerd en goed kritisch over het bizarre onderwerp. Met alle namen een beetje opletten geblazen maar dat houdt de aandacht er alleen maar bij en dat is positief. Wat dat betreft is speelduur gelukkig niet te lang om de spanningsboog strak te houden.

3,5*


avatar van SergioMalick

SergioMalick

 • 931 berichten
 • 1571 stemmen

Herzien en twee uur vlogen voorbij. Met dit soort films gebeurt dit vaker, zeker als het onderwerp boeit. Acteurs zijn in topvorm (met name Michael Keaton). Mark Ruffalo is 90% van de tijd briljant, alleen overdrijft dan weer net iets teveel in sommige scènes aan het einde. Dat hysterische heeft hij helemaal niet nodig.

Spotlight, The Insider, The Big Short. Heerlijke films, waarvan ik er meer wil zien. Wie heeft er nog tips?


avatar van scorsese

scorsese

 • 11470 berichten
 • 10014 stemmen