Genre: Biografie / Drama
Met onder meer: Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams
Releasedatum: 28 januari 2016
Bekijk via Videoland
Plot Spotlight
"Break the story. Break the silence."
Het waargebeurde verhaal van het “spotlight” team van de krant The Boston Globe. De oudste continu werkende onderzoekseenheid van een krant in de Verenigde Staten onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spotlight (MusicMeter)
Steve Kurkjian
Eric Macleish
Eileen McNamara
LostCauze
Wat een pakkende trailer, kon wel eens een hele goede film zijn.
Boston Society of Film Critics 2015 Winners: 'Spotlight' Named Best Picture
Erg benieuwd, onderwerp ligt me na aan het hart.
Biosguru
Fijne kerstavond film. Zou toch mooi zijn als we deze tegen 1 van de home alone's konden ruilen op een vaste plek zo in de kerstvakantie.
Aaah
Neh, ik wacht nog wel braaf eventjes. Erg zin in deze film. Zou er trouwens ook wel een docu over willen zien als companion piece, dat zal er vast wel zijn? Misschien maar eens naar googelen.
kathmandu
Prachtige film die de kerk eens goed aan de tand voelt.....
Zeer sterke rollen van zowel Mark Ruffalo als Michael Keaton.
Deze kan het wel eens erg goed gaan doen bij de Acadamy awards.
Proeneke
Goeje film, alleen geloof ik niet dat er veel veranderd is met die schijnheilige soepjurken sindsdien.
Alleen nog stiekemer waarschijnlijk.
Leo1954
- 2073 berichten
Voor ons Nederlanders is dit drama al wat langer bekend. De film geeft een goed beeld, hield me wel in zijn greep. Boeiend, zonder meer. De cast, hm. Twee tv acteurs, die dan ook niet echt goed speelde, maar de rest deed het aardig.
IH88
“They knew and they let it happen! It could’ve have been you, It could've been me, It could’ve been any of us.”
Indrukwekkend! Spotlight is het schoolvoorbeeld van hoe je een film over journalisten op zoek naar de waarheid boeiend en interessant houdt door weergaloze acteerprestaties, een spannend verhaal en een strakke regie. Misschien komt het doordat ik zelf in een ver verleden journalist wilde worden maar ik zou uren kunnen kijken naar journalisten die feiten checken, telefoontjes plegen, mensen onder druk zetten, mensen proberen te paaien, slachtoffers interviewen of gewoon documenten doorspitten.
Regisseur Tom McCarthy mag van mij alle prijzen winnen die er zijn want wat een waanzinnig knap staaltje vakmanschap. McCarthy laat zien hoe een groep journalisten (Spotlight) door de nieuwe hoofdredacteur op het verhaal worden gezet over grootschalig kindermisbruik binnen de katholieke kerk en met maar een paar aanknopingspunten beginnen met het onderzoek. Geen opgeblazen heroïek of vals sentiment maar gewoon domweg documenten lezen, telefoontjes plegen en mensen interviewen. McCarthy valt niet in de trap om helden van de journalisten te maken maar laat zien hoeveel energie, tijd en stress het kost om zo'n groot verhaal op een goede manier te brengen. En het help ook wel dat de journalisten gespeeld worden door acteurs als Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci en John Slattery. Vooral Keaton en Slattery lijken wel tien jaar ouder aan het eind van de film en de speech van Ruffalo op het laatst gaat door merg en been. Spotlight gaat waarschijnlijk in februari de Oscar voor beste film winnen en ik kan het eindelijk eens een jaar met volle overtuiging zeggen. Dat is volkomen, maar dan ook echt volkomen terecht.
paulo31
Interessante film lijkt mij dit.
Deze film moet ik zien
gauke
Opnieuw een productie die het ware gezicht van de rooms-katholieke kerk liet zien. Een roerend, boeiend, soms spannend en zeker met intelligentie gemaakt drama, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. In deze film werden journalisten van de Boston Globe gevolgd bij hun onderzoek naar langdurend kindermisbruik. Zij moesten onder meer de degens kruizen met de machtige kardinaal van Boston die het onderzoek, met alle mogelijke middelen, probeerde te dwarsbomen en zijn pedofiele misbruik-priesters de hand boven het hoofd hield. Toen hij uiteindelijk moest vertrekken kreeg hij een hoge functie bij het Vaticaan. Deze film had een topbezetting.
N.B. Menigeen vindt de huidige paus van Rome een verademing, maar alles is niet zoals het lijkt: hoed je voor de wolf in schaapskleren.
DragQueen
Uitstekende Drama film, die een waargebeurd verhaal vertelt. Het verhaal is sterk uitgevoerd, en blijft boeiend tot de laatste seconde. Bovendien kijkt de film lekker weg. Moeiteloos word je meegenomen in het onderzoek van de journalisten van de Boston Globe. Verder wordt er sterk geacteerd door de aanwezige topcast. 4 Sterren.
Macmanus
Oscarfilm.
Na bijna 1000 meningen te hebben geschreven op deze site kun je niet anders dan in je eigen clichés vervallen. Hier kan ik er weer eens niet omheen dat we te maken hebben met een prototype Oscarfilm.
Waargebeurd verhaal, check! Solide acteerwerk, check! over de twee uur duren, check! Klinkt wat flauw, is het misschien ook wel. De film is voor de liefhebber dan ook helemaal niet slecht. Maar wil je als kijker net iets meer verrast worden dan is dit niet echt de film voor je.
Moet ik eerlijk zijn dat de film voor mij wel meer issues heeft. Vind het uiteraard zielig voor de mensen die zijn misbruikt. Maar ik ken dat hele kerken wereldje totaal niet. Weet wel wat over de bijbel, maar ben nog nooit naar een mis geweest, ken dat soort Sinterklaas mannetjes alleen maar van films en televisie. Dus een bepaalde herkenning mis ik dan ook. Wellicht was de impact dan groter.
Degelijke film verder. Vond Mark Ruffalo wat vreemd acteren. Maar kennelijk was hij het beste gezien de nominaties. Ik zag het niet.
2.5 sterren.
Flavio
Vrij goede film over het journalistenteam die het grootschalige misbruik van kinderen in de rooms-katholieke kerk aan het licht bracht. Volgens mij was dat al lang bekend, ook vóór hun geruchtmakende onderzoek, en het is ook niet de eerste film die de r-k kerk frontaal aanvalt, maar ze mogen nog best extra in diskrediet worden gebracht. Eerlijk gezegd valt die 6 % "pedo-priesters" me nog mee.
Het probleem is wel dat de film een instituut pakt dat eigenlijk al lang is verslagen, althans in de westerse wereld, toch de doelgroep van de film. Ik denk dat er nog weinig mensen echt geschokt zijn over deze praktijken, het is een gevecht dat in de jaren 60 is ingezet en eigenlijk is het inmiddels al lang en breed gewonnen. Zelfs in Latijns-Amerika, de grootste r-k aanhang, is men aan het seculariseren of stapt men over naar de protestantse kerk.
De boodschap is dus niet nieuw, noch schokkend. Het is een goed tijdsdocument, waarin goed geacteerd wordt zonder dat iemand er echt bovenuit steekt. De Oscar-nominaties voor McAdams en Ruffalo vind ik dan ook wel bijzonder.
Spotlight mist dus wat urgentie, en daarnaast wordt het nooit echt spannend. De r-k kerk stond al op zn laatste benen en had (gelukkig) de macht niet meer dit verder nog in de doofpot te stoppen. De opper-misbruiker werd weggepromoveerd, that´s all. Dit gebrek aan echte spanning wordt gecompenseerd door wat scenes die spannend moeten overkomen maar het eigenlijk niet zijn. Mark Ruffalo die zich haast want: De documenten zijn openbaar, maar het is sluitingstijd! O nee! De copyshop is dicht! Wat nu!
mrklm
"De beste film over verslaggeving sinds All The President's Men", zo zag ik ergens. Niet zo handig om de vergelijking met die film op te roepen, want wie zich die film herinnert kan ook snel benoemen waar het aan schort bij Spotlight: kleurloze karakters, weinig scherpe dialogen en een gebrek aan spanning.
De hoofdpersonen laten ons met regelmaat weten dat De Kerk er alles aan zal doen om het centrale schandaal geheim te houden, maar dat beperkt zich veelal tot juridische spelletjes en niet tot de intimidatie en dreigementen die de verslaggeving van het Watergate-schandaal met zich meebracht. Waar in 'All The President's Men' de aanloop naar de ontmoeting met informant Deep Throat zorgde voor enorm veel suspense, sleept deze film zich van het ene gesprekje naar het andere. De acteurs doen hun best, maar ironisch genoeg lijkt het alsof de filmmakers De Kerk niet voor het zere been wilden schoppen. Deze film heeft een formidabele schurk nodig en De Kerk blijkt toch vooral uit een stelletje pennenlikkers te bestaan die hun hoofd in het zand steken.
Goed gemaakt en het verhaal is relevant, maar er had veel meer in gezeten.
mrklm
Jij moet echt All The President's Men van Alan J. Pakula kijken, met Dustin Hoffman, Robert Redford en Jason Robards sr. Die is echt véél beter.
John Milton
Die vergelijking kwam ik ook tegen mrklm, en ik geloof meteen dat hij dat niveau voor velen niet zal halen, die All The President's Men zo hoog hebben zitten. Persoonlijk hoor ik daar niet bij, ik vond dat een ontzettend knappe reconstructie van een krant met enorm oog voor detail, volledig geloofwaardig, plotgericht tot het extreme. Een journalistieke thriller pur sang dus, die daardoor ook niet helemaal slaagt voor mij. We weten immers al hoe het afloopt en die journalistieke werkwijze bleef niet twee uur lang even boeiend, althans niet voor mij. Dat hield hem van net de 4 sterren af.
Ik hoop dat Spotlight die wel gaat halen.
Rosicky
Fenomenale film. McCarthy doet eigenlijk alles goed. De film heeft een heerlijke vaart en de gretigheid van het team journalisten is onweerstaanbaar. Een schoolvoorbeeld van hoe je een op het oog wat stoffig waargebeurd verhaal op een enerverende manier kan vertellen. Wat ook helpt is het geweldige acteerwerk van eigenlijk de gehele cast. Ruffalo valt daarbij de meeste eer te deel, al heeft hij ook het meest opwindende karakter.
tbouwh
Sterk drama, dat wegkijkt als een thriller. Het onderwerp van de film is intrigerend en weet de kijker in filmvorm waarlijk bij de strot te grijpen. Spotlight is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en komt ook zeer realistisch over. Een fijn gegeven, want hierdoor maken de diverse onthullingen en gesprekken met getuigen nog meer indruk. Het acteerwerk is zeer sterk; Mark Ruffalo speelt een erg fijne rol en ook Rachel McAdams acteerde intelligent en gedreven. Echte manco's bestaan er niet; wel vond ik dat het middenstuk enigszins langgerekt was (wanneer het onderzoek even in een impasse belandt door de aanslagen van 9-11). Ook wordt Spotlight nergens echt uitzonderlijk goed, maar dat is eerder een verdienste dan een minpunt.
Een gouden tip voor iedere geïnteresseerde in journalistiek werk en de verontrustende problematiek in de Katholieke kerk.
AmazingPP
Sterke film met een hele sterke cast. Deze kan best eens veel gaan doen bij de Oscars. Ik weet alleen dat Ruffalo genomineerd is, verder weet ik het eigenlijk niet, maar wat mij betreft mag hij het beeldje krijgen. Hij zet zijn rol zeer sterk neer, zeker één van de sterkste rollen die ik hem ooit zag spelen. Geweldig ook om te zien dat Keaton, na een soort val, weer (na het geniale "Birdman") helemaal terug is en laat dan ook zien dat hij daar blij mee is, want ook hij zet een briljante acteerprestatie neer. Helaas ript de film voor mij vele oude wonden open, omdat ik zelf hier met een zedenzaak te maken heb gehad. Gelukkig ben ik zelf niet misbruikt, maar ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat dat met een mens doet. Daarom kan ik, als ik deze film in die context zie, het totaal niet rijmen dat de priesters en weet ik veel wie nog meer nog met zichzelf kunnen leven. Dat vind ik echt onbegrijpelijk. Hoe walgelijk is het dat de (katholieke) kerk dit steeds maar in de doofpot heeft gestopt? En als je dan nog dieper gaat: hoeveel ellende heeft geloof al niet veroorzaakt? In onze zedenzaak was de dader zwaar gereformeerd en toen hij een keer gearresteerd was heeft diezelfde gereformeerde kerk (die met de zwarte kousen) de melding hiervan uit de regionale krant gekocht. Eigenlijk precies hetzelfde, dus ik sta nergens meer van te kijken. Hoe dan ook, de film is goed, erg goed en verdient wat mij betreft 4 hele dikke sterren.
cordiacovens
Zo’n gevoelig onderwerp zo stijlvol en subtiel weten aan te pakken getuigt van klasse van alle betrokkenen. Je had hier ook een ‘fuck the kerk’ film van kunnen maken, maar door dit juist vanuit de journalistieke kant te bekijken maakt de film zo sterk. Het juiste woord is, in tegenstelling tot wat de priesters deden, degelijk. Alles aan de film is goed, maar het wordt nergens fantastisch. Wanneer je een goede journalistieke film wilt zien, zullen er weinig anderen zijn die beter zijn dan Spotlight en dat is te danken aan de journalistieke aanpak van de filmmakers en de zeer subtiele uitvoering van een sterk script. Die zes Oscarnominaties zijn dan ook zeker op zijn plaats.
Donkerwoud
Typisch een Amerikaanse ensemblefilm vol sterke acteurs als Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber en John Slattery. Om nog maar te zwijgen over een resem aan bijrollen die uitmuntend zijn gecast om in enkele scenes meteen gelaagde personages neer te zetten. Qua casting van acteertalent is 'Spotlight' een zeldzaam pareltje waarbinnen alle hoofd- en bijrollen het cachet hebben om een goedgeschreven script naar een hoger plan te tillen. Of het nou om de gevestigde namen gaat die de meer emotionele momenten dragen, of om de vele bijrollen van geïnterviewde slachtoffers van kindermisbruik, advocaten, officieren van justitie en andere bijrollen in een veel groter verhaal.
Het meest genieten zijn de subtiele, gevoelige acteermomentjes tussen verschillende acteurs die goed op elkaar ingespeeld zijn. Of het nou het komische moment is waarop hoofdredacteur Michael Keaton met enig sarcasme zijn onderzoeksjournalist Mark Ruffalo aanraadt om eens niet naar zijn werkplek te komen joggen op een vrije dag. Of hoe Liev Schreiber zijn overige redactieleden aanspreekt als een lichtelijk wereldvreemde droogkloot met een nieuwe blik als buitenstaander. Of neem de akelig indringende catharsis waarin Ruffalo ten overstaan van andere redacteuren de impuls moet onderdrukken om schokkende vondsten over de doofpotaffaire van de daken te schreeuwen.
Stilistisch is de soberheid in lijn met klassiekers over onderzoeksjournalistiek als 'All The President’s Men' (1976) en ' Killing Fields' (1984), tot meer recente werken als 'The Insider' (1999) en 'Good Night, and Good Luck' (2005). Weinig tot geen abstractie of pretentieuze mooifilmerij, maar een zakelijke, haast documentaire aanpak In 'Spotlight' is die sobere stijl deel van de kracht: zonder visuele franje of opsmuk komt het zwaartepunt vooral te liggen bij uitgebreide dialogen en verduidelijkende montages. Het toegankelijk maken van hoe de zoektocht naar feiten in zijn werk gaat én uitleggen hoe de uiteindelijke vondsten bijdragen aan het maatschappelijke belang.
Anderzijds blijft dezelfde uitleggerige aanpak óók een tikkeltje formulematig in hoe het rechtlijnig binnen de lijn der verwachtingen blijft. Grappen en emotionele momenten zijn zo ingebouwd dat zij tijdens het kijken als een bom inslaan, maar toch blijft het als geheel niet beklijven op een manier dat het een overweldigende indruk achterlaat. Begrijp mij trouwens niet verkeerd: óók ik liep met een brok in mijn keel de bioscoopzaal uit.
Toch heb ik niet het gevoel dat ik hiermee een werkelijk vernieuwend stukje cinema achter de kiezen heb; eerder een bovengemiddeld werk dat steunt op een excellente casting en een belangwekkend maatschappelijk onderwerp als hoe het samenspel tussen journaille en justitie tot een veranderend denken over doorwerking van historische kindermisbruikzaken heeft geleid.
John Milton
Ik ga hem van de week ook zien als het lukt, met the Revenant, d'ardennen, francofonia die ook bekeken wensen te worden.
Kudo's voor het woord resem. I like. Long time no see.
tbouwh
Moet jij niet eens een carrière in de filmjournalistiek overwegen?
Donkerwoud
Thanks voor complimenten.
D'Ardennen en The Revenant staan ook op het lijstje trouwens.

Jubileum: onder meer deze vijf goed beoordeelde films zijn dit jaar tien jaar oud

'Spotlight' van regisseur Tom McCarthy vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

Vijf topfilms op Netflix gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Lion

The Look of Silence
Documentaire, 2014

Ônibus 174
Documentaire, 2002
kindermishandelingjournalistiekkrantrechterfloridaboston, massachusettspedofiliesex scandalvictimrechtbankcover-upgebaseerd op een waargebeurd verhaalpriestersamenzweringadvocaathistorical fictioncatholicroman catholic churchlhbtcatholicismchild molestationarchdiocese investigative journalismcardinal