menu

Spotlight (2015)

mijn stem
3,66 (1346)
1346 stemmen

Verenigde Staten / Canada
Drama / Misdaad
128 minuten

geregisseerd door Tom McCarthy
met Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams

Het waargebeurde verhaal van het “spotlight” team van de krant The Boston Globe. De oudste continu werkende onderzoekseenheid van een krant in de Verenigde Staten onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=viZ6IIBLBPM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Fisico
3,5
Spotlight is een onderhoudende thriller die de misdaden van de Kerk onder de loept neemt. Het is een teage film met erg veel dialogen. Toch wordt de nodige spanning behouden en wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe het onderzoek verloopt en hoe de verschillende zaken tot één case gesmeed worden.
Het is een sereen verhaal, een verhaal gebracht door journalisten die tot op het bot en met oog voor detail, doortastendheid en de objectieve waarheid een dossier trachten op te bouwen. Journalisten die hun job doen, niets meer, niets minder. Zeer degelijke dialogen en acteerprestaties ook. Spotlight is een film die nergens uit de toon valt, maar zich nergens ook echt onderscheidt.

Beste film op de Oscars een paar jaar terug. Mja, terechte nominatie, dat zeker. Als winnaar ik een andere gekozen vanuit het lijstje. Vreemd ook om op te merken hoe de samenleving of bepaalde middens onderhuids "wist" wat er aan de hand was en dat niemand er echt van opkeek. De Kerk is niet de enige schuldige in deze smerige affaires. Het doet je stilstaan bij sommige dingen...

avatar van wibro
3,0
Deze oscar winnende film heb ik destijds aan mij voorbij laten gaan. Verhalen over misbruik van de Rooms Katholieke Kerk spreken mij eenvoudigweg niet meer aan. Al genoeg gehoord gehoord daarover. Ik die vroeger zelf een streng katholieke opvoeding heb gehad kan trouwens daarover meepraten. Afgelopen zondagavond deze film toch maar bekeken omdat hij op NPO 2 werd uitgezonden. Film was zeker niet slecht maar een oscar voor de beste film vind ik toch wat overdreven. Zo bijzonder was het niet wat je allemaal voorgeschoteld kreeg. Toen ik trouwens die kop van die bisschop zag moest ik toch even denken aan die kop van Trump. Volgens mij hebben die twee ook best veel overeenkomsten. Beiden zo corrupt als wat en liegen dat het gedrukt staat.

3.0*

avatar van eRCee
3,0
Degelijke film, typisch Oscar-materiaal inderdaad. Minpuntjes zijn de vele shots van "veelbetekenende blikken", allerminst subtiel elke keer, en het acteerwerk van Ruffalo en Keaton, die er allebei op los schmieren. Het verhaal zelf is gewoon boeiend en dat houdt Spotlight dan ook overeind. Wat me wel opviel is dat er meermaals wordt gezegd dat de kerk alles zal doen om de onderzoeksjournalisten tegen te houden, maar uiteindelijk gebeurt er helemaal niks en blijkt het best makkelijk om de waarheid openbaar te maken. Nou ja, hindert niks voor een tussendoortje.

avatar van Roger Thornhill
3,0
Indrukwekkend... maar ook weer niet zo héél indrukwekkend. Waarom heeft deze film me niet zó gepakt als bijvoorbeeld (en al meerdere malen) All the President's men ? In beide gevallen was de uitkomst van het onderzoek al bekend voordat ik aan de film begon, en de misdaden waar het onderzoeksteam van Spotlight zich over buigt zijn nog veel weerzinwekkender dan die van Tricky Dicky, maar toch was ik na afloop enigszins teleurgesteld, alsof ik het allemaal al eens eerder had gezien, en misschien is dat ook wel zo. Als expliciet exposé van de misdadigheid van zowel de vele priesters als de katholieke kerk tot in zijn hoogste regionen kan dit verhaal natuurlijk niet voldoende vaak en onverbloemd verteld worden, maar als portret van hoe een team journalisten de onderste steen boven krijgt vond ik het eigenlijk allemaal niet bijzonder interessant of spannend. Wel goed spel van alle betrokkenen, met Liev Schreiber zo scherp als een mes, en kan iemand me vertellen wanneer Stanley Tucci eigenlijk voor het laatst een slechte rol heeft gespeeld?

(verwijderd)
Belangrijk onderwerp inderdaad. Maar eerlijk gezegd snap ik deze film niet zo. Ik denk dat ik het indrukwekkender had gevonden de Wikipedia pagina van dit schandaal te lezen, of een kortere documentaire erover te kijken. Het is niet eens zo saai, maar wel zo langdradig dat je natijd hoopt te kunnen zeggen dat het meerwaarde had, maar nee, totaal niet.

Desalniettemin wordt de tijd, ook al is die onnodig lang, prima ingevuld, waar ik vooral van Mark Ruffalo weer kon genieten. Daardoor 'slechts' een minimale onvoldoende.

avatar van Mark de Jong
3,0
Nauwkeurige vertelling van een groep onderzoeksjournalisten die een enorm schandaal blootleggen. Daarin is de film geslaagd. Maar het wordt nergens spannend of sprankelend.

avatar van stefan dias
4,0
Mark de Jong schreef:
Nauwkeurige vertelling van een groep onderzoeksjournalisten die een enorm schandaal blootleggen. Daarin is de film geslaagd. Maar het wordt nergens spannend of sprankelend.


Oké, ik snap je punt.
Ik vond het net verfrissend dat het verhaal gewoon zichzelf mocht vertellen, zonder dat er een groot georchestreerd complot met geniale bad guy achter zat waarbij deze laatste werkelijk aan alle touwtjes trekt. En dat deze kanker zo vlot kan groeien door kleine, menselijke fouten als slordigheid, onachtzaamheid, gebrek aan doorzettingsvermogen, kuddegedrag et cetera.

3,5
Weer een waargebeurd verhaal, en weer een met een zware historische (religieuze) impact. Het ongeloof wanneer het spotlight team meer en meer ontdekt van de cover up, treft denk ik elke kijker van deze film. Ongelooflijk dat zoiets is kunnen gebeuren en thank God (pun intended) dat hier een film over werd gemaakt.
Dat het een Oscar heeft gekregen vind ik dan weer ietwat overdreven (niettegenstaande dat de meeste acteurs een mooie prestatie leveren, zeker gezien het zwaar beladen thema).
Conclusie: een must see, dat zeker. Maar oscarwaardig... neh

avatar van david bohm
2,5
Het verhaal wordt langzaam uit de doeken gedaan en dit thema verdient zeker een film. Het schmieren van de heren Ruffalo en Keaton is enigszins storend en de symboliek ligt er soms wel erg dik bovenop maar verder is het een degelijk geheel.

avatar van Lovelyboy
4,5
Ge-wel-dige film! I love it wanneer er geen hol gebeurt in een film, Doubt bijvoorbeeld, maar dat de film toch blijft boeien.

Uiterst rustig en vakkundig opgebouwd drama over een vrij zwaar beladen thema. Ondanks het laatste wordt de film nergens heel erg zwaar maar blijft het bescheiden en blijft er genoeg ruimte over om inzicht in de problematiek, de gevolgen en de aanpak, op te doen. Prima rollen van Keaton en Ruffalo.

Echt een hele mooie film.

avatar van MarkAjx1
3,0
1 van de meest overgewaardeerde films..en ik vermoed dat het onderwerp hierin een rol speelt (zeer gewaagd) maar er gebeurt weinig en het tobt maar aan. Acteren is op zich wel aardig maar film kon mij niet bekoren

avatar van frolunda
3,5
Behoorlijk verbijsterende film waar je aanvankelijk zelfs wat moeite hebt met het feit dat dit een waargebeurd verhaal betreft.Door de vele zaken kreeg ik zelfs het idee dat de verdachten/daders in die tijd met opzet voor het vak priester (of ander geestelijk ambt) kozen teneinde zo een redelijk vrije hand te hebben om hun misselijkmakende liefhebberijen uit te oefenen.
Vind het wel goed dat regisseur Tom McCarthy geen al te sensationele film heeft gemaakt en en zo zonder al te veel opsmuk het al van zichzelf overtuigende verhaal zijn werk laat doen.Dat maakt van Spotlight misschien een iets minder spectaculaire en spannende maar uiteindelijk wel een betere film.
Voor dat laatste is overigens ook de cast verantwoordelijk want die zetten bijna zonder uitzondering een sterke acteerprestatie neer.De belangrijkste hoofdrolspelers,Liev Schreiber,Rachel McAdams,Mark Ruffalo,Michael Keaton en de voor mij wat minder bekende John Slattery en Paul Guilfoyle betekenden stuk voor stuk een meerwaarde voor de film.
Het eindresultaat is een beklemmend en doeltreffend drama dat nog wel een aantal dagen door je hoofd blijft spoken.

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Een onderhoudende film die niet al te veel te beiden heeft in het concept zelf. Ik vond dit wel weer een beetje een "normale" film die duidelijk is gemaakt om op de oscars zelf te jagen. Met veel bekende gezichten en een waargebeurd verhaal.

Het is ergens best interessant en het echte verhaal is natuurlijk wel iets belangrijks dat op zijn tijd best verfilmd mag worden. De vele bekende namen doen het ook niet verkeerd, al vond ik de rol van Ruffalo net iets te overdreven uiteindelijk.

De dialogen, die ruimschoots aanwezig zijn, hadden naar mijn mening veel scherper gemogen. De humor die er soms zeker is, had zo iets beter kunnen zijn maar ook het tempo zelf ligt dan veel hoger uiteindelijk. Dan kom je er als kijker makkelijker doorheen.

Er hadden hier en daar ook meer momenten mogen zijn van de slachtoffers van het schandaal. Ik had graag meer emotie willen zien hier en daar. Dit was vooral een hele "professionele film" die niet altijd voor het verhaal zelf lijkt te gaan maar meer voor de prijzen.

Het is interessant, maar voor mij geen heel hoogstaande cinema. Een boeiende film met een belangrijk verhaal, maar niet scherp genoeg om een hoog niveau te behalen.

3,5
Wat een onbeschrijfelijk slecht mens.
Een rijtje: Jezjov, Heydrich, Son Sen, BERNARD FRANCISE LAW
I

4,5
Uitstekende film die m.i. terecht oscars verdiende. Het gevoel van onmacht, dat dit zo lang heeft kunnen gebeuren, werd goed weergegeven.

avatar van Felluh
4,5
Sowieso vind ik zulke films erg leuk!

4,0
geplaatst:
Ontzettende sterke film. Hoewel de film natuurlijk een waargebeurd verhaal wil vertellen, en dat bovendien erg goed doet!, zijn het toch de personages die het meest maken dat de film blijft bloeien. Dit is denk ik te danken aan goed acteerwerk, regiseerwerk en een goed script. Geen eendimensionale stereotypen, op misschien die Jim Sullivan na, maar mensen met ruwe randjes en een hoop grijstinten. Verfrissend is ook de prettige werksfeer bij de Globe, waar men elkaar vertrouwt en probeert te helpen (in tegenstelling tot veel van dergelijke films waarin iedereen de protagonist dwarsboomt en deze dankzij geweldige volhardendheid toch zegeviert). Als ik een minpuntje moet noemen dan is het dat Garabedian, waarvan ik sowieso niet helemaal begrijp waarom die vaak zo weinig coöperatief was, pas laat en zowat bij toeval openbaarde dat er al document openbaar waren. Ik vermoed dat dit een filmtrucje was om dit verhaallijntje wat te rekken en spanning te geven, zodat alle verhaallijnen netjes parallel konden blijven lopen. Oh, en nog een: ondanks dat Ruffalo een ijzersterke performance weg geeft, was ik toch een beetje bang dat hij groot en groen zou worden toen hij iets zei in de trant van 'this really pisses me off' ;p. Al met al een flinke aanrader.

avatar van Ste*
3,5
geplaatst:
Ik vond het destijds wat opmerkelijk dat deze film de Oscar won en ik heb hem eigenlijk ook nooit willen kijken. Hoe boeiend kan een film over een stel journalisten bij een krant, ondanks het onderwerp dat ze onderzoeken, nu helemaal zijn?

Nu begrijp ik het wel beter, want ondanks de op het eerste gezicht wat beperkte setting is het wel een solide film geworden. De film heeft vooral geen extra opsmuk nodig in de vorm van zijplotjes met romances of zoiets en zelfs eventuele dreiging vanuit de katholieke kerk is niet juicier gemaakt dan hij was door bijvoorbeeld schimmige mannen in geparkeerde auto's op te laten draven.

Het slaagt erin boeiend te blijven met straightforward de feiten brengen (neem ik aan, maar dat gevoel kreeg ik er wel bij), zonder dat het kunstgrepen nodig heeft. En dan doe je als film toch wel iets goed.

Vooral Mark Ruffalo zet wel een goede rol neer, maar ook Michael Keaton is perfect gecast.

3,75*, niet iets wat ik per se nog eens zou kijken, maar verder niets mis mee.

avatar van BlueJudaskiss
4,0
geplaatst:
Wat stefan dias en Ste* ook zeggen: het is inderdaad een film die zichzelf vertelt, die verder geen dramatische ingrepen of extra opsmuk nodig heeft die de aandacht alleen maar afleiden. Uitstekende film, gedurfd traag maar mij boeide het in elk geval elke minuut. Wat ik hier en daar zo lees zijn het setdesign en de rollen tot in de puntjes verzorgd, zeer gedetailleerd, iets dat ook bijdroeg aan het realistische gehalte van de film. Zeer goed.

4,0*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:14 uur

geplaatst: vandaag om 23:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.