• 9.218.020 stemmen

Gesproken taal: Engels en Georgisch

Releasedatum: 14 december 1990

Plot Rocky V

"Go for it!"

Nadat gebleken is dat Rocky permanente hersenbeschadiging door het gevecht met de Russische bokser Ivan Drago heeft opgelopen, is Rocky gedwongen om te stoppen. Wanneer hij thuiskomt, komt hij er achter dat al zijn geld gestolen is. Rocky besluit een jonge bokser te gaan trainen. Hij kan echter niet op tegen de hoge salarissen die de jongen aangeboden worden door andere managers.

Robert "Rocky" Balboa

Mickey Goldmill

Tony "Duke" Evers

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Een herziening na 10 jaar levert voor mij geen verandering in de waardering. Rocky V blijft gewoonweg de minste in de reeks (al is Rocky III niet veel beter).

Aan de ene kant is het de makers te prijzen dat ze met Rocky V weer terugkeren naar de bron en de stijl van de voorgaande drie films achterwege laat. Het nadeel is echter dat het ditmaal niet werkt. Het niveau van Rocky I wordt nergens ook maar in de verste verte bereikt. Het is allemaal voorspelbaar en de nieuwe karakters boeien niet.

Na de kaskraker Rocky IV, was Rocky V een stuk minder succesvol in de bioscopen en het duurde dan ook 16 jaar voordat er een zesde deel in de bioscopen verscheen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Veruit het slechtste deel uit de reeks. Ja, na de eighties vibe uit deel 3 en 4 wordt teruggegrepen naar de ietwat vuile look uit de eerste 2 delen, maar het heeft nergens de charme van die films.

Deze keer biedt het geen sfeervolle achtergrond van een underdogverhaal. Ik had eerder het gevoel naar een lamlendig familiedrama te kijken. Sylvester Stallone is weer belachelijk slecht en helaas heeft zoon Sage ook niet al te veel talent. Bijrollen van zo'n Carl Weathers of een nummer à la Eye of the Tiger/ Burning Heart worden danig gemist.

1,5

avatar van Metalfist

Metalfist

Time to put some hustle behind this muscle

Ik kan er niet juist mijn vinger op leggen, maar toen ik een paar weken geleden bij mijn wekelijkse Rocky films was aangekomen (met Rocky IV), had ik het opeens wel wat gehad met onze Italiaanse bokser. Niet dat de kwaliteit van de films zo hard gedaald was - Rocky IV was de laagst scorende met 3.5* - maar ik besloot om even een kleine pauze in te lassen. Gisteren merkte ik echter dat ik weer met de kenmerkende Rocky tune in mijn hoofd zat, dus het was tijd om deel 5 eens op te zetten.

Een film waarvan Sylvester Stallone zelf heeft aangegeven dat hij het a) de slechtste film in de reeks vond en b) dat hij de film puur heeft gemaakt uit hebzucht. Qua beweegreden kan dat tellen en het zette meteen de verwachting voor dit deel erg laag. Is het misschien daardoor dat ik hier eigenlijk best nog wel wat mee kon? Het is inderdaad de zwakste film uit de reeks tot nu toe, maar het is in ieder geval wel knap dat Stallone besluit om het roer compleet om te gooien. Rocky gaat terug naar zijn roots en hoewel dat niet overal even succesvol is te noemen, is het hierdoor geen kopie van zijn voorgangers. Toegegeven, de manier waarop Rocky geen rotte cent meer overhoudt is wat goedkoop en de verhaallijn met zijn zoon komt niet heel goed tot zijn recht, maar die street fight met Tommy maakt veel goed. Stallone probeert ook om Rocky nog verder te laten evolueren als mens door hem deze keer de trainershandschoenen te laten aantrekken en maakt daar alleen de fout om Mickey er terug bij te halen.

Want dat is misschien wel één van de meest tenenkrommende stukken in de volledige Rocky reeks: de flashback waar Mickey compleet anders wordt neergezet dan de manier waarop we hem in de eerste 3 films leerde kennen. Tof wel om Burgess Meredith nog eens terug te zien, maar het had niet gehoeven. Het gat dat hij en Carl Weathers achterlaten moet nu volledig opgevuld worden en daardoor krijgen we een aantal nieuwe personages zoals Tommy 'Machine' Gunn en George Washington Duke voorgeschoteld. De eerste wordt gespeeld door professionele bokser Tommy Morrison (en je merkt dat dat geen acteur is) en de tweede wordt gespeeld Richard Gant maar die lijkt vooral naar Don King te hebben gekeken als voorbereiding. Gelukkig is er nog steeds Stallone om Rocky te spelen en blijf ik een enorme fan van de driehoeksverhouding met Adrian (Talia Shire) en Burt Young (Paulie).

Er is veel op dit deel aan te merken (Sage Stallone..) en de kwaliteit van zeker de eerste 3 delen wordt nergens benadert. Betekent dat dan dat dit echt zo'n slecht deel is? Nee, dat nu ook weer niet. Stallone probeert hier echt wel iets anders met te doen en daar kun je alleen maar bewondering voor opbrengen. Jammer dat hij er (misschien voor een stuk door de vele negatieve kritieken?) zelf absoluut niet meer achter staat. Zit toch wel veel goeds in als je het mij vraagt.

Nipte 3.5*

avatar van shrink

shrink

• 2091 berichten

Ik had er niet veel van verwacht, maar hij was beter dan ik gedacht. Vooral het einde van de film was super.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Deze film komt

voor de reboot in 2006,

en deze vindt ik beter dan dat.

De film heeft mij wel

geboeid van begin tot eind,

ook al had ik er zelf ook

geen hoge verwachtingen van.

avatar van Lebarron

Lebarron

In Rocky V maakt Rocky een enorme val. Hij verliest al zijn geld door verkeerde beleggingen en hij wordt afgekeurd voor boksen wegens hersenletsel. Hij moet noodgedwongen terugkeren naar zijn oude buurt omdat het enige bezit van de familie de boksschool van Mickey is en die op naam van zijn zoon staat. Al snel loopt de talentvolle bokser Tommy Gunn(Tommy Morrison) zijn school binnen en Rocky ruikt de roem weer. Tommy drijft een wig tussen Rocky en zijn gezin. En hoe lang kan Tommy de roep van de louche manager Duke weerstaan? De ontknoping vind niet plaats in de ring maar op de harde, grauwe straten van Philadephia! Rocky V verscheen iets te lang na Rocky IV. De flow was er een beetje uitgeraakt. Tegelijk wilde Stallone nieuwe dingen proberen zoals een echte bokser als opponent in plaats van een acteur. Dit zou realistischer ogen maar acteren en boksen zijn twee verschillende dingen. Carl Weathers, Mr T en Dolph Lundgren kunnen een goede bokser spelen maar tegelijk ook een charismatische opponent zijn. Tommy Morrison was een geweldige bokser maar hij komt over als iemand met meer hersenletsel dan Rocky! Een andere wijziging is dat Stallone koos voor rapmuziek in plaats van Rockmuziek. Go for it van Joey B. Ellis weegt niet op tegen Hearts on Fire van John Cafferty of No Easy Way Out van Robert Tepper en al helemaal niet tegen Eye of the tiger of Burning heart van Survivor. Is Rocky V een flop? Nee want het is en blijft een Rockyfilm en Rocky is en blijft een boeiend personage. Ook bijrolfiguren als Adrian(Talia Shire) en Paulie (Burt Young) zijn ijzersterk en de chemie die ze hebben is geweldig. Deze drie dragen deze film en compenseren het gebrek aan een charismatische opponent. En ook het slotgevecht is het kijken waard omdat het anders is dan alle andere Rockyfilms. Tommy Morrison is inmiddels overleden aan de gevolgen van Aids. In zijn hoogtij dagen werd hij getipt als opponent voor Mike Tyson.

avatar van des1

des1

Bij Stallone geldt zeer zeker: "de eerste, de beste".

Rocky baarde opzien, en zat qua opbouw goed in elkaar. First Blood was fris en vet om te zien.

Erna gingen vervolgen snel bergafwaarts.

Alleen Cliffhanger bracht z'n carriére nog heel ff op niveau terug.

avatar van Nosje

Nosje

Nogmaals gekeken en mijn waardering blijft staan. Stallone zijn acteren is tenenkrommend. Veel te druk, om moe van te worden. Het einde was een aanfluiting. Hoe krijgen ze het verzonnen.

avatar van wimaroca

wimaroca

Echt de minste van de Rocky's,geen trainingen van Stallone,en dat is toch het mooiste,

en een flauw verhaal...

avatar van Black Math

Black Math

Volgens velen inclusief Stallone zelf het slechtste deel uit de reeks, voor mijn gevoel is het back to basic. Rocky raakt zijn fortuin kwijt waardoor we meer in de sfeer van de eerste twee films terechtkomen en dat maakt het drama wat toch altijd aanwezig is in de Rocky films wat geloofwaardiger.

Nog steeds niet van het niveau van de eerste twee films, de flashbackbeelden van overleden manager en coach Mick zijn zo zoet dat het glazuur van je tanden springt en totaal niet in overeenstemming met het karakter van Mick zoals in de eerdere films en het drama van zoonlief die tussen het einde van de vorige film en het begin van deze film ineens jaren ouder is geworden is ook te cliché voor woorden. Die oorbel die het joch draagt als hij op eigen pad gaat is ook te stom voor woorden.

Maar het plot dat Rocky nu trainer wordt kan me wel bekoren. Het voelt oprecht en geloofwaardig aan. Ik had niet verwacht dat de film zou eindigen met een straatgevecht met Rocky's voormalige protegé, die overigens barslecht gespeeld werd door Tommy Morrison, die dan wel een echte bokser was, zelfs een wereldkampioen. Domme keuze van Rocky, want als hij het in de ring had gedaan, had hij miljoenen kunnen verdienen, wat ook niet ongeloofwaardig is getuige het gevecht tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao, die allebei aan dat gevecht honderd miljoen dollar overgehouden schijnen te hebben. Maar goed, het straatgevecht is wel veel meer in de geest van het personage Rocky en had zeker wel wat.

Verder is de muziek wel duidelijk erop vooruit gegaan: exit cliché jaren 80 muziek, maar veel meer old school hiphop wat erg past bij de tijd en setting van de film. Het drama haalt uiteindelijk niet het niveau van de eerste twee films, maar wat me uiteindelijk toch besluit om deze film dezelfde waardering (die overigens nog steeds niet erg hoog is) te geven was de sequence met een snelle opeenvolging van flashbacks. Ik heb het veel beter gezien in andere films, maar het is tenminste een poging tot een audiovisueel experiment, wat ik niet had verwacht in een Rocky film. 1*.

avatar van Ray1976

Ray1976

wimaroca schreef:

...Die Tommy Gunn had denk ik meer hersenletsel dan Rocky,wat een belabberde acteur zeg !!!

Tommy Morrison was een boxer die er niet meer is. Is een aantal jaren geleden (op 44 jarige leeftijd in 2013) overleden, was besmet met HIV.

Wat betreft de film vond ik het zelf wel 1 van de mooiste delen.

avatar van wimaroca

wimaroca

Ray1976 schreef:

Wat betreft de film vond ik het zelf wel 1 van de mooiste delen.

Dus geen acteur......

avatar van Ray1976

Ray1976

wimaroca schreef:

Dus geen acteur......

Dat klopt inderdaad. Maar veel te jong overleden helaas. Ik vind het zelf wel een mooie film, met een mooi verhaal erin. De rol van Tommy vond ik zelf wel leuk.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw bekeken en nog steeds blijft de conclusie dat dit by far de zwakste Rocky film is. Lieten ze bij deel 2, 3 en 4 dat geneuzel met Adrian een beetje los, hebben ze hier weer de keuze gemaakt om van het boksen een subplotje te maken, terwijl daar de focus beter op gelegd kan worden. De nieuwe rollen zijn echt belabberd, met de zoon van Stallone en die bokser voorop. Opvallend is dat beiden al door zijn in het echte leven. Ook Stallone speelt niet zijn beste rol, hier moet hij wel erg veel babbelen en daar ligt niet zijn klasse. Het beste hebben ze voor het einde bewaard, als Stallone toch nog effe een pak slaag uit mag delen. De rest van de film is gewoon matig.

2,5* (was 2*)

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 1971 stemmen

Veruit de minste van de 5 eerste Rocky's, maar zelfs een matige Rocky is nog steeds vermakelijk om te kijken.

avatar van kim1972

kim1972

Stallone is gespierder dan ooit in dit vijfde deel van de Rocky serie. Als speelfilm ansich stelt het allemaal niet veel voor. Acteerwerk en casting komen niet helemaal uit de verf. Maar wat zeuren we eigenlijk!? Voor de fans een geweldig 5e deel waarin “the man” een pupil gaat trainen. Wat is er fascinerender om te kijken naar naar een opkomend talent die de meester lijkt te overtreffen maar uiteindelijk toch nog een lesje van de meester krijgt. Het slotgevecht is geweldig!

Destijds in de bios gezien en ontzettend van genoten.

Als speelfilm is 2,5 sterren genoeg ( nipte voldoende).

Voor mezelf geef ik hem 3,5 sterren

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En meteen maar doorgepakt met deel 5. Een deel dat ik net als deel 4 even goed ken als vaak gezien heb, en ook meteen al een pak minder is. Interessant is toch wel het beeld van de bokspromoter en de voormalig leerling die nu zelf leraar geworden is.

Waar het incasseringsvermogen van Rocky buitenproportioneel leek, klinkt nu toch in het begin een klank die duidelijk te zien was aan de trillende handen van Muhammad Ali en het nog ergere lot dat Jerry Quarry beschoren was. Rocky heeft te veel tikken tegen het hoofd gehad en de hersenen kunnen het niet meer aan. Samen met zwaar financieel weer lijkt The Italian Stallion hele andere zaken te moeten bevechten dan vroeger.

Aardig is de kans die Rocky geboden krijgt om de jonge Tommy onder zijn hoede te nemen, iets dat natuurlijk ook weer een prijs heeft en een afloop die voorspelbaar is. Wel erg fraai, en iets dat we nog niet zagen in de voorgaande films, is de agent/promoter genaamd Washington Duke die verschrikkelijk veel op Don King lijkt, ik dacht zowaar even dat het King zelf was. Herkenbaar en smerig is het beeld van de gehaaide promoter die overal een kans inziet en iedereen naar gelang gebruikt.

Maar behalve dat, waar Rocky weer overdreven aanwezig is als altijd, de strijd met Duke en Tommy maar op één manier beslecht kan worden, net als de falende relatie met zijn zoon, en Rocky zich uiteraard andermaal opricht, heeft deel vijf niets vernieuwends te bieden. Meest opmerkelijke is nog wel dat Sage al onder de zoden ligt net als Tommy Morrison. Verder een deel uit de Rocky reeks die gemakkelijk vergeten kan worden.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Get up you son of a bitch! 'Cause Mickey loves you!”

Ik was er al een beetje bang voor, en het is helaas ook werkelijkheid geworden. Deze film is toch wel echt de slechtste uit de reeks. Eigenlijk alles was deel vier had, mis ik in deze film. Overigens komt dat misschien ook wel een beetje omdat ‘Stallone’ het regie werk uit handen heeft (moeten) gegeven. En daar gaat het eigenlijk ook wel helemaal mis. Ik was best onder de indruk van deze filmreeks tot zoverre, alle voorgaande delen wisten mij enigszins nog wel positief te beïnvloeden en daar was tevreden mee, aangezien het gewoon leuke films zijn maar, hiet laten ze toch alle klasse wel een beetje vallen. Het was misschien ook wel te verwachten, aangezien we nu vier films achter elkaar hebben gehad waarin eigenlijk de tijdlijn van te dromen was, en hier gingen we duidelijk een andere richting in, die minder positief was.

Men besluit nu dat ‘Rocky’ eigenlijk geen vechter meer kan zijn, aangezien hij door zijn gevecht met ‘Drago’ hersenbeschadiging heeft opgelopen. Door dit is de film eigenlijk een beetje nietszeggends geworden, omdat men ook niet een fatsoenlijk script heeft weten te bedenken waardoor ‘Rocky’ zijn ware klasse ook wist te bieden als trainer. ‘Stallone’ probeert het wel, daar niet van alleen het is gewoon niet wat je wilt als kijker. Nu dat er films zijn als ‘Creed’ is het concept als trainer voor ‘Rocky' meer dan begrijpelijk, hier in dit vijfde deel had ik hem toch graag nog een keer in de ring willen zien vechten tegen een tegenstander als ‘Drago’. Althans, als het maar beter is dan ‘Mr.T’ dan is het al goed.

Maar, dat bleef een beetje uit. Dit vijfde deel verdwijnt sowieso een beetje uit de vechtsport en er wordt nu meer gekozen voor het drama, wat misschien beter werkte in de jaren negentig. Want na terugkomst blijkt al gauw dat ‘Rocky’ (en ook ‘Adriana’) eigenlijk bankrupt zijn. Hun accountant is er vandoor gegaan met al het geld omdat hij een verkeerde investering heeft gemaakt, en de twee leven al gauw weer in hun oude roots, de achterwijken van ‘Philadelphia’. Ook hun zoon moest hierdoor wijken, en moest naar een andere school. Maar, het puberale blijkt al snel in te kikken. Want naast het feit dat ‘Rocky’ een nieuweling moest zien te trainen, moet hij er ook voor zorgen dat het band met zijn familie sterk blijft.

De keuze om naar de oude omgeving te trekken was in mijn ogen ook geen goede keuze. Het dramatische effect kwam er wel naar voren, alleen had ik niet zoveel zin om die terug keer weer te zien. ‘Rocky’ was notabene op zijn top. Het zelfde outfit als in deel één draagt hij overigens ook weer, en daardoor voelt de film nogal cliché en had ik het gevoel dat ‘Avildsen’ wel wat beters kon verzinnen.

Daarom heen gebeurt er eigenlijk ook niet zoveel bijzonders. De film heeft inhoudelijk niet zoveel te bieden, en voelde nogal dood aan. Er zit geen vaart in de film, en het duurt allemaal ook weer wat langer dan de voorgaande delen, daardoor leek er geen einde aan te komen. De film is charismatisch nou ook niet héél geweldig, en dat bewijst nog maar weer waarom ik ‘Dolph Lundgren’ als ‘Drago’ in het vierde deel zo fantastisch vond. Aangezien hij met zijn charisma de film wist te redden, en je duidelijk merkt dat je zo'n schakel in deze film heel erg mist. Ook vond ik de rol van ‘Stallone’ irritant worden. Het lag allemaal dik bovenop, hij acteerde veel te hyperactief en te enthousiast waardoor de normaal introverte ‘Rocky’ weg bleef. Zo vond ik hem in de voorgaande films ook niet, en dat was dus ook echt een doorn in het oog.

Het is dan ook wel begrijpelijk dat men na dit vijfde deel er mee is gestopt. En zestien jaar later pas een reboot er in hebben gegooid (die ik later deze week ga kijken). Dit vijfde deel was over het algemeen gewoon onnodig, en kan ook makkelijk gemist worden. Het is denk ik wel slim als je ook de volgende film in de reeks wil zien, aangezien ik denk dat die film weer makkelijk op deze film aansluit. Jammer.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Iets beter dan de delen 2 t/m 4, vooral omdat de opbouw net iets anders is en het sfeertje wel oké (wat meer hiphop voor m'n gevoel ook, de link richting Creed later is hiermee ook al wat kleiner) maar nergens echt excelleert of echt boeit. Visueel wel erg pover trouwens, al zijn de locaties wel prima. En bijzonder dat de film niet eindigt met een groot gevecht maar een portie straatvechten. Dat maakt de film net anders, maar ook maakt het dat de film geen climax echt kent en nogal als een nachtkaars uitdooft. Die jonge bokser is verder nogal kleurloos en maakt geen enkele indruk. 2,5*.

avatar van TMP

TMP

Dit is toch wel de slechtste Rocky film, na het ook al niet al te beste vierde deel in de reeks. Te weinig boksgevechten. Het straatgevecht op het eind is bovendien niet echt de moeite waard. De film heeft een nietszeggend en zwak verhaal, met beroerd acteerwerk van zowel Tommy Morrison als Sage Stallone. Ook Stallone senior is hier niet bepaald op zijn best, met name omdat Rocky zich hier meer met allerlei familiedrama moet bezighouden in plaats van met boksen. Op visueel gebied ook erg pover, het ziet er voor een film uit 1990 niet al te best uit. Dat men deze reeks na deze zeer teleurstellende film lange tijd heeft laten rusten valt goed te begrijpen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Het is alweer even geleden dat ik de Rocky-films heb gezien. De laatste keer zag ik er rap drie achter elkaar. Toen kon ik ze niet meer uit elkaar houden en daarom gelijk besloten even wat tijd te implementeren tussen het vierde en vijfde deel. Aan mijn cijfers te zien was ik niet altijd positief, maar wellicht dat ik te streng ben geweest want de laagst beoordeelde Rocky-film beviel helemaal niet slecht.

Wel mag het duidelijk zijn dat de koek op was. Fans van Rocky in de boksring kunnen met dit deel ook weinig aanvangen, want klaarblijkelijk vonden de makers dat het tijd was om Stallone in een coachingrol te plaatsen. Als ik me de vorige twee delen probeer te herinneren, zie ik vooral vechtscenes voor me. Dit vijfde deel lijkt het wat meer bij de eerste twee films van de reeks te zoeken, want het verhaal en vooral het personage van Stallone zelf worden boven de gevechten geprefereerd.

Ik vond Stallone ouderwets leuk. Nooit echt beseft dat ik zo van zijn rol kan genieten, denk dat ik hem als Rocky ook verkies boven Rambo. De bijpersonages zijn allemaal van papier, maar Tommy Gunn zelf vond ik nog wel wat hebben. Een beetje jammer dat de schrijvers zo'n wandelende cliché van hem hebben gemaakt. Daar zat echt een veel complexer en dieper concept in, maar het moest allemaal vooral commercieel zijn heb ik de indruk.

Het is soms echt behoorlijk cheesy en fout, maar ik zat weer lekker in spanning tijdens de finale en kwam de film enorm vlot door. Misschien toch de reeks maar even opnieuw opzoeken, want ik heb oprecht lol gehad. Een goede film is het niet, daarvoor is dit deel veel te voorspelbaar en komt geen enkel personage buiten Stallone om uit de verf, maar vermakelijk is het zeker. Binnenkort het zesde deel even aangooien.

avatar van cinematic81

cinematic81

Duidelijk de minste Rocky film.

Er mankeert echt teveel aan. Het verhaal is vrij lomp en uit het niets, Rocky is failliet om bepaalde offscreen redenen met een boekhouder. En hij begint de jonge Tommy te trainen. Die acteert ontzettend slecht, hij was in het echt een prof boxer en nogal een mafkees die zou sterven aan AIDS en ook met testen zou hebben gesjoemeld om te blijven boksen.

Tommy is daarnaast ook heel slecht in dit verhaal geschreven. Ze hadden dat veel meer impact kunnen laten hebben door hem door een goede acteur te laten spelen, en veel meer in te gaan op de band tussen hem en Rocky waardoor je er een soort van gevoel bij zou gaan krijgen. Die was er nooit, kwam geforceerd en gehaast over en de uiteindelijke climax sloeg eigenlijk nergens op. Het is onmogelijk om Tommy vanaf zijn belabberde en nogal random introductie te waarderen, waardoor niks wat er vervolgens gebeurt je boeit. Ik denk dat niemand hem vanaf het begin mag, en ik denk dat zijn karakter vooral zo om zeep is geholpen om Rocky ook vanuit zijn pensioen de eeuwige kampioen te laten blijven.

Immers, Tommy wordt constant de puppet van Rocky genoemd. Dan wint ie eindelijk de titel van een gast die de wedstrijd soort van throwed, wordt tijdens de persconferentie verder afgekraakt en er wordt door iedereen, zelfs zijn manager, op gehamerd dat Rocky een echte kampioen is en hij niks meer dan een kneus. Het is en blijft de grote Rocky show. En dan verslaat een gepensioneerde Rocky hem ook nog in een street brawl.

Je hebt als beginnende prof boxer een leuk filmcontract te pakken, maar je wordt er wel altijd aan herinnert dat je de grootste slapzak in de franchise speelde, en de slechtste Rocky film. En ironisch genoeg was hij juist hij een WBO kampioen, en versloeg oa. een doch oude George Foreman.