• 8.845.306 stemmen

Rocky IV (1985)

Drama / Sport | 91 minuten

Genre: Drama / Sport

Alternatieve titels: Rocky IV: Rocky vs. Drago / Rocky Vs. Drago - The Ultimate Director's Cut

Geregisseerd door: Sylvester Stallone

Met onder meer: Sylvester Stallone, Carl Weathers en Dolph Lundgren

Gesproken taal: Engels, Russisch en Georgisch

Releasedatum: 20 maart 1986

Plot Rocky IV

"Get ready for the next world war."

Wanneer Rocky's vriend Apollo Creed doodgeslagen wordt tijdens een gevecht met de superfitte Russische bokser Ivan Drago, geeft Rocky zichzelf hier de schuld van. Opgehitst door de arrogantie van de Rus besluit Rocky het gevecht met hem aan te gaan, dit keer echter in Rusland.

Robert "Rocky" Balboa

Nicoli Koloff

Commentator #1

American Commentator #2

finalman schreef:

Binnenkort directors cut. Alle scenes met de robot zullen verdwijnen en Drago zijn rol wordt groter.

Enig idee wanneer of is dat onbekend?

Ik heb kort geleden het origineel nog in de bios gezien en wil de vervolgen ook eens opnieuw zien. Zou leuk zijn om bij deel 4 dan Stallone zijn nieuwe versie te pakken.

avatar van finalman

finalman

Hopelijk zeer binnenkort, volgens Stallone. Hij wil het ook in de cinema laten draaien. Benieuwd.

avatar van rebelkush

rebelkush

0,5 is eigenlijk teveel voor dit film. Nou ja ik vond de robot best wel geinig

avatar van The Oceanic Six

I guess what I'm trying to say, is that if I can change, and you can change, everybody can change!

Opnieuw bekeken en wederom ontzettend genoten van een Rockyfilm die nog meer dan de voorgangers het randje van het ongeloofwaardige op heeft gezocht. Waar de eerste Rocky nog ging over een amateurbokser die met hard werken een relatie en carrière op wist te bouwen, daar gingen de vervolgen veel meer over de top en gericht op trainen en boksen. Is dat slecht? Nou ja, zo goed als het origineel waren de vervolgen niet, maar de funfactor was gigantisch hoog. Hoe cheesy alles ook mag zijn (neem die hilarische overwinningsspeech op het einde die in mijn opening van dit bericht staat haha), het is wel pakkend en boeiend.

Opnieuw krijgt Rocky hier een imponerende en foute tegenstander, na Apollo Creed en Mr. T in de vorige films. Maar waar zij showvechters waren met idiote oneliners en gekkigheid, daar is Ivan Drago een zwijgzame en volgzame Russische beer die onverwoestbaar lijkt zoals men destijds de soldaten daar drilde. Deze film draait om Drago die Rocky's vriend Apollo dood slaat in een demonstratiewedstrijd in Las Vegas, waarna Rocky naar zijn thuisland trekt om hem in Moskou in elkaar te rammen. Het is enorm voorspelbaar, maar wel fijn uitgewerkt.

Stallone is geen grootse acteur, maar zijn personage Rocky blijft warm en menselijk neergezet. Wel prima dat zijn gezinsleven op de achtergrond staat, want daar was ik al bij Rocky II een beetje klaar mee. Meer focus op zijn sport doet de films gewoon goed. Maar de dood van Apollo Creed blijft wel indrukwekkend. Ik vind het ook jammer, want zijn rol was leuk. Het is verder wel een goede keus, want Rocky moet iets hebben om voor te vechten. Het trainingsgedeelte wordt er wel snel doorheen gejaagd, maar ergens is dat een goede zaak omdat er meer dan genoeg tijd voor het grote eindgevecht over blijft. Ik vond bijvoorbeeld in de vorige film het eindgevecht met Mr. T een beetje oppervlakkig en snel, maar dat is hier niet. Het is een toffe clash en gaat lekker lang door.

Wel ligt natuurlijk dat pro-Amerika gevoel hier erg dik bovenop. Drago is die typische stereotype karakterloze vechtmachine die kwaad heeft gedaan en Rocky is de goedzak die de hoop van zijn land is. Op het einde is het bijna zo dat Rocky de Koude Oorlog op heeft gelost Ja, het is lachwekkend, maar het werkt hier gewoon. Het hele Russische publiek dat voor Rocky klapt en juicht is too much, maar ach.

Een meer dan geslaagd vervolg in een reeks die ik ontzettend leuk vind. Op naar deel V, wat helaas wel een matige film in mijn geheugen is.

3,5* blijven staan

Echt op alle gebied een tragisch slechte film, Drago is als onuitstaanbare oerRus gewoon sympathieker dan Rocky.

Enige leuke is dat je een half uur lang naar twee wandelen burchten zit te kijken die volop op elkaar inmeppen. Verder was het compleet onbehapbare onzin.

Onderhond schreef:

Ik had gedacht dat je misschien nog wel de lol had in kunnen zien van deze stripboek(achtige)verfilming.

Misschien dat ik m zelf dit weekend weer eens meepak.

Basto schreef:

Ik begrijp wel waar je op doelt (en waar z'n cultstatus vandaan komt), maar het werkte niet echt voor mij. Voor een comicbook ervaring zit er teveel slecht drama in, is het verre van spectaculair genoeg en is de held veel te onsympathiek.

Als je dan toch een "slechte" film wil maken, doe het dan goed

Wappie Stallone

Stond al langer klaar voor herziening en na de post van Onderhond heb ik m meteen maar weer eens opgezet.

Even terug naar 1985. De koude oorlog bevond zich met alle kruisraketten op een hoogtepunt en nadat Rambo de russen een lesje had geleerd en alsnog de Vietnamoorlog had gewonnen, was het aan Rocky om dit nog eens meer dan dunnetjes (lees: vet) over te doen. Met de toen nog onbekende Lundgren hadden ze een prachtige bad guy te pakken. En iedereen weet dat de film zo goed is als de bad guy.

Eerst is het aan een geestelijk labiele Apollo Creed en James Brown om het tegen m op te nemen. En waar ik 1985 de sympathie nog duidelijk bij de Amerikanen lag, hoop je nu dat hun hoogmoed ten val komt. Het lachje van Brigitte Nelson is briljant!

Daarmee verliest de film een hoop van de dramatische impact. Maar het wordt nog gekker.

Vervolgens neemt Rocky het op tegen Drago. Maar eerst krijgen we een uitgebreide trainingsvideo. Rocky is hier de oermens en vertegenwoordigt de, wat we tegenwoordig zouden noemen; de alternatieve geneeswijze-, weerstandsgoeroes- en virusontkennersclub. Beetje rennen door de sneeuw, huifkartrekken en stenen gooien. De russen kiezen duidelijk voor de wetenschap. Meten is weten, state of the art en niks wordt aan het toeval overgelaten. Tegenwoordig, en zeker in Coronatijd, zouden de scriptschrijvers de rollen vast omdraaien. Maar om toch echt duidelijk te maken dat de russen toch echt fout zitten, krijgt Drago een spuitje. Doping? Of is het het superieure Sputnik vaccin?

Enfin. De sympathie ligt niet meer perse bij Rocky na die al, anno 2021.

Het eindgevecht is gelukkig nog steeds te idioot voor woorden, waarbij Lundgren duidelijk het meest charisma heeft. Tijdens de opnames sloeg hij Stallone ook daadwerkelijk bijna dood.

Maar ondanks dat de hele boel 35 jaar later een hele andere lading heeft, blijft het vermakelijke kolder.

En uiteindelijk was het natuurlijk wel Rocky’s speech dat Glasnost inleidde.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

De foutste maar stiekem misschien wel de meest herkijkbare Rocky. Dolph Lundgren is een gedenkwaardige tegenstander en de scène met James Brown tot aan het if he dies, he dies vind ik in alle opzichten heerlijk om naar te kijken

Twijfel een beetje tussen 3,5 en 4, misschien bij een onvermijdelijke herkijk hoger.

avatar van anoniempje28

anoniempje28

Met afstand het beste deel , de beste tegenstander en geweldige muziek.

Hier zag Stallone er ook geweldig uit

Basto

40 minuten extra. Dat gaat er vast niet beter op worden. Al ben ik natuurlijk wel benieuwd voor een keertje.

'Rocky IV' Director's Cut Coming to Theaters With 40 Extra Minutes - Variety - trib.al

Basto schreef:

Ik heb de oude versie begin dit jaar nog weer eens gezien, maar als ze dit in de bios releasen ga ik er wel heen. Al vraag ik me af of deze klassieke Amerika vs Rusland wel 40 minuten extra achtergronden nodig heeft. Juist doordat dat er niet was sloeg dit denk ik aan.

The Oceanic Six schreef:

Gaat dit nog in de bios in ons land gedraaid worden?

Dat is nog niet bekend. Ik heb daar nog niets over gelezen.

The Oceanic Six schreef:

Gaat dus sowieso om een eenmalige vertoning op 11-11. Maar of nl meedoet?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 2075 stemmen

Helaas niet chronologisch bezig kunnen blijven aangezien ik deel 3 gemist heb. Maar die kans komt later nog wel, dus dan maar verder met deel 4, en wellicht één van de besten uit de reeks. Zeg ik dat? Lees jij dat? De beste uit de reeks? Ja zeker. Wat een weergaloos en opgeklopt stuk good guy bad guy, underdog versus gehate favoriet, overgoten met een tenenkrommend anti Rusland sausje zo in de nadagen van De Koude Oorlog, niet teveel verstoort met onnodige dialogen of teveel aan verhaal, en het belangrijkste is nog wel het grote gehalte aan jeugdsentiment. Want wat zag ik deze film vaak begin jaren '90.

De vraag is en blijft toch, waarom altijd weer die ring in willen zelfs als de meeste glans eraf is. Dit keer is het Creed die zijn stervelijkheid niet kan accepteren en the new kid in town wel even een lesje zal leren. Werkelijk stuitend is de show waarin Creed opkomt, de grenzeloze zelfoverschatting en spot roept wel bijna de wens op dat hij flinke klappen krijgt van Drago, en waarvan akte. Het is de opmaat voor Rocky's wraakoefening zowaar op

vijandelijke grond.

Wat Rocky 4 nu eigenlijk zo goed maakt? Toch wel dat heerlijke good guy versus bad guy sfeertje. De kille, emotieloze en meedogenloze Drago aan de ene kant, Lundgren in die zin lang onthouden als Drago, en de sympathieke selfmade Rocky aan de andere kant. Waar Drago een moderne trainingsfaciliteit tot zijn beschikking heeft bereid Rocky zich op haast Spartaanse wijze voor, prachtige locatie trouwens, alweer iets dat in het voordeel van Rocky spreekt. De spanning wordt uitstekend opgebouwd tot de confrontatie en het ontvangst van het Russische publiek is de kers op de taart voor het grootste gevecht ooit van een underdog sinds David en Goliath.

Rocky 4 is dan ook ongecompliceerd te noemen, en behoorlijk ingekleurd, simpel qua verhaal en speelt erg op onderbuikgevoelens. Wordt er goed gebokst? Neen. Met zulke slechte dekking zou Rocky niet lang mee gegaan zijn, maar wat maakt het uit. De heerlijk reeks jaren '80 muziek in de vorm van Survivor, John Cafferty en Robert Tepper maken het geheel af. Is het goed, nee eigenlijk niet, maar een lekkere brok jeugdsentiment is het wel. Of beter gezet guilty pleassure.

avatar van DiDa

DiDa

Documentaire geschoten met een Iphone door John Herzfield (regisseur en vriend van Sly) over het maken en re-editen van Rocky 4

The Making of ROCKY VS. DRAGO by Sylvester Stallone - YouTube

DiDa schreef:

The Making of ROCKY VS. DRAGO by Sylvester Stallone - YouTube

Leuk om te zien, maar ik denk toch dat de MTV-cut mij beter zal bevallen. Wel benieuwd geworden. Blijft een fantastische vent!

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Gisteren de Director's Cut bekeken met 38 minuten aan nieuw materiaal. Deze versie duurde 92 minuten, waardoor er ook het nodige uit het origineel is verwijderd. Met name de rollen van Brigitte Nielsen en Burt Young zijn enorm ingekort en hun personages voegen dit keer weinig toe.

Ik vond deze versie in z'n geheel bitter weinig toevoegen. Leuk als extraatje bij een Blu-ray uitgave, maar niet echt waardig voor een nieuwe bioscooprelease. Met name aan het begin vond ik de nieuwe versie erg gehaast overkomen. Ok, de scènes met die Robot zijn er gelukkig uitgeknipt, maar daar tegenover zijn er ook enkele (voor mij) iconische scènes die de oorspronkelijke bioscoopversie net dat beetje extra's gaven uitgeknipt.

Van mij had deze nieuwe montage dan ook niet gehoeven en hou ik het voortaan gewoon weer bij het origineel.

avatar van finalman

finalman

rcuppen79 schreef:

Waar heb je het kunnen bekijken? Nergens kan ik het online bekijken, zelfs niet bij Amazon Prime (omdat ik niet in USA woon).

avatar van ROX

ROX

Mijn "guilty pleassure" van deze film kan ik keer op keer intens gelukkig worden, verveeld nooit!

avatar van Kondoro

Kondoro

"Going in one more round when you don't think you can - that's what makes all the difference in your life.”

Voor mij is dit vierde deel toch wel echt één van de beste delen van deze serie. En ik zeg één van de beste, dat komt omdat toch geen één film meer kan voldoen aan het eerste deel, en ik denk ook het meest nostalgische deel. Je ziet overigens nog wel eens wat scenes voorbij komen van dat deel in deze film, wat ‘flashbacks’ wat ‘Rocky’ allemaal bereikt heeft in zijn leven. Dit vierde deel komt het dichste bij maar, dat komt wellicht ook omdat dit de film is hoe ik op de ‘Rocky’ reeks terecht ben gekomen. Als jonge snotneus heb ik deze film al wel eens gezien vroeger maar, aangezien ik nog niet had gestemd op deze film en ik in een ‘Rocky’ marathon zit (wat al twee jaar duurt), heb ik hem toch maar weer eens opnieuw gekeken en heel eerlijk; ook deze herziening was weer grandioos.

Deze film bevat eigenlijk alles wel wat de film ook nodig had. Een sterk begin, een duidelijke levensles in het midden en uiteraard een super vet eindgevecht. Toch wijkt ‘Stallone’ niet veel af van het herkenbare recept, en zo doende voelt het als vanouds dat je weer naar ‘Rocky’ zit te kijken. Toch wel meerendeels door de vaste cast die we zien, en die eigenlijk allemaal het succes van deze films weten te delen. Maar, elke film wordt er iemand uit het vertrouwde beeld geschrapt, en waar we in deel drie afscheid moesten nemen met ‘Mickey’ is het in dit deel van ‘Apollo Creed'. Die na een gevecht met ‘Drago’ zwaargewond raakt, althans waarschijnlijk heeft hij gewoon een doodslag gekregen, waarna ‘Drago’ heel mooi eindigt met;

“If he dies, he dies.”

Deze one-liner kwam van het personage 'Drago’. De tegenstander van ‘Stallone’ (en ‘Creed’) in deze film. Wat mij betreft toch wel de winnaar van tegenstanders (so far) in deze films. In deel drie mochten we ‘Mr. T’ aanschouwen wat opzich een waardige tegenstander was, ‘Dolph Lundgren’ heeft veel meer charisma en komt daardoor veel beter over. Alles klopte gewoon. Het ‘America’ vs. ‘Sovjet’ is uiteraard altijd een leuk verhaal, en ook mooi om te zien dat de rivaliteit in de landen hier wordt geschetst met een kleine satire. Aangezien ‘Amerika’ natuurlijk denkt dat ze alles beter hebben dan hun tegenstanders, al is dat natuurlijk ook gewoon een derde-wereldland met een paar van de grootste wereldproblemen, maatschappelijk gezien. Enfin, ‘Lundgren’ speelt de rol van ‘Drago’ als een grote blonde vechtmachine, en het werd echt neergezet als ‘machine’. Uiteraard onwijs afgetraind, weet hij zeker te imponeren, en eigenlijk nooit geweten dat hij op deze manier ooit gestart is in zijn carriére. Ik denk wel dat deze film hem in ‘Hollywood' heeft gekregen. Hij heeft immers de looks van een typisch jaren tachtig/negentig actieheld, of actievijand. Dat is later natuurlijk ook wel zo gebleken gezien zijn films.

Qua verhaal kun je het zelf denk ik wel invullen wat je gaat verwachten, zoals ik al zei raakt ‘Stallone’ niet van zijn koers en blijft eigenlijk in het zelfde schuitje zitten. De film is gewoon precies zoals zijn voorgangers, en misschien wel meer inspirerende dan deel drie. Het begin gevecht was leuk, en het trainen was weer leerzaam, althans met genoeg quotes. Daarnaast wat ik al zei is het finalegevecht gewoon erg goed, en ik denk wel één van dan wel niet de beste gevechten die ik heb gezien in zijn films.

Je merkt dat ‘Stallone’ werkt met passie. En dat brengt hij ook over naar de kijkers. Uiteraard met de nodige, bijpassende en iconische song tracks die we allemaal wel kennen. Gewoon een film die de fans kunnen waarderen, en ik zie hem als één van de beste uit de reeks.

Ik heb me dus prima vermaakt op mijn zaterdagavond met deze film. Hoogstaande acteerprestaties hoef je nooit te verwachten, zo was ‘Lundgren’ natuurlijk al fantastisch b-matig. De film is sfeervol en soms zelfs een tikkeltje spannend. Ik vond het wel vet.

avatar van Boneka

Boneka

De vierde van deze vierluik op 4K is in mijn optiek gelijk de beste. Ook in beeld en geluid een stap vooruit zodat we toch nog kunnen spreken van een redelijke 4K transfer al zag ik ook hier wat kleine witte spettertjes voorbij komen. Jammer, maar wel een heel stuk beter dan de vorige delen. Ook het geluid is een verbetering dan dat kletterende magere geluid van de eerste delen.

De film zelf is ook echt beter vind ik. De eerst minuten dan maar weer vergeten komt er daarna echt een spetterende show met James Brown. Echt met fantastisch beeld en geluid. Wel jammer dat we hier afscheid gaan nemen van Carl Weathers . Daarna zien we best wel wat saaie stukjes die iets te lang zijn gerekt, maar de wraakactie is best wel geslaagd. Ook de trip naar Moskou was een leuke onderbreking. Blijft wel jammer dat men ook in deze boksfilm nog nooit iemand heeft gehoord hoe je moet verdedigen. Echt heel erg vreemd. Gezicht vol in beeld kan echt niet als je bokst. Over boksfilms gesproken en zijn zeker betere films. Zo vind ik Cinderella Man uit 2005 echt een stuk beter en realistischer gemaakt.

Kijk ik terug naar alle Rocky films dan vind ik ze toch best wel tegenvallen. Vooral de eerste had ik veel meer verwacht. De laatste doet het dan wel heel aardig maar alles bij elkaar toch een tegenvaller. Daarbij komt nog bij dat het beeld en geluid op 4K echt een zware onvoldoende is.

Rocky I 3,0

Beeld 4.0
Geluid 4.0

avatar van TMP

TMP

In korte tijd heb ik achtereenvolgens naar Rocky II, Rocky III en deze Rocky IV gekeken. Vond dit wel duidelijk de minste van die films. Het is allemaal veel te zwaar aangezet, terwijl de film zich tegelijkertijd toch wel redelijk serieus lijkt te nemen. Foute jaren '80 muziek (terwijl de soundtrack in de voorgaande delen doorgaans prima was), veel flashbacks naar de eerdere Rocky films en een enorm stereotype tegenstander (Ivan Drago). Het dieptepunt is wel die enorm flauwe robot. De gevechten zijn daarentegen nog wel de moeite waard, maar ook die doen onder voor de meeste gevechten in de voorgaande Rocky films. Erg matig.