• 9.374.560 stemmen

Met onder meer: Sean Penn, Adrien Brody en Jim Caviezel

Gesproken taal: Engels, Japans en Grieks

Releasedatum: 25 februari 1999

Plot The Thin Red Line

"Every man fights his own war."

De Tweede Wereldoorlog: de slag bij Guadalcanal zal een grote invloed hebben op de Japanse positie in het gebied. Een groep jonge soldaten wordt als steun naar de oorlogsmoeë Marine-eenheden gebracht. De gebeurtenissen in de oorlog zorgen er voor dat de soldaten een hechte band met elkaar ontwikkelen.

Pvt. Robert Witt

Brig. Gen. David Quintard

2nd Lt. William Whyte

avatar van Ceeda7

Ceeda7

De actie was zeker niet slecht hoor, het komt misschien verkeerd over. Maar heb onlangs SPR, Band of Brothers en The Pacific na elkaar gezien. Er zit immens veer verschil in de cinematographie en montage actiesequenties van deze ivm die van The Thin Red Line ( 3* ongeveer dezelfde scene als bom op een soldaat valt). Maar niet dat ik mij er aan erger zeker niet, het is gewoon een vaststelling.Het camerawerk doorheen de velden ( vooral de sluipacties) verdiend dan wel weer een pluim

jipt

Geweldige sfeerimpressie van het Amerikaanse leger in Japan. Verhaal stelt weinig voor, maar de sfeer is erg goed weergegeven. Actiescènes waren er zat en zagen er goed uit. Film is erg mooi geschoten en een toffe soundtrack van Zimmer.

avatar van Rmie

Rmie

Ceeda7 schreef:

Benaderd in elke opzicht de gedachtengang van de soldaten die ook prachtig in de serie The Pacific wordt weergegeven. Lusteloos, levensmoe, depressief, traumateus, apatisch, onverschillig.

Minpunt is de actie die niet zo goed uit de verf komt, maar het camerawerk is nog voor het Saving Private Ryan tijdperk.

Verder prachtige shots, mooie muziek en sterke vertolkingen.

Kan je ons vertellen waarom het camerawerk nog voor het saving Private Ryan tijdperk is?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Ik denk dat Ceeda gewoon een beetje interessant probeert te doen... het heeft niets te maken met een tijdperk van voor of na een film. Het is gewoon een andere manier van filmen: Terrence Malick richt zich meer op de drama ipv de actie zoals Spielberg.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

BlueJudaskiss schreef:

Toch heeft Ceeda7 hier, naar mijn mening, wel degelijk een punt. Bijna alle oorlogsfilms die voor SPR gemaakt werden, bespaarden, in de meeste gevallen, de kijker de bloedige details. Ook werd er na SPR veel meer oorlogsfilms uit de hand geschoten om een dramatischer en realistischer effect te verkrijgen. Wat dat betreft is SPR dus wel degelijk een mijlpaal geweest in dit genre te noemen.

Persoonlijk vind ik `t altijd jammer dat er, bij deze film, vaak een vergelijking gemaakt wordt met SPR.

Terrence Malick heeft gewoon de pech dat zijn `Thin Red Line` bijna tegelijktijdig met SPR uitgebracht werd. Zoals BlueJudaskiss al zei is deze film op een andere manier gefilmd. Zou Malick het niet anders hebben gedaan, als ie van tevoren had geweten dat het publiek, door de filmstijl van SPR, zo uit zijn stoel geblazen zou worden? Waarschijnlijk niet ( of juist wel) maar het zou, naar mijn mening, de beoordeling van `The Thin Red Line` zeker positief hebben beïnvloed, doordat je zo de contrasten in deze film, schriller had kunnen tonen.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Ja ik probeer gewoon interessant te doen . Als je mijn bericht goed hebt gelezen, leg ik de nadruk op de verschillen in de actiescènes. En niet op het thema van de film waar of drama of actie overheerst.

En verder heeft Arnhemmer mijn redenering volledig uitgeklaard.

Dit moet 1 van de slechtste (oorlogs) films zijn die ik ooit gezien heb, een totaal onlogisch verhaal, de actie die er inzit klopt van geen kant, ik heb spijt dat ik deze dvd gekocht heb.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

reddevil1988 schreef:

Laten we het er maar op houden dat je deze film niet goed hebt begrepen. Deze film scoort ruim 3.5* en dat is meer dan de gemiddelde film hier op moviemeter. Op IMDb scoort deze prent zelfs nog hoger. Dit is dus geen slechte film, maar een moeilijk begrijpbare film. Dat maak je in jouw post ook min of meer duidelijk, want het gaat in deze film niet zozeer om het verhaal, maar om een thema dat in vorige berichten van verschillende leden al meerdere malen is uitgelegd. Als je dat niet goed oppikt, begrijp ik dat je deze film niet goed weet te waarderen. Jammer. Wat ik wel zou willen weten is waarom je de actie niet vindt kloppen.

avatar van Reinbo

2011 begon met een herziening van The Thin Red Line. Heb gister de Criterion Blu-Ray binnen gekregen en was vandaag in de stemming voor dit lange contemplatieve oorlogsepos.

Ik zag de film nu voor de derde keer en het was een overdonderende ervaring. Zowel letterlijk als figuurlijk, want de blu ray begon met een tekstueel verzoek van Malick om het geluid HARD te zetten. Nu ben ik daar meestal toch wel van, maar speciaal voor Malick zette in het nog iets je harder. Een geweldige tip, want de blu ray beschikt over een fantastische DTS HD track en gedurende vrijwel de gehele film is een dreigende en deprimerende bas aanwezig, die sterk sfeer verhogend werkt. Maar ook het beeld van deze film is schitterend. Heb geweldig genoten van de briljante fotografie.

En dan de film zelf, wat een weergaloos meesterwerk is dit toch. Een schitterende vertelling over moeder natuur en de verschrikkingen de we onszelf aan doen. De bestorming van de heuvel is naast de helikopter aanval van Apocayse Now misschien wel een van de sterkste sequences die ik ken. Maar waar Apocalypse Now het moet hebben van de stoere jongensachtige actie, gaat Malick's scene veel dieper. Hier is oorlog niet spectaculair, maar een heftige, treurige, onvoorspelbare staat van verstilling en chaos. Niets minder dan briljant. Maar ook de personages, allen ijzersterk ingevuld door misschien wel de meest imposante line up van acteurs ooit, zijn rijk en ondoorgrondelijk. Vooral Penn steelt de show. Prachtig hoe de visie verschillen van de diverse personages aan de oppervlakte komen en dynamiek die daaruit ontstaat. Bijzonder dat Malick je zelfs sympathie, of is het medelijden, laat voelen met de vreselijk op resultaat belustte Nolte. Je ziet dat de man gewoon niet beter weet of kan. Of de menselijke kapitein Korteas, die vanuit zijn zwakte de juiste beslissing neemt, maar er toch voor gestraft wordt. De wereld van Malick is alles behalve eendimensionaal zoals in vrijwel alle andere oorlogfilms.

En dan is er nog de schitterende muzikale score, die tot mijn verbazing van Hans Zimmer was. Iedereen die denkt dat de man enkel goed is voor bombast zit er naast. Een schitterende subtiele onder de huid kruipende soundtrack begeleid deze bijna drie uur durende (anti) oorlogssymfonie.

5* en een overweging voor mijn top 10. 2011 is groots begonnen.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Fijne review.

Wilde de film al binnenkort in herziening gooien, maar zal er nu toch extra werk van maken.

avatar van Reinbo

Ja, zou ik zeker doen. Heb 'm inmiddels op plek 10 gezet.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

dit is toch echt een prachtfilm,

echt een ongelofelijk goede oorlogsfilm die je de oorlog echt laat voelen, niet dat het gaat om die bommen en schoten..het gaat om het hele gevoel eromheen bij al die soldaten moed, angst, liefde. alle drijfveren die er voor hen waren om daar te zijn en om er goed weg te komen..

daarnaast heb je het verbluffende camerawerk waardoor het er ook zo mooi uitzag dat je helemaal in deze film zat en er niet uitkwam, ik had echt geen idee dat hij 2 uur en 45 minuten duurde, het was voor mij echt een geweldige film

avatar van DwarreI

DwarreI

Prachtige review Reinbo, ik ben blij dat er mensen zijn die erkennen dat we hier met een waar meesterwerk te maken hebben.

Reinbo schreef:

Waarom zet je Apocayse Now nu gewoon niet op 10 en deze gelijk op 1?

avatar van Reinbo

Tja, vrees dat dat niet gat gebeuren, want ik hou ook erg van het veelzijdige karakter van Apocalypse Now. Verder moet ik deze eerst nog een paar herzieningen overeind blijven wil ie verder opklimmen.

avatar van jacobz

jacobz

This great evil - where's it come from?

How'd it steal into the world?

What seed, what root did it grow from?

Who's doing this?

Who's killing us, robbing us of life and light?

Mocking us with the sight of what we might of known?

Does our ruin benefit the earth, aid the grass to grow and the sun to shine?

Is this darkness in you, too?

Have you passed through this night?

Goede film!

avatar van DwarreI

DwarreI

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Reinbo schreef:

5* en een overweging voor mijn top 10. 2011 is groots begonnen.

Tja, duidelijk dat ik deze film moet herzien............

avatar van canciser

canciser

Zeker, de film wordt vooralsnog onderschat. Maar een 5* vind ik wat te ver gaan. Ik vind dat de film geen mooie unieke visuele stijl heeft zoals Apocolypse Now dat heeft. Ook de actie is bijvoorbeeld niet zo verbluffend mooi in beeld gebracht als in Saving Private Ryan, daarmee wil ik niet zeggen dat de actie niet geweldig goed is. Ook richt de film zich niet op de actie. De film moet het vooral hebben van zijn verhaal en personages. Ook de soundtrack is treffend en uniek. Een hele goede oorlogsfilm voor mensen die van realistische oorlogsfilm houden met een goed verhaal.

avatar van Reinbo

Visueel is de film absoluut een pareltje. Geweldige steadycamshots die met de soldaten mee de heuvel op trekken en niet te vergeten, de schitterende natuuropnames. Ik geef toe dat het iets minder impossant is dan de fotografie van AN, en dat actie ook minder spectaculair in beeld wordt gebracht dan in SPR (die overigens na de openingsscene compleet in kakt), maar de film geeft wel een hele eigen en uniek beeld van oorlog, zowel in benadering, als in beeld. Van alle drie is dit verre weg de meest diepzinnige.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

De fotografie van John Toll (voor mij toch geen grote naam) is wondermooi, de cast is indrukwekkend..........

Duidelijk beter bij herziening, wat een verdienste is op zich, maar persoonlijk vond ik het niet het soort film die langzaam onder je huid kruipt om je vervolgens niet meer los te laten......

Jammer !

avatar van Reinbo

John Toll had wel net twee Oscars gewonnen met Legden of the Faal en Braveheart. Daarna ook nog wel een hoop bekende (mooie) films gedaan.

John Toll - IMDb

avatar van robin.koelewijn

robin.koelewijn

Geweldig mooi gefilmd, ik heb van deze film echt zitten genieten.

Het geeft een goede kijk op de de oorlog van de Amerikanen tegen de Jappaners. Jammer dat de actie af en toe minder in beeld word gebracht.

Maar deze film heeft mij zeer goed kunnen vermaken tot het einde toe en krijg van mij dus een 4.5*

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Ook in zone-B een Blu-ray release: 16 mei 2011. Ben benieuwd naar de verschillen met de Criterion transfer.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

beste oorlogsfilm sinds Apocalypse Now uit kwam in de bioscoop. een aanrader

avatar van Minotaures

Minotaures

Dogie Hogan schreef:

Ben benieuwd naar de verschillen met de Criterion transfer.

Leuk om de verschillen tussen DVD-beelden met Blu-ray te zien, Br films zijn kwalitatief erg fijn om naar te kijken.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Straks sinds lange tijd weer eens bekijken aangezien ik Studio Sport toch niet wil zien met het kampioenschap van die galkoppen...

Iets zegt mij dat mijn huidige beoordeling iets te laag is... laten we het hopen

jipt

Hoe was de herziening boozebelly?

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

jipt schreef:

Hoe was de herziening boozebelly?

Prima

Toch jammer dat deze film in 1998 een beetje (op zijn zachtst gezegd) werd ondergesneeuwd door het succes van Saving Private Ryan.

Ik begon ooit met een 3,5* voor 'The Thin Red Line' en na een aantal herzieningen is hij nu omhoog geklommen naar een topscore van 4,5* en daarmee kan ik nu ook zeggen dat hij 'Saving Private Ryan' voorbij is gestreefd.

De personages zijn interessant van aard en aan alles zie je dat daar veel aandacht aan is besteed. Bovendien worden ze subliem vertolkt door de uitstekende cast.

Zo vind ik Sean Penn echt de sterren van het dak spelen. Ook de prestatie van Nick Nolte, als een overfanatieke, doorgedreven maar eigenlijk diep van binnen trieste en eenzame officier, is een vermelding waard. "You know what my son is? A bait salesman!" en de daarop volgende stilte......

Prachtig ook hoe anderen gortdroog en verbijsterd naar hem staren wanneer hij weer een tirade afsteekt.

In plaats van recht toe - recht aan actie richt deze film zich veel meer op het psycholische vlak en laat het goed zien wat een verspilling oorlog eigenlijk is. Er is niks heroïsch aan.

De oneliners van Sean Penn versterken dat beeld ook. Om er eentje te noemen:

- "What difference do you think you can make, one single man in all this madness? If you die, it's gonna be for nothing. There's not some other world out there where everything's gonna be okay. There's just this world. Just this rock..."

En misschien wel de mooiste samen met de bijbehorende filmscene:

- "Where's your spark now?"

Verder heerst er over de gehele film een aangename, enigzins dromerige roes die ervoor zorgt dat je er helemaal ingezogen wordt. Dat is ook te danken aan het puike camerawerk, de mooie montage, de passende muziek en de goede geluidskwaliteit die mij opviel.

Ook de scene waarin ze voor het eerst ten aanval gaan wil ik even vermelden. Zodra ze die heuvel gaan bestormen krijg ik echt het kippenvel op de armen.

Deze film heeft zich voor mij in de loop der tijd ontpopt tot een klein meesterwerk en daar pas ik mijn score dan ook op aan.

jipt

Volgende herziening een 5*?