The Purge (2013)
Met onder meer: Lena Headey, Ethan Hawke en Max Burkholder
Releasedatum: 18 juli 2013
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Purge
"One night a year, all crime is legal."
De Verenigde Staten worden geteisterd door misdaad en overvolle gevangenissen. Daarom besluit de overheid om een jaarlijkse ‘Purge’ van 12 uur in te stellen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur is elke misdaad, zelfs moord, legaal. De politie is niet te bereiken en ziekenhuizen sluiten hun deuren. Het is één keer per jaar dat de burgers hun gang kunnen gaan zonder gestraft te worden. Tijdens de nacht, geplaagd door geweld en veelvuldige misdaden, moet een familie beslissen wat ze doen wanneer een vreemdeling bij hen aanbelt voor hulp.
James Sandin
Mr. Cali
Mr. Halverson
Nick Theunis
Een gemiste kans
Het concept van de film is uitstekend, maar de uitwerking daarentegen laat te wensen over. Dit komt met name door de ronduit irritatie opwekkende keuzes van de hoofdpersonages (cliché) binnen de film. In tegenstelling tot Layla! miste ik enige uitdieping met betrekking tot de achtergrond van de annual purge niet . Dat is in mijn ogen ook niet nodig. Mensen hebben eenmaal per jaar een uitlaatklep om zich ongeoorloofd te laten gaan. Een prima uitgangspunt dat kan fungeren als de reden om een zenuwslopende en bloederige film te maken.
In de film heeft het desbetreffende gezin, bestaande uit vader, moeder, een puberende dochter en een nieuwsgierig zoontje, de drang tot dit onrechtmatig gedrag niet en schermt zich op de desbetreffende avond af tegen de buitenwereld. Dat zo nadrukkelijk in beeld wordt gebracht dat de twee kinderen ronduit irritant en vervelend zijn, geeft alvast de indruk dat men zich kan verbijten op enkele keuzes die er gemaakt zullen worden tijdens de film.
Het zoontje die de vreemdeling binnen laat, vervolgens helpt in huis, de dochter die als de noorderzon verdwijnt wanneer haar vriendje vaderlief wilde vermoorden etc. Mede gezien de ouders hen er herhaaldelijk op attenderen dat dit een gevaarlijke avond is en ze hun huis zodoende 'goed' beveiligd hebben, zie ik weerleggingen als 'het zijn kinderen, jonge leeftijd' niet als een excuus voor deze ronduit dommige acties.
Een plus van de film is de gemaskerde/mysterieuze groep die vervolgens voor het huis verschijnt. De film lijkt vanaf dat moment ook de overschakeling te willen maken van een thriller-, naar het horrorgenre. Dat het gezin uiteindelijk kiest om te vechten i.p.v. de vreemdeling uit te leveren was in deze fase van de film wellicht een pre, gezien je inmiddels ook hoopt op een bloederige confrontatie tussen de gemaskerde groep en het gezin. Overigens is Rhys Wakefield, blonde gozer die zichzelf onthuld, goed gecast en overtuigend.
De twist op het einde - de buren schieten aanvankelijk de gemaskerde groep neer, om vervolgens moeder, dochter en zoonlief te vermoorden - paste in mijn ogen nog wel binnen het aspect waar de film op probeerde voort te borduren. Wat er echter daarop volgens gebeurde was enorm cliché en brengt naast irritatie, enorme teleurstelling met zich mee.
Kortom, de film had veel meer potentie. Echter wisten de makers niet zo goed welke kant ze op moesten gaan (thriller, dan wel horror) en werd tevergeefs gekozen voor de middenweg.
Spannende en bij vlagen behoorlijk creepy thriller met SF-elementen. De toekomstmaatschappij waarin criminaliteit vrijwel is verdwenen klinkt aanlokkelijk, maar al snel blijkt dat daar een prijs voor betaald dient te worden. Goed gemaakt en behoorlijk beklemmend, met een aantal effectieve nare (en bloederige) momenten. Ethan Hawke biedt degelijk spel in de hoofdrol. Na verloop van tijd ontspoort de boel een beetje en worden we vergast op een aantal voorspelbare 'verrassende' ontwikkelingen, waardoor de impact van de film als geheel wat verloren gaat, maar uiteindelijk is het concept toch sterk genoeg om te blijven boeien.
dualcia
Tof concept, maar de uitwerking laat erg te wensen over.
Het idee van een purge is interessant en er kan veel mee gedaan worden. De eerste helft van de film vliegt daarom werkelijk voorbij. Maar hoe snel deze eerste helft voorbij ging, zo tergend langzaam liep de tweede helft van de film.
Het verhaal ontwikkelt zich van een origineel en interessant concept naar een standaard kat en muisspel en dit doet de film geen goed. Er zijn geen verrassende ontwikkelingen meer en het hele idee van de purge lijkt op een gegeven moment zelfs een beetje verdwenen te zijn.
The Purge focust hierbij teveel op één (saai en cliché) gezin, waarmee de plank compleet wordt misgeslagen. Je ziet bijna tot niets van de purge en hoe de mens hiermee omgaat en het interessante gegeven verdwijnt hierdoor compleet en de film wordt met de minuut slechter.
Ook het feit dat Henry (vriendje van de tienerdochter) James (Hawke) probeert te vermoorden, wordt totaal niet uitgewerkt. Henry wordt neergeschoten, en dat was het. Het voelt na het zien van de film compleet nutteloos.
Ook de purgers zijn slecht uitgewerkt. Dit zijn gewoon mensen, zoals jij en ik, en dit is wat het angstaanjagend hoort te maken, maar door het gebruik van de maskers voelt het niet aan alsof het 'normale' mensen uit het dagelijks leven zijn, die besluiten om eens flink aan het moorden te slaan tijdens die 12 uur. Op het begin van de film kreeg ik dit gevoel wel, tijdens bijvoorbeeld kleine dingen als de radio-uitzending en de buurman die zijn mes aan het slijpen is.
Jammer, gewoon jammer.
*1.5
mjk87 (moderator films)
Irriterende film die onnodig lang wordt gerekt door deus-ex-machina's, toevalligheden, dommigheden en plotwendingen. Na een halfuur had het klaar kunnen zijn, maar ja, dan heb je geen film. Het hele idee verder is wel aardig al kon ik de premisse nooit echt aanvaarden. Maar dat viel nog mee met alle irritatie's verder, vooral toen de buren ook aan het moorden sloegen. Ergens zal het satire zijn, maar wel zo verdomd serieus gebracht dat het in het geheel niet geloofwaardig wordt (zeker niet als iedereen zulk een moordenaar blijkt, en dan die uitleg van hun psychologie daarachter maakte het echt lachwekkend slecht. Wel jammer, want de score is erg sterk en sommige scènes werken erg goed. 1,5* dan maar, ook omdat die dochter een knap meisje is om te zien.
DtchTux
3,5*.
Ze weten in de film de spanning goed op te bouwen, hoewel het verhaal op zich wat simpel/makkelijk is. Op het einde een leuke twist, als verassing
. Spannende schrikmoment zo nu en dan.
Aanrader!
dutchtuga
The Purge kent vooral een ijzersterk begin, maar verliest zich uiteindelijk teveel in onnodige twists en Deus ex machina's.
Langere recensie:
The Purge (2013, James DeMonaco) - bioscoop - cultmoviesreviewed.com
voskat
Hmm, tsja. Leuk concept. Grappige Heath Ledger-wannabe.
Verder een standaard inbraak-thriller zonder verrassingen. De schrikmomenten zijn ook stuk voor stuk van de meest voorspelbare soort, en de personages zo stom als het achtereind van een varken.
Het idee had een intelligentere schrijver verdiend...
Elineloves
Leuk! Wat aan de korte kant, het was voorbij voordat ik het wist, maar ik heb me goed vermaakt. Af en toe ben ik zelfs even geschrokken, dat is altijd een goed teken, want ik schrik niet meer zo heel snel.
Het begint vrij aardig, korte introductie van het gezin en de situatie waarin ze zich (gaan) bevinden, en dan begint de lockdown. Hoewel de personages een beetje aan de vlakte blijven en daar zeker nog meer uitgehaald had kunnen worden, stoorde het me niet. Enkele wendingen zag je aankomen ( De 'schoonzoon', de buren. ) maar ook hier werd niet teveel bij stilgestaan, het tempo werd hoog gehouden.
De maskers waren natuurlijk freaky as hell. De scènes waarbij via de camera's te zien is wat er zich buiten afspeelt is sterk. Erg creepy. Met name de 'leider' wist me echt rillingen te bezorgen, wat een engerd.
De kracht van dit soort films is, ondanks de (vele) foutjes, dat je zelf gaat nadenken: Wat zou ik doen in zo'n situatie? Op meerdere momenten in de film was dit het geval. Het komt dichtbij, het idee dat iemand je huis in probeert te dringen is voor veel mensen een nachtmerrie. Dat maakte het voor mij een film waarbij ik toch op het puntje van de (bioscoop)stoel zat.
Best genoten. Nu verheug ik me nog meer op 'You're Next'.
Dit onderwerp heeft erg veel potentie, hier had je als film veel meer mee kunnen doen dan wat er nu mee is gedaan. Het had sowieso een leuke actiefilm op kunnen leveren. Misschien is de thriller kant die de makers hebben gekozen wat minder geslaagd, want echt spannend of boeiend was het allemaal niet. Zodra de gemaskerde freaks voor de deur staan krijg je een film zoals er al veel van zijn. Het concept van The Purge leent zich vooral voor een wat grootschaliger film. Nu was het allemaal toch wel vrij voorspelbaar, van begin tot eind. Ondanks aardig acteerwerk en een goed onderwerp is het toch onvoldoende.
The Purge vecht vanaf het begin al met een moeilijk plot en gaat helaas ten onder aan toch wel formulewerk wat hierbij komt kijken. Dat Lena Headey naast haar rol in GoT als Cersie hier ook weer een moeder speelt van een onuitstaanbare zoon is toch wel opvallend, al is het kind hier gewoon achterlijk en is Joffrey in GoT best leuk geschreven.
Het hele uitgangspunt van de film is dus al een behoorlijke min en wekt veel ergernissen op. Wanneer ze hier wat slimmer hadden geschreven door bijvoorbeeld een Collector achtige type in te laten breken in het huis van de familie krijg je gelijk een stuk spannendere film dan het clichéwerk dat ze er nu van hebben gemaakt. Of juist een keiharde actiefilm dat zich midden in de perikelen van de zuivering(Purge) zou afspelen. Het leek leuk te worden met het vriendje Henry die dus deze tactiek ook hanteerde door voor de lockdown in het huis te sluipen, maar na 5 minuten is die pret voorbij en voegt dit segment eigenlijk ook weinig toe aan de film.
Bij vlagen werkt de donkere locatie van het huis zonder stroom en een groep enge jongeren buiten het huis, maar eenmaal in het huis gekomen wekken de jongeren weinig angst meer op en volgt een hele rits aan onoriginele kills en een niet zo'n spannend kat en muis spelletje.
Het einde vormt nog een leuke referentie naar het begin van de film met de jaloerse buren, maar de spanning ebt hier helaas ook behoorlijk snel weg.
2,0* omdat ik niks memorabels in deze film heb kunnen ontdekken.
Misschien was die Koreaanse rip toch een beter idee
Masqada
Hoe een leuk idee verpest kan worden.
Voorspelbaar en geen moment spannend. Heb me daarentegen niet echt verveeld, maar best was het iig niet.
2,0
Degelijk.
Geen idee waarom iedereen zoveel kabaal maakt over het plot. Battle Royale nooit gezien? Dredd gemist vorig jaar? Zo weird, speciaal of vergezocht (voor een film) is het toch helemaal niet? Gewoon een redelijk leuk idee waarmee een thriller/horrortje mee gestart kan worden.
Probleem is wel dat je je na de film afvraagt hoe die buren nu in één buurt moeten blijven wonen ... daar faalt het concept dan toch redelijk hard. Taai volk dat 364 dagen na deze gebeurtenis leuk en vrolijk tegen elkaar blijft doen, om zich dan weer opnieuw tegenover elkaar te zetten? Ander probleem is dat de film de eerste helft veel tijd steekt in het hele concept, om daarna te vervallen in een te simpele home invasion film.
Acteerwerk is oké met Wakefield als uitschieter, visueel is het aardig en ook de soundtrack kan er best mee door. Filmpje duurt niet te lang, opbouw is geslaagd en qua spanning volstaat het net. Echt op het puntje van de stoel gaan zitten lukt niet, maar het blijft de hele film lang wel sfeervol.
Een degelijk en vlot tussendoortje, met een aardig uitgangspunt dat ietwat slordig uitgewerkt wordt. Een tweede film kan hopelijk een iets andere insteek brengen.
Rensatie
Het was zeker geen slechte film. Hier en daar vond ik het verhaal verloop wel heel raar. Lena Headey vond ik in het begin van de film zeer slecht acteren, Game of thrones is toch meer haar stijl. Naarmate de film vorderde vond ik haar steeds beter worden. Voor mij is het een Thuisfilm geworden, vond het niet echt waard om naar de bios te gaan.
DutchTakeshiro
The Purge is een film met een interessant uitgangspunt. Helaas is dat niet genoeg om van deze film een goede scifi/thriller te maken. Het is een alleszins redelijk film, alleen het idee van deze film is niet goed uitgewerkt en daarom boet de film in aan kwaliteit.
De cast is degelijk. Uiteraard steekt Ethan Hawke er met kop en schouders bovenuit. Al kan hij zich in deze film helaas niet echt uitleven qua acteerprestaties, daar laat het verhaal/script hem niet aan toekomen. Het verhaal is te oppervlakkig voor elke acteur in de film om zich uit te leven, behalve misschien de acteur die de "bendeleider" speelt. Een "kakker maniak" spelen, klinkt als een erg leuke rol om te spelen! Het is leuk om de actrice van Game of Thrones te zien spelen, ik had haar op het eerste gezicht niet herkend zonder lang blond haar.
Jammer genoeg is de film niet eng. Tevens zal je eigenlijk bijna niet schrikken. Spijtig, want toen ik zag dat The Purge gemaakt is door de mensen die achter Sinister zitten had ik toch de lat wat hoger gelegd en dat had ik bij een film zoals deze niet moeten doen. De film kan dan namelijk alleen maar tegenvallen.
Verder kan ik niet zoveel over deze film zeggen omdat het gewoon een film is die je iedere dag kan kijken. Deze film zal je niet bij je blijven hangen maar je zal het ook niet direct vergeten. Gewoon een leuk tussendoortje op een rustige avond. Wat deze film onderscheid van andere is toch wel het hele idee van "de zuivering", zoiets hebben we eigenlijk nog niet echt gezien in de filmwereld, niet op deze manier althans. Als conclusie kan ik zeggen dat deze film gewoon een voldoende verdiend!
El ralpho
Please just let us Purge
Redelijk ondergewaardeerde titel want The Purge is zo slecht nog niet. Het acteerspel van Ethan Hawke en Lena Headey kijkt sowieso al lekker weg, en Rhys Wakefield zet een sterke creepy freak neer die het sfeertje ook net wat meer luguber weet te maken. Je zit deze film zo uit (na nog niet eens anderhalf uur is deze afgelopen) dus je loopt de zaal alweer uit voor je het door hebt. De prent heeft daarbij genoeg spannende scene's en momenten om het sterk te houden.
Ik kon mij verder erg goed vinden in de recensie van Spartaan1986 die het volgende schreef over de afloop van de film
Alleen ontzettend jammer van het laatste kwartier want dat haalde de film erg naar beneden. Beetje een overkill aan freaks, dat had deze film niet nodig. Het maakte het wel origineler maar het was iets 'too much'.
Wat ik hier zelf nog aan toe wil voegen is dat de redding door de dakloze man nodeloos voorspelbaar was. Je ziet deze al van kilometers ver aankomen, maar hebt alleen maar het gevoel aan het wachten te zijn tot wanneer het precies gebeurd. Ook had het best anders met de buurtbewoners van de familie af mogen lopen en had ik ze persoonlijk allemaal het loodje willen zien leggen. Ik snap de keuze van de moeder om als goede voorbeeld voor haar kinderen te dienen maar al te goed, maar persoonlijk had ik de voorkeur aan het koekje van eigen deeg gegeven. De laatste scene's deden wat mij betreft wel iets af aan mijn kijkervaring wat ik erg jammer vond, want de rest vond ik allemaal behoorlijk sterk. Net zoals meerdere leden haal ik wel nog even het vriendje van Zoey aan, wat een subplot is die totaal niet uitgewerkt is en ook niks aan het verhaal toevoegt. Ook ik zit te twijfelen tussen een 3,0 en 3,5 maar ga toch voor laatst genoemde, al is het maar omdat de film wel recht heeft op een hoger gemiddelde dan dat hij nu krijgt.
Rowie89
Ik vond deze film echt super! Ik snap daarom de lage waardering ook niet.
De film is spannend van het begin tot het eind. Leuk orgineel verhaal
Ik hoop dat er een deel 2 van komt.
John Lee Hooker
Waanzinnige thriller waarbij er één keer per jaar in het gehele land gezuiverd moet worden. Moord wordt als legaal gezien en ambulancepersoneel is niet beschikbaar. Ik zie het niet gebeuren en het lijkt me - in tegenstelling tot wat ze beweren bij de inleiding - sterk dat de criminaliteitscijfers hierdoor afnemen maar ik vind het als thema voor een blockbuster wel interessant. James heeft zijn huis beveiligt met een van zijn eigen systemen en deze wordt in het jaar 2022 op de proef gesteld.
Ethan Hawke vind ik altijd een toffe gast en Lena Heady die zijn vrouw vertolkte beviel me ook. Ze schreeuwde en jankte niet maar bleef rustig en deed wat er van haar verlangt werd en dat is al direct een stuk prettiger. Niet alles was even vanzelfsprekend zoals de groep met hun witte jurken en maskers die er een hele show van maken terwijl voor hen net zo goed het gevaar op de loer ligt. Ook Henry die naar beneden loopt met een pistool was niet echt gepast en en de volwassenen die op het einde nog op luchtige wijze wat kogels afvuren had ook niet gehoeven. Maar dat vormt niet echt een probleem want eigenlijk zit er vrijwel de gehele speelduur uitstekende dosis spanning in. Er zitten ook lekkere kills tussen (waaronder eentje met een hakbijl) en het einde waarin Mary die blonde griet nog even hard aanpakt terwijl de wijzer van de klok één minuut voor zeven slaat is natuurlijk geweldig. Mooi gedaan ook dat ze nog even rustig om de tafel zitten na al dat bloedvergieten. Ik ben positief verrast.
Sjoerdow
In eerste instantie was ik best geboeid toen ik het plot las. Met dit soort scenario's laat ik mijn eigen fantasie de loop en zit ik te bedenken hoe ik mijn eigen huis om zou toveren tot een fort door boobytraps te plaatsen voor inbrekers en met een arsenaal aan bommen, granaten en vuurwapens mijn huis en gezin te verdedigen. Niets van dat alles helaas in The Purge, want hoe belachelijk het ook klinkt; het enige wat tussen een veilig huis en de oorlog op straat staat, is een wand die vrij gemakkelijk omver getrokken wordt.
Het begin van de film maakte me nog enigszins hoopvol, omdat het verhaal snel verteld werd. Daarna loopt alles totaal in het soep. De persoon verantwoordelijk voor het script moet echt zijn crackpijp schoonmaken of van opa's hoestdrankje afblijven, want hier zat heel weinig logica in.
De enige persoon die enigszins na kan denken in deze film is de (uiteraard niet zo geliefde) vader, prima vertolkt door Ethan Hawke. Het is alleen jammer dat de veiligheidssystemen waar hij zijn brood mee verdient, van geen kant deugen. Schijnbaar kun je een paar kettingen op de deur bevestigen en met een beetje vierwielaandrijving nog net niet de gevel van het huis meetrekken. Waarom zitten er sowieso bevestigingshaken aan een deur die van buiten niet open gemaakt dient te worden?
De wat povere actie en de ontelbare onnozelheden maken deze film erg flauw. Zeker als je kijkt naar het belachelijke einde, waarin de moeder van het stel opeens wel daadkrachtig is.
Jammer, want hier had meer mee gedaan kunnen worden.
Véél meer.
ikkegoemikke
Om maar in herhaling te vallen ... Het concept is briljant, de uitwerking is totaal mislukt. Ik had zoveel meer van deze film verwacht maar tegen alle verwachtigingen een magere slappe bedoening.
Thriller kan je het nauwelijks noemen daar ik geen moment op mijn nagels lag te bijten van de spanning. Horror kan je het bijlange niet noemen. Iemand een clownsmasker opzetten is niet noodzakelijk een horror film. SF vind ik het nu ook weer niet.
Dat het zo voorspelbaar is kan ik alleen maar beamen. Op het moment dat de buurvrouw de koekjes kwam brengen en de jaloezie er vanaf droop , wist ik al genoeg.
Daarnaast vind ik het idee niet zo echt realiseerbaar. Elke fatsoenlijke burger zou de kans in beide handen nemen om af te rekenen met zijn irritante buur, vervelende baas of kakelende echtgenote
Ik zou het toch in ieder geval proberen
Een concept zoals in Escape from New York zou beter werken. Alle misdadigers geisoleerd op een eiland.
Uiteindelijk zou er van de gehele wereldbevolking niet veel meer overblijven als iedereen gebruik zou maken van het gesofisticeerde beveiligingssysteem. Wat hield dit systeem dan eigenlijk in , buiten wat outdoor cameras en een paar stalen platen ?
Het totale verhaal hing met haken en ogen aan elkaar en ik stoorde me mateloos aan een aantal feiten.
1. Ik veronderstel dat zo een gesofisticeerde beveiliging toch indringers zou kunnen identificeren bij activatie. Dan was dat vriendje sowieso ontdekt.
2. Ik zou zeker de deactivatiecode voor mezelf houden en een tijdsmechanisme instellen zodanig dat het automatisch na 12 uur zou deactiveren
3. Grote ergernis over de acteerprestaties van het wereldvreemde zoontje en puberende dochter die ineens zowat de helft van de film verdwijnt
4. De nerd van een vader die zich ontpopt tot moordzuchtige vent
Enige pluspunt was de verschijning van Wakefield Overtuigend als een normale doch schizofrene universiteitsstudent die zich samen met andere schoolvrienden eenmaal per jaar amuseren tijdens the Purge.
Het had inderdaad beter gekund ....
Shinobi
"We're gonna make it through tonight and everything's going to be okay."
Ik ben altijd wel in voor 'home invasion' films, helaas is het bij The Purge een gevalletje van een goed concept dat matig is uitgewerkt.
Het jammere is dat ik geen sympathie kon opbrengen voor de familie Sandin, omdat de twee kinderen ronduit irritant zijn, met de moeder kon ik weinig, de vader was nog wel oké. Gelukkig was de bad guy lekker freaky, hij had wel wat weg van Heath Ledger's vertolking van The Joker.
De eerste helft van de film waarin het in een soort van kat-en-muisspel ontaard met de vreemdeling - waarvan nooit wordt uitgelegd hoe hij in de problemen is gekomen - vond ik weinig opzienbarend en spanningsloos. Pas in de tweede helft wanneer de bestorming van het huis plaatsvindt wordt het nog enigszins interessant gemaakt. Hier zaten wat leuke kills tussen en de vermakelijke wending dat de buren ook nog even gaan meedoen was grappig gevonden.
Al met al een gemiste kans te noemen, er had zoveel meer met dit concept gedaan kunnen worden. Van de makers van Paranormal Activity en Sinister had ik toch iets meer verwacht. Gelukkig kijkt het door de korte speelduur wel redelijk weg.
Kleine 2,5 sterren.
Twilight-Fan
Goeie film! Ik had er eigenlijk wel meer van verwacht. Pas ongeveer op de helft van de film vind ik het pas spannend worden en wat mij betreft had er misschien iets meer actie in mogen zitten. Verder een top film en goed acteerwerk!
*3.0
Montorsi
Haha begon nog best leuk moet ik zeggen.
Ondanks alle extreme onnozelheid op papier, is het in de film toch iets acceptabeler dan ik had verwacht. Er wordt ook minder stilgestaan bij de hele opzet dan ik me had voorgesteld, uiteindelijk gaat de film voor driekwart over een simpel home-invasion plotje over een redelijk over de top clichematig gezinnetje. Het begint daarin best spannend, vond die gasten met die maskers nog best lollig (met name die leider), maar na de 3e of 4e keer dat iemand zwaar getelofoneerd op het laatste moment wordt neergeknald begon het wel erg suf te worden allemaal. Neem daarbij de duffe wending die je al van honderden kilometers zag aankomen, en dan kun je alleen maar concluderen dat het toch niet al te veel voorstelt.
blurp194
Nouja.
Een ietwat idioot en gezocht uitgangspunt. Op zich geen klacht daarover, want dat was tenslotte in de korte omschrijving al best duidelijk. Maar in de uitwerking worden toch een aantal niet zo heel sterke keuzes gemaakt, waardoor het hele zaakje nogal voorspelbaar en nogal moralistisch uitpakt, en het uitgangspunt eigenlijk niet meer blijkt te zijn dan een alibi om er maar eens even een flauwe actie/horrorboel van te maken.
De beklemmende sfeer in het huis komt daarmee niet helemaal tot z'n recht. En het gedoe met de zaklampen is wat potsierlijk. Net als de vechtpartij in de biljartzaal - de bodycount van de purgilisten lijkt daarbij ook niet helemaal te kloppen. Ai, wat een mooi woord eigenlijk - purgilisten! maar purgeerders zal wel correcter zijn. Hoe dan ook, er leken er toch in de gazonscenes meer te zijn dan er in de biljartzaal en daar omheen kaltgestellt worden.
Als alternatief rechtssysteem lijkt me dit bij voorbaat nogal gefaald eigenlijk. Misselijkmakend. Het doet me herinneren aan dat de laatste lynchpartijen niet zo lang geleden zijn als we wel eens zouden hopen. Kennelijk ligt het niet zo heel ver af van de huidige 'beschaving'. En daarmee roept het dan wel een interessante vraag op - als er geen enkele sanctie op stond, was je dan je leven nog zeker tussen je buren in. Of kunnen ze toch niet hebben dat jouw auto groter is. Of die verbouwing van laatst. De nieuwe keuken. En nog een interessantere vraag, wie zou er veilig zijn voor mij
Tsja. Dan liever zoiets als Gamer of Dredd of zo. Politie is niet alles, maar wel beter dan de burgers zelf. Toch net een klein tikje beschaafder.
Piratje
Wie van griezel en spanning houdt krijgt een aardig begin van deze film voorgeschoteld.
Toch zijn er teveel tussentrappen waarin deze spanning wegebt.
Maar wie van dit genre houdt zal er van genieten ook al klopt het hele verhaal niet. Zelfs het algemeen thema van wie is goed en wie slecht kan evengoed omgedraaid worden.
Misschien een film om niet over na te denken en gewoon te ondergaan.
Alvast goed vertolkt en in beeld gebracht
Voor mij een 3,5* waard.
Insignificance
Frustrerend filmpje. Had zoveel meer kunnen zijn, als het iets minder was geweest. De set-up is er naar. Een gestoorde alternatieve toekomst dat een nachtje legaal geweld gebruikt om de bevolking in toom te houden. Met de succesvolle Sandins als doelwit een ideale basis om over deze beknopte speelduur een heftige belegering van hun verstevigde woning op touw te zetten. Lekker simpel, meer hoeft dat niet te zijn. Het hint zelfs in die richting. Met nog een aantal geflipte figuren met maskertjes kan je los. Zou je zeggen.
Maar dan zit je ineens opgescheept met twee dwarse kinderen en een zeurend dilemma. Rompslomp die het kan missen als kiespijn en maar liefst twee derde van de film in beslag neemt. Wat rest is een ooglijk filmpje met onopvallende muziek, een baasje dat teveel z'n best doet om indruk te maken en iets minder dan een half uurtje waarin het dan eindelijk gebeurt. Met een gehaaste twist die op deze manier natuurlijk niet meer aankomt. Het scenario mist vervolgens ook nog eens de ballen om het af te maken. Jammer.
Diederik58
Zeer verontrustende film. Ik kende dit thema nog niet. Maar het aardig bedacht. Misschien wordt het werkelijkheid. In 1984 dachten we ook niet dat Big Brother werkelijkheid zou worden. Nu vinden we het min of meer normaal.
Ik vond het spannend met een aardige wending (hoewel je die ook ziet aankomen).
Prima acteurs. Vooral Rhys Wakefield speelt zeer kwaadaardig.
Het zoontje is wel heel erg naïef. De dochter is nog dommer. Maar goed, dat hoort er bij. Als mensen te slim zijn gebeurt er te weinig.
TimF
Het einde had inderdaad vetter gekund. Het zoontje had bijvoorbeeld de zwarte man om kunnen leggen op het einde, (omdat door hem zijn vader dood is) Dat zou een scenario zijn met ballen;)
Toch blijft The Purge een buitengewone en vette film. Het idee nodigt uit tot een tweede deel dat wellicht meer in de buitenlucht kan plaatsvinden.
Tomto
Origineel verhaal een avond waar alles mogelijk is zelf moord!,
Had meer van het einde verwacht en ik kon niet echt een band krijgen met de kinderen en de vrouw,
Ik geef de film een *3
Keane1983
Zeer zeker een goede film, hoewel smaken erg verschillen zoals ik hierboven lees.
Zonder enige verwachting de film in gegaan en ben er zeer verrassend uit gekomen.
Acteerwerk is prima, op een enkele irritatie na die betrekking hadden op de kinderen, met name de jongste telg van het gezin.
De openings-scene is al meteen pakkend en wist mij te boeien.
Verder was het verhaal onderhouden en vond ik het einde juist erg leuk gevonden hoop op een vervolg met wraak tegen de buren. Tevens was het "leuk" dat de vader het niet overleefde...dit maakte het net iets dramatischer.
Gore viel wel mee in de film, maar in mijn ogen was het spanningsgehalte erg groot.
Ik heb met veel plezier en nagelbijten gekeken naar de film en zeer zeker een tweede bezichtiging waard.
Van mij een 4.0*
1-ace-1
Het idee achter de film is goed, maar de uitvoering minder. Het verhaal had zeker potentie, maar die was compleet weg toen de stalen beveiligde deur er simpel uit werd getrokken door een auto. Hij leek net van papier. Ze konden het beter spannend houden en ze er langer over moeten laten doen. Voor de rest best redelijk. Ik vond het ook knap dat die kerel twee keer was geschoten en nog aardig goed kon staan en lopen....

The Forever Purge
2021

The First Purge
2018

The Purge: Election Year
2016

The Purge: Anarchy
2014

Netflix verwijdert komende week meerdere veel bekeken titels

Frank Grillo geeft update over 'The Purge 6' dat allerlaatste deel in de horror-franchise moet zijn

Amerikaanse politie kondigt avondklok aan met 'The Purge'-sirene

Joshuu Sasori: Dai-41 Zakkyo-bô
Actie / Misdaad, 1972

The Call
Thriller, 2013
californiëdystopiebarricade psychopathische moordenaarbloody fighthuisinvasieblood lustrich vs poorconstitutional conventionlegalized murdersocial allegory bloodybloody deathbloody deaths 2020sunited states of america