The Purge (2013)
Met onder meer: Lena Headey, Ethan Hawke en Max Burkholder
Releasedatum: 18 juli 2013
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Purge
"One night a year, all crime is legal."
De Verenigde Staten worden geteisterd door misdaad en overvolle gevangenissen. Daarom besluit de overheid om een jaarlijkse ‘Purge’ van 12 uur in te stellen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur is elke misdaad, zelfs moord, legaal. De politie is niet te bereiken en ziekenhuizen sluiten hun deuren. Het is één keer per jaar dat de burgers hun gang kunnen gaan zonder gestraft te worden. Tijdens de nacht, geplaagd door geweld en veelvuldige misdaden, moet een familie beslissen wat ze doen wanneer een vreemdeling bij hen aanbelt voor hulp.
James Sandin
Henry
Mr. Cali
Mr. Halverson
- 1948 berichten
Hele voorspelbare film, en dat was ansicht heel erg jammer. Het idee van "The Purge" was goed, maar de uitwerking viel best wel tegen. Ik heb me zeker niet verveeld, want slecht was de film zeker niet. Het was alleen zo jammer dat je aan het begin van de film al eigenlijk weet hoe de film zal gaan eindigen, en dan heb ik het over de twist in de film. De twist was zo gigantisch voorspelbaar dat het een stempel op de gehele film drukt.
De film opend wel erg sterk, en het eerste uurwas dan ook erg goed, vond ik tenminste. Het verhaal is ook sterk en het acteer niveau ligt ook best op een goed niveau. Ethan Hawke vind ik sowieso meestal wel goed spelen, maar ik vond vooral Rhys Wakefield als the polite leader heel erg sterk spelen. Hij deed me denken aan Heath Ledger en Malcolm McDowell uit "A Clockwork Orange".
De sfeer die in "The Purge" gekweekt word is prima. Een lekker onbehagelijk gevoel, en op sommige puntennis de spanning om te snijden, maar daar wetennde makers van "Sinister" dan ook wel raad mee. Toch was het jammer dat "The Purge" zich maar op een gezin concentreerde, terwijl "The Purge" in heel Amerika is.
Kortom goeie film, maar jammer vannhet einde. Toch 3* voor een aardige film.
Noodless
Leuk idee dat misschien wat voorspelbaar is, maar toch in zijn geheel weet te boeien door het verhaal, het acteerwerk en het fijn duister sfeertje. De twist op het einde is misschien wat voorspelbaar, maar is op zich zeker niet onaardig. 7/10
SPEEDROCK
Ik vind het een prima film. Een origineel thema. Misschien dat, zoals door sommige aangestipt, er wat meer van het geweld in de steden e.d. getoond had kunnen worden ipv. dat het nu vrijwel alleen in huis afspeelt. Maar ik vind het toch wel een spannende film rond een bizar thema. Redelijk toneelspel, aparte muziek/geluiden, en niet heel spannend maar het bleef mij toch wel boeien, ook door een aantal onverwachte plotwendingen.
- 1948 berichten
ook door een aantal onverwachte plotwendingen.
jerry r
zonder groote verwachting gaan kijken en vond het hem zo slecht nog niet .
meschien voorspelbraar maar keek goed weg
SPEEDROCK
Nou, plotwending is misschien een groot woord, maar ik bedoel bijv. dat op een gegeven moment de buurtbewoners een aantal van de overvallers neerschieten. Maar dat doen ze niet om te helpen, nee - ze willen namelijk zelf ook hun haat botvieren.... Maar zoals je zelf aangeeft zie je in de opening van de film al een voorteken hiervan.
Ach ja, ik vond het gewoon en onderhoudende film rond een origineeel thema.
- 1948 berichten
Ow het was zeker geen slechte film hoor.
mcdaktari
Ach ja, ik vond het gewoon en onderhoudende film rond een origineeel thema.
En juist dat vermoeden had ik meteen in het begin van de film al, en ja hoor, het gebeurde nog ook.
Maar ondanks dat het voorspelbaar was vond ik het toch een prima thriller.
- 1948 berichten
Maar goed, hij had het over plotwendingen, meervoud dus. En daarom vroeg ik me af welke dat nog meer waren dan?
Elineloves
Leuk! Wat aan de korte kant, het was voorbij voordat ik het wist, maar ik heb me goed vermaakt. Af en toe ben ik zelfs even geschrokken, dat is altijd een goed teken, want ik schrik niet meer zo heel snel.
Het begint vrij aardig, korte introductie van het gezin en de situatie waarin ze zich (gaan) bevinden, en dan begint de lockdown. Hoewel de personages een beetje aan de vlakte blijven en daar zeker nog meer uitgehaald had kunnen worden, stoorde het me niet. Enkele wendingen zag je aankomen ( De 'schoonzoon', de buren. ) maar ook hier werd niet teveel bij stilgestaan, het tempo werd hoog gehouden.
De maskers waren natuurlijk freaky as hell. De scènes waarbij via de camera's te zien is wat er zich buiten afspeelt is sterk. Erg creepy. Met name de 'leider' wist me echt rillingen te bezorgen, wat een engerd.
De kracht van dit soort films is, ondanks de (vele) foutjes, dat je zelf gaat nadenken: Wat zou ik doen in zo'n situatie? Op meerdere momenten in de film was dit het geval. Het komt dichtbij, het idee dat iemand je huis in probeert te dringen is voor veel mensen een nachtmerrie. Dat maakte het voor mij een film waarbij ik toch op het puntje van de (bioscoop)stoel zat.
Best genoten. Nu verheug ik me nog meer op 'You're Next'.
Spartaan1986
Had hier enorm veel zin en dat gevoel werd niet minder tijdens het kijken van de film. Had wat weg van The Strangers en Funny Games maar toch bood het ook genoeg origineels. Rhys Wakefield was zeer overtuigend als creep en de spanning blijft de hele film door aanwezig.
Alleen ontzettend jammer van het laatste kwartier want dat haalde de film erg naar beneden. Beetje een overkill aan freaks, dat had deze film niet nodig. Het maakte het wel origineler maar het was iets 'too much'.
Twijfel tussen 3* en 3,5* maar rond het voorlopig naar boven af.
tattoobob
Ik ben het wel eens met Elineloves....
Een kort maar krachtig filmpje,de maskers vond ik inderdaad ook supervet..
Alleen mijn eindconclusie is wat minder in z,n sterren...ik vond het allemaal net ff te weinig!!
Toch heb ik wel een leuke filmavond gehad!
brave71
saaie, voorspelbare film, die totaal nergens op slaat
acteerwerk was goed, maar daar houd het ook bijna bij op, de film kon me geen moment boeien en je ziet alles al mijlenver aankomen, ga ik cker niet weer kijken
xaid
Ik snap 1 ding niet : dat Henry (vriendje van de tienerdochter) James (Hawke) probeert te vermoorden, wordt totaal niet uitgewerkt. Henry wordt neergeschoten, en dat was het.:S??
verder vond ik het niet eens zo slecht alleen net wat er al gezegt word: slaat nergens op dit verhaal
Esp
Ik ben het helemaal met je eens over dat Henry gebeuren. Ik vond trouwens die hele scène waardeloos.
Esp
Een slechte film die zoveel beter had kunnen zijn.
Toen ik laatst naar Only God Forgives ging kreeg ik van tevoren in de bioscoop de trailer van deze film te zien. Ik vond het er vrij interessant uit zien, dus besloot ik deze maar te gaan kijken. Maar helaas, zoals het bij veel trailers tegenwoordig is, krijg je de hoogtepunten in de trailer te zien en voor de rest bleef er weinig interessants over in de film zelf.
Ik had eerder het gevoel alsof ik naar een actiefilm zat te kijken, en niet naar een thriller. Ik had niet verwacht dat het zo´n saaie film zou zijn. Het was nergens echt spannend, en het was ontzettend voorspelbaar. Over het algemeen werd er prima geacteerd, alleen jammer van de voorspelbare en vrij oninteressante scènes. Met name de laatste scènes. Erg jammer. Voor mij was de film (85 minuten) ook niet te kort, ik denk niet dat de film nog echt beter was geworden als hij langer zou duren.
. Nu verheug ik me nog meer op 'You're Next'.
De trailer van the Conjuring vond ik leuker
Dit onderwerp heeft erg veel potentie, hier had je als film veel meer mee kunnen doen dan wat er nu mee is gedaan. Het had sowieso een leuke actiefilm op kunnen leveren. Misschien is de thriller kant die de makers hebben gekozen wat minder geslaagd, want echt spannend of boeiend was het allemaal niet. Zodra de gemaskerde freaks voor de deur staan krijg je een film zoals er al veel van zijn. Het concept van The Purge leent zich vooral voor een wat grootschaliger film. Nu was het allemaal toch wel vrij voorspelbaar, van begin tot eind. Ondanks aardig acteerwerk en een goed onderwerp is het toch onvoldoende.
The Purge vecht vanaf het begin al met een moeilijk plot en gaat helaas ten onder aan toch wel formulewerk wat hierbij komt kijken. Dat Lena Headey naast haar rol in GoT als Cersie hier ook weer een moeder speelt van een onuitstaanbare zoon is toch wel opvallend, al is het kind hier gewoon achterlijk en is Joffrey in GoT best leuk geschreven.
Het hele uitgangspunt van de film is dus al een behoorlijke min en wekt veel ergernissen op. Wanneer ze hier wat slimmer hadden geschreven door bijvoorbeeld een Collector achtige type in te laten breken in het huis van de familie krijg je gelijk een stuk spannendere film dan het clichéwerk dat ze er nu van hebben gemaakt. Of juist een keiharde actiefilm dat zich midden in de perikelen van de zuivering(Purge) zou afspelen. Het leek leuk te worden met het vriendje Henry die dus deze tactiek ook hanteerde door voor de lockdown in het huis te sluipen, maar na 5 minuten is die pret voorbij en voegt dit segment eigenlijk ook weinig toe aan de film.
Bij vlagen werkt de donkere locatie van het huis zonder stroom en een groep enge jongeren buiten het huis, maar eenmaal in het huis gekomen wekken de jongeren weinig angst meer op en volgt een hele rits aan onoriginele kills en een niet zo'n spannend kat en muis spelletje.
Het einde vormt nog een leuke referentie naar het begin van de film met de jaloerse buren, maar de spanning ebt hier helaas ook behoorlijk snel weg.
2,0* omdat ik niks memorabels in deze film heb kunnen ontdekken.
Misschien was die Koreaanse rip toch een beter idee
Masqada
Hoe een leuk idee verpest kan worden.
Voorspelbaar en geen moment spannend. Heb me daarentegen niet echt verveeld, maar best was het iig niet.
2,0
ronaldinjooo
Wat kunnen mensen toch van mening verschillen zeg. De "creep" vond ik nou bepaald niet overtuigend, vond het meer een ontsnapt studentje van het plaatselijke studentencomplex. Maar dat maakt ook verder niet uit, want je ziet hem eigenlijk maar amper. Wat ik vooral storend vond, en ik weet het, het is een film, maar ik vond het gezin toch wel echt een heel stordene factor, en dan vooral die kut Charlie. Brr.. Voor de rest was het best een aardig filmpje, maar voor mijn gevoel had er veel meer in gezeten, en is het vooral Ethan Hawke die de film red.
Waku
Spannende thriller.
Films over gewelddadige indringers die een gezin in huis terroriseren hebben we zeker al vaker gezien, toch blijft deze "The Purge" boeiend genoeg. Vervelen kan ook bijna niet met een speelduur van nog geen anderhalf uur. De vrolijke maskers geven de thriller een extra macaber tintje.
3*/3.5*
Wat een bezopen plot.
Helaas weten ze van het bezopen plot ook geen fatsoenlijke film te maken
Cobusss
Ik kon me ook niet vinden in het plot.
Ik bedoel, het kán gewoon niet.
De hele film had ik het gevoel dat de overheid zoiets nooit zou toelaten.
Yum Yum
De film viel mij tegen. Ik had meer een ''total chaos'' film op straat verwacht. Dit was meer panic room achtig. En een meisje die zich onder bed verstopt en niet wordt gevonden, serieus? Een 3 van mij.
Degelijk.
Geen idee waarom iedereen zoveel kabaal maakt over het plot. Battle Royale nooit gezien? Dredd gemist vorig jaar? Zo weird, speciaal of vergezocht (voor een film) is het toch helemaal niet? Gewoon een redelijk leuk idee waarmee een thriller/horrortje mee gestart kan worden.
Probleem is wel dat je je na de film afvraagt hoe die buren nu in één buurt moeten blijven wonen ... daar faalt het concept dan toch redelijk hard. Taai volk dat 364 dagen na deze gebeurtenis leuk en vrolijk tegen elkaar blijft doen, om zich dan weer opnieuw tegenover elkaar te zetten? Ander probleem is dat de film de eerste helft veel tijd steekt in het hele concept, om daarna te vervallen in een te simpele home invasion film.
Acteerwerk is oké met Wakefield als uitschieter, visueel is het aardig en ook de soundtrack kan er best mee door. Filmpje duurt niet te lang, opbouw is geslaagd en qua spanning volstaat het net. Echt op het puntje van de stoel gaan zitten lukt niet, maar het blijft de hele film lang wel sfeervol.
Een degelijk en vlot tussendoortje, met een aardig uitgangspunt dat ietwat slordig uitgewerkt wordt. Een tweede film kan hopelijk een iets andere insteek brengen.
Geinige Assault on Precinct 13 kloon. Deed me ook denken aan het vergeten Self Defense (1983) Visueel zeer aardig met genoeg creepy shots. Helaas was de familie zelf weinig boeiend. Hawke
Bad guy was wel aardig maar kreeg te weinig screentime. verder niet te veel nadenken over de set-up, want die had ook minder vergezocht kunnen zijn om eenzelfde verhaal te vertellen.
3,5
Rensatie
Het was zeker geen slechte film. Hier en daar vond ik het verhaal verloop wel heel raar. Lena Headey vond ik in het begin van de film zeer slecht acteren, Game of thrones is toch meer haar stijl. Naarmate de film vorderde vond ik haar steeds beter worden. Voor mij is het een Thuisfilm geworden, vond het niet echt waard om naar de bios te gaan.

The Forever Purge
2021

The First Purge
2018

The Purge: Election Year
2016

The Purge: Anarchy
2014

Netflix verwijdert komende week meerdere veel bekeken titels

Frank Grillo geeft update over 'The Purge 6' dat allerlaatste deel in de horror-franchise moet zijn

Amerikaanse politie kondigt avondklok aan met 'The Purge'-sirene

Joshuu Sasori: Dai-41 Zakkyo-bô
Actie / Misdaad, 1972

The Call
Thriller, 2013
californiëdystopiebarricade psychopathische moordenaarbloody fighthuisinvasieblood lustrich vs poorconstitutional conventionlegalized murdersocial allegory bloodybloody deathbloody deaths 2020sunited states of america