• 9.372.056 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.194.282)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

avatar van GUNTHER-123

GUNTHER-123

1 van de beste delen van de Mad Max sage.Zag wel liever Mel Gibson als Mad Max maar de nieuwe acteur Tom Hardy doet het ook niet slecht alhoewel hy niet veel tekst heeft.Charlize Theron doet het ook goed in deze waanzinnige actie film.Heb gelezen dat er in 2017 een 5de deel uitkomt met dezelfde acteurs en gemaakt door dezelfde regisseur George Miller. Film om te zien hoop ik

avatar van flaphead

flaphead

Toch maar aan deze film begonnen, bezweken onder de nieuwsgierigheid na het binnenhalen van zoveel Oscars. Dat die vooral op uiterlijk gebied waren gaf in ieder geval de hoop op een cinematografisch kunststukje. Want ik ben niet echt van de actiefilms, gezien het meestal hoge gehalte ongeloofwaardigheid.

En daar werd ik alweer snel aan herinnert, meteen alweer knokken met 100 tegen 1 (gelukkig verloor ie wel). Ik heb me daar overheen proberen te zetten. Wat ook al snel duidelijk wordt, is dat die Oscars wel goed terecht gekomen zijn: visueel is het om je vingers bij af te likken. Je zit qua sfeer meteen in de stoffige dystopische wereld, inclusief bijzondere voertuigen en personen.

Het is vrijwel onafgebroken snelheid en actie. Achtervolgingen, ontploffingen, vechtpartijen, noem maar op. Als actiefilm lijkt het me dus erg geslaagd. Aan het verhaal moet je niet denken. Niet alleen flinterdun en puur een kapstok voor de (visuele) actie, maar daar waar geprobeerd is er inhoud (=drama) aan te geven, is het cliché. Sowieso zijn er voldoende actie-clichés, maar ik denk dat daar niet vanonder te komen is. Karakters inhoudsloos. En een enorme bak ongeloofwaardige onzin.

Kortom, verstand op 0, popcorn erbij en kijken maar. Als je van zulke films houdt, heb je een topper en ik snap dat 'Hollywoodkijkers' hier enthousiast over kunnen zijn. Ondanks de af en toe wat té duidelijke digitale bewerkingen is het een visueel pareltje, waar de film het dan ook 100% van moet hebben.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Sam_Bracke schreef:

Dus mensen, niet zo gaan zeiken en hou je mening voor jullie

Deze commentsectie is toch bedoeld om je mening te geven? Ik vind deze film ook middelmatig en dat mag.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

MDRAIJER schreef:

Het is daarom wel zijn mening, de mening is wel heel erg opdringerig van toon. Zo ook de rest van zijn inbreng hier bij MM:FR

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd zonder grote verwachtingen, maar wat een actiespectakel is dit geworden. De film boeide echt van de eerste tot de laatste seconde.

Visueel was het ook top.

De cast deed het eigenlijk ook wel prima ondanks de weinige tekst.

Het verhaal zelf stelde eigenlijk niet zo veel voor, maar eigenlijk stoorde het me niet.

Toch wel aangenaam verrast door deze film. Voor het verhaal hoef je niet te kijken, maar als je een goeie actiefilm wil zien, ben je hier wel aan het goeie adres.

avatar van Nicholas

Nicholas

Wat een zielloos misbaksel is dit zeg. Een lange fucked up Dakar-rally met wat mooie visuals en een vocabulaire waar JK Rowling een puntje aan kan zuigen. Was een hele opgave om deze af te kijken.

avatar van JJ_D

JJ_D

Idiocy, the movie?

Wat mij betreft een afstompend vehikel. Primitief geweld, om toch vooral de anencefalen in de zaal te laten meegenieten. Om nog maar te zwijgen van het volsagen afunctionele semi-naakt, de groteske rock-‘n-roll en de wel erg doorzichtige plotlijn met zijn namaakheroïek.

Nee, hier wordt ik als mens op geen enkele manier beter van. Integendeel.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Tja de film kijkt wel lekker weg en daardoor scoort ie bij mij nipt een voldoende. Ik heb alleen een beetje moeite met de Warhammerachtige overdrevenheid: Een spike hier en kettingen daar en een doodshoofd hier gespietst en nog wat piercingen daar en ook nog gave muziek erbij en schreeuwende figuren en een masker en een extra lichaamsdeel, of juist niet, moewahahahaha. Dat ging me steeds meer tegen staan.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een groep vrouwen weet te ontsnappen van hun onderdrukker. Een laat vervolg, maar met nog wel dezelfde regisseur. Bijna non-stop actie die ook allemaal zeer spectaculair in beeld is gebracht. Maar door het gebruik van CGI (ook al is dit beperkt) verliest het geheel wat van zijn charme in vergelijking met de eerste drie films. Het ziet er weer prachtig uit met ook de krankzinnig uitgedoste voertuiten en personages.

avatar van Boneka

Boneka

Mad Max Fury Road kreeg ik cadeau vanwege een 4K actie. Het was dus een verplichte kost om naar deze maffe film te gaan kijken. Comic on big screen zullen we maar zeggen. Het geheel ziet er overigens goed uit. Beelden zijn verpletterend, geluid oorverdovend, maar met de juiste sound. De muziek is uitmuntend. Ook leuk om te weten is dat de film is gemaakt met heel veel stuntlieden. Weinig computereffecten en dat is mooi. Maar het is een film voor de liefhebbers. Het verhaal met al zijn onzin is 0,0. Dialogen item dito. Acteurs moeten vooral lekker veel schreeuwen. Deed me denken aan Lordi Finse inzender van het songfestival uit 2006. Overigens Max zelf zegt weinig. Okay vond het wel grappig om hem te zien, maar een liefhebber zal ik er nooit van worden.

avatar van baspls

baspls

De originele Mad Max-films moet ik nog steeds een keer kijken. Nu per toeval deze recente film eens gezien. Moet eerlijk zeggen dat ik in het begin heel slecht heb opgelet, maar volgens mij zat er ook niet heel veel plot in. Het is meer in grote lijnen het alom bekende queeste verhaal, dat we al zo vaak hebben gezien.

Nu goed qua plot was het opzich wel aardig voor een dergelijke film. Visueel vond ik hem zelfs erg mooi opgenomen. Ruim 80% van de effecten zijn practical en de CGI die er is is vrij ouderwets toegepast. Vooral de gestoorde voertuigen vond ik wel gaaf. Wat wel hinderlijk was is dat de actiescènes eeuwen lijken te duren en dat de beelden vaak langzaam zijn opgenomen en dan snel afgespeeld.

Opzich wel geinig dat een maker van Exploitatie-films, die vroeger met heel weinig heel veel kon, nu een gigantisch budget krijgt voor zijn film. Het budget van Fury Road is zo'n 750x zoveel geld als de eerste Mad Max-film heeft gekost (maar die was dan wel in Australië gemaakt).

Misschien moet ik hem nog maar een keer zien als ik alle andere Mad Max-films een keer heb gezien, maar voorlopig hou ik het op een krappe voldoende. De Oscar-aandacht is mischien wat overdreven, maar visueel is de film wel echt een heel stuk beter dan vergelijkbare films van nu.

avatar van The Oceanic Six

Een hele tijd terug heb ik de film al op Bluray gekocht, maar tot vandaag niet opgezet, omdat ik bang was dat de waanzinnige bioscoopervaring die ik vorig jaar met Fury Road had op Bluray een stuk minder zou zijn. Maar gelukkig zat ik er helemaal naast, want Fury Road is ook op mijn televisie thuis een gigantische brok adrenaline en nog steeds een van de beste actiefilm in vele jaren. De sfeer, het kleurgebruik, de designs van personages en wagens, de overdonderende actie; heer-lijk! Overigens zijn de extra's ook nog wel de moeite, mooi kijkje in de wereld die George Miller voor ogen had.

4,5* stonden en blijven staan.

avatar van GrafGantz

GrafGantz

Vriendin na half uur film: nondeju, dit is Max Max on steroids!

Graf: Mad Max, Roid Warrior.

Flutverhaaltje verpakt in een zeer kleurig en explosief papiertje, maar wel subliem vermaak. Verstand op nul, gaan met die banaan en geef de popcorn eens door. Niks mis mee op z'n tijd deze goed gemaakte nonsens.

avatar van arno74

arno74

Actiefilm met veel explosies en zonder script. Van de originele Mad Max was ik niet onder de indruk (2*) dus hier had ik weinig verwachtingen bij, kon alleen maar meevallen dacht ik, maar zo erg had ik het ook weer niet verwacht. Er wordt zichtbaar slecht geacteerd, als er gevochten wordt is het zelfs lachwekkend, met dat niveau snap ik niet dat deze film genomineerd werd, ook al was het vanwege andere 'kwaliteiten'. Fury Road is een film geworden met veel actie, ontploffingen en vooral heel veel onzin die buiten dat niets te bieden heeft, het gaat kortom nergens over. Het pakte me totaal niet, o.a. omdat ik zowat elke minuut erop gewezen werd hoe slecht dit is, zijn het niet de kitscherige designs dan waren het wel het slechte acteerwerk of de 'dialogen' wat mij uit de film haalde. De film heeft geen emotie, geen spanning, geen basis en geen richting, het is twee uur lang staren naar onzinnige achtervolgingen door de woestijn met onzinnige gebeurtenissen en explosies, zo zwaar over de top dat het voor mij kitsch is. Niks voor mij. 1*

avatar van n00r

n00r

Met weinig verwachtingen deze film ingegaan. Uiteindelijk was ik erg tevreden over de film zeker een keertje kijken als je tijd hebt!

avatar van mikey

mikey

Hoogst vermakelijke reboot van deel 2. Maar dat nivo werd uiteraard niet gehaald, al is het maar vanwege het feit dat hardy geen gibson is. Bij deel 2 paste de acties binnen het verhaal terwijl het hier om meer, meer en nog meer ging. Het gestunt in de woesternij was te gek maar niet road warrior ijzingwekkend. Leuk hoor die Paris eating cars en die nucleare storm.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

thunderball schreef:

Wat is er eigenlijk gebeurt met het voornemen/eis van Miller, dat er ook een alternatieve zwart/wit versie van de film op de blu ray zou komen te staan?

Nooit geweten dat ie nog écht zou verschijnen!

avatar van thunderball

thunderball

Ik had de Engelse versie al op Amazon zien staan een tijdje geleden. Tja, waarom niet meteen zo uitgeven, ik ga hem echt niet na een jaar nog een keer aanschaffen om 'm ook in het zwart-wit te kunnen zien.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ach, tientje bij Bol en de oude verkocht.

avatar van stefan dias

stefan dias

Heerlijke onzin die naadloos aanleunt bij Mad Max 2, film die voor mij een verademende eye-opener was. (namelijk dat je best van onzin mag genieten, zolang die maar fantastisch gemaakt is). Over the top, zonder compromissen. Vond eigenlijk alleen die motoren van de oude moedertjes een beetje basic en weinig fantasievol. Merci, George Miller.

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

Inmiddels een 3e keer gezien ik en wil er nog een recensie van schrijven:

De meest spectaculaire film die ik ooit heb gezien. Mad Max Fury Road is een intense adrenalinefilm vol heftige auto achtervolgingen. Het is extreem absurdistisch in zijn look en feel, zoals de voorgaande Mad Max films, maar het lijkt zoveel plezier te hebben met zijn absurdisme dat het moeilijk is niet met een lach mee te kijken. De kostuums, voertuigen en de gebieden zijn heel creatief, wat het een levendige wereld maakt die ik leuk vond om in te zijn.

De film bestaat voornamelijk uit praktische effecten zoals stunts, make up, sets etc. en ze hebben het aantal computereffecten tot een minimum proberen te houden. Dit geeft Fury Road een echte, ruwe feel die het spektakel intenser maakt dan wanneer het allemaal computerfiguren zijn. Maar wat me het meest beviel aan de actie is de worsteling & kwetsbaarheid van de personages: Max is geen superman die zonder schrammetje iedere kogel ontwijkt en iedereen verslaat zonder een drupje zweet te laten vallen. Alles wat hij doet kost pijn, doorzettingsvermogen en moeite. Hij kan gewond raken, hij kan in een benauwde positie raken of zelfs overmeesterd worden. Dit maakt iedere seconde van de actie intens. Je wordt naast de personages neergezet en maakt ieder stukje pijn, zweet, bloed en moeite waar zij doorheen gaan mee.

Het verhaal is waar ik de eerste keer wisselvallige meningen over had. Aan de ene kant: de grootste kracht van het narratief zit in de creativiteit van de wereld. Je bent een tijdelijke toerist in de gekte van het Mad Max universum. Aan de andere kant: het is een minimalistisch verhaal die meer op de achtergrond staat. In de eerste instantie miste ik diepgang buiten de actiescenes. Inmiddels 3 keer gezien en dit minpunt is geheel vervaagd. Wat slim is aan het verhaal van Fury Road is dat het subtiel & to the point is: je maakt een paar dagen mee in het leven van Max. Het verhaal word je niet expliciet uitgelegd, maar door de personages hun alledaagse leven te zien leiden ging ik zelf de punten verbinden. Er is voldoende duidelijk over de vijand om hem te vrezen en er is voldoende duidelijk over de hoofdpersonages om hun aan te moedigen de strijd te winnen. Niet het meest diepgaande narratief wat je in een actiefilm zult zien, maar Fury Road weet de focus te zetten waar het nodig is om het te laten werken. Het zoekt geen eindeloze omwegen in achtergrondverhalen of cliché plotwendingen die niet nodig zijn. In dat opzicht zit het narratief goed in elkaar, maar als je zoekt naar een actiefilm met een diepgaand verhaal is dit niet iets wat ik aanraad te proberen.

Een kei van een film. Ik heb nog nooit zo’n groot doorlopend spektakel gezien die erin sloeg de actie interessant te houden. 3 keer gezien en ik ben er nog niet op uitgekeken.

avatar van GGG

GGG

Aardige film als tussendoortje.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1981 stemmen

Dit voorlopig laatste deel uit de Mad Max reeks eindelijk gezien en de eerste pakweg 15 minuten vond ik er echt niets aan. Weinig verhaal, belachelijke personages die zo uit een Star Wars film lijken te komen en actiebeelden die heel irritant versneld afgespeeld worden.

Het moet trouwens gezed dat Tom Hardy mij niet echt wist te overtuigen in de rol van Max. Hij weet in ieder geval het iconische personage dat Mel Gibson neerzette niet te evenaren. Ik vond het dan wel weer goed dat hem, net als Gibson voor hem, heel weinig dialoog in de mond werd gelegd. Dat past bij het karakter van de getraumatiseerde ex-cop.

Er wordt in deze film weinig over de achtergrond van Max verteld. Eigenlijk is de hele film bijna één groot spectakel met de ene na de andere actie-scene (achtervolging). Charlize Theron vond ik wel goed als de harde Furiosa. De special effecten die gebruikt zijn om haar een prosthetische arm te geven vond ik erg goed gedaan.

Al bij al krijgt deze film van mij een kleine voldoende, ik zal mij Fury Road niet lang weten te herinneren denk ik. Waar ging het ook alweer over? Oh ja, wilde achtervolgingen in de woestijn en een hoop vreemde snuiters. Leuk om een keertje gezien te hebben maar niet geweldig.

avatar van StefkoC2002

StefkoC2002

Het zal wel aan mij liggen maar dit is de eerste film waarbij k na een half uurtje in slaap ben gevallen

avatar van JacoBaco

JacoBaco

StefkoC2002, volgens de statistieken is de kans dat het aan jou ligt 68,3%.

avatar van krosnicky

krosnicky

Heb net de Black and Chrome edition ( Fury Road in zwart wit ) gezien en ik moet zeggen stukken beter de film had een donkere sinistere toon en sommige scènes kwamen pas echt tot hun recht met dat zwart wit zoals die storm scene prachtig gewoon

avatar van tbouwh

tbouwh

George Miller schetst een maniakaal schouwspel tegen een post-apocalyptische setting; cinematografisch is deze Mad Max-film (de originele films zag ik nog niet) één groot hoogtepunt, het gedegen acteerwerk doet de rest. Daarnaast is het begrijpelijk dat Fury Road Oscars binnensleepte voor o.a. make-up en sound mixing. Het relatief rustige middenstuk valt tussen al dat geweld enigszins uit de toon; helaas laten de scenaristen daar kansen liggen om deze ontwrichte wereld vol fatalisme en moreel verval meer diepte te geven.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Deze film met veel moeite uitgekeken, vond hem niet echt boeiend. Heb ook niet de vorige delen van "Mad Max" gezien. Actie was wel leuk maar het verhaal vond ik echter zwak. Vrouw ontsnapt en gaat vervolgens naar een gebied waar zij ooit vandaan kwam, gebied bestaat niet meer en gaan ze vervolgens weer terug waar het allemaal begon.

avatar van zombie

zombie

TheManInBlack schreef:

Op die manier kun je haast iedere film vereenvoudigen tot twee regels...Lord of the Rings, The Shawshank Redemption, Rocky, Alien, etc...

avatar van Basto

Basto

• 11931 berichten

zombie schreef:

Hahaha! Ja, zeven dwergen, een elf en een ridder lopen 9 uur door een VVV brochure van Nieuw Zeeland en gooien een ring in de vulkaan.