• 9.373.537 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.195.930)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

What a lovely day...

George Miller was weer nostalgisch en besloot, geheel op oude wijze, een reboot op zijn eigen succesvolle film te maken.

Mad Max: Fury Road is gewoon meer dan gelukt en ubercool. In tegenstelling van dat Schwarzennegger op oude leeftijd nog terugkomt als Terminator, Stallone of Harrison Ford na twintig jaar hun Indy of Rambo-personage uit de mottenballenbak trekken, heeft Miller nu echt een volledige nieuwe draai gegeven en mag nu in plaats van een overjarige Mel Gibson, Tom Hardy de rol van Kwade Max op zijn rekening nemen, en die rol is ook absoluut niet verkeerd gekozen. Hij weet met zijn heerlijke charme en cynisme Mad Max een nieuw leven in te blazen, en ook Charlize Theron en de andere vrouwlijke acteurs mogen voor een feministisch randje zorgen. Het plot is echter niet zo dik. De film draait wel om de eindeloze over de topheid, creativiteit omtrent de voertuigen en dan ook vooral de gestoorde, geflipte en grotendeels misvormde personage's. De vonken vliegen ervan af, de waanzin breekt uit, en dan moeten we bedenken dat Miller hier bijna weinig tot geen special effects heeft gebruikt.

Conclusie: hoe weet je een remake/reboot toch nog origineel te maken? Dat zie je met deze vehikel. De locaties zijn ook weer erg tof geschoten en de apocalyptische sfeer is, ook hier in, lekker dik aangelegd. Als ik nog terugdenk aan de originele Mad Max, was de aanbod daaraan, vanwege de lagere budget, wel wat minder. Maar ik ga niet vergelijken.

Wat in 1979 Mad Max was, is in 2015 gewoon Mad Max: Fury Road.

avatar van stem100

stem100

voskat schreef:

Wat kwam er dan niet over? Wat had je verwacht van Hardy's rol? In wat voor geestelijke toestand denk je dat Max zich bevindt aan het begin van deze film?

De geestelijke toestand van het karakter 'Max' doet niet ter zake. Of hij nou moet spelen of hij vrolijk is of neerslachtig of wat dan ook, maakt mij niet uit.

Het gaat mij er om dat als je iets speelt, dat het echt is met zoveel mogelijk authentieke emotie met de bijbehorende gelaatsuitdrukkingen, gebaren en stemklank etc.

Maw: de essentie van acteren.

In het begin van de film valt het nog wel mee. Het is einde van de film waar ik Hardy ronduit ongeloofwaardig vind overkomen. Alsof hij zijn eigen rol afraffelt.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Witness me Blood Bag!!

Witness!!!

I live, I die,

I live again!!”

Als er één woord in mij opkomt na het bekijken van “Mad Max Fury Road”, dan is het wel het woord waanzin. Dit is een perfecte visualisatie van wat waanzin kan betekenen. Ik ben er stellig van overtuigd dat men de bedenkers en scenaristen van deze hallucinante trip volgepropt hebben met hallucinogenen. Een riante cocktail van exotische paddo’s, barbituraten en andere druggerelateerde producten. Ik zou anders niet weten hoe men deze krankzinnige, geflipte post apocalyptische film had kunnen bedenken. Een film die aanvoelt alsof het uit één langdurige actiescene bestaat en die je geen enkel rustmoment geeft om eventjes op adem te komen. Dat het voortborduurt op het concept van de film “Mad Max” uit 1979, een legendarische cultfilm met de jonge Mel Gibson in de hoofdrol, is onmiskenbaar. Hetzelfde troosteloos en uitgedroogd Australisch landschap met een tekort aan water en benzine waar fanatieke bendes regeren.

Ik moet bekennen dat ik deze film al een hele poos geleden heb gekeken en nooit de noodzaak zag om mijn geschreven recensie te publiceren. Ik was van mening dat mijn mening niets bijdroeg aan de algemene opinie die her en der gelezen kon worden in de vakliteratuur. Iedereen gebruikt dezelfde superlatieven en ophemelende termen voor deze extravagante actiefilm. Iedereen is er blijkbaar over eens dat dit een krankzinnig geweldige, explosieve, ingenieuze en nooit vervelende re-boot is. “It's loud. It's unrelenting. It's crazily exciting, and, at times, it's just bloody weird”. “Wat zin heeft het dan om dit nogmaals te herhalen ?”, dacht ik telkens maar weer. Maar recente gebeurtenissen noopte mij om het eens te herschrijven en een bijkomen aspect te belichten dat van toepassing is op de hedendaagse actualiteit.

We keren dus weeral naar de verzengend hete woestijn in een post-nucleaire wereld waar overleven een dagelijkse strijd is en mensen massaal geschifte figuren volgen, die heersen over levensnoodzakelijke grondstoffen zoals olie en water. Zo iemand als Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) die zichzelf een god waant en op tirannieke wijze zijn volgers onder de knoet houdt. Hij regeert over de Citadel (een oude waterzuiveringsfabriek) en heeft een eigen privé leger bestaande uit de fanatieke War Boys. Deze Mad Max episode laat zien hoe deze bende wetteloze krankzinnigen de achtervolging inzetten op Imperator Furiosa (Charlize “The Italian Job” Theron). Ze heeft Immortan Joe’s harem (waaronder ook Zoë Kravitz, dochter van) ontvoert om ze naar een heilzaam oord te voeren. Ze wordt naderhand bijgestaan door Max Rockatansky (Tom Hardy) die het eerste half uur als levende baxter diende voor War Boy Nux (Nicholas Hoult).

Na de terroristische aanslagen op het Europese vasteland en een debat over de beweegredenen van een zelfmoordterrorist kwam ik tot de griezelige vaststelling dat de War Boys overeenkomstige kenmerken vertonen. Ook zij volgen blindelings een charismatische leider en offeren zichzelf op voor het grotere einddoel. Ook staat hun een heldenstatus te wachten als ze tijdens de strijd sneuvelen en verkassen ze naar een paradijs dat ze Valhalla noemen. Door zich op te offeren worden ze in één klap onsterfelijk. Raar, maar na de IS aanslagen , moest ik onmiddellijk aan deze gehersenspoelde bende denken. Een gelijkaardige motivatie en dezelfde destructieve zelfopoffering.

En dan is er de met elastieken bevestigde gitarist die kordaat en vol overtuiging de troepen aanvuurt tot actie terwijl hij zijn vlammen werpende gitaar duivels bespeelt. Een absurd beeld te midden van een totale chaos. Vergelijkbaar met de tamboer die tijdens de veldslagen van Napoleon vooraan liep. Of “Piper Bill” die bij de landing van Normandië onverstoord op het strand rondliep met zijn doedelzak.

’t Is evident dat elke fictie-film vergelijkingspunten heeft met de realiteit op bepaalde momenten. Maar buiten deze serieuze uitweidingen die me overvielen, kan ik alleen maar aanraden om te genieten van deze macho, blockbuster vol actierijke achtervolgingsscenes met futuristische bolides. Een naar diesel en kruitdampen riekende knaller die evengoed de titel “Furiosa: Fury road” verdient. Charlize Theron speelt moeiteloos Nicholas Hoult van het doek. Mad Max eist niet het leeuwendeel van de aandacht op. Je kan hem eerder Mad “Baxter” noemen.

avatar van Minotaures

Minotaures

Die soundtrack!

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Ik vond de film niet zo goed. Veel actie dat na een tijd toch gewoon gaat vervelen en een verhaal dat op niet veel trok.

Ik sluit me aan bij deze review: http://www.whatiwatch.net/r.... Omdat ik geen fan ben van dubbel werk, niet altijd even goed kan verwoorden wat ik minder vond aan een film en me eigenlijk kan vinden in zo goed als elk punt.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Film is overigens genomineerd voor de

Golden Globes als beste drame n beste regie.

Dat geeft ook hoop voor de Oscars. Daar komen straks sowieso een boel technische nominaties bij.

Mooi om te zien dat dit existentiële aktiemeesterwerk zo gewaardeerd wordt.

En wie zegt dat de film een dun verhaal kent, leest niet goed tussen de regels. Het is juist een breed ingestoken antopologische vertelling, verpakt als een road movie op speed. De wereld die Miller creeerde is fenominaal.

Emancipatie, de behoefte om ergens bij te horen, ecologische problemen zijn super actueel. Misschien niet in het moderne westen, maar nog wel in grote delen van onze wereld. IS verschilt nauwelijks van de hier geschetste cultus.

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

TornadoEF5 schreef:

Geschreven door een 15-jarige havo-scholier. Vreselijk.

avatar van thunderball

thunderball

Wat is er eigenlijk gebeurt met het voornemen/eis van Miller, dat er ook een alternatieve zwart/wit versie van de film op de blu ray zou komen te staan?

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

thunderball schreef:

Komt waarschijnlijk in 2016 op het grote scherm, maar ik vrees enkel in de Verenigde Staten.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Mad Max: Fury Road heeft een plekje gekregen in de Top 10 met de beste films van 2015!

avatar van Martijnnn

• 2006 berichten

Mooie lijst op RT.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Zo, na morgen kan ik dan eindelijk m'n top 10 van het jaar samenstellen. Deze staat voorlopig met stip op plek 1 en ik betwijfel of Star Wars daar verandering in kan brengen.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Drs. DAJA schreef:

Zoooo.......... nou dat zal men heugen.

Maarja, iedereen heeft tegenwoordig overal al verstand van.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar "de wereld draait door", allemaal deskundigen in het programma.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Het gaat er toch niet om of iemand pretendeert ergens verstand van te hebben maar dat wat diegene zegt een beetje zinnig lijkt? En of iets zinnig lijkt mag je zelf bepalen.

avatar van yeyo

yeyo

Heb me wel vermaakt met dit bewust nonsensicaal Fritz Lang meets Truckosaurus avontuur. De antagonisten lijken groteske monsters uit 90s games en het barokke universum heeft de megalomane allure van het Romeins keizerrijk (het uitdelen van water dat vooral om spektakel draait, de pyro-gitaar bard, het gladiatorengevecht tussen Max en die Hills Have Eyes-achtige mutant met op de achtergrond Vestaalse Maagden in flanellen tuniek). Spijtig dat onze helden zo weinig tot de verbeelding spreken: Max is gedegradeerd tot een fronsende sidekick, goed om op te leunen en bevelen op te volgen, al had ik niet meer verwacht van die lapzwans van een Hardy (ze hadden beter Channing Tatum gecast, dat is pas een acteur) en Furiosa is een nogal opzichtig figuur van empowerment: de symbolische castratiescène waar Max z'n geweer wordt afgepakt lijkt haast een Tumblr statement over genderbias in de Amerikaanse blockbustercultuur.

avatar van de grunt

de grunt

Toch wel een mooie winnaar van 2015. Zelden in zo'n overweldigende visuele rollercoaster gezeten als Mad Max: Fury Road.

avatar van Diederik58

Diederik58

Heel wat actiefilms moeten het hebben van één achtervolgingsscène. Dat blaast wat leven in de brouwerij. Mad Max is één grote achtervolgingsscène. Een spectaculair geheel en zeer vermakelijk.

Tom Hardy doet niet al te veel in de film. Chralize Theron en Nicholas Hoult doen het leeuwendeel van het werk. En dat doen ze uitstekend.

Dat deze film nr. 1 in de top 100 is, vind ik niet zo verwonderlijk. Er zijn veel betere film gemaakt in 2015, maar Mad Max laat een verpletterende indruk achter.

avatar van martenaria

martenaria

ik vond het meer op Parijs Dakar lijken. Qua spektakel was het wel aardig, maar als je tussendoor even boodschappen ging halen, was je niet meteen het verhaal kwijt, zeg maar...

avatar van Cellulord

Cellulord

Akteerprestaties of verhaal moet je in deze film niet zoeken. En die Mad Max figuur vond ik maar vrij debiel. En die "Boss" met zijn masker deed me steeds denken aan Anthony Hopkins in "The Silence of the Lambs"

Wil je daarentegen aktie, dan zit je goed. Zelf vond ik dat er te veel aktie inzat. Zoveel zelfs dat ik er na een uurtje genoeg van had. Het is trouwens steeds dezelde actie die tot vervelens toe in herhaling valt. Op momenten lijkt het, zoals martenaria schrijft, een beetje op (een punk versie van) Parijs Dakar.

De volgende avond het 2de gedeelte gezien, maar zoals verwacht zat er geen verbetering in.

Met 3* ben ik nog zeer vrijgevig, maar die gaan vooral naar het landschap, de kostuums en enkelle bizare voertuigen.

avatar van Cellulord

Cellulord

Onderhond schreef:

Verder vind ik het ongeïnformeerd films kijken een ware verademing. Al erg veel leuke dingen ontdekt zo. Zouden meer mensen moeten proberen.

John Milton schreef:

Ik doe dat inderdaad ook steeds vaker, maar wel bij voorkeur met de wat serieuzere film. Met trailers kijken ben ik sowieso ook zowat gestopt, terwijl ik ze vroeger verslond.

Buiten docu's (en herzieningen ) kijk ik alles blind (ongeïnformeerd). Ik pluis gewoon even door de vele mooie filmlijstjes van enkele MoMe leden en word regelmatig zeer positief verrast. Ongeïnformeerd films kijken kan ten zeerste aanbevelen.

avatar van Rowinos

Rowinos

Aardig goede remake van het origineel, maar geen meesterwerk. De lauwe acteerprestaties en het vrij vlakke verhaal (waar overigens wel wat antropologische diepgang inzit) zijn echter niet leidend in de film en daardoor verveelt hij geen seconde. Een rollercoaster voor fans van snelheid, bizarre auto's, geweld en spectaculaire special effects vol actie. Toffe muziek ook die de film zeker goed doet. Ik ga deze film zeker nog een keer kijken.

avatar van Mercurio

Mercurio

Goede actiefilm. Vaak val ik bij achtervolgingen en explosies in slaap, maar deze film hield me wel wakker. Visueel zeer sterk, zie het als éen lange achtbaanrit. Geweldige soundtrack van Junkie XL.

Waarschuwing voor de mensen die diepgang zoeken: dit is een actiefilm, geen psychologisch drama.

avatar van david bohm

david bohm

Visueel sterke film met een intrigerend verhaal, toch niet zo indrukwekkend als de eerder Mad Max maar waar dat aan ligt kan ik niet precies aangeven. Acteerwerk is redelijk maar dat is dan ook min of meer van ondergeschikt belang.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Acteerwerk van ondergeschikt belang? Grappig hoe verschillend mensen naar films kijken dan, dat is voor mij het maken of breken van de film.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Heb me behoorlijk lopen vervelen met deze film. Hou blijkbaar niet van dit genre. Saaie gerace door de woestijn...

avatar van TomPSV

TomPSV

Door de eerste plaats in de MovieMeter toplijst van 2015 ben ik toch ook wel benieuwd geworden naar deze film. Is het een aanrader om eerst de oudere delen te kijken of is deze los ook prima te volgen?

avatar van as

as

TomPSV schreef:

Los prima te volgen maar heeft wel meerwaarde door eerst de andere delen te kijken.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Visueel een sterke roadtrip, vol toffe actiescènes, waanzinnig stuntwerk en de meest gestoorde personages. Het acteerwerk was goed, en het camerawerk was dat ook.