• 9.375.363 stemmen

Planet of the Apes (1968)

Drama / Sciencefiction | 112 minuten

Genre: Drama / Sciencefiction

Alternatieve titels: Monkey Planet / Apenplaneet

Geregisseerd door: Franklin J. Schaffner

Met onder meer: Charlton Heston, Roddy McDowall en Kim Hunter

Plot Planet of the Apes

"Somewhere in the Universe, there must be something better than man!"

Amerikaanse astronauten worden voor een missie naar een verre planeet gestuurd. En hoewel hun reis slechts enkele maanden zal duren, winnen ze zoveel ruimtelijke tijd, dat ze verschillende eeuwen voorsprong nemen op de aarde. Na een noodlanding op een onbekende planeet, komen drie bemanningsleden terecht in een koud, akelig landschap en ontmoeten zij een beschaving waarin apen zich hebben ontwikkeld tot de meest intelligente soort. Wanneer de astronauten door de apen gevangen genomen worden en als beesten behandeld worden, begrijpen ze pas ten volle wat hen overkomt.

avatar van Watch-It

Watch-It

Strak verhaal met goede en duidelijke verhaallijn. Ook het einde is meer dan geniaal. Zeker een aanrader!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De film viel mij tegen. De hele film kwam wat simpeltjes over. In alles wel. Ook weinig overtuigend geacteerd. Fotografie was niet bijzonder, en kwam er een wat bijzonderder shot, dan leek het of de regisseur nog even zo'n shot er in wilde. Pas vanaf het moment dat de kritiek op de maatschappij, en de hele mens naar voren kwam werd de film interessant. Al werd het wel weinig subtiel soms gebracht. Het was in ieder geval wel duidelijk. Het einde past daar prima in. Toch 3*

avatar van ewalk

ewalk

Het schijnt dat de onderliggende boodschap van deze film erg lelijk is. Het zou om een raciale kwestie gaan waarbij de film de overname van de witte westerse Amerikaanse maatschappij door apen (zwarten) die hen zullen onderdrukken en alles wat ooit is opgebouwd ten gronde zullen richten. Het onderliggende thema van de film zou zijn oorsprong hebben in de Civil War waarbij de Confederatie zwaar gekant was tegen afschaffing vand e slavernij. Het zou rampspoed worden als men de "negroes" vrij zou laten en rechten zou geven. Ze zouden de blanken trachten te overheersen en de boel ten gronde richten. Dit idee dateert al vanaf midden 19e eeuw en begin 20e eeuw is het thema al eens verfilmd in D.W. Griffith’s The Birth of a Nation (1915).

Planet of the Apes dateert van 1968. De zestiger jaren was een bewogen decennium, waarin op het gebied van burgerrechten voor zwarten ontzettend veel gebeurde. Begrijpelijk dat dit bij bepaalde elementen in de Amerikaanse samenleving voor veel onrust zorgde. Het zou me niets verbazen als Charlton Heston deel uitmaakte van die elementen.

avatar van wittie5

wittie5

Goede film een echte klassieker, gewoon lekker van genoten! En die reactie over rascime: vreselijk moe ben ik er van geworden, altijd maar weer klagen over rascisme...boehoeeee tranen in mijn ogen, wat zieliggghhhh

avatar van hasanordek

hasanordek

Afgelopen weekend voor het eerst gezien. Charlton Heston met zijn bemanning reizen door de ruimte om op zoek te gaan naar ander leven. Nadat ze zich hadden ingeslapen lande hun spaceship op een planeet.

Helaas heeft het vrouwelijke lid van de bemanning het inslapen niet overleeft. Omdat het schip in een meer was geland, moest men het schip gauw verlaten. Eenmaal aan land zien ze een grote woestenij van zand en steen. En ze merken ook dat de rollen van mensen en apen ook omgedraaid is.

De film komt over als een B-film met een goed verhaal. De special effecten komen gedateerd over en mensen die geschminkt als apen zien er ook alles behalve geloofwaardig uit. Bijvoorbeeld als Dr. Zaius voor het eersy praat tegen de gevangen Hesten, kun je zien dat er achter zijn mondkapje nog twee menselijke lippen zijn.

Maar ik begrijp wel dat men toen niet beter kon. Het verhaal maakt veel goed. De film confronteert hoe de hedendaagse mens omgaat met dieren. En dat we een overdreven goed beeld van onszelf hebben. Het eind van de film geeft je uiteindelijk een klap wat tot nadenken zet. Alhoewel die klap voor die tijd actueler was dan nu. Desondanks een hele goede film en een klassieker.

avatar van erwku

erwku

ewalk schreef:

Wat een onzin,

daarnaast Heston was in die tijd pro burgerrechten!

avatar van Kevin13

Kevin13

leuke science-fiction film, en zeker een van de betere.
de opbouw duurde voor mij wat lang, na 20 a 30 minuten alleen maar op die 3 mensen hun kop staan kijken zonder dat er iets gebeurt.

Maar wanneer de apen in beeld komen krijgt de film een positieve wending. Ook het einde is niet zo goed afgewerkt
hoe loopt het af met Taylor, nova en Cornelius en Zira?

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Kevin13 schreef:

hoe loopt het af met Taylor, nova en Cornelius en Zira?

Dit is de eerste film. Er zijn er nog.

avatar van Metalfist

Metalfist

Nog 4 vervolgen om precies te zijn. Allemaal goed maar niet zo goed als deze. Al doet volgens mij Heston alleen nog maar mee in het vervolg. Cornelius en Zira doen ook nog mee in deel 2, 3, 4 maar niet in 5 geloof ik. Lang geleden dat ik ze heb gezien.

avatar van niethie

niethie

Nog niet zo'n lange tijd geleden herekeken en het blijft een goede film, de toekomstvisie is misschien een beetje gedateerd maar toch vond ik het voor zijn tijd best leuk gevonden, de make up effecten, de actiescenes en de locaties zijn ook prima in orde en stellen nergens echt teleur, plus deze film bevat natuurlijk de inmiddels legendarische eind scene met het vrijheidbeeld bedolven onder het zand .
Al met al deze film blijft een klassieker in het science fiction genre daar kan een remake niets aan veranderen, gewoon heerlijk vermaak, niets meer niets minder.

3,5 sterren

avatar van nightbreed

nightbreed

Prachtige klassieker waar ik in mijn jeugd erg van heb genoten.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

dit vind ik persoonlijk een langdradige film. Elke jaar spelen ze die, en telkens weer probeer ik er naar te kijken, maar ik kan er mezelf echt niet in vinden.

avatar van Theunissen

Magnifieke film met een zeer goed en boeiend verhaal. Charlton Heston speelde schitterend en het einde van de film was gewoon geweldig.

Ze zenden deze film vrijwel ieder jaar uit (vooral veel op de Duitse zenders) en ieder keer dat ze hem uitzenden probeer ik toch weer te kijken of in ieder geval een stuk ervan.

avatar van Rodehaan

avatar van ewalk

ewalk

erwku schreef:

Wat een onzin,

daarnaast Heston was in die tijd pro burgerrechten!

Ik heb het ook maar ergens gelezen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Klassieke scifi. Het oogt wat gedateerd, maar niet dramatisch lelijk.

avatar van Onslaught

Onslaught

Vind deze film een ontzettend goed thema hebben. Ik hou er wel rekening mee dat dit gemaakt is eind jaren 60 en dus hoor je het niet zo af te kraken zoals men doet. Het was toen en is nog steeds een ontzettend goede science-fiction film.

avatar van kevinhiero

kevinhiero

het verhaal was wel redelijk, maar ik erger me echt aan die special effects en ik vind hem veel te langdradig. misschien ben ik hier nog niet oud genoeg voor, een 2

avatar van crack1

crack1

Prima verhaal en uitwerking.

avatar van kaydegreef

kaydegreef

Woaw!

Toen ik de film gisterenavond bekeek op TV zag ik echt niet dat deze film al 40 jaar oud is!

Goede acteerprestaties, best wel goede special effects(voor een 40-jarige oude film!) en mooie locaties.

Maar er waren wel wat minder leuke tot saaie scènes...

Heb me best wel vermaakt

Daarom

avatar van krosnicky

krosnicky

ja hallo ik ga geen goeje of slechte komentaar geven wan ik heb die saga enkel gezien toen ik 8 was ik ben nu 15 dus logis dat je niet meer weet wat er in die saga gebeurd . ik hoop dat ik die saga nog is zie want volgen de dingen die ik me herinner was die een zeer mooie saga

avatar van Steve-a

Steve-a

Ik zou zeggen, koop de box net als ik. Op marktplaats is hij maar 15 euro!

avatar van Metalfist

Metalfist

Of je kunt ze apart kopen voor 3€ per stuk, heb ik ook gedaan toen ik geen box vond

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Lekker gedateerd allemaal met die apenpakken, maar wel leuk om eens deze klassieker te zien. En ondanks dat de kostuums naar de huidige maatstaven er bedenkelijk uitzien, irriteert het geen moment. Het einde mag voor de meesten geen verrassing wezen, maar was toentertijd eentje waar mensen van de bioscoopstoel werden geblazen, me dunkt.

avatar van Apster

Apster

De apenpakken zijn behoorlijk suf en het verhaaltje met al zijn morele bedoelingen is niet interessant genoeg. Wat overblijft is een redelijk vermakelijke sci-fi avonturenfilm die behoorlijk camp is. Het einde maakt gelukkig nog iets goed.

avatar van Darbie

Darbie

Een van de weinige horrorfilms die ik leuk vind.

Natuurlijk erg gedateerd, maar ook tig jaar geleden zag het er al gekunsteld en nepperig uit, kan mij de pret niet drukken.

avatar van Legan

Legan

Strakke indrukwekkende film!

Toegegeven, Planet of the Apes oogt gedateerd en soms ietswat houterig (iets waar ik mij nooit aan heb gestoord maar besef dat anderen niet voorbij dit punt kunnen kijken), maar tevens is het een heerlijk avontuur.

Aan de basis van dit alles staat een toch wel intelligent script (goed uitgewerkt verhaal, uitstekende dialogen, ...) waar ook ruimte is voor drama, humor, spanning, avontuur, ... Maar ook de cast doet mee, en dan vooral Heston die toch wel uitstekend bezig is. Verder bevat het mooie lokaties, aangenaam en soms toch wel verrassend 'onconventioneel' camerawerk en sfeervolle decors en kostuums. Toppie!

avatar van Mattson

Mattson

Darbie schreef:

Een van de weinige horrorfilms die ik leuk vind.

sorry hoor maar dit is geen horror.

avatar van Darbie

Darbie

Je hebt gelijk Mattson.

Ik bedoelde Science Fiction.

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik had deze eens op een regenachtige dag in mijn dvd speler gestopt en toen de film begon vond ik hem saai, het duurde voor mij lang (nu niet meer) tot de actie begon. Vanaf toen was de film super, erg goed gevonden. Mooie film