menu

Battle for the Planet of the Apes (1973)

Alternatieve titels: Gevecht om de Apenplaneet | Colonization of the Planet of the Apes

mijn stem
2,49 (200)
200 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Actie
93 minuten

geregisseerd door J. Lee Thompson
met Roddy McDowall, Claude Akins en Natalie Trundy

Na de onderdrukkende mensen overwonnen te hebben, is het aan Caeser om de vrede tussen mensen en apen te bewaren. Gorilla Generaal Aldo heeft aan andere kijk op zaken, en probeert een burgeroorlog tussen de apen te starten. Ondertussen leren menselijke overlevenden over de apenstad, en besluiten ze om de beschaving terug in handen te nemen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=ofxOwdNMTgQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
1,0
MWX
gelukkig was het na dit deel toch eindelijk echt afgeloppen en werd er toch nog een piep klein hoogte puntje behaald in de vorm van dat mens en aap zamen leefen.

conclusie 1 keer kijken en daarna heel snel proberen te vergeten

1*

1,5
lachwekkend slecht

1,5
Vanaf deel 3 was het inderdaad superslecht.
Dit hadden ze nooit mogen maken.

2,0
absoluut het dieptepuntvan de reeks, met veel missers en fouten en barslecht geacteerd.

nathan_666
onodige film, slecht geacteerd, stom verhaal.

1*

nathan_666
die poster zuigt.

Ik vond dit deel een prachtige afsluiter van een goede reeks SF/actie films.

avatar van Metalfist
4,0
prachtige film en zeer goede afsluiter van een toch fantastische reeks
4* waard en ze zijn dubbel en dik verdiend

5,0
een 5 van mij: gewoon een klassieke reeks van 5 topfilms!

Steve-a
Ik heb ze nu allemaal gezien en moet zeggen dat deel 3 de minste is uit de reeks met 3*. Deze was wel een stuk beter.

avatar van aunuscus
5,0
Geweldige film een absolute klassieker

avatar van Tarkus
3,0
Goede film, die net als de vorige ook niet zo'n goede score haalt als de eerste filmen uit deze reeks.
Ook het commentaar op deze prent is gelijk aan de vorige film, de make up is alweer verbliffend goed voor de tijd waarin de film werd gemaakt.
Toch een leuke film om eens te bekijken dus..

avatar van Legan
3,0
Battle for the Planet of the Apes is de laatste in de reeks en dat is ergens toch wel een enigszins spijtige constatering. Want waar de meesten in een neerwaartse spiraal komen, houdt deze reeks zich nog bijzonder kranig. Ook na ruim 35 jaar.

Extended version gezien (wauw, drie extra minuten...) en hoewel het verhaal zelf niet veel voorstelt, wordt inhoudelijk gezien het cirkeltje rondgemaakt wat betreft de 'connectie met' en 'de inhoud van' de andere Planet of the Apes-films. Nog steeds best sfeervol ondanks enkele mindere momenten en de decors en kostuums zijn, ondanks een lagere productiewaarde, aardig. En natuurlijk is de terugkerende cast een plus.

Verder vermakelijke low-budget onzin met de klemtoon vooral op low-budget onzin.

avatar van serdar111
4,0
Ik denk dat veel mensen de s delen gewoon niet bij elkaar kunnen brengen en dus de films totaal niet begrijpen dit is zeker een super klassieker

avatar van movie acteurs
3,0
Toch nog wel aardig. Gelukkig was dit dan ook de laatste.

Echt geweldig werd deze reeks toch niet. Na het eerste vervolg op de klassieker Planet of the Apes werd het verder toch echt te min. Deze film was aardig en ook de battle tussen de mens en aap is redelijk goed gedaan. Maar soms is het toch iets amateuristisch en niet duidelijk. Ook een spatje bloed kwam er niet in voor. Roddy McDowall deed het ook wel goed, net zoals in de vorige films. 3,0.

3,5
werd vanmorgen om 6 uur wakker en kon niet weer slapen, dus besloot ik maar te beginnen aan het vijfde deel van deze mooie saga! en ik heb er van genoten. hele mooie afslutier van een geweldige reeks films. 3,5*

avatar van trebremmit
3,5
Gaaf laatste deel van de apenserie, het low budget achtige deed me wel aan mad max denken, met die auto's en motoren. Hoewel het soms wel wat onlogisch is allemaal, is het toch zeker erg vermakelijk en origineel.

avatar van DragQueen
2,0
Het is overduidelijk dat bij dit vervolg de inspiratie op was. Het verhaal is vrij slap, maar het acteerwerk was wel weer redelijk. Slechts bij vlagen vermakelijk. 2 Sterren.

avatar van thunderball
1,5
Dit vijfde en laatste deel van de originele apenplaneetfilms is het minste van de hele reeks.
Dit komt vooral vanwege het zeer lage budget, waardoor het er ook allemaal zeer simpel en goedkoop uit ziet. Het lijkt meer op een goedkoop geproduceerde TV-film, dat zou nog niet zo erg zijn, als ook niet de amusementswaarde zeer laag was, want erg boeiend en spannend wil het maar niet worden. Het is dat deze ook in mijn dvd-box zat, anders had ik hem waarschijnlijk nooit afgekeken.

Een drie, ofwel 1,5 ster.

avatar van dutchtuga
2,5
Weer minder dan Conquest. De regisseur moet zich duidelijk inhouden om de studio's een garantie te geven voor een G-rating. Desalniettemin nog steeds beter dan deel 2 en 3, maar echt memorabel wordt het helemaal nergens. Passend slot van het vijfluik, waar het origineel en Conquest duidelijk de betere films zijn. Op naar Rise.
2,5*

avatar van Betamax
3,0
Vond hem in de hele serie een prima deel. Verhaal was duidelijk, spannend en goed.
Heb geen moment gedacht wat een matige film maar ik ben echter wel gek op films uit die tijd.
Dus niet geheel objectief.

avatar van Tarkus
3,0
Tarkus schreef:
Goede film, die net als de vorige ook niet zo'n goede score haalt als de eerste filmen uit deze reeks.
Ook het commentaar op deze prent is gelijk aan de vorige film, de make up is alweer verbluffend goed voor de tijd waarin de film werd gemaakt.
Toch een leuke film om eens te bekijken dus..


En ook deze weer opnieuw bekeken, meteen de kortste van de 5 filmen die ik nu heb gezien, en ook een van de mindere.
Maar zoals ik al eerder zei, het blijven wel mooie filmen en gezien de tijd waarin ze werden gemaakt, geen special effects zoals je die nu hebt, altijd leuk om opnieuw te bekijken.

avatar van baspls
3,0
thunderball schreef:
Dit vijfde en laatste deel van de originele apenplaneetfilms is het minste van de hele reeks.
Dit komt vooral vanwege het zeer lage budget, waardoor het er ook allemaal zeer simpel en goedkoop uit ziet. Het lijkt meer op een goedkoop geproduceerde TV-film, dat zou nog niet zo erg zijn, als ook niet de amusementswaarde zeer laag was, want erg boeiend en spannend wil het maar niet worden. Het is dat deze ook in mijn dvd-box zat, anders had ik hem waarschijnlijk nooit afgekeken.

Een drie, ofwel 1,5 ster.

Serieus? Vind hem juist een van de beste. Deel 2 was pas slecht. Wat is er mis met TV-films? een van mijn favoriete films The Battle for Endor is een tv film.

avatar van baspls
3,0
Erg mooie film! Erg mooie Planet of the Apes-film. Iets minder dan The Planet of the Apes en Escape from the Planet of the Apes. Iets in dit deel is ook weer beter het word wat avontuurlijker. Ter wel de originele film meer Drama/Thriller is is dit meer Actie/Thriller.

Goede acteurs! Roddy McDowall begint echt een erg goede acteur te worden. En een aardige verassing was dat John Huston (verteller in The Black Cauldron en een van de beste acteurs van de wereld) ook nog als Aap-priester/leraar in de film verscheen. Redelijke effecten. Matige Mate-painting maar ja. Ik was even bang, toen de "bad muts mannen" uit deel 2 even om de hoek kwamen kijken, dat de film weer een flop zou worden maar dat was gelukkig niet het geval. Mooie decors, vooral het Apen-dorp is erg goed gemaakt. Maar WTF! Waar slaat die school bus op??

Al met al een goede Planet of the Apes-film!!

avatar van scorsese
2,5
Matige film waarin de mens en aap vredelievend naast elkaar probeert te leven. Een stuk minder donker dan zijn voorganger. Ook is het verhaal net iets boeiender waarin verdeeldheid heerst onder zowel de mens als aap. De laatste van de originele 'Planet of the Apes'-serie.

avatar van Film Pegasus
2,0
Film Pegasus (moderator)
Wat overbodige film die de missing link is tussen het 4e deel en het 1e deel. Voor een groot deel toch... De film mist de diepere boodschap, voor wat het waard is, en is meer een actiefilm. En daarvoor komt het toch wat te kort. De film toont ook gewoon wat het moet laten zien. Het is niet slecht dat de schrijvers rekening houden met de gekende verhaallijnen, maar het neemt in deze film wel alle verrassing weg. Met deze schakel is de cirkel rond en je weet daarmee waar we vandaan komen en waar we denkelijk naar toe gaan. Het werd tijd dat de serie eindigde. Enige dat je nog kan doen is met momenten voor een reboot of remake zorgen. Al is dat evengoed geen garantie op succes.

Het einde deed me wat denken aan Animal Farm (van ver toch). Benieuwd of ik nog zo kan genieten van de Tim Burton-versie na de originele reeks gezien te hebben. Een reeks die enkele relatief mooie afleveringen kent, maar deze Battle for the Planet of the Apes is toch wel het minste deel.

avatar van Vinokourov
3,0
Ik kan dit maar niet vervelend vinden, al is het laatste deel van de originele Planet of The Apes-serie een beetje sneu geworden. Er wordt erg veel uitgelegd en het plot zit ook gekunsteld in elkaar, maar de strijd tussen de mensen en de apen woedt vrolijk door en ondertussen broeit er ook iets tussen de gorilla's en de chimpansees. Af en toe is het redelijk hilarisch welke dialogen nu weer uit de kast getrokken worden, maar anyway het is vermakelijk genoeg om het echt slecht te vinden.

avatar van RuudC
3,0
Jammer zeg. Net wanneer je denkt dat de oude Planet of the Apes reeks de juiste weg ingeslagen is, word je met dit deel geconfronteerd. Net als de vorige schrijver kan de film weinig verkeerd doen, althans wanneer niet de komische route gevolgd wordt. Dat gebeurt eigenlijk ook niet, maar dit is ook zeker niet de grootse finale waar ik stiekem wel op gehoopt had. We zitten nog steeds in de aanloop naar de ware planet of the apes (eerste deel dus). Het voelt aan als een tussen-episode. Het spel tussen de mensen, chimpansees en gorilla's is wel aardig en er zit een prima veldslag in. Er is veel aandacht uitgegaan naar de decors en zodoende zijn er meer plus- dan minpunten. Deze serie was alleen wel een veel spectaculairder einde gegund.

avatar van John Barry
3,0
Redelijke goede film, maar toch de minste uit de reeks.

Het verhaal is op zich wel weer interessant. We zijn ongeveer 10 jaar verder na de gebeurtenissen uit de vorige film en in de tussentijd heeft er een grote oorlog plaatsgevonden. Alle apen kunnen intussen parten. Apen en mensen leven voor een deel vredig naast elkaar samen, al is de mens wel ondergeschikt aan de aap. Tussen de apen onderling komt er onenigheid. Na een bezoekje van Caeser aan een verwoeste stad, gaan de mensen uit de stad op oorlogspad.

Op zich vind ik het erg interessant om de ontwikkelingen na film 4 te volgen, het wordt alleen niet bijster spannend gebracht. Spectaculair wordt de film ook niet echt. Vergeleken met de vorige films voelt Battle for the Planet of the Apes nog meer low-budget aan. Het geheel oogt wat knullig en het idee blijft toch hangen dat met een wat hoger budget de film beter was geweest.

Daarnaast vind ik Battle for the Planet of the Apes een beetje sfeerloos. De film mist de donkere sfeer van deel 4, of het desolate en surrealistische gevoel van deel 1 en 2. Ook de humor van het derde deel ontbreekt. Battle for the Planet of the Apes is qua sfeer noch vlees noch vis.

Het acteerwerk is redelijk goed. Vooral Roddy McDowall valt in positieve zin op. De muziek van Leonard Rosenman is redelijk, maar niet memorabel.

Het einde van de film vind ik mooi. De cirkel is nu toch wel grotendeels op een mooie manier rond. Het is ook mooi dat het erop lijkt dat Caesar voor een betere toekomst heeft kunnen zorgen, maar tegelijkertijd wordt benadrukt dat de toekomst onzeker is.


Dan nog een paar opmerkingen over de reeks als geheel:
Ik moet toch wel zeggen dat Planet of the Apes reeks als geheel behoorlijk sterk vind. Deel 1 was het sterkst. Daarna werden de films geleidelijk aan wel steeds iets minder, maar de reeks bleef toch wel een behoorlijk niveau vasthouden. Ook erg mooi is dat alle films goed op elkaar aansluiten. Elke film heeft ook wel iets nieuws te bieden. De films voelde voor een groot deel niet aan als een herhaling van de vorige.

Het is erg jammer dat sommige films wat knullig ogen. Ik denkt dat als het budget iets hoger was geweest en het geheel er daardoor wat minder knullig uitzag dat deel 2, 4 en 5 zomaar nog een half puntje extra van mij hadden gekregen. Hieronder volgen mijn cijfers voor Planet of the Apes films:

1 Planet of the Apes 5,0*
2 Beneath the Planet of the Apes 8-> 4,0*
3 Escape from the Planet of the Apes 3,5*
4 Conquest of the Planet of the Apes 3,5*
5 Battle for the Planet of the Apes 3,0*
Cijfer voor de gehele reeks: 7,5 -> 3,5*

avatar van Duke Nukem
3,0
John Barry schreef:
Redelijke goede film, maar toch de minste uit de reeks.


1 Planet of the Apes 5,0*
2 Beneath the Planet of the Apes 8-> 4,0*
3 Escape from the Planet of the Apes 3,5*
4 Conquest of the Planet of the Apes 3,5*
5 Battle for the Planet of the Apes 3,0*
Cijfer voor de gehele reeks: 7,5 -> 3,5*

Ik vind de tweede film de slechtste, gevolgd door deze vijfde.
De eerste vind ik de beste, gevolgd door de derde en de vierde.
Ik scoor ze dan ook als volgt:

1 Planet of the Apes 4,5*
2 Beneath the Planet of the Apes 2,5*
3 Escape from the Planet of the Apes 4,0*
4 Conquest of the Planet of the Apes 4,0*
5 Battle for the Planet of the Apes 3,0*

De hele reeks is zeker de moeite waard, vooral voor zijn tijd. De apenmaskers zijn redelijk goed gemaakt. Ik kijk af en toe de hele serie opnieuw. Leuk dat Roddy McDowall in elke film meedeed. En natuurlijk was Charlton Heston in de eerste Planet of the Apes film ongelooflijk sterk. Vooral de eindscene uit die film is een icoon in de filmgeschiedenis.

avatar van alexspyforever
2,0
Dit laatste deel dan ook maar gekeken om de cirkel rond te maken. De verrassing is er natuurlijk wel uit en ik kan me niet van de gedachte ontdoen dat ze dingen hebben doen uitkomen en dat het alsnog niet helemaal klopt. Hoe kan Cesar nu een voorvader zijn terwijl zijn ouders pas zoveel generaties later kwamen? Ja ok zijn ouders maken een tijdreis maar dan moeten we er van uit gaan dat dezelfde gebeurtenissen telkens opnieuw gebeuren op dezelfde manier. Met andere woorden uiteindelijk zit je dan in een oneindige loop. En wat is er gebeurd met de planeet na die ontploffing? Uiteindelijk moeten we geloven dat die misvormde mensen uiteindelijk uitgroeien tot die rare aliens. En op een of andere manier ontwikkelen 2 overgebleven mensen een kolonie van mensen die hun gezicht kunnen afnemen, telepathische krachten en via gedachten kunnen communiceren. Zo snugger was het merendeel toch niet dat ze niet eens zelf in staat waren om een nabijgelegen apendorp te vinden. Na verder te hebben gelezen zijn er eigenlijk 2 tijdlijnen ontstaan, want hoe zijn de apen uiteindelijk intelligent geworden de eerste keer toen er nog geen sprake was van de tijdreis van Zira en Cornelius?. Het is niet zo slecht als deel 2 maar het voelde meer als een verplicht nummer dan een geweldige afsluiter.

avatar van Phantasm
3,0
Leuke afsluiter die lekker wegkijkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:10 uur

geplaatst: vandaag om 11:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.