Beneath the Planet of the Apes (1970)

Alternatieve titel: Terugkeer naar de Apenplaneet

mijn stem
2,73
261 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction
95 minuten

geregisseerd door Ted Post
met James Franciscus, Kim Hunter en Maurice Evans

De astronaut Brent reist zijn verdwenen collega's achterna en maakt een tijdssprong in de ruimte naar het jaar 3955. Hij landt op een door een atomaire ramp verwoeste aarde, waar vervaarlijke chimpansees het voor het zeggen hebben. Tweede deel van de Planet of the Apes-serie.

33 BERICHTEN 15 MENINGEN
zoeken in:
2,5
0
Eva
geplaatst: 2 juli 2002, 10:13 uur [permalink]
Was nog te pruimen. haalde het niet bij het eerste deel, maar veel beter dan de verdere vervolgen.

2,0
0
geplaatst: 4 augustus 2002, 00:17 uur [permalink]
Ze hadden het bij het eerste deel moeten laten. Deze eerste helft van dit vervolg gaat wel, maar het einde vind ik een echt dieptepunt.

3,0
0
geplaatst: 4 augustus 2004, 15:16 uur [permalink]
Ik wil wel weten hoe het afloopt met die 2
Komt donderdag op tv, ideale kans

 
0
geplaatst: 4 augustus 2004, 15:18 uur [permalink]
ik ben ook benieuwd, maar ik ga er proberen mijn tijd niet aan te verdoen.
de meeste (eigenlijk zo goed als allemaal) sequels zijn niet om aan te zien.

avatar van sn@ke
2,5
0
geplaatst: 6 augustus 2004, 14:54 uur [permalink]
Een wat nietszeggend vervolg op " planet of the apes". Het begin is een vervelende herhalingsoefening , het einde is dan weer ver gezocht , vaag en abrupt afgesloten. Echte spanning ontbreekt en het acteerwerk is alweer stroef. 5/10

3,0
0
geplaatst: 8 augustus 2004, 19:46 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Een ietswat tegenvallend vervolg op het prachtige planet of the apes saga.
Het eerste deel is vrij goed, en ook vrij interessant.
Maar eens dat ze die mensen onder de grond ontmoetendaalt hij in een diep gat
Jammer, en het einde was al helemaal niet wat het moest zijn.
Toch nog voor de goede 60 minuten.
***

2,5
0
geplaatst: 12 augustus 2004, 23:44 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Beduidend minder dan deel één van de reeks.
Vooral het deel rond de nog sprekende en zelfs telepatische mensen die onder de grond overleefd hadden, vond ik ver gezocht en niet echt rijmen met de rest van het verhaal.
Gelukkig is deel drie weer beter.

avatar van Onslaught
2,5
0
geplaatst: 31 augustus 2008, 21:47 uur [permalink]
Ik vond het begin nog wel goed, maar op een bepaald moment gaat de film wel zo'n vreemde kant op. Best teleurstellend, maar zeker geen bagger film.

2.5*

 
0
Steve-a
geplaatst: 17 december 2008, 23:11 uur [permalink]
Op het herhalen van de dingen die Charelten Heston zegt in deel een na is deze film lang niet slecht. Vooral de bij rol van Heston is goed. Ook de decors ondergronds zijn geweldig mooi. Ik heb me zeer vermaakt.

avatar van Vinokourov
3,0
0
geplaatst: 14 februari 2009, 12:33 uur [permalink]
Het is op deze pagina al een paar keer eerder gezegd. De eerste helft bevindt zich boven op het aardoppervlak, waarbij een nieuwe astronaut samen met de bijzonder hotte Nova op zoek gaat naar de verloren geraakte Charles Heston. Een alleraardigst SF-avontuur lijkt te beginnen. Het weerzien met de apenpakken was oke en de o zo dappere Zira was oke. Het tweede gedeelte (wat zich beneath the planet afspeelt) is helaas maar zo-zo en het einde was afgeraffeld. Onderhoudend, maar niet al te best.

avatar van Legan
3,0
0
geplaatst: 11 juli 2009, 17:27 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Beneath the Planet of the Apes begint nog aardig, maar al snel komt het in een neerwaartse spiraal terecht. Grootste mankement is het dunne verhaal welke teveel van de hak op de tak gaat, nauwelijks kan boeien en oninteressante personages bevat.

En als het ondergronds gaat, boeit het nog minder. Het enige wat de film nog een beetje aangenaam maakt, zijn de stukjes met Heston, maar verder is er bar weinig te genieten. De film eindigt weer op 'n manier dat je denkt wat zullen ze voor de volgende film gaan verzinnen. En ik had het kunnen weten...

Enfin, mag in de categorie snel even incashen.

avatar van ThaMovieVoter
2,5
0
geplaatst: 17 juli 2010, 17:53 uur [permalink]
Deze film heeft één van de meest droge eindes die ik in een film heb gezien. En vind het sowieso een beetje raar dat Charlton Heston er alsnog in voor komt, maar alleen in korte scenes. Die andere acteur die zijn rol als het ware innam was eigenlijk een beetje overbodig. Het script is inderdaad erg zwak, toch vond ik de film wel vermakelijk.

avatar van movie acteurs
4,5
0
geplaatst: 2 oktober 2010, 19:19 uur [permalink]
Duidelijk een vervolg die je echt alleen moet kijken als je het eerste origineel hebt gezien.

Blijkbaar zijn hier veel mensen nogal negatief over. Ik vind dit een sterk vervolg op de eerste memorabele klassieke meesterwerk.
De set zoals die onder de grond is erg mooi gemaakt. Acteerwerk is van veel acteurs goed en Linda Harrison is een fenomenale prachtvrouw. Verhaal was wel goed .De film wist mij wel te boeien. Dit was een herziening en ik blijf hem nog steeds goed vinden. Haalt bij lange niet het 1e deel, maar deze is verre van slecht en in mijn ogen zeer goed. 4,0.

Ps. Ik heb de box met beiden films, en daar heb ik geen spijt van.
http://www.play.com/DVD/DVD/4-/95339/Planet-Of-The-Apes...

avatar van DDT
3,0
0
DDT
geplaatst: 14 oktober 2010, 11:19 uur [permalink]
De 1e film (1968) gaat nog,al die andere zijn er te veel aan.Die remake van 2001 met Mark Wahlberg,Helena Bonham Carter,.... vond ik ook wel geslaagd

avatar van Stinkyweasel
2,0
0
geplaatst: 3 december 2010, 18:08 uur [permalink]
scheve film met nog schever einde

avatar van trebremmit
3,5
0
geplaatst: 23 januari 2011, 00:17 uur [permalink]
Mooi vervolg met erg mooie setting onder de grond, juist het laatste gedeelte onder de grond vond ik bijzonder goed gedaan.
Jammer dat het soms wat onlogisch en snel afgewerkt overkomt, maar toch zeker een origineel en boeiend filmpje.

avatar van DVD-T
3,5
0
geplaatst: 21 mei 2011, 14:53 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Leuk vervolg op het origineel.

Het verhaal is min of meer hetzelfde, zeker in het eerste gedeelte van de film. Maar in het midden slaat de film om in iets anders. De bevreemende shots zijn in het begin nog een beetje aanwezig, maar worden al snel achterwege gelaten. De film gaat zich wat meer richten op het avontuurlijke maar houd nog dezelfde kritiek aan als in het origineel wordt aangekaart. Heston had geen zin in een vervolg maar is accoord gegaan om nog een korte cameo te doen. Franciscus lijkt wel een beetje op Heston, en laat ook zeker degelijk acteerwerk zien. De productie heeft er voor gekozen om het budget aanzienlijk te verlagen. En dat is te zien. De make up is niet zo goed als in het origineel, daar de extras gewoon een kant en klaar masker dragen. Haalt toch wel een beetje van de geloofwaardigheid weg. Verder heeft de film opnieuw een boeiend en entertainent verhaal, en een leuk avontuur. De ondergrondse scènes geven een naargeestig gevoel en zijn heel mooi gedaan, hoewel het grotendeel uit matte paintings bestaat. Tegen het einde stijgt het niveau van de film door een aantal verassende elementen toe te voegen, de mutanten, de bom die ze verafgoden, en de terugkeer van Heston . . Het einde is weer erg sterk, en ligt in dezelfde lijn als Planet of the Apes. Helaas wordt het wat te snel afgeraffeld en mist het wat aan impact.

Toch een erg leuk vervolg. Nog steeds avontuurlijk, en zelfs nog avontuurlijker en een erg goede tweede helft. Helaas komt het niet in de buurt van het origineel, maar als je de gehele serie bekijkt sluit alles mooi op elkaar aan.

avatar van DragQueen
3,5
0
geplaatst: 15 augustus 2011, 18:48 uur [permalink]
Een leuk vervolg, waarin het verhaal bijna hetzelfde is als bij zijn voorganger. Leuk om Heston te zien in een bijrol. Al had hij van mij weer de leading role mogen hebben. Toch zet Franciscus een overtuigende hoofdrol neer. Verder zien de sets, Kostuums en dergelijke, er prima uit. In het tijdsbeeld geplaatst dan. Camerawerk is trouwens ook vrij redelijk. 3,5 Ster.

avatar van thunderball
3,5
0
geplaatst: 15 augustus 2011, 19:01 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Feitelijk waardeloos vervolg op het origineel (vooral hoe het met Heston afloopt, waar je heel deel 1 mee hebt meegeleefd), maar in vergelijking met latere delen nog een behoorlijke aflevering.
Grootste probleem met deze reeks is dat de filmstudio, ipv er per deel meer geld in te pompen, juist de kraan steeds meer dichtdraaide, waardoor vooral het laatste deel behoorlijk low-budget oogt.
Bij deze film valt het nog mee, maar de introductie van de mutanten vind ik persoonlijk geen goed idee, het zou meer om de apen moeten draaien.

Aardig, maar zeker geen klassieker.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van dutchtuga
2,0
0
geplaatst: 22 augustus 2011, 01:25 uur [permalink]
Matig vervolg.

Het begin is weet nergens mysterieus te zijn en de diepere lagen uit het origineel worden nergens meer gehaald. Met een sterke avonturenfilm had ik genoegen genomen, maar het flauwe script en continuïteitsfouten haalden het plezier er snel vanaf. Het einde is de finale doodsteek. Die mutanten zijn werkelijk lachwekkend, vooral wanneer ze samen preken en zingen, Hestons cameo met de haren erbij gesleept en het einde afgeraffeld. Hopelijk is het derde deel beter.

2*

avatar van Kr!kke
1,5
0
geplaatst: 7 oktober 2011, 18:14 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Zwakke film!

Hoewel ik het eerste deel nog niet gezien had, had ik toch het gevoel dat ik goed kon volgen. Dat ik dit een slechte film vond, heeft daar dus alvast niets mee te maken. Beneath the Planet of the Apes begint nochtans zeker niet slecht, met Brent die kennismaakt met de apenplaneet waarop hij geland is. Maar dan loopt het volledig mis wanneer hij in contact komt met de mensen die ondergronds leven. De onnozele scènes stapelden zich gewoon op; het sloeg allemaal op niets! Jammer dat zo'n sprong in het verhaal de film echt heeft verprutst...

avatar van Tarkus
3,0
0
geplaatst: 16 december 2011, 21:59 uur [permalink]
Vervolg op de eerste film dat aanvankelijk wel goed is maar in de tweede helft als een kaartenhuisje in elkaar zakt.
Ook het einde van de film is, in vergelijking met de eerste, zeer zwak.
En, hoofdrolspeler James Franciscus is nergens zo overtuigend in zijn rol als Charlton Heston dat was in de eerste film.
Kortom: de eerste helft van de film is goed, maar het wordt allemaal een beetje verprutst door de slechte tweede helft.

avatar van m1chel
 
0
geplaatst: 30 maart 2012, 16:07 uur [permalink]
Na deel 1 had ik deel 2 er ook maar weer eens ingestopt. Blu-ray kwaliteit was erg mooi, en ik vind deze film sowieso een waardige opvolger. Verhaal zit prima in elkaar en sluit naadloos aan op deel 1. De film eindigd ook prima. Ik verhoog mijn stem met 0.5* kom ik op 4.5* uit. Welverdiend.

avatar van RuudC
3,5
0
geplaatst: 28 mei 2012, 18:12 uur [permalink]
Een sequel die eigenlijk op voorhand al slechter is dan het befaamde eerste deel. Dat Charlton Heston slechts op het begin en het eind even komt opdraven is daar misschien wel de belangrijkste reden van. Beneath The Planet Of The Apes mist een flink deel van de charme, maar tegelijkertijd komt daar ook wel wat nieuws voor in de plaats. Een rampzalig vervolg is dit dan ook helemaal niet. James Franciscus speelt een ander karakter, maar lijkt verdomd veel op Charlton. Hij mist alleen het gegrom en de gave oneliners.

Beneath gaat gewoon verder waar de eerste ophield. Letterlijk, want de ontknoping van het eerste deel wordt keurig opnieuw uitgezonden. De opbouw naar de finale duurt wat lang, maar ondergronds is het genieten van de nieuwe sfeer en de decors. Laten we het er maar op houden dat de finale over de top en tegelijkertijd vaag is. Ik heb er wel van genoten, maar dat was meer om het post-apocalyptische aspect dan de apen.

avatar van baspls
2,5
0
geplaatst: 6 maart 2013, 06:38 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Grote tegenvaller. Veel slechter dan het geweldige eerste deel. De apen kostuums zijn slechter. De monden van de apen lopen totaal niet synchroon. Er is matig geacteerd. Er zit te veel mate painting in (en dan ook nog slechte). De muziek van Leonard Rosenman is wel erg mooi. En het is goed dat veel acteurs uit de originele film terug komen.

De film begint nog wel goed. Het hele stuk tot dat ze ondergronds krijgt van mij een 5,0. het stuk daarna een 0,5 gemiddelde maar op 2,5 sterren gebracht. Bovengronds zijn de legers mooi gemaakt en zijn de gebouwen van de apen nog mooier gemaakt. Maar als ze eenmaal ondergronds zijn barst de hel los. Vreselijke irritante geluidseffecten. Rare mensen, die later lelijke aliens blijken, die een atoombom aanbidden in een Amerikaans-protestantse kerk?? Maar het hele idee van dat Tayler de enige was is dan een beetje om zeep geholpen. Aan het einde als de apen die rare aliens uitroeien word het wel weer goed totdat Brent, Nova en Tayler sterven en de planeet opblazen met de atoombom. Gaat dus uiteindelijk nergens over. en Brent lijkt veel te veel op Tayler (behalve dat ie minder kan acteren).

5,0
0
geplaatst: 10 april 2013, 17:57 uur [permalink]
heel goede film perfect vervolg

avatar van baspls
2,5
0
geplaatst: 10 april 2013, 21:00 uur [permalink]
the flash schreef:
heel goede film perfect vervolg

Vond je? Naar mijn mening is dit juist een heel slecht vervolg en zijn mega goede voorganger onwaardig. Rare badmuts mannen in een kerk die een atoombom aanbidden? Naar mijn mening de minste van de serie.

avatar van scorsese
2,5
0
geplaatst: 25 april 2013, 01:36 uur [permalink]
Matige film waarin twee astronauten de eerste groep achterna reizen. Ondanks dat de film begint waar de vorige eindigde, is de eerste helft vooral een herhaling van het superieure eerste deel. De tweede helft wordt het wel wat avontuurlijker, maar heeft te weinig te maken met de planeet der apen. Het einde is op zich wel aardig en de sommige ondergrondse sets zien er redelijk uit.

avatar van Theunissen
3,0
0
geplaatst: 16 maart 2014, 13:49 uur [permalink]
Ondanks het niet meer meespelen van Charlton Heston was dit vervolg niet onaardig. Het verhaal wist te boeien en ook met de uitvoering zat het wel goed (inclusief het visuele aspect). Het beste gedeelte van deze film is eigenlijk het eerste gedeelte wat ook ook naadloos volgt op de zeer sterke film "Planet of the Apes (1968)". Aan die film kan deze film natuurlijk niet tippen, maar al met al is dit nog best een vermakelijk vervolg wat zich lekker wegkijkt.

avatar van Film Pegasus
3,0
0
Film Pegasus (moderator)
geplaatst: 25 juni 2014, 22:58 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Deze film leek in het begin meer van hetzelfde te zijn en daar zat ik niet te wachten. Het is op zich al een teken dat James Franciscus voor een groot deel werd gecast wegens zijn gelijkenis met Heston. Bizar, omdat die in een bijrol evengoed te zien is, dus het had een heel ander personage mogen zijn. De film gaat iets verder en het is dan best wel boeiend om enkele ruïnes te zien van het oude New York. Geeft iets avontuurlijk en spannend met zich mee. Maar eens Brent in contact komt met de mutanten wordt het toch wat knullig en vergezocht. Ik hoop dat ze die verhaallijnen nooit gebruiken in de reboot-films. En uiteraard heeft de film te lijden onder het lagere budget. Benieuwd naar de volgende Ape-films, maar ik vrees dat het even bergaf gaat.

avatar van Herculaas
2,5
0
geplaatst: 15 februari 2015, 13:59 uur [permalink]
Onnozele sf-pulp met niets van de maatschappelijke en filosofische kwesties die in de andere (oude) films wel aan de orde komen. Wat mij betreft het minste deel van de serie. Dat neemt niet weg dat de film best vermakelijk is.

2,5
0
geplaatst: 22 mei 2015, 14:43 uur [permalink]
Dit 2e deel uit de The Planet of the Apes cyclus detoneert nogal met het 3e en het fameuze
1e deel. Ze pakt de draad op van deel 1, om gaandeweg alsmaar onzinniger te worden. De
ondergrondse decors fraai, en je wordt ook wel weer meegenomen door de film, maar
vergaloppeert zich in malligheid en gemakzuchtige actie aan het slot. Is deel 3 dan weer
beter.

avatar van John Barry
4,0
0
geplaatst: 29 december 2016, 16:37 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Erg sterk vervolg op deel 1. De eerste helft van de film vond ik zeker niet slecht, maar het voelt toch als aan als een mindere versie dan deel 1. De tweede helft van de film vindt ik veel sterker.

Het keerpunt volgt zodra als Brent het oude metrostation in de grond ontdekt. Dat oude metrostation vond ik een erg mooi decor. De andere decors onder de grond zijn ook mooi gemaakt. Het is overigens wel jammer dat de decors een beetje low budget overkomen. Met andere woorden, het had er nog mooier uitgezien als er nog wat meer geld aan was uitgegeven.

De scene in met metrostation waar Brent ontdekt dat hij op aarde is vind ik erg sterk. Onder de grond wordt de film eigenlijk enorm absurd. Mutanten die een kernbom als een god aanbidden, hoe verzin je het! Ik zie hier dat sommige de scenes onder grond niks vonden, ik zelf vond de scenes erg sterk. Hoogtepunten vond ik scene waarin Brent door de mutanten onder vraagt werd en de scene waarin de mutanten liederen zongen ter ere van de atoombom.

Wat dan weer wel jammer was is het gevecht tussen Brent en Taylor. Dit vond ik er nep en houterig uit zien.

Wat het absurde betreft slaat het einde waarin de hele planeet aarde wordt vernietigd alles. Toch vond ik dit een sterk einde wat zeker indruk maakte.

Het acteerwerk van de gehele cast vond ik behoorlijk goed. De muziek komt deze keer van Leonard Rosenman. De muziek van Rosenman vind ik op zich niet slecht, maar ik vond de muziek van Goldsmith in de vorige film toch een stuk beter. Toch past de muziek van Rosenman wel redelijk goed bij de film.

Al met al toch wel een goede film. Haalt het zeker niet bij deel 1, maar dit is toch een erg goede vervolgfilm.

4,0*