• 153.367 films
 • 8.977 series
 • 26.916 seizoenen
 • 595.438 acteurs
 • 336.587 gebruikers
 • 8.671.718 stemmen
Avatar
 
banner banner

Beneath the Planet of the Apes (1970)

Sciencefiction | 95 minuten
2,69 315 stemmen

Genre: Sciencefiction

Speelduur: 95 minuten

Alternatieve titel: Terugkeer naar de Apenplaneet

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ted Post

Met onder meer: James Franciscus, Kim Hunter en Maurice Evans

IMDb beoordeling: 6,0 (48.024)

Oorspronkelijke taal: Engels

 • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

  Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Beneath the Planet of the Apes

"The bizarre world of "Planet of the Apes" was only the beginning..."

De astronaut Brent reist zijn verdwenen collega's achterna en maakt een tijdssprong in de ruimte naar het jaar 3955. Hij landt op een door een atomaire ramp verwoeste aarde, waar vervaarlijke chimpansees het voor het zeggen hebben. Tweede deel van de Planet of the Apes-serie.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Herculaas

Herculaas

 • 132 berichten
 • 132 stemmen

Onnozele sf-pulp met niets van de maatschappelijke en filosofische kwesties die in de andere (oude) films wel aan de orde komen. Wat mij betreft het minste deel van de serie. Dat neemt niet weg dat de film best vermakelijk is.


avatar van klara

klara

 • 757 berichten
 • 18719 stemmen

Dit 2e deel uit de The Planet of the Apes cyclus detoneert nogal met het 3e en het fameuze

1e deel. Ze pakt de draad op van deel 1, om gaandeweg alsmaar onzinniger te worden. De

ondergrondse decors fraai, en je wordt ook wel weer meegenomen door de film, maar

vergaloppeert zich in malligheid en gemakzuchtige actie aan het slot. Is deel 3 dan weer

beter.


avatar van John Barry

John Barry

 • 3404 berichten
 • 594 stemmen

Erg sterk vervolg op deel 1. De eerste helft van de film vond ik zeker niet slecht, maar het voelt toch als aan als een mindere versie dan deel 1. De tweede helft van de film vindt ik veel sterker.

Het keerpunt volgt zodra als Brent het oude metrostation in de grond ontdekt. Dat oude metrostation vond ik een erg mooi decor. De andere decors onder de grond zijn ook mooi gemaakt. Het is overigens wel jammer dat de decors een beetje low budget overkomen. Met andere woorden, het had er nog mooier uitgezien als er nog wat meer geld aan was uitgegeven.

De scene in met metrostation waar Brent ontdekt dat hij op aarde is vind ik erg sterk. Onder de grond wordt de film eigenlijk enorm absurd. Mutanten die een kernbom als een god aanbidden, hoe verzin je het! Ik zie hier dat sommige de scenes onder grond niks vonden, ik zelf vond de scenes erg sterk. Hoogtepunten vond ik scene waarin Brent door de mutanten onder vraagt werd en de scene waarin de mutanten liederen zongen ter ere van de atoombom.

Wat dan weer wel jammer was is het gevecht tussen Brent en Taylor. Dit vond ik er nep en houterig uit zien.

Wat het absurde betreft slaat het einde waarin de hele planeet aarde wordt vernietigd alles. Toch vond ik dit een sterk einde wat zeker indruk maakte.

Het acteerwerk van de gehele cast vond ik behoorlijk goed. De muziek komt deze keer van Leonard Rosenman. De muziek van Rosenman vind ik op zich niet slecht, maar ik vond de muziek van Goldsmith in de vorige film toch een stuk beter. Toch past de muziek van Rosenman wel redelijk goed bij de film.

Al met al toch wel een goede film. Haalt het zeker niet bij deel 1, maar dit is toch een erg goede vervolgfilm.

4,0*


avatar van clubsport

clubsport

 • 2782 berichten
 • 6317 stemmen

Jammer dat dit toch een matig vervolg is geworden want er had best meer uit dit verhaal gehaald kunnen worden .

De verafgoding van de bom was best origineel bedacht maar het word naarmate het eind nadert steeds meer afgeraffeld helaas .


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 20607 berichten
 • 2317 stemmen

baspls schreef:
Grote tegenvaller. Veel slechter dan het geweldige eerste deel. De apen kostuums zijn slechter. De monden van de apen lopen totaal niet synchroon. Er is matig geacteerd. Er zit te veel mate painting in (en dan ook nog slechte). De muziek van Leonard Rosenman is wel erg mooi. En het is goed dat veel acteurs uit de originele film terug komen.

De film begint nog wel goed. Het hele stuk tot dat ze ondergronds krijgt van mij een 5,0. het stuk daarna een 0,5 gemiddelde maar op 2,5 sterren gebracht. Bovengronds zijn de legers mooi gemaakt en zijn de gebouwen van de apen nog mooier gemaakt. Maar als ze eenmaal ondergronds zijn barst de hel los. Vreselijke irritante geluidseffecten. Rare mensen, die later lelijke aliens blijken, die een atoombom aanbidden in een Amerikaans-protestantse kerk?? Maar het hele idee van dat Tayler de enige was is dan een beetje om zeep geholpen. Aan het einde als de apen die rare aliens uitroeien word het wel weer goed totdat Brent, Nova en Tayler sterven en de planeet opblazen met de atoombom. Gaat dus uiteindelijk nergens over. en Brent lijkt veel te veel op Tayler (behalve dat ie minder kan acteren).


Kan me eigenlijk best wel vinden in deze recensie. Eerste half is nog best te pruimen maar vanaf het moment van de ontsnapping van Brent en Nova wordt het redelijk flauw en absurd. Het einde is echt wel afgeraffeld en zegt weinig, daar waar die van het origineel toch vrij sterk is. Teleurgesteld dat Zira en Cornelius zo weinig in de film voorkomen, wat mij betreft de beste karakters. Brent vond ik maar een flauwe dubbelganger van Taylor. Uiteindelijk zijn er meer vragen dan antwoorden. Hopelijk is deel 3 beter want anders kap ik met de reeks.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 5981 berichten
 • 5920 stemmen

Beter dan zijn voorganger, kijkt lekker weg, prima vervolg.


avatar van rep_robert

rep_robert

 • 27052 berichten
 • 3711 stemmen

Theunissen schreef:
Ondanks het niet meer meespelen van Charlton Heston was dit vervolg niet onaardig.
Hij heeft gewoon een rol in deze film hoor, voornamelijk in de tweede helft van de film.

Ik vind deze film verder maar een gedrocht ten opzichte van deel 1. Het valt te prijzen dat ze direct verder gaan waar deel 1 eindigt, alleen zal dit vast om budgettaire redenen gedaan zijn. Helaas kampt de film ook met dezelfde problemen. Je hebt helemaal niet het idee dat ze echt op een apenplaneet zijn, het gaat om 1 kleine nederzetting met een aantal Flintstone huizen. Dit probleem had (in beide films) voorkomen kunnen worden door bv nog een nederzetting met apen te laten zien. Hierdoor krijg je gelijk het idee dat het puur gemakzucht is wat de klok slaat. Helemaal als het verhaal in eerste instantie nergens naartoe lijkt te gaan en gewoon een kopie is van deel 1. Er had zoveel meer met dit concept gedaan kunnen worden.

Dan denk je dat de film de goede kant opgaat wanneer ze in het oude metrostation belanden, maar de film gaat dan van kwaad tot erger tot een punt dat de onnozelheid de klok slaat. Dat condoomvolk slaat echt nergens op. De ene na de andere belachelijke scene komt voorbij. Van de hoofdrolspeler die gekke bewegingen doet op geluidjes tot aan gospelkoor nog aan toe. De apen verdwijnen volledig uit beeld, om vervolgens in de laatste 8 minuten terug te keren. Hier volgt wederom het ene na het andere belachelijke moment; de dood van Nova raakt kant noch wal (die gorilla had pas door dat er mensen waren toe ie midden tussen hen in) , het neerschieten van Heston gaat gepaard met hilarisch gekreun en op het moment dat de makers volledig zonder ideeën komen te zitten drukken ze letterlijk de (atoom) knop in en is de film voorbij.

Vraag me af hoe ze deel 3 willen verantwoorden, aangezien de aarde opgeblazen wordt. Het beste is gewoon om dit deel compleet te negeren en te doen alsof dit niet bestaat.

1,5*


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

They will dissect you! And they will kill you! In that order

Naar mijn herinnering was deze sequel op Planet of the Apes eigenlijk echt nog wel goed. Ik gaf de film indertijd dezelfde score als zijn voorganger (4*) en ik vroeg me echt af in hoeverre dit zoveel jaren later nog overeind ging blijven staan. De eerste film deed het ten huize Metalfist nog goed alleszins en met veel zin dan ook aan Beneath the Planet of the Apes begonnen. Kleine spoiler: er zit in ieder geval al een verlaging in score aan te komen.

Hoewel het lange tijd nog vrij goed ging. Het is sowieso al een pluspunt om dit rechtstreeks te laten volgen op de eerste film maar het is wel jammer dat het qua productiebudget allemaal wat minder werd. Wat op zich vreemd is aangezien de eerste Planet of the Apes een vrij groot succes was en toch doet regisseur Ted Post nog bijzonder veel met dat geld. Qua cast koos hij voor een soort van Charlton Heston kopie (en laat gelukkig het origineel op het einde ook nog opdraven) maar de wisselwerking tussen Brent en Nova zit goed en het blijft een fijn weerzien met Cornelius, Zira en Dr. Zaius. Ook de switch naar ondergronds met onder andere die treinsporen werkt goed maar vanaf dan begint de film het wat kwijt te geraken. Die gemuteerde (?) mensensoort, het aanbidden van een atoombom, ... De reeks is sowieso niet vies van wat maatschappijkritiek maar dit voelt toch wel erg geforceerd aan. Het uiteindelijke slot waar ze dan gewoon maar heel de wereld laten ontploffen vond ik dan wel weer leuk. Geen idee meer hoe ze dat dan weer in de hieropvolgende delen oplossen maar dat zien we dan wel.

Charlton Heston keert dus voor een korte rol terug en hoewel het niet één van mijn favoriete acteurs is, is hij wel onlosmakelijk met de franchise verbonden. Ik was blij in ieder geval om hem terug te zien en dat geldt eigenlijk onlosmakelijk voor de gehele cast. David Watson vervangt weliswaar Roddy McDowall als Cornelius (McDowall kon zich niet vrijmaken omdat hij het nagenoeg onbekende The Ballad of Tam Lin was aan het regisseren) maar doet dat goed. Kim Hunter en Maurice Evans blijven hun meerwaarde hebben als Zira en Dr. Zaius en ook Linda Harrison brengt iets meer diepgang in haar rol. James Franciscus krijgt de ietwat ondankbare taak om Heston te vervangen maar is daar op zich nog niet zo slecht in. Sowieso goed dat het tempo hier wat hoger ligt waardoor Franciscus niet teveel in hetzelfde straatje als Heston sukkelt.

Een halfje verlaging dus en het is vooral dankzij een erg sterk begin dat ik dat er nog aan kwijt wil. In alle opzichten is dit een mindere zit dan zijn voorganger, maar als je kijkt dat het budget is gehalveerd.. Dan is het toch knap wat Post en de zijnen hier teweeg brengen. Op naar de volgende delen! Escape heb ik ook nog 4* gegeven, ik vrees dat dat ook een beetje hoog gegrepen zal zijn.

3.5*


avatar van Noodless

Noodless

 • 8326 berichten
 • 5515 stemmen

Herziening !
Deze sequel blijft een prima vervolg op de magistrale eerste film. Natuurlijk kan deze wel niet wedijveren met de eerste film, maar er zit voldoende potentieel in de film. Deze film mist de geweldige quotes van Taylor en vooral de opbouw van het boeiende eerste deel is weg. Er is plaats gemaakt voor een zelfde aanpak in de vorm van een nieuwe astronaut Brent dat gelukkig wel vlot wordt aangebracht en ook overtuigend overkomt. De chemie met Nova is aanwezig en er zitten toch een paar leuke scènes in het eerste stuk. Wanneer ze in de verboden zone komen krijgt de film de meeste kritieken. Vind ik niet terecht, want de aanwijzingen, ervaringen in de metro en de rest van hun ontdekkingstocht is toch wel mysterieus te noemen. Zo vind ik die gemuteerde mensen wel oké gezien de 20 eeuwen die voorbij zijn gegaan en is hun god gewoon een meesterlijke zet om weer tot een geweldig einde te komen. Een zeer gedurfde zet, zeker als je weet dat er nog sequels komen, maar het zit allemaal goed in elkaar. Er is geen plaats voor overdreven liefdesperikelen of om de hoofdpersonages te sparen. Geen meligheid te bekennen. Conclusie : heerlijk pulpvermaak dat een mooi vervolg is op een klassieker. 8,5/10


avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

 • 462 berichten
 • 2990 stemmen

Redelijk vervolg. Film sluit aan bij het 1e deel. De eerste drie kwartier zijn een soort van herhaling van het eerdere deel, maar is onderhoudend. Ik lees hieronder al eerder dat het 2e stuk iets minder wordt gevonden. Daar kan ik mij in vinden. De verboden zone loopt scriptechnisch stroef. Het idee is wel goed en de set van een vervallen NY is knap in beeld gebracht. Maar het loopt niet lekker en is te langdradig. De laatste 10 minuten vind ik dan wel weer sterk. Het eindigt duister en totaal uitzichtloos. Gedurfd!


avatar van Perry Meer

Perry Meer

 • 255 berichten
 • 241 stemmen

Een handje apennootjes erbij en laat het maar gebeuren. Leuk om te zien uit nostalgie.