• 9.374.935 stemmen

Planet of the Apes (1968)

Drama / Sciencefiction | 112 minuten

Genre: Drama / Sciencefiction

Alternatieve titels: Monkey Planet / Apenplaneet

Geregisseerd door: Franklin J. Schaffner

Met onder meer: Charlton Heston, Roddy McDowall en Kim Hunter

Plot Planet of the Apes

"Somewhere in the Universe, there must be something better than man!"

Amerikaanse astronauten worden voor een missie naar een verre planeet gestuurd. En hoewel hun reis slechts enkele maanden zal duren, winnen ze zoveel ruimtelijke tijd, dat ze verschillende eeuwen voorsprong nemen op de aarde. Na een noodlanding op een onbekende planeet, komen drie bemanningsleden terecht in een koud, akelig landschap en ontmoeten zij een beschaving waarin apen zich hebben ontwikkeld tot de meest intelligente soort. Wanneer de astronauten door de apen gevangen genomen worden en als beesten behandeld worden, begrijpen ze pas ten volle wat hen overkomt.

Leland Palmer

Volgens mij had ik deze klassieker al een jaar in huis, maar op één of andere manier lokte deze Planet of the Apes me nooit zo. Ooit eens de 2-disc SE gekocht en na het zien van deze film vandaag ben ik daar toch erg blij mee, want ik vond het een geweldige film.

Oké, het oogt allemaal aardig gedateerd en houterig (dit is overigens eerder gezegd ), maar een film uit '68 hoort gewoon in een ander tijdsbeeld geplaatst te worden. Die oscarnominaties krijgt de film natuurlijk niet voor niets. Ik vind dat het gedateerde ''deze oudere'' films altijd een bepaalde charme meegeeft. De settings zijn prachtig; de woestijn, het dorpje, de kooien, de jungle en ga zo maar door, allemaal geweldig. De film is daarnaast erg vermakelijk. Heston had best wat beter z'n best mogen doen om te laten zien dat hij wel degelijk veel ''slimmer'' was dan die apen, maar de film kent nog wel meer van dit soort schoonheidsfoutjes.

Ook dat hele gedoe met Nova, gespeeld door Linda Harrison vond ik erg leuk. Ik had daar ook een mooie vrouw meegenomen in ieder geval. Daarnaast staat het weer voor een soort ''nieuw begin'' van de mens, als die twee weer kinderen krijgen. Het einde is prachtig, echt fenomenaal. En ondanks dat het waarschijnlijk één van de meest bekende eindes in de filmhistorie is en er ook een glimps van het vrijheidsbeeld op de hoes van de dvd stond, wist ik niet wat me te wachten stond. Geweldig. Het vrijheidsbeeld had allang vergaan moeten zijn, maar de symobliek is gewoon prachtig en doet veel vergeven. Vier sterren van mijn kant.

avatar van ace leader

ace leader

Leland Palmer schreef:

Hoe kwam het dan dat je hem vandaag pas wilde zien?

Leland Palmer

Geen idee eigenlijk. De film lokte me niet echt en ik had altijd stapels films klaarliggen die ik nog moest zien. Nu die stapel wat minder was geworden viel deze film me ineens weer op en had ik er wel zin in.

avatar van Norma

Norma

HarmJanStegenga schreef:

Oké, het oogt allemaal aardig gedateerd en houterig (dit is overigens eerder gezegd ), maar een film uit '68 hoort gewoon in een ander tijdsbeeld geplaatst te worden. .

Daar heb je wel gelijk in, maar ik moet eerlijk zeggen dat de mate waarin ik dat kan waarderen/negeren bij mij per film wel kan verschillen. Bij deze film vond ik het acteerwerk en de pakken toch wel enorm afbreuk doen aan het verder geweldige verhaal.

Leland Palmer

Dat kan ik me wel voorstellen natuurlijk, vooral wat het acteerwerk betreft. De pakken zelf geven de film wat mij betreft een bepaalde charme mee en het moet op één of andere manier in '68 wel goed geweest zijn, anders had de film geen oscarnominatie gekregen. Toen was het waarschijnlijk behoorlijk, al is dat natuurlijk geen excuus om het nu ook goed te moeten vinden. Toch vind ik wel dat er altijd een beetje rekening gehouden kan worden met de tijd.

avatar van SiD3Sp|N

SiD3Sp|N

Na lang op mijn HD gestaan te hebben nu toch maar eens gekeken.

Lang geleden had ik 'm ooit al gezien maar dat was voor de tijd dat er moviemeter bestond.

De special effect zijn echt alsof je naar een aflevering van de berenboot kijkt ofzo.

Het acteerwerk is ook tergend slecht als je het vergelijkt met acteerwerk van tegenwoordig.

maar goed, precies zoals Norma hierboven zegt verschilt het bij mij ook per film of ik me daaroverheen kan zetten of niet.

Bij deze is dat wel het geval. Misschien nostalgie ofzo.

Verder is het een pracht van een film met een origineel verhaal.

avatar van Watchman92

Watchman92

Ik vond dit een geweldige film. Ik heb er met meer plezier naar gekeken dan de remake die me achteraf toch het gevoel gaf dat ik beter een andere film had kunnen huren. Op het hoesje staat iets over een klassiek sci-fi avontuur voor de nieuwe sci-fi fans. Dit is het enige wat ik niet echt terecht vind. Ik vind het namelijk niet echt een sci-fi film maar eerder een drama/avontuur film. De eerste 20 a 30 minuten is het wel degelijk een sci-fi film te noemen maar als ze uiteindelijk door de apen gevangen zijn genomen gebeurd er niks meer op dit vlak. Wat ik ook wel jammer vond is dat je in het begin het idee krijgt dat ze op een totaal andere planeet zijn terecht gekomen waar andere natuurwetten gelden. Zoals het bliksemen en donderen zonder dat de wolken donker zijn en dergelijke. Wat mij betreft had dit er niet in gehoeven. Vooral omdat we er aan het einde achter komen dat ze op de planeet aarde zijn. Want als ze al de hele tijd "thuis" zijn hoe kan het dan dat er andere natuurwetten gelden...
Naast die 2 dingen heb ik absoluut niks aan te merken op deze film. De boodschap is mooi, de kostuums zijn zeker voor die tijd indrukwekkend gemaakt en de hele sfeer in de film is gewoon geweldig neergezet.
Het einde kon me niet echt meer verrassen hoewel ik wel al een sterk vermoeden had "dankzij" de plaatjes op het hoesje.
Deze film moet je gewoon gezien hebben als film liefhebber!

avatar van Spetie

Een prima klassieker, die her en der wel wat gedateerd oogt, maar qua verhaal en invulling interessant genoeg is om tot het einde toe te boeien. De apen zelf zien er behoorlijk nep uit en het is af en toe wel zeer duidelijk te zien dat het gewoon mensen in pakken zijn, maar desondanks heeft het toch ook wel zijn charme en kan ik het meer waarderen dan de slechte CGI, die we ook in deze tijd nog regelmatig voorgeschoteld krijgen. Ik was nooit echt van het verhaal op de hoogte en liet me dan ook af en toe verrassen door het verloop van de film. Het acteerwerk was ik niet altijd even van onder de indruk. Beetje druk en overdreven vaak, maar verder heb ik weinig te klagen. De planeet is mooi gemaakt en het verhaal is toch redelijk onvoorspelbaar, op de ontsnapping aan het eind na, maar dan wordt je uiteindelijk alsnog verrast door het indrukwekkende einde, waarbij het uiteindelijk de aarde blijkt te zijn en niet een of andere vreemde planeet. Erg mooi einde toch wel van deze uiterst charmante film. Ik heb de remake ook nog nooit gezien, maar ik ben wel benieuwd wat Tim Burton er van gemaakt heeft, dus daar ga ik nu ook maar eens naar op zoek.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Vond het vroeger al een heel erg indrukwekkende film. Vooral hoe die apen eruit zagen en het einde. Leuk gegeven dat de apen de macht overnemen. Heel erg mooie film met prachtige omgevingen goed acteerwerk en natuurlijk mooie special effects. Linda Harrison is ook een mooi verschijnsel in deze film. 5,0.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Erg gaafe science-fiction film. Ik was vooral gecharmeerd van de zeer degelijke opbouw en de toch interessante uitwerking van het verhaal. Vond Charlton Heston behoorlijk spelen maar de show wordt natuurlijk gestolen door de geweldige apen.Tim Burton's versie doet duidelijk onder voor deze bijzonder goede film. Planet of the Apes is een gaafe film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Deze film mag dan gedateerd zijn in de zin, dat de apen geen schrik meer inboezemen. Planet of the Apes is nòg steeds een hoogst vermakelijke avonturenfilm, die draait om de verkenning van onbekend terrein, naastenliefde ( vertederende rollen van de 2 apen: Dr. Zira & haar vriend ) en een intelligent script, ( men vertoeft op een verre planeet in het heelal, waar de rollen tussen mensen en apen exact zijn omgedraaid ).

Dit alles levert een amusante film op waarbij ik o.a. genoten heb van een struintocht door onbekend landschap en een heuse invasie van actie als de apen, de mensen gevangen nemen. De fotografie van de apenplaneet is met name in het begin toch best wel mooi, de regisseur bewijst ook dat hij oog heeft voor enkele aparte camerastandpunten. De apenkostuums zijn niet heel denderend, maar eigenlijk vond ik het concept al zó leuk, dat ik mij nauwelijks kon storen aan de gedateerde apenpakken.

Ik zat eigenlijk met een 3,5* in mijn hoofd, toen ik plotseling werd lamgeslagen door het spetterende sluitstuk van deze film. Uiteraard wist ik wel dat Planet of the Apes verantwoordelijk was voor een van de meest tot de verbeelding sprekende eindscenes ooit, maar dit sloeg alles! Gelukkig, was ik nog niet vervuild geraakt met de remake van deze film. Wat een verbluffend krachtig einde! Zowel schitterend bedacht op papier als gefilmd. Ik had gewoon nooit voor mogelijk kunnen houden dat men gewoon op de aarde aan het vertoeven was. De manier waarop dit vervolgens ook duidelijk gemaakt werd, met een alom gekend, iconisch standbeeld dat meer zegt dan 1.000 woorden. Een prachtig staaltje aan beeldtaal! Een 4*

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Een film die van begin tot eind boeit met schitterende landschappen, fraaie kostuums en make-up en vooral een interessant verhaal want de zich superieur wanende mens wordt in deze film toch even tot de orde geroepen. Ik heb genoten van de interacties tussen de mensen en de apen, van de subtiele gezichtsuitdrukkingen en "menselijke aap/apelijke mens aspecten" tot de rauwe escalaties, bijzonder boeiend. Er zit veel vaart in de film, we kunnen genieten van zowel veel actie als humor en dat einde .... legendarisch, een hoogtepunt in de wereld van de film!

avatar van flebbie

flebbie

Prachtfilm waarin de mensheid even op fraaie wijze een spiegeltje wordt voorgehouden. Net geen 5 sterren vanwege ietwat stuntelig acteerwerk hier en daar.

avatar van erwku

erwku

flebbie schreef:

ho-es!! Charlton Heston is briljant in deze film!!!!! Itys a Mad house! A Madhouse!!!!

avatar van The One Ring

The One Ring

Oké, dus het is een bij vlagen wat gedateerde film. Niet in de make-up afdeling wat mij betreft. ik vind het er nog altijd overtuigend uitzien, zelfs met een zijnoot dat het nu inderdaad beter kan. Het zijn meer de sets die een wat gedateerde indruk maken. Net wat te kaal en goedkoop ogen ze. En misschien is Franklin J. Schaffner niet de meest geïnspireerde regisseur voor een film als deze, al levert hij nog wel veel sfeer als de astronauten aan het begin op de dan nog voor hun onbekende planeet ronddwalen. Ook het scenario is soms iets te recht voor zijn raap en bovendien bevolkt door wat al te flauwe grapjes ("Man see, man do" of als die drie oerang-oetans van het tribunaal in bekende pose zitten waarin één de oren bedekt, één de ogen en één de mond). En misschien is het acteerwerk soms wat over-the-top. Niettemin vind ik dat er nog altijd een prima avonturenfilm overeind staat, met enkele leuke en intrigerende ideeën.

De opbouw is perfect. De planeet en haar mysteries worden lekker langzaam onthuld, zonder dat het saai wordt, dankzij goed getimede avonturenscènes. Ik vond het verhaal erg leuk en er wordt, mede door het bekende einde, een goed episch gevoel gecreëerd over de toekomst en/ of geschiedenis van de mens. Het is eigenlijk een echte ideeënfilm, vol met dialogen over religie, evolutie en mensen- en dierenrechten. Diepfilosofisch is het niet, daar zijn de dialogen te simpel voor, maar doordat ze het verhaal goed ondersteunen en het naar het befaamde eidne leidt werkt het allemaal prima. Jammer dan weer dat het einde nooit geheim wordt gehouden. Zo'n beetje iedere afbeelding van de film die ik zag de afgelopen jaren was die van het Vrijheidsbeeld. Hij stond ook op zowel de voor- als achterkant van de dvd-hoes. Een grote impact maakte het einde dan ook niet, maar het is wel een sterk beeld.

Goed vermaak dit. Ik vraag me af of er niet een meer horrorachtige film in verstopt zit.

DVD-T

Zoveel jaar na dato nog steeds een erg sterke film.

De film begint erg steriel en met een kleine kritiek op de mensheid zoals verteld door Heston. Dan beginnen de credits met de opvolgende scène waarin de astronauten neer storten. Erg surrealistisch allemaal. Dit wordt alleen maar versterkt door de mooie beelden rond en in Lake Powell. De muziek van Jerry Goldsmith draagt daar alleen maar aan bij. Misschien wel een van zijn beste scores. Niet meteen iets wat je bij hem zou verwachten. Erg bevreemende muziek waarin gebruik word gemaakt van niet alledaagse instrumenten. Past perfect bij de film, de beelden en het verhaal. Dan komen we in de omgekeerde wereld terecht. Tot we op dit punt komen, krijgen we nog wel een lange intro, waarin de karakters wat meer worden voorgesteld. Nog steeds met de kritiek op de mensheid die vooral van Taylor komt. Naarmate ze verder in de woesternij komen, worden we voorgesteld aan de bewoners. De mensheid lijkt meer op de oermens en apen hebben het roer overgenomen op de planeet waar we ons nu bevinden. De omgekeerde wereld van wat we hier kennen. De apen zijn verder geëvalueerd in intelligente wezens en de mensen zijn weer terug bij af.

Je vraagt je dan af waarom de apen niet verder zijn gegaan in hun evolutie en een futuristische wereld hebben gecreëerd. Het antwoord is simpel, geld. Een futuristische wereld zou te duur zijn, en vandaar dat de schrijvers hebben gekozen om het zo low tech mogelijk te houden. Bijna al het geld ging namelijk op aan het maken van de maskers. Die zien er voor die tijd goed uit, al is het nu niet zo baanbrekend meer, en kunnen acteurs nu beter door de maskers acteren. Toch heeft het low tech wel wat, en draagt dat ook bij de sfeer van de film.

Taylor komt er achter hoe het is om onder aan de ladder te staan in de evolutie. Toch krijgt hij hulp van twee chimpansee's. Die worden erg goed vertolkt door Roddy McDowell en Kim Hunter. Ook de rest van de cast doet het prima. Het verhaal blijft een wat politieke lading houden, bewust of onbewust. Gelukkig is dit nergens echt storend, en blijft het avontuur, want dat is het in eerste instantie, boeien en vermaken. De situaties zijn leuk, en de dialogen interessant. Dit alles raast af op een einde die je nog erg lang zal bijblijven. Erg mooi gedaan en verhaal technisch een slimme zet.

Planet of the Apes is nog steeds een erg leuke film. Avontuurlijk, een beetje een politiek geladen tintje en een kritiek op de maatschappij die echter nooit in de weg staan van het avontuurlijke deel. Designs zijn erg mooi, en de make-up doet zijn werk goed. Het surrealistische druipt er vanaf en ook visueel is dit een pareltje.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik heb het niet echt voor zulke spacy films. Ik was dan ook blij dat het spacy gedoe na circa 5 minuten al gedaan was. Een ander voordeel is dat de film begint met de dood van de dame. Dat bespaard ons een heleboel gedoe. En wat ik niet had durven hopen is dat ook de andere personages, die toch hoofdpersonages schenen te zijn, ook snel het loodje zouden leggen. Dan zijn we daar toch vanaf.

Een negatieve zaak is dat die dame dan direct vervangen wordt door een stomme variant, die meegesleurd wordt tot het einde van de film, zodat het dan toch een happy Hollywood-ending kan worden. Dat zorgt er toch voor dat er wat sleur zit in de film.

Het laatste vond ik maar zever. Ik was eigenlijk al van in het midden van de film bewust dat het zich op aarde af speelde. Het is raar dat Vrijheidsbeeld wel overleefde, maar er voor de rest niets meer te vinden is van bebouwing.
It just makes no sense.

De film speelt natuurlijk in op de actualiteit, en is daarom eigenlijk gedoemd om te dateren. En dat is hij, 40 jaar na datum, ook. Er wordt een sneer uit gehaald naar religie. In de jaren 60 begon het jonge volk zich te verzetten tegen de kleinburgerlijke bekrompenheid en religie. Deze film illustreert een mooi staaltje godsdienstwaanzin. Te vergelijken met de kerk die jarenlang ontkende dat de wereld rond was.
Een 2de iets waar de film naar uit haalt is naar de koude oorlog. Het hoofdpersonage dat het constant heeft over zijn ‘vlucht’ van de Aarde, omdat de mensen steeds onaardig zijn. Ook ‘de knop’ en ‘de bom’ komen een aantal keer voorbij.

Een pluspunt is dat de film me minder irriteerde dan ik had verwacht. De apen zijn namelijk niet constant irritant. Ze blinken eigenlijk ook niet uit.
Ik blijf het eigenlijk spijtig vinden dat we na een half uurtje te maken krijgen met de apen. Het deel van de film tot dan toe was echt beangstigd; De sfeer was echt dodelijk!. Daarnaast zijn de dialogen in het begin ook veel hoogstaander dan daarna. Men moest de film gewoon een andere verloop toekennen, want er zat meer in.

2,5* En dat is al veel meer dan wat ik er van verwacht had.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Of je kunt het ook op een andere manier bekijken anno 2011. Toen de mens aan het roer stond hebben ze het verknald met de opwarming van het klimaat, oorlog, geld,... Eens je je hoogtepunt hebt bereikt kun je alleen nog maar vallen. En dat is met de mens ook gebeurd. De rollen zijn nu omgedraaid, de Apen staan nu aan het roer en leerden uit de fouten van de Mens waardoor ze er een stabiele samenleving op na houden. Zonder oorlog, vervuiling en alle andere problemen die de mensen wel kenden. Het enigste wat vergelijkbaar is met hun voorgangers is dat de Apen even religieus zijn als de Mens.

DVD-T

Zo kun je het ook bekijken inderdaad, is uiteindelijk toch wel een goede keuze geweest van de schrijvers om een wat simpelere samenleving te gebruiken. Dat word in de film ook aangekaart, en daar komt ook Taylors' kritiek op de mensheid vandaan. De mensen deden niets anders dan de wereld kapot maken en oorlogen met elkaar voeren. Iets wat nog meer in Beneath terug komt. In zekere mate is de gehele reeks een kritiek op de mensheid. Rassenscheidingen, oorlogen en dat soort dingen worden bewust of onbewust door de films verweven.

Boulle had zelf in zijn boek een wat meer futuristische samenleving van de apen in gedachten. Maar wat ik bedoelde was waarom het filmtechnisch niet mogelijk was. De echte reden is geld. Het werd gewoon te duur om de effecten te maken en de sets te bouwen. Dit wist Michael Wilson ook van de producenten, en het was aan hem of Rod Serling de taak om dat probleem op te lossen, maar de keuze die ze toen hebben gemaakt brengt interessante theorieën met zich mee.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Helaas heb ik het boek nog niet kunnen lezen, valt ook niet te bestellen op Standaard Boekhandel. Zal wel nog verder zoeken. Maar gaat het boek dieper dan de film, of heeft de film zich aan het verhaal gehouden van het boek, buiten de minder futuristische samenleving.

DVD-T

Qua verhaal wijkt het niet heel veel af van het boek. Dat is nagenoeg hetzelfde. Enkel wat namen en de ruil van de futuristische wereld voor een primitieve wereld zijn de grootste veranderingen. Boulle was echter niet te spreken over de beweriking van zijn boek, en wilde er verder weinig meer mee te maken hebben. Voor het schrijven begon was hij er al op tegen. Hij vond zijn Planet of the Apes niet geschikt voor een Hollywood verfilming. dit vond hij ook van Bridge on the River Kwai, maar dat bleek ook een groot succes. De film die het dichtse in de buurt komt van wat Boulle in gedachten had is Escape from the Planet of the Apes, al is dat ook heel wat anders qua verhaal.

Hier is wat meer informatie te vinden over het boek

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

flebbie schreef:

...vanwege ietwat stuntelig acteerwerk hier en daar.

erwku schreef:

ho-es!! Charlton Heston is briljant in deze film!!!!! It's a Mad house! A Madhouse!!!!

In a corny kind of way dan, hè...

Nog zo'n mooie: ''Take your stinking paws off me, you damned dirty ape!''

avatar van Le Professionnel

Le Professionnel

Prachtige klassieke avonturenfilm met één van de beste eind scene ooit.

avatar van The Oceanic Six

Met het oog op de reboot van de Planet of the Apes serie die binnenkort aan het draaien is ga ik maar eens het origineel kijken en de remake uit 2001 herkijken. Zeker het origineel zou ik toch eens moeten zien.

Het is een sterke film geworden die vooral door het thema weet te boeien. Nu eens niet de mens als overheerser, maar de apen. Het zijn surrealistische momenten als je apen met elkaar ziet bespreken dat de mensen niet veel kunnen, op wat kunstjes na. Wat begint als een behoorlijke avonturenfilm, dat verandert na een uurtje van toon en wordt veel scherper. Soms vond ik de rechtbankmomenten wat langdradig, maar over het algemeen bleef het toch wel boeien. En dan heb je ook nog het einde waaruit blijkt dat ze al die tijd op de aarde hebben gezeten. Schitterend shot, als je het verwoeste Statue of Liberty voor je ziet liggen. Gelukkig wist ik helemaal niks van dit einde, waardoor het de impact niet verloor.

Visueel gezien heeft de film de tand des tijds helaas niet echt overleefd. Niet dat het storend was, maar je ziet natuurlijk wel duidelijk mensen in apenpakken. Maar gelukkig kan ik me goed inleven in 1968; dit is natuurlijk logisch. Dit zijn eigenlijk films die eerder vandaag de dag gemaakt zouden worden door de computermogelijkheden, maar ik vind het wel sterk dat ze dit toen al hebben geprobeerd, 43 jaar terug. Fraaie klassieker.

avatar van DragQueen

DragQueen

Toch wel een klassieker. Met een geweldig verhaal. Natuurlijk zijn de pakken en verdere effecten wel erg gedateerd. Maar in het tijdsbeeld geplaatst, een sterke en onderhoudende film. Niet voor niets genomineerd voor een oscar toendertijd. Verder zijn de fraaie settings sfeervol in beeld gebracht, en Heston speelt een goede hoofdrol. 4 Sterren.

avatar van Rizz

Rizz

Ge-ni-aal einde, die zag ik even niet aankomen

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

In navolging op veel MM-gebruikers deze film maar eens gepakt voordat ik me waag aan de reboot die onlangs uitgekomen is.

En, al is het wel zeer duidelijk een gedateerde jaren '60 film, het heeft me zeker verrast.
Wat betreft de acteurs met een apenpak, tja, wat moest je in die tijd anders verzinnen. Maar het is wel zeer duidelijk te zien en het heeft toch duidelijk wel een invloed op het kijken zelf.

Het begin is prachtig en je bent als kijker zelf ook behoorlijk nieuwsgierig wat er zich nou precies op het eiland bevind.
Vanaf het moment dat de apen in beeld komen wordt de film naar mijn mening iets minder interessant.
Het einde maakt het weer helemaal goed en zorgde voor een kippenvelmomentje..

De muziek kon me niet boeien en vond ik eerder irritant dat een ware toevoeging. Maar al met al toch zeker een geslaagde kijkbeurt en ik heb zin in de reboot!
Maar toch eerst maar eens de versie uit 2001 bekijken..
Deze film is toch zeker 3,5 ster waard!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

De hele reeks weer eens bekeken. Dit origineel blijft toch echt het beste deel, op korte afstand gevolgd door het onderschatte vierde deel, dat erg donker en bruut is. De rest van de reeks is erg wisselvallig, met als dieptepunt het einde van deel 2 (die mutanten ) en het hele derde deel, dat veel te komisch is. Het einde van Planet of the Apes blijft episch en verheft het origineel met gemak boven de rest.

Hier de uitgebreide recensies van alle delen.

avatar van Olum

Olum

Had het einde van de film al redelijk vroeg voorspeld, maar de film bleef toch nog boeien tot het einde.
Alhoewel de film wel vol zit van dingen waar je je aan kan ergeren, zoals Taylor die precies nog nooit van non-verbale communicatie heeft gehoord. Het lijkt alsof hij er weken heeft over gedaan om duidelijk te maken dat hij kan spreken/schrijven/hen verstaan. Ook het acteerwerk laat soms te wensen over.
Het concept van de film, de mensheid een spiegel voorhouden, vond ik het interessantste in de film. Ook de aanvaring tussen religie en wetenschap is boeiend. Zeker denkend in de tijdsgeest moet deze film wel opmerkelijk zijn geweest. Op naar de sequels!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Wat een ontzettend lelijke poster trouwens.. Ik zie het nu pas.