Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Richard Marquand
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,3 (1.197.384)
Releasedatum: 13 oktober 1983
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
"Return to a galaxy far far away."
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.
- IMDb (8,3 / 1197384)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Return of the Jedi (BoekMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (MusicMeter)
- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (Special Edition) (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
The Emperor
Yoda (stemrol)
Darth Vader (stemrol)
davidov
Dan moet je zelf toch echt beter opletten. In de film trekt bij minuut 57:43 Princess Leia het ding omhoog, waarna de stormtrooper een paar keer achter zich omkijkt waar ze in vredesnaam gebleven is. Daarna vuurt Princess Leia een paar schoten van bovenaf en maakt een dalende beweging.
Tot zover je mooie theorietje.
Trouwens, volgens deze site kan de hoogte van het ding aangepast worden met een van de voetpedalen tot op 25 meter hoogte. Dat is toch echt wel iets anders dan continu even veel boven de grond zweven.
25 meter, blijft zweven, anders kan het ook 50, 100, of 250 meter omhoog...
Gezeur allemaal, de dingen gingen gewoon over de grond...whats the big deal. Altijd die kritiek over personages in films die domme beslissingen nemen. Sjah als iedereen zo verstandig was in films dan was er geen ruk aan.
Zelva

Dan begrijp je er echt niets van. Het gaat helemaal niet om personages die domme beslissingen nemen, maar over filmmakers die niet goed nadenken.
davidov

pah... onzin. Wat is de fout die ze dan maakten?
mister blonde
je bent gewoon aan het zeuren over iets dat niet meer dan een detail is.
Zelva
je bent gewoon aan het zeuren over iets dat niet meer dan een detail is.
Ik vind het geen detail. Deze scenes zijn minutenlang in beeld en minutenlang heb ik me er aan gestoord.
En zelfs al zou het een detail zijn, wat dan nog? Waar staat in de regels dat je geen kritiek mag hebben op details?
je bent aan het doordrammen terwijl er goede redenen zijn gegeven;
- als je boven het bos vliegt, heeft je achtervolger een open zicht en kan ie je makkelijk volgen én raken (de voornaamste redenen die ik je nog niet heb horen weerleggen).
- hoovercraft idee (niet helemaal de goede term maar ik neem hem maar even over van Davidov), dat volgens jou niet helemaal klopt en de reden is toch echt een detail.
je bent aan het doordrammen terwijl er goede redenen zijn gegeven;
Jawel hoor, heb ik wel gedaan. Met hoge snelheid door zo'n bos is veel te gevaarlijk en bovendien ben je boven de bomen veel wendbaarder. Als je tussen de bomen doorraast kun je echt niet even naar links uitwijken om een laserstraal te ontwijken. Boven wel.
Bovendien, die dingen gaan even snel. Als je met topsnelheid zonder enige hindernis naar je doel gaat, wordt je echt niet meer ingehaald door een paar mensen die niet harder kunnen en 20 seconden later op zo'n ding springen.
Nee, het is geen hovercraftprincipe. Als dat nou nog niet duidelijk is. Ze zweven niet op dezelfde hoogte boven de grond en bovendien zie ik toch echt nergens luchtkussens.
mister blonde
Jawel hoor, heb ik wel gedaan.
Zelva
tja, ik had het eigenlijk over een serieus antwoord.
En wat is daar niet serieus aan dan?
Tsja, hardnekkig hoor.
Ik leg net uit dat je in het bos juist nog een makkelijker doelwit bent omdat je niet kunt uitwijken. Bovendien gaan die dingen zo ontzettend hard dat je in die 20 seconden al te ver weg bent om nog een makkelijk doelwit te zijn.
Maar dat zei ik net ook al.
Makkelijk te volgen, zeg je. Dat is toch niet zo erg. Zodra je in de buurt van de basis bent, heb je er niet zoveel meer aan als je de achtervolger bent.
ik zei zelf al dat die term niet goed was (had het gemakshalve overgenomen van davidov), maar dat het een zelfde principe kan zijn.
De term is niet goed, maar het kan wel hetzelfde principe zijn?
Een hovercraft werkt door meer lucht in een beschermde ruimte (het kussen) te pompen dan er kan ontsnappen. Ik zou bij god niet weten wat voor substantie die dingen dan zouden moeten pompen en ik zie ook nergens een beschermde ruimte.
Er kan gewoon geen sprake zijn van een hovercraftprincipe en ook niet iets wat er maar enigszins op lijkt.
Stel dat die dingen maar 15 meter hoog kunnen (en het erg hoge bomen zijn), dan nog ga je niet over de grond vliegen, maar zo hoog mogelijk. Bossen hebben namelijk de neiging iets dunner te worden in de hoogte en ook iets minder harde substanties te bevatten.
mister blonde
Tja, en zo kan je overal moeilijk over blijven doen. ik ken er ook nog wel een paar (bij Star Wars) als ik zou willen, maar dat wil ik niet en komen we dus bij het begin van de discussie uit. de goodwill en fantasy die het genre vraagt.
mister blonde
misschien moeten we ook een (technische) discussie voeren over het laserzwaard van luke die laserstralen terug tennist naar diegene die op je vuurt. dat kan toch helemaal niet!
Precies....
Het is Fantasy/SF
en ik bedoelde als die dingen echt konden "vliegen" dan hadden ze geen stomme limit van 25 meter ofzo...
Wat boeit het uberhaupt, ze probeerde die troopers af te schudden en het lijkt mij dat dat nogal moeilijk gaat in de open lucht...
Besides, some people like a challenge...
En nogmaals: als iedere held voor de makkelijkste en beste oplossing ging en nooit een foutje maakte dan waren ontiegelijk veel films een uur of 2 korter en geen reet aan
Zelva
onzin, je achtervolger gaat net zo hard, dus dat maakt niet uit.
Natuurlijk maakt dat wel uit. Als je 20 seconden eerder vertrekt met een snelheid van 100 kilometer per uur, dan ben je al 550 meter verder voordat de andere je achterna gaat.
Dan hebben we het dus over ongeveer vijf voetbalvelden verder. 't Kan aan mij liggen, maar ik zou het knap vinden als je iets dat al zo ver is en alle kanten op kan bewegen, nog feilloos kan raken.
Als jij met je auto een parkeerplaats ziet, dan rem je niet eerst af, maar duik je er meteen in?
Precies, dat kan hier dus ook niet, want hoekjes om met deze snelheden gaat niet als je geen bomen wilt raken.
Zeker te weten van wel. Ik ga even snel als mijn achtervolgers en om mij raak te kunnen schieten, moeten ze dus richten van een afstand honderden meters achter mij. Op voorwaarde dat het wapen al zo'n afstand haalt (de MP5, standaard machinewapen van de Amerikaanse strijdkrachten haalt bijvoorbeeld maar 200 meter en die laserstralen lijken ook niet echt ver te komen), dan duurt het nóg secondes voordat er überhaupt een kogel komt op de plaats waar ze heen schieten en dan ben ik echt daar al allang weg. Misschien geraakt worden door een kogel die toevallig op de juiste plaats beland in mijn open veldje, lijkt mij nog altijd veiliger dan lopen door een mijnenveld (lees: bomenveld) met een veel zekerder dood.
Nee hoor, daar wil ik niet over discussiëren. Jullie dragen deze 'oplossing' aan en dan zou ik het moeten uitleggen?
SF is geen vrijbrief, ook dit genre vraagt logica.
Zelva
Je begrijpt gewoon het hele punt niet.
Laserzwaarden kunnen in Star Wars laserstralen terugtennissen en daar wordt dan ook gebruik van gemaakt. Daar hoor je mij dan ook niet over klagen.
Speeder bikes kunnen boven de bomen vliegen in Star Wars, maar daar wordt, joost mag weten waarom, geen gebruik van gemaakt. Daar hoor je mij dan wel over klagen.
IcU
Speeder bikes kunnen boven de bomen vliegen in Star Wars.
Mischien kunnen ze dat gewoon niet...
davidov
niet alleen SF, FANTASY...
De film zit vol van dingen die niet kunnen (laserstralen als kogels? waarom zien we ze dan? en waarom zijn ze niet zo snel als het licht? waarom kan je licht met licht afkaatsen? hoe kan een lightsaber zo'n enorm sterk toch kort bereik hebben. waarom is er geluid in de ruimte? etc etc etc)
En films zitten ook boordevol domme beslissingen. Kijk 1 horror film en je ziet wat ik bedoel. Maar soms is dat een noodzakelijk kwaad om de film leuker te maken. Nodig voor het verhaal etc. Als films altijd perfect waren zei de hoofdrol spelen "woah fuck that, im going nowhere" en was de film na 10 minuten alweer over.
mister blonde
Speeder bikes kunnen boven de bomen vliegen in Star Wars.
wie zegt dat? jouw (vreemde) interpretatie. meer niet.
Maikeru
- 1934 berichten
Een van de slechtere delen van de starwarsreeks... Veel minder charme dan de andere delen, ik vond het een slechte sfeer hebben en die teddyberen in de film kon ik persoonlijk niet echt uitstaan.
moviegate111
De beste film van de oude Star Wars Trilogie, de cast is en blijft goed, ijzersterk verhaal, goede special-effects!!
een welverdiende 4*
Waku
Nog steeds adembenemend.
Geweldige effecten.
Toch komt er bij deze deel 3 al iets van verzadiging.
De personages zijn bekend en een hoop scenes doen denken aan de delen 1 en 2.
Toch nog steeds een lekker boeiende sf film om te zien.
Avitas Sibannac
Goeie afsluiter van de eerste Star Wars trilogie, maar wel de minste van de 3. Er zitten nog wel veel goeie stukken in, maar ook momenten die een pak minder goed zijn.
Krappe 3,5 *
Niet veel beter of slechter dan de rest van de oude trilogie.
Wat mij betreft past het hele poppenspel bijzonder goed bij de Star Wars reeks. Daar schuilt voor mij toch vooral de charme. Lekkere hoop totale nonsens.
De eindscene tussen Luke, the emperor en Darth Vader doen dan weer afbreuk aan de film. Star Wars en drama gaan niet samen. Overdreven, belachelijk, om te huilen eigenlijk. Daarbij is het einde nog eens zo gewoontjes en cliché dat ze maar beter wat anders kunnen verzinnen hadden. Stevige anticlimax. Daarbij is die emperor nog een stevige zeur ook. De enige dialoog die hij heeft gaat steeds maar over "je vrienden verliezen, ze zijn dood". En dat elke keer wanneer hij in beeld verschijnt. In plaats van evil is hij gewoon een ouwe zaag.
Verder leuke actiescenes, dat nog wel. Paar fijne gevechten, en ook de scenes met de scooters zijn leuk. Wat de hele discussie betreft, stel je voor dat ze boven de bomen gevlogen hadden ... dat zou leuk geweest zijn
Blijft lekker ultra-cheesy vertier, deze filmpjes. Beetje slechter weer dan deel V, door het knullige einde, maar verder lollig. 2.5*
PS: grappig ook, die discussies over dat deze film te kinderachtig zou zijn
dr channard
Deze vond ik wel heel leuk, leuker dan revenge of the sith. Deze zat boordevol actie en is al in het begin overgoten met tonnen spanning en avontuur.
film_kaza
ik vond dit deel heel goed, maar het einde was gewoon super snel, dat was best raar.
L. luchtloper
Minder goed dan zijn voorganger, maar niet onbelangrijk in de star wars saga! Het verhaal komt in deze film tot een van zijn hoogtepunten net zoals Revenge of the Sith.
Daarnaast staat de film weer garant voor ruimtegevechten, landgevechten en lightsabergevechten. Een van de beste stukken van de film vind ik de laatste stukken. The Rebel Alliance proberen met een operatie een einde te maken aan the galactic Empire, terwijl Luke Skywalker, nu een volwaardig Jedi ridder, zijn persoonlijke stijd voortzet. Hij moet opnieuw de confrontratie aangaan met Darth Vader, eens zijn vader, Anakin Skywalker. Hij probeert weer het goede in hem naar boven te halen hoe moeilijk dat ook is. Maar de emperor, de ware duivel in de star wars saga heeft alles al voorzien. Hij lokt the Rebel Alliance in een val, en zo ook Luke. Hij probeert in Luke een gevoel van haat te laten opkomen. De filosofie van star wars dat haat blind maakt, verkeerde besluiten doet nemen en uiteindelijk een pad is naar de Duistere Zijde van de Kracht. Op een gegeven moment lukt het de keizer Luke vol haat te brengen en hij hakt zijn vader zijn hand af, Luke realiseert wat hij gedaan heeft en geeft zich over aan de keizer. Dit zonder naar de duistere zijde te lopen. Voordat de keizer op zijn beurt Luke wil vermoorden, smeekt Luke zijn vader om hulp en zo komt het goede in Darth Vader naar boven. Darth Vader werpt de keizer in de diepte. Nu is er een balans in de kracht omdat de Sith is uitgemoord, en Anakin Skywalker is terug. De Rebel Alliance is daarna toch in staat om de Death Star II te vernietigen.
Verder vond ik bepaalde dingen minder goed in deze film, de battle of Endor met de Ewoks vond ik een beetje kinderlijk, het begin van de film met Jabba the Hutt vond ik ook minder goed. Wat ik wel super vond was het ruimtegevecht tussen de Rebel Alliance en the Empire en natuurlijk het eindduel tussen vader en zoon Skywalker
Wel een aanrader, en een must see star wars film!
(Het gebruik van spoilers zal nu wel goed zijn).
Bob Cremers
Een betere Star Wars film dan A New Hope je moet natuurlijk wel Revenge Of The Sith gezien hebben.
lowhusky
de eerste star wars film die ik ooit heb gezien en ik werdmeteen fan

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980

Star Wars
1977

Denis Villeneuve voelt niks voor de regie van een 'Star Wars'-film: 'De formule staat vast'

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
broer of zus relatierebelruimtevaartuigkeizerspace battlematter of life and deathwouddeath starjabba the huttewoks jediwoestijnruimte-operaamusedstar wars universe