• 9.379.636 stemmen

Met onder meer: Jeremy Renner, Rachel Weisz en Edward Norton

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 6 september 2012

Plot The Bourne Legacy

"There Was Never Just One"

Jason Bourne heeft de vuile was van de illegale clandestiene programma's Treadstone en Blackbriar buiten gehangen. Om zich in te dekken besluit de top van de samenzwering om de overgebleven agenten permanent uit te schakelen. Onder hen bevindt zich Aaron Cross (Jeremy Renner), afkomstig van het Outcome programma, die samen met een hieraan verbonden wetenschapper (Rachel Weisz) op de vlucht slaat.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

the Bourne Legacy doet wat het moest doen. Het gaat inhoudelijk verder waar het gebleven was, en met Jeremy Renner als het nieuwe op hol geslagen nummertje 5 van het Outcome programma zien we een goed doordacht verhaal met lekker veel actie.

Het is wel zaak je kop er goed bij te houden, want aan technisch overleg geen gebrek in deze film.

Ook de achtervolging op het einde had wat korter mogen duren, en die stoere chinees hadden ze wat mij betreft ook achterwege mogen laten.

Verder kan men hier prima op voortborduren. Een vervolg zal dan ook slechts een kwestie van tijd zijn.

Minder dan de eerste drie delen, maar zeker niet slecht, en dus ook geen onvoldoende:

* * *

avatar van tukkerstein

tukkerstein

In tegenstelling tot wat ik had gedacht helemaal geen verkeerde film. De film mist de constant opgejaagde sfeer uit de vorige delen (zeker in vergelijking met Ultimatum, dat was een lange adrenalinestoot), maar er zit genoeg spanning en actie in de film. De scenes in Alaska worden mooi opgebouwd en de drone-aanval is erg spannend gebracht. Ik vind Jeremy Renner helemaal geen verkeerde keus en Rachel Weisz speelt erg dramatisch maar wel erg goed. Ook verder in de film krijgen we een paar prima actiescènes. al doet de foot- en motorchase in de Filipijnen wel erg denken aan die van het vorige deel in Tanger. Prima vermaak dus. Wat de film een beetje onderuit haalt is het matige scenario, dat gewoon op een hele gekunstelde wijze aan de vorige delen is geschreven, de nogal lange actie- en spanningsloze stukken in de film om dat scenario te brengen en het einde dat een kopie van deel 1 is.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

De Bourne editie heb ik tot op heden nog niet verslonden en dit is de eerste die ik zie. Wellicht mis ik dus verwijzingen, voorbereidingen en enige voorgeschiedenis maar daar trek ik me niet zoveel van aan. Ik denk niet dat deze opstapeling van parlementaire besluiten en geheime programma's me anders wèl hadden kunnen inpakken. Weinig vernieuwends en de actie blijft enorm beperkt. Ook de achtervolgingen in het afsluitende einde kwamen niet helemaal soepel over. Vrij braaf en beperkt.

Flipman

Het is tot nu toe ook de minste van de vier maar ik zou toch de rest eens gaan bekijken.

avatar van Mega-Video

Mega-Video

De minste van de vier???? Dit is een verdomd goeie film....was verbaasd.

Gaan kijken allemaal!

4 sterren van mijn kant.

Flipman

Ja maar dat is niet omdat ik The Bourne Legacy slecht vind, ik vind de rest toch beter, hoewel deze me het nieuwsgierigste maakt op wat gaat volgen van allemaal. Maar dat komt misschien mede wegens het feit dat ik de films achter elkaar heb kunnen zien, omdat ik er pas aan begon toen de laatste reeds drie jaar daarvoor in de zalen draaide.

Flipman

Bovendien, heb je de andere delen al wel gezien?

avatar van Danovic

Danovic

Ik heb een betere naam! The Boring Legacy.

Het begon vrij sterk, tot aan halverwege de film erg mooie en spannende scenes gezien. Maar echt teveel gelul continue door en de scenes leken vaak echt los van elkaar te staan. Ben welgeteld 4 keer in slaap gevallen tijdens de film.

alleen weggelegd voor de fans I guess.

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Een Cameo of een klein beetje echte glimp van Matt Damon zonder de Flashbacks was wel effectief geweest om de film beter te laten werken

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

De originele Bourne-films steunen al niet echt op een doordacht plot, maar het plot van dit vierde deel is toch wel héél erg gemakkelijk (lees de beschrijving hier en op het geheel overbodige medicijnengeneuzel na weet je alles). Aan spanning ontbreekt het dan ook.

De kennismaking met Aaron Cross is rustig, maar kan nog boeien door de locatie. Voorts wordt er getracht de boel staande te houden met een stortvloed aan actiescènes, maar op enkele uitzonderingen na werkt de duur ervan nefast.

Jeremy Renner is ook duidelijk geen Matt Damon. Mede door het lege script is zijn personage weinig boeiend, maar hij is ook puur qua acteren veel minder intens dan Damon.

Rachel Weisz daarentegen bewijst wederom dat ze bij de absolute top behoort. Zelfs van een cliché en leeg blockbusterpersonage kan ze nog iets maken.

De andere bijrollen zijn ook weinig speciaal. Edward Norton bv vind ik ook weer gewoon zichzelf spelen.

Hoewel doorsnee geregisseerd is The Bourne Legacy visueel aangenamer dan nummers 2 en 3 uit The Bourne-reeks. Het camerawerk is terug meer back-to-basic, het schokkerige en nerveuze wordt grotendeels achterwege gelaten. Pijnpunt zijn wel de actiescènes. Vooral de achtervolgingen zijn weer erg matig. Ze duren te lang, zijn erg cliché opgebouwd, zijn amper te volgen en ook de uitkomst is keer op keer dezelfde.

Lichte teleurstelling toch wel.

2,5

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Zware teleurstelling. Vaag verhaaltje waar eigenljk geen touw aan vast te knopen valt. Ongeloofwaardige onzin over pillen die je sterker en slimmer maken en de oplossing ervan is al helemaal ongeloofwaardig. Het gebrabbel en geklets duurt veel te lang voort. De actie is er veel en veel en veel te weinig. Als er dan actie is, dan is hij wel redelijk maar ook niet denderend. Al bij al niet zo'n goeie film , dus maar 2 puntjes. Ps het einde slaat ook nergens op.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Danovic schreef:

Ik heb een betere naam! The Boring Legacy.

alleen weggelegd voor de fans I guess.

Hahahah de Boring Legacy had idd een veel en veel betere benaming geweest inderdaad!

avatar van agathadirks

agathadirks

Wat een meuk! Sorry hoor maar deze film sloeg al nergens op!
Ik moest al lachen bij: Dat die dude uit de rivier loopt en dat mijn moeder zegt: Is dit het? Ik: nee he, het is niks he!? Nope!

Maar dit gaat dus over een gast die verslaafd is aan een groene en een blauwe pil.... (Dus ik dacht al meteen het lijkt wel Requiem for a dream, waarbij die vrouw ze ook door elkaar at)..
En hij gaat dus opzoek naar de laatste laborant.. Dan rolt pistool van tafel en schiet ie toch.. (Met wat? Een handgun.. :/) En toen ik ook nog zei: Aghh die chip lijkt op een rode pil! En hem dus meteen in z'n mond deed kwam ik niet meer bij!! Wat is dit een Comedy??? -_-

Daarna heb je nog een achtervolg scene met een Chinese gast , who the hell is that? Boeien!

Toen ie daarna nog die kaart oprolde dacht ik ze hebben zich vergist in deze film, hij had beter Pirates of the Legacy kunnen heten.
Ik kan hier niks mee, zonde van de Bourne triologie! Dus een dikke 1* Flauwe film!

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Flipman schreef:
Gedeeltelijk, ja. Voor pak 'm beet de helft, dus dan klopt het nog wel. En het plot is hoe dan ook gebaseerd op wat Jason heeft gedaan dus vind ik de titel wel hout snijden.
Da's wel slordig inderdaad. Maar dat vind ik sowieso slordig van de makers; volgens de ene bron speelt The Bourne Ultimatum zich af ergens in oktober 2004, maar het sneeuwt al wel. Anderen zeggen weer februari 2005, maar The Bourne Identity begint ergens in oktober 2002. Mogelijk, doch zeer onwaarschijnlijk. Hoewel het ook al rondom Kerstmis is, te zien aan de decoraties in het huis van Marie's kennis/stiefbroer Eamon. Kortom, tussen 't eerste en 't derde deel zouden TWEE JAAR moeten zitten, grofweg. Zegt Jason in The Bourne Ultimatum nog wel mooi tegen Dr. Albert Hirsch: I've spent THREE YEARS running. THREE YEARS trying to find out who I am. Maar ja, dat soort inconsistenties qua tijd heb je ook in de reeks van The Terminator.

Ik zal ook heel eerlijk toegeven, na enige bezinning, dat de missie van Aaron Cross lang niet zo interessant is of belangrijk oogt als die van Jason Bourne. Maar ik vind The Bourne Legacy wel een mooi opstapje tot meer. Als je het mij vraagt proberen Aaron en Marta nu Jason op te sporen, daar die al enige successen heeft geboekt met het bevechten van de 'samenzwering', bij gebrek aan een beter woord.

In vind dit nieuwste deel in de reeks een verademing, daar het een nieuwe weg in slaat door niet in herhaling te vallen en opnieuw Bourne te tonen in zijn strijd tegen Treadstone en consorten. Daarentegen vind ik dat The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum wel degelijk bestaansrecht hebben, omdat ze het verhaal mooi voortzetten.

Maar als Gilroy -en/of Greengrass, ook al botert het niet tussen hen(?)- het ECHT anders willen doen, geven ze ons over een paar jaar inderdaad een film met TWEE hoofdpersonen; OK, hadden we nu ook maar ik bedoel in de zin van twee zeer vaardige ex-overheidsagenten. Kan nog leuk worden als Cross slechts met moeite Jason weet te overtuigen dat ie aan zijn kant staat. Welke lijn het ook volgt, het lijkt me wel moeilijk voor de makers om de serie voort te zetten op een even intelligente, spannende en indringende manier als de reeds bestaande uitlatingen. Volgens sommigen heeft men daarin al gefaald met The Bourne Legacy, maar diens twee voorgangers hebben ook de nodige kritiek gekregen. Hoewel niet zoveel als deze.

I respect your opinion En natuurlijk hebben alle films wel zulke inconsistencies.. dus op zich geeft dat niet. Maar: Verdorie, ik was toch echt zo een grote fan van de Bourne trilogie, dat ik nu het gevoel heb alsof ik (zelfs als vrouw zijnde) blauwe ballen heb.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

agathadirks schreef:
Wat een meuk! Sorry hoor maar deze film sloeg al nergens op!

Nou jammer dat je het niks vond, maar ik vind je recensie eerlijk gezegd ook nergens op slaan. Die Requiem for a Dream-vergelijking slaat als een lul op een drumstel (je kunt The Matrix ook opnoemen, heeft er verder ook weinig mee te maken), als je niet weet wie die Chinese (Thaise dus) gast is dan heb je echt niet opgelet, en waar je het verder over hebt mag Joost weten.

Honey Blossom schreef:

Oh, en ik respecteer ook zeker de jouwe, hoor! Make no mistake! 'k Denk da'k vooral zo uitgebreid op jouw recensie heb gereageerd omdat ik het dan wellicht niet met je eens ben qua waardering maar dat ik tegen je argumenten niet ben opgewassen .

En dat ik het jammer voor je vind, omdat je net als ik een enorm fan bent van de oorspronkelijke trilogie maar dat de film jou, in tegenstelling tot mijzelf, enorm is tegengevallen.

avatar van 3raser

3raser

Ik ben echt een fan van de Bourne trilogie en ik was dus ook al bang dat een 4e deel een beetje teveel van het goede zou zijn. Zo'n 4e film voegt waarschijnlijk niks toe maar probeert gewoon mee te liften op het succes van de vorige films. En helaas, het is waar. De film is niet af, of het einde is zo open dat er volgende week een deel 5 komt.

Begrijp me niet verkeerd. De actie is goed voor een gemiddelde actiefilm. Maar het is absoluut geen Bourne film.

avatar van RipCurl

RipCurl

Kent u de uitdrukking: Van een koude kermis thuis komen? Ja, nou dan was deze kermis op de Noord Pool! Wat een slechte film. Ik vond de eerste drie Bourne films helemaal geweldig, maar bij deze is de trailer beter dan de film. De hele film bestaat uit anderhalf uur praten, een achtervolging op een motorfiets waarbij de onverslaanbaren tegenstander simpel van z'n motor af wordt getrapt (na alle onmogelijke dingen die hij eerder heeft gedaan) om vervolgens meesterlijk slecht te eindigen. Wat een tegenvaller was dit! Snel vergeten en de eerste drie delen nog maar eens kijken...

Zoals Danovic al zei: De film had beter The Boring Legacy kunnen heten.

avatar van minxz

minxz

Een grote teleurstelling!

avatar van m1701

m1701

pfffff wat een lastige film om weer in te komen....

eerste uur was allemaal wazig, al vond ik het acteerwerk van Jeremy Renner

wel erg goed!!!

Verhaal zelf was niet boeiend en vond ook niet dat ze het verhaal goed afsluiten

voor het vervolg (was veels te veel open....)

Je moet dus weer eerst dit deel kijken voordat je straks het volgende deel weer kunt volgen...

2,5* maar alleen voor acteerwerk en de actie scenes.

ps. grappig, tijdens de film dacht ik ook aan: The Boring Legacy hahaha

avatar van joey1973

joey1973

Wat een waardeloze dialogen en onbegrijpelijke rommel, ik kan er werkelijk geen fatsoenlijk verhaal of enige samenhang in herkennen.

De eerste delen vond ik geniaal, maar dit....

avatar van agathadirks

agathadirks

tukkerstein schreef:

Ik vond deze film gewoon niks met The Bourne films te maken hebben, voorspelbaar,, en die Chinese man die was hun aan het achtervolgen, ik zag de link niet hoor. Waar was Edward Norton? Wat is er met hun gebeurd? En dan laten ze op einde die Joan Allen zien als link met Bourne. (Pamela Landy) Voor mijn gevoel om even snel een einde te fabrieken. En dan zo'n open eind. Voor mijn gevoel heeft dit er niks mee te maken, vond ik jammer.

avatar van Masterbrain

Masterbrain

De Film werd me overrompeld aan Informatie en het leek wel een snelcursus naar een mix van Dokterschap en gespecialiseerd in Informatie zoeken , normaal word je bij een actiefilm van het begin af aan overompeld aan actie , maar dat was bij deze pas aan het einde , wat overigens de enige acitie hoogtepunt en het kijken waard was en een paar sterke acteerlessen van een beeldschone Rachel Weiz......conclusie is dat er maar een Bourne kan zijn , en dat is niemand minder dan Matt Damon , kortom ze hebben het onrecht aangedaan.

avatar van cafe1900

cafe1900

Vanavond gaan kijken, kan iemand mij vertellen waar deze film over gaat ? Heeft helemaal niets met de Bourne films te maken, leuk dat er ergens 'n fotootje van Matt Damon werd getoond maar dat was het dan ook. Sean Penn deed ook mee maar wat is er met hem gebeurd ? Allemaal erg onsamenhangend.

avatar van LeeGer

LeeGer

Een junk op zoek naar pillen, en dat dan heel geheimzinnig en ingewikkeld maken. Dat is het verhaal kort samengevat.

In de film worden door de topmensen bij de overheid alle medewerkers aan geheime projecten massaal afgemaakt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het had een hele goede, en ook razendspannende film kunnen opleveren als Aaron Cross zou trachten dat te voorkomen danwel te onthullen. En dat hij dus druk bezig zou zijn om de wereld, of in ieder geval de VS te redden.
Maar helaas heeft deze daar geen tijd voor. Hij heeft het 135 minuten lang veel te druk met de zoektocht naar blauwe en groene pilletjes.
Het is allemaal wel heel erg magertjes qua verhaal. Met grotendeels dezelfde beelden, en wat andere dialogen had het voor mijn gevoel evengoed een film over de drugsmafia kunnen zijn.
In de eerdere delen had je nog enigzins het idee dat je naar een spionagefilm zat te kijken. Dat is hier allemaal niet het geval.
Twee sterren voor de mooie beelden, het verhaal is het noemen eigenlijk niet eens waard. Ludlum schreef stukken beter toen hij nog leefde.

avatar van ockhausen

ockhausen

3 sterren niet meer niet minder, dat is anderhalf minder dan de vorige delen

avatar van helleh

helleh

John Lee Hooker schreef:

Kijk dan maar de eerste 3 delen, die zijn ook veel beter.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Een vervolg op de sterke 1e 3 bourne films dat in alle opzichten minder is, ik vond de opening vrij sterk met Aaron Cross in Alaska, vanaf het moment dat de hoofdpersonages samenkomen word het alleen een stuk minder. Renner doet het prima alleen het materiaal houd je nietgeintresseerd,
wel vind ik het een goede opstap voor een eventueel vervolg met Bourne erbij
het middenstuk is niet goed genoeg en het einde is ook niet spectaculair, ik vond wel dat het juiste sfeertje gepakt is en de daarbij behorende personages goed werden neergezet . ik begrijp dat er een nieuw verhaal geïntroduceerd diende te worden in deze film en dat is redelijk gelukt, alleen de uitwerking daarvan vond ik iets minder. het is een hele krappe voldoende geworden deze Bourne Legacy.

avatar van edpret62

edpret62

Uitermate saai, ondanks de aktie-momenten..

Gezien tijdens heerlijk weekendje Zwolle..(of all places..)

Niets kon dus mijn stemming drukken, alhoewel de film er heeeel dichtbij kwam..oef..

Onoverzichtelijk, en bij achtervolgingscenes verzuchtte ik aan mijn vrouw:"hopelijk hebben ze m zo te pakken, dan kunnen we naar huis.."

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Goeie film die wel meelift op succes van de eerste 3 films (uiteraard). Verhaal is niet slecht, film duurt alleen iets te lang vind ik, alhoewel het wel een snelle film is. Goeie acteurs, goeie actie. Achtervolging op eind had korter gekund en dan wat meer aandacht aan het complete einde kunnen besteden. Al met al een prima bios-avondje!

3.5**