• 145.971 films
 • 7.531 series
 • 23.055 seizoenen
 • 507.276 acteurs
 • 317.655 gebruikers
 • 8.347.732 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Rouille et d'Os (2012)

Drama / Romantiek | 120 minuten
3,60 1.101 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 120 minuten

Alternatieve titel: Rust and Bone

Oorsprong: Frankrijk / België

Geregisseerd door: Jacques Audiard

Met onder meer: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts en Bouli Lanners

IMDb beoordeling: 7,5 (66.653)

Oorspronkelijke taal: Frans

Releasedatum: 14 juni 2012

Plot De Rouille et d'Os

Als Alain van Versch bijgenaamd Ali (Matthias Schoenaerts) uit nood met zijn zoontje van 5 onderdak zoekt bij zijn zus in Antibes in het zuiden van Frankrijk, ontmoet hij in een nachtclub de mooie Stéphanie (Marion Cotillard). Als orka-trainster heeft ze een bijzonder beroep. Hun levens hebben niets gemeen, tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie ontstaat, sensueel en met bijzondere spelregels. Dan krijgt hij het aanbod om deel te nemen aan clandestiene gevechten. Stéphanie werpt zich op als zijn manager.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van ZenZin

ZenZin

 • 268 berichten
 • 546 stemmen

Film die poogt een blik te werpen op mensen aan de zogenaamde onderkant van de samenleving.
De een is wat dommer dan de ander maar och wat zijn ze toch naïef en diep van binnen lief, hm.....
kan wat inzitten maar onwaarschijnlijk veel dramatische toevalligheden en het plotselinge happy end doen afbreuk aan de geloofwaardigheid.


avatar van Ricolopez

Ricolopez

 • 34 berichten
 • 319 stemmen

Een mooie film met een mooi verhaal. Ik stoorde me gek genoeg bij deze film aan het trage tempo, terwijl ik hier lang niet altijd een probleem mee heb. Vandaar dat het geen topper voor mij is. Het begint rustig met als eerste aandachtstrekker de orka-ramp. Daarna kabbelt de film wat voort met nog een slot scene waarbij ik mijn adem inhield. Al met een dikke 7 of een 8 min. De acteer prestatie van Schoenaerts was erg goed. Vorige week Rundskop (ook met hem) ook gezien, dus deze man ga ik zeker in de gaten houden.


avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

 • 23398 berichten
 • 4265 stemmen

Paar dagen geleden Schoenaerts in actie gezien in 'Rundskop'. Aardig geïmponeerd, vandaar dat deze 'De Rouille et d'Os' niet lang op zich heeft laten wachten. Prima film, fijn samenspel met Cotillard. Bij vlagen best indrukwekkend deze film; de Orka, Cottilard haar benen en vooral ook de laatste scene met Schoenaerts z'n zoontje onder het ijs. De film kent een paar erg sterke scenes. Als geheel deed deze prent me echter niet zoveel. Vond 't soms nogal een bedacht geheel. Niet echt overtuigend - dat geldt ook voor de interesse van Ali in Stéphanie. Hoe, wat, waarom? Ik geloofde het niet helemaal. Nergens storend, maar dit zorgt er wel voor dat ik helaas niet verder kom dan een solide voldoende. Prima prent verder.


avatar van leatherhead

leatherhead

 • 3424 berichten
 • 1766 stemmen

Solide drama, waarin vooral Schoenaerts en Cotillard excelleren. Beide personages zijn op hun eigen manier erg beperkt en dat wordt sterk vertolkt. De amicale verhouding die zich tussen de twee ontplooit voelt oprecht aan, nergens te sentimenteel of te zoet. Eenzelfde gevoel van oprechtheid uit zich via de cinematografie. Sec, maar wel met scherp oog voor belichting en sfeer.

Echter niet geheel zonder kanttekeningen, want uiteindelijk voelt de film wat gerekt aan en zijn de beslommeringen met Ali's zoontje overbodig en weinig interessant. Had natuurlijk ook wel wat meer durf in de film mogen zitten, vooral tijdens de eindscene maakt Audiard het zich er wel erg makkelijk vanaf. Wel een ruime 3,0*.


avatar van overmars89

overmars89

 • 7 berichten
 • 37 stemmen

Erg toffe film. Vooral de personage Ali bleef me erg boeien. Zou hij nou echt niet inzien dat hij met zijn gedrag het leventje van zijn zoontje aan het verkloten is. Daarnaast had ik het nog beter gevonden als Ali aan het eind van de film iedereen en ook zijn zoontje achterliet. Ik vond dat wel bij zijn karakter passen

Uiteindelijk nog erg geboeid gekeken, vooral het achterhalen wat in de hoofdjes omging van de personages vond ik erg interessant. Sterk geacteerd.


avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

 • 155 berichten
 • 203 stemmen

Wat is de regie toch ontzettend knap gedaan, wat een scherp oog voor detail. De beelden, de geluiden....de muziek, de emoties, de sfeer. Alles precies op z'n plek op het juiste moment. Voor mij de climax in de film is vanaf 1:15. De geluiden dimmen, de muziek neemt over. Zij stapt uit de auto en dan die blik in zijn ogen. In tranen gekeken. En natuurlijk dat nummer van Bruce Springsteen, kan niet beter gekozen zijn. Het is een rauwe, pure, film. Zonder franje. Als je dit soort films waardeert. Kijk dan ook À l'Origine (2009) Ne Le Dis à Personne (2006) Pour Elle (2008)


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 11991 berichten
 • 4813 stemmen

Audiard wordt binnenkort 64 jaar. Voor mijn gevoel is hij pas een paar films geleden echt (internationaal) doorgebroken. Ik beschouw hem dan ook als talent, maar hij is toch al een stuk langer bezig dan ik dacht. Deze film voelt verder wat mij betreft ook echt aan als het werk van een jonge beginnende filmmaker. Iemand met veel ideeën lef & ambitie en die van alles wil. Iemand die zich op visueel gebied graag wil laten zien, maar inhoudelijk alle kanten op springt. Un Prophet is duidelijk een stap voorwaarts. Een film gemaakt door een regisseur die zich ontwikkelt heeft en overall een vastere hand heeft gekregen. Voor mijn verhaal is het wel wat jammer dat hij die film drie jaar eerder maakte.

Want Rust and Bone zit vol ideeën en het verhaal gaat alle kanten op. Het is een film over een vader-zoon relatie waarin de vader op de meeste momenten weinig capabel blijkt. Het is een verhaal over de ontluikende liefde tussen twee onwaarschijnlijk partners. Daarmee samenhangend (maar het gaat uiteindelijk echt om een apart thema) gaat het over hoe iemand die verminkend is omgaat met seks. En voor ze zover is hoe ze omgaat met het verlies van haar benen. In het script was nog plaats voor een vertelling over een opkomende bokser die zich als straatvechter ontwikkelt en uiteindelijk doorbreekt. Er zit een subplot in over bedrijfsbeveiliging. En ga zo maar door. En omdat de makers ook op visueel gebied zichzelf willen laten zien, heb je constant het idee dat men wel erg veel hooi op de vork neemt.

Dat de film toch werkt heeft met een aantal zaken te maken. Het tempo is eigenlijk precies goed. Dat zit hem met name in de som der delen van alle subplotjes en zelfs individuele scenes. Alles werkt op zijn eigen manier. Ook had ik bij het drama constant wel een gevoel van oprechtheid. Want hoewel Audiard zich continu dreigt te vergalopperen, doet ie dat uiteindelijk nooit echt. Alles werkt wel op zijn eigen manier. Dat komt ook omdat de hoofrolspelers erg goed zijn en hun rol goed aanvoelen.

Misschien een topic waard. Debuutfilms die geen debuutfilms zijn. Een heel kleine 4 sterren verdient dit wel. Audiard wilde met deze film de aandacht en dat heeft hij bij mij zeker wel voor elkaar gekregen.


avatar van moviewoman26

moviewoman26

 • 84 berichten
 • 94 stemmen

In deze film maakte ik kennis met Matthias Schoenaerts, echt een top acteur! Zeer mooie film met een bijzonder verhaal.Gewoon zien!


avatar van pampelonne

pampelonne

 • 186 berichten
 • 68 stemmen

er zijn van die films die onder je huid kruipen, dit is er zo eentje.

het is erg realistisch drama.

ontzettend knap gespeeld door de acteurs.

het drama van Stephanie is invoelbaar door kleine details, die desalniettemin keihard aankomen.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2638 berichten
 • 1748 stemmen

Op het eerste gezicht hangt het plot als los zand aan elkaar: orka-training, een straatvechtende Schoenaerts, en dan natuurlijk het 'noodlot' ... Er lijkt niet meteen een lijn in te zitten.

Maar dat maakt De Rouille et d'Os net fijn. Deze film schotelt geen rechttoe-rechtaan-verhaaltje voor, maar drijft grotendeels op sfeer. Op dat vlak brengt Audiard (mijn eerste kennismaking met deze regisseur) het er aardig van af. Hij laat vaak de stilte spreken (heel erg on-Frans eigenlijk ). Waar collega-regisseurs conflicten op de spits drijven, weet Audiard rust te creëren.

Na verloop van tijd ontstaat wel een rode draad: gehandicaptenseks. De film snijdt zonder schroom een gevoelig thema aan, al wordt het nergens echt taboedoorbrekend. Daarvoor is het personage van Schoenaerts (geweldige rol trouwens!) gewoon teveel een beest. Hij lijkt alles te bespringen wat beweegt. Benen of geen benen, het maakt hem allemaal niet uit. Zo blijft de relatie natuurlijk nogal oppervlakkig.

De film mocht verder wel een halfuurtje ingekort worden. Vooral naar het einde toe kabbelt het allemaal wat voort. Om dan in de slotscène volledig uit de bocht te vliegen. Audiard zet zijn zen-knop even af en zoekt de makkelijke sensatie op.

Jammer van het einde dus, maar voorst een prima sfeerportret. 3.5*


avatar van stefan dias

stefan dias

 • 2139 berichten
 • 1178 stemmen

Deze film rook soms wat naar de Dardennes, daar zorgde het door en door trieste begin wel voor. Gelukkig scheen de zon hier wat meer, zijn Schoenaerts en Cotillard een bekoorlijk en sterk acterend koppel, maar uiteindelijk werd het me allemaal toch wat te veel.
Als Ali plots (out of the blue) in een soort professioneel luxe-trainingsoord belandt, moet er nog even een extra blik drama opengetrokken worden en zakt de film voor mij letterlijk en figuurlijk door het ijs.
Dat onwaarschijnlijke einde kan me tegen dan, dan ook al lang geen bal meer schelen.


avatar van Robi

Robi

 • 1949 berichten
 • 2269 stemmen

Ik ben echt verbaasd dat deze film zo'n hoge waardering krijgt. Dat wist ik niet toen ik deze film ging kijken. Een film over een vrouw zonder benen en een man die z'n geld verdient met straatvechten. In het begin komt de film nog wel veelbelovend over. Maar alle verhaaltjes lopen eigenlijk min of meer dood en de film kakt na drie kwartier echt in en eigenlijk wil hij maar gewoon niet van de grond komen. Het grootste manco aan de film is het gebrek aan emotie. Ondanks alle verschrikkelijke dingen die gebeuren in de film blijft het allemaal erg afstandelijk en kil. Je hoeft geen traan te laten om deze film. En ik zal hem ook vast weer snel vergeten. Daarnaast was hij ook nog eens veel te lang. Bij anderen lees ik ook over de vergelijking met de Dardennes. Ook dat is geen moment in me opgekomen. Voor de Dardennes films heb ik wel bewondering. Maar dat is dan ook van een heel ander niveau.


avatar van de grunt

de grunt

 • 4198 berichten
 • 1555 stemmen

Robi schreef:

Het grootste manco aan de film is het gebrek aan emotie.

Er bestaat ook zoiets als onderhuidse emotie, hier uitmondend in een apotheose van woede door Schoenaerts en iets wat meer op berusting lijkt bij Cotillard. Een zeer gelaagde en complexe rol, misschien wel her finest hour


avatar van nadrin

nadrin

 • 1175 berichten
 • 1211 stemmen

Knappe prent sterk geacteerd


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 830 berichten
 • 1227 stemmen

Sterk. De zoveelste Belgische topproductie. Soms net iets te gekunsteld, het hele verhaal met de camera's kwam wat geforceerd over. Maar verder interessant, boeiend en bij vlagen ontroerend.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5421 berichten
 • 1157 stemmen

Aan deze film zie je toch wel dat mijn smaak evolueert. Waar ik dit drie jaar geleden niets vond (toen we het met school zagen), vind ik het nu wel een mooie film. Ik herinnerde me niet veel van de vorige kijkbeurt, maar bepaalde scènes herkende ik wel terug. De acteerprestaties en het schijnrealisme vind ik erg goed. Alleen vind ik dat de montage wat te haastig door de scènes ging en de essentie minimaliseerde in speelduur, waar ik doorgaans geen fan van ben. Neem je tijd wanneer je een verhaal vertelt, al was het hier een bewuste stijlkeuze. Ook vond ik het kleurenpalet bij momenten wat te grijs en waren die bewust sober. Dat kwam niet altijd goed uit de verf, zeker wanneer het scènes donkerder maakt die al donker waren. Het verhaal is zeer goed, hoewel de personages niet altijd de meest voor de hand liggende keuze nemen, en dat is een understatement. Bon, als dat niet het geval was, dan werd het script ook nooit verfilmd zeker.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 4066 berichten
 • 3063 stemmen

De film is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Vooral het verhaal vind ik vrij bizar. Wat een vreemde combinatie: een half dakloze straatvechter die bevriend raakt met een gehandicapte orka-instructrice. Wat me vooral stoorde aan de film was het gebrek aan uitdieping van de personages. Ali heeft een kind uit een spaak gelopen relatie en doolt rond in Frankrijk. Geen achtergrond, geen info, amper tot niets. Hij kan terecht bij zijn zus, maar de ontmoeting is alles behalve hartelijk. Waarom?
Vervolgens werkt hij als uitsmijter in een dansclub en komt hij na een incident in contact met Stéphanie. De reden waarom ze daar is, haar achtergrond, extra info. Je krijgt er erg weinig van te zien. Ze blijkt samen te wonen, maar na haar ongeval woont ze terug alleen. Voorts wordt het leven als mindervalide naar voor gebracht in de film: de moeilijkheden, de schaamte om niet buiten te durven komen, seksuele behoeften, enz ... Toch wordt ook dit te weinig uitgediept en blijft de film op de vlakte. Idem met de seksuele relatie tussen beiden: haar motieven zijn gekend, maar de zijne? Waarom? Uit compassie? Uit liefde (onwaarschijnlijk)? Weinig emotie, weinig inleving ... de kijker dient het vanop een afstand te aanschouwen.

Begrijp me niet verkeerd. De film is best ok, maar is safe en braaf. Ook hier en daar wat plotgaten en filmrealisme in plaats van reële werkelijkheid. Ali neemt naar het einde toe opnieuw de benen, maar na het ongeval van zijn zoontje neemt hij terug contact op met Stéphanie. Dat het einde dan schijnbaar een happy end oplevert, tja, sta me toe dit niet serieus te nemen. Die ijsscène was trouwens wel ijzingwekkend.

Op de acteerprestaties is weinig af te dingen. Schoenaerts bewijst nog maar eens waarom hij één van de beste (internationale) acteurs is die we hebben. En ook Cotillard deed het zeer goed. De sfeer, rustmomenten en muziek zaten goed. De verhaallijn zelf kon iets beter.


avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

 • 263 berichten
 • 457 stemmen

Wat een fantastische soundtrack!


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6398 berichten
 • 5303 stemmen

Tarkus schreef:

Ben verrast door deze film, veel verwachtte ik er niet van, maar het blijkt een uitstekende film te zijn.

IK was wel benieuwd naar deze prent, niet zozeer omdat Matthias Schoenaerts hierin meedoet (ik vind hem een beetje overroepen als acteur), maar meer nog omdat Marion Cotillard een hoofdrol heeft, iemand die al bewezen heeft veel talent te hebben.

En ze doet het hier prima, alweer, maar ook (toegegeven) Matthias Schoenaerts speelt de pannen van het dak, het is de eerste maal dat ik over hem zo positief kan zijn, hopelijk zet hij die trend door in de nieuwe internationale producties die hij heeft gedaan.

Het verhaal in deze film is bijzonder tragisch, wat dan zo tragisch is ga ik niet verklappen, ik kan alleen de film zeer warm aanbevelen, het loont echt de moeite !!

Opnieuw bekeken, en heb nog steeds dezelfde mening over deze film.

Hij is meer dan de moeite waard om te bekijken, hoewel tragisch verhaal, heb ik opnieuw van deze film kunnen genieten.


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 892 berichten
 • 1485 stemmen

Wat een sterke film! Heel goed geacteerd, het kleine jongetje speelt heel natuurlijk, een boeiend verhaal en zeer realistische special effects (de geamputeerde benen). Er gebeurt veel in deze film, maar ik heb me daar niet aan gestoord en ik vind het niet over sentimenteel worden. Ook vind ik het geen voorspelbare film. Ik vind het ontroerend mooi. 5*!


avatar van IH88

IH88

 • 6328 berichten
 • 3014 stemmen

De Rouille et d'Os

Mooi. De Rouille et d'Os is een realistische en oprechte film over twee personen aan de onderkant van de samenleving, die beide moeite hebben om een connectie te maken met andere mensen. Maar zodra Alain en Stéphanie elkaar ontmoeten voel je de band, en Cotillard en Schoenaerts zijn geweldig. Alain kan elk moment ontploffen, maar in de buurt van Stéphanie zie je ook zijn menselijke en liefdevolle kant. Stéphanie heeft een voorkeur voor gevaar en een neiging tot zelfdestructie, en waarom ze voor Alain valt is daarom wel te begrijpen. Het laatste gedeelte had twee kanten op kunnen gaan, maar het feel good einde vond ik wel passend.


avatar van AnyaH

AnyaH

 • 279 berichten
 • 284 stemmen

Indrukwekkende dramafilm met heftige scenes. Cinematografie is niet subtiel, waardoor de film af en toe scherp binnenkomt. Ali had, misschien vanwege zijn eigen rotleven, geen medelijden met haar, maar behandelde haar 'normaal' zoals hij ook met anderen omging. Waarschijnlijk juist daardoor kwam ze uit de put en zag het leven weer zitten. Hij komt eerst als een emotieloze bruut over, maar blijkt dat uiteindelijk niet te zijn, dus toch een beetje romantiek..... Imponerend is de laatste scene met het ijs, waarbij de wanhoop uit Ali zijn handelen spreekt. Ja, de film heeft best indruk op mij gemaakt en ik zal hem zeker nog een tweede keer gaan kijken!


avatar van Basto

Basto

 • 8004 berichten
 • 6262 stemmen

Sterk drama, mooi poëtisch in beeld gebracht.

4*


Prachtig drama. Sterk geacteerd, mooie beelden en fantastische muziek.


avatar van deventerate

deventerate

 • 112 berichten
 • 145 stemmen

Goede film! Sterke cast. Matthias Schoenaerts komt hier echt tot z'n recht als acteur. Ik zie dit naast Rundskop als Matthias beste films.


avatar van Hansiro

Hansiro

 • 163 berichten
 • 784 stemmen

Prachtig rauw liefdes drama die af en toe echt stevig binnenkomt, maar ook regelmatig met een glimlach op m’n gezicht gezeten, echt genieten deze film! Audiard blijft een koning.

En wat een topacteur is die Schoenaerts toch, samen met rundskop zijn beste rol. De energie en intensiteit van hem is echt geweldig!


avatar van knuppel ihhh

knuppel ihhh

 • 129 berichten
 • 81 stemmen

Voor de 2e keer gezien. Jaren geleden gezien maar ik herinnerde me er weinig van. Wat mij opviel van vooral het egoïstische gedrag van de hoofdrolspeler. Als dit de bedoeling was dan is het goed gelukt. Hij heeft een zoontje maar kijkt er helemaal niet naar om. Hij dumpt hem bij zijn zus zodat zij er voor kan zorgen hoewel zij en haar partner werken. Hij helpt mee met illegale klusjes waardoor zelfs zijn zus ontslagen wordt. De invalide trainster denkt een relatie met hem op te bouwen maar hij 'neukt' elke vrouw die hij tegenkomt en vind dit de normaalste zaak van de wereld en als hij de hele boel heeft verziekt vlucht hij en laat alles en iedereen achter. Het enige dat hem interesseert is boksen... en op het eind van de film wint hij hiermee iets en iedereen die hij verlaten heeft staat hem te bejubelen.... tja...


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 5320 berichten
 • 5264 stemmen

Een prima film met een leuk verhaal dat lekker wegkijkt.


avatar van Brix

Brix

 • 18683 berichten
 • 4328 stemmen

Vandaag te zien op TV > ARTE > 20:15 uur, met aansluitend een docu over regisseur Jacques Audiard.


avatar van mrklm

mrklm

 • 4459 berichten
 • 6425 stemmen

Wegens geldgebrek reist Alain [Matthias Schoenaerts] met zijn zoontje [Armand Verdure] van België naar Frankrijk om in te trekken bij zijn zus en daar een nieuwe start te maken. Hij vindt werk als uitsmijter in een nachtclub. Op een avond leert hij Stéphanie [Marion Cotillard] kennen die betrokken was bij een vechtpartij. Hij geeft haar zijn telefoonnummer maar de twee krijgen pas weer contact na een gruwelijk ongeluk. Dan ontstaat een complexe, intense relatie tussen twee zielen die getekend zijn door het leven. Stemmig psychologisch drama met een aantrekkelijke cast en enkele momenten die je niet snel zult vergeten (Stéphanies hereniging met de orka die ze trainde is een hoogtepunt), maar Alain is een afstotelijk karakter en Audiard geeft onvoldoende inzicht in de redenen voor Alains agressieve en onverantwoordelijke gedrag. Veel seks, veel geweld, maar niets om je emotioneel te betrekken bij het lot van de hoofdpersonen.