• 9.381.493 stemmen

Western / Actie | 165 minuten

Genre: Western / Actie

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio

IMDb beoordeling: 8,5 (1.861.572)

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 17 januari 2013

Plot Django Unchained

"Life, liberty, and the pursuit of vengeance."

Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.

Django Freeman

Dr. King Schultz

Calvin J. Candie

Broomhilda von Shaft

Butch Pooch / Ace Speck

Mr. Stonesipher

Jesper187 schreef:

Dus eerst wordt er gepleit om de slavernij reëel af te beelden, dus volgens Spike Lee als een holocaust en niet als een spaghettiwestern, maar vervolgens mag het woord "nigger" niet eens vallen, terwijl negroïde mensen zo nou eenmaal genoemd werden door het merendeel van de blanken destijds, en nog voor een hele lange tijd daarna. Beetje gek..

Volgens mij bepleit Spike lee in zijn interview niet een reële afbeelding van de slavernij, hij noemt de film alleen respectloos jegens zijn voorouders. zie verder interview

Spike Lee noemt Django Unchained 'respectloos' | nu.nl/film | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Jeremiah1989 schreef:

Je vergeet een belangrijk iets, zonder dit soort films zou 70% v/d bevolking geen idee hebben wat er zich nou daadwerkelijk afspeelde in die tijd.

Daar zit wat in wat je zegt, maar dreigt dan niet het gevaar dat we straks jongeren krijgen die denken dat rap en hiphop ook al klonken op de katoenplantages. Het werkt cynisme in de hand

als je op zo´n manier met geschiedenis omgaat. Volgens mij zijn sommige menselijke drama´s

te gevoelig en de enige die daar met respect mee om kan gaan is Spielberg. Die bereikt op zijn manier ook een groot publiek.

avatar van trebremmit

trebremmit

BBarbie schreef:

Wees gerust. Vanaf Stage Coach (1939) heb ik in de loop van zo’n zestig jaar het merendeel van de John Wayne films minstens een keer gezien, inclusief diens niet erg geslaagde poging om zichzelf te regisseren in de wel erg patriotische The Alamo (1960), een film over de Texaanse onafhankelijkheidsstrijd. Geen geweldige film en geen western en bij IMDb terecht geklasseerd met “action, adventure, drama”.

Een échte western speelt zich af ná de Amerikaanse Burgeroorlog tot (globaal) het begin van de Eerste Wereldoorlog. En hij speelt zich af in het “Wilde Westen”, d.i. het gebied ten westen van de Mississippi River, vandaar de naam “western”. Dat “wilde westen” heeft nooit slavernij gekend.

Niet zo verwonderlijk natuurlijk dat daarover weinig films gemaakt zijn, want historisch gezien kun je de entiteiten western en slavernij niet met elkaar verbinden.

Niet mee eens, deze films zijn allemaal westerns en spelen allemaal voor 1865.

The Man From The Alamo

Lone Star (1952)

Jeremiah Johnson

The Far Horizons

Across the Wide Missouri

Globaal gezien zijn de meeste inderdaad over die periode gemaakt, maar ervoor en erna worden ook zeker westerns genoemd.

Westerns

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Wat maakt het uit wanneer het speelt? Een western is voor mij ook een gevoel van de grote ruimtes per paard in de V.S, de eenzame rijder, pistolen en geweren, bendes, bountyhunters, etc. Veel is aanwezig in deze film, en op veel momenten in ieder geval die sfeer.

Daarnaast, The Good, the Bad and the Ugly speelt tijdens Burgeroorlog, niet erna. Dat is toch ook een western?

avatar van H1DD3

H1DD3

Ergens heeft Spike Lee ook wel een punt. Sommige scenes zijn ook wel erg (te) gewelddadig tegenover negers wegens racisme van de rolspelers. Daarom heb ik ook het idee dat Quentin niet een boodschap wil brengen met deze film. Hij zegt dan ook altijd': ''It's just a movie, it's a fantasy''. Spike Lee heeft de film gewoon te serieus genomen.

De zonderling schreef:

Mr. Prizzi, hier moet ik toch wel even op reageren, want de onzin die je nu uitkraamt... Waarom zouden blanke regisseurs in hemelsnaam geen film kunnen maken over de slavernij-periode? Ik vind juist dat Tarantino in deze film op geheel eigen wijze (lees: bij vlagen absurdistische wijze) de mensen (ook die er misschien niet eens iets van wisten, zoals hierboven ook genoemd werd) herinnert aan het feit hoe erg die periode was en dat dit nooit meer mag gebeuren. En juist in combinatie met die rapnummers wordt het voor mij een bijna onsmakelijk geheel. Denk je nu echt dat Tarantino de insteek heeft gehad om de slavernij te verheerlijken?

Dat laatste heb ik niet gedacht en ook niet beweerd. Dat lijkt me trouwens overduidelijk dat hij niet die insteek heeft gehad. Wat ik wel zeg is dat blanke regisseurs DIT soort films niet kunnen maken, omdat ze nooit maar dan ook nooit de gevoeligheden van zwarte mensen kunnen invoelen. Denk je nou werkelijk dat het woord Nigger anders klinkt onder regie van Tarantino en uitgesproken door DiCaprio ? Daarom laat Spike Lee ook terecht zijn afkeuring blijken omdat hij spreekt namens vele zwarte mensen die deze rolprent (ook met de beste cinematografische bedoelingen) niet kunnen waarderen. Overgens je kent toch wel de uitspraak dat alleen Joden grappen over Joden kunnen maken of dat incidentje hier in Nederland toen een blanke dame van een of ander tijdschrift het woord Niggabitch meende te kunnen gebruiken en van een bekende zwarte zangeres kreeg te horen dat dat toch niet zo gewaardeerd werd.

Ik hoop niet dat QT ooit het idee in zijn hoofd haalt om op zijn manier de Joodse Holocaust maar eens aan het grote publiek uit te gaan leggen. Hier geldt dat een Joodse regisseur als Spielberg (zoals in Schindlers list) veel beter de gevoeligheden begrijpt. Voor Tarantino is het klaarblijkelijk slechts een decor , want op enige diepgang heb ik hem niet kunnen betrappen in zijn laatste films. Dat het in jouw woorden extra onsmakelijk gemaakt moet worden zodat er

een waarschuwende werking vanuit zou gaan, begrijp ik niet erg.

avatar van Fortune

Fortune

Deze film heeft anders wel een erg negatief geladen beeld naar blanken.

Wat dacht je van de rol van Samuel L Jackson, die speelt hij niet alleen maar om het geld maar omdat Tarantino daar met zijn invulling op een goede manier mee omgaat. En anders alle andere rollen gespeeld door zwarte mensen. Uiteraard neemt hij een loopje met de geschiedenis maar de hart van de film zit gewoon op de goede plaats

avatar van Ramon K

Ramon K

Vele blaxploitationfilms uit de jaren 70 werden geregisseerd door blanken..... Die films (met veelvuldig gebruik van het 'n-woord, racisme tov de zwarte bevolking, en wraak op de blanken) gingen erin als zoete koek.

3 films waar Tarantino DU op gebaseerd heeft hebben zelfs het n-woord in de titel staan en waren succesvol (The Legend of Nigger Charley, The Soul of Nigger Charley, Boss Nigger).

Geschiedenis spreekt jouw woorden dus tegen.... Veel grote blaxploitationfilms (zelfs de beroemdste voorbeelden uit 't genre zoals Coffy of Black Caesar) werden geregisseerd door blanken en omarmd door het zwarte publiek.

avatar van mrwhite

mrwhite

Thorak schreef:

Wat een onzin, "nigga" en "nigger" is exact het zelfde, alleen anders uitgesproken, net als de jeugd van tegenwoordig hier in Nederland alles op zijn Antilliaans of Marokkaans uit speekt "omdat dat stoer is" en "gangster". Oftewel; gewoon slecht taalgebruik. In het beste geval zou je het als dialect kunnen zien, maar desalniettemin exact het zelfde!

Of zoals veel religieuzen in Amerika roepen "Oh my gosh!" in plaats van "Oh my god!", in het kader van 'ook al bedoelen we het zelfde, we zeggen iets anders!'.

Nog zo een: "chips!" in plaats van "shit!".

Daar is een woord voor: hypocriet!

Ik heb toch niet gezegt dat het hetzelfde niet is ! Ik zeg dat ze het anders interpreteren.

avatar van _Casper_

_Casper_

Hele sterke, typische QT film. Je merkt echt als je aan het kijken bent dat de styl van QT erin zit.. aan de muziek en de manier van filmen..

Wat ervoor zorgt dat deze film zich onderscheid van vele andere actie western (in positieve zin!)

het acteer werk is ook uitstekend, het enige ''kleine'' nadeel wat ik heb is toch de lengte... sommige scenes hadden net iets korter gemogen.. dat had voor iets meer vaart in de film gegeven (en dan had ik em miss 4.5 tot 5 sterren gegeven)

maar alsnog heb ik me geen seconde met de film verveeld en is het echt een gewweldige film, waarschijnlijk al 1 van de beste die ik dit jaar heb/ga zien4*

axel1966 schreef:

Helemaal mee eens!

Maar die van hitchcock ook!

Eh... heb je ooit een fim van Hitchcock gezien...?

BBarbie schreef:

En die uit 2004?

In dat geval zou Blood Meridian van Cormac McCarthy niet als western aangemerkt kunnen worden en dat is toch echt doorgaans wel het geval.

Jij hebt het nu over ‘the American Frontier’ wat inderdaad als basis diende voor de mythe. Kreeg enorm veel aandacht kreeg in de media vanaf 1850, maar het bestond wel al langer.

Overigens was de eerste dime novel van vlák voor de burgeroorlog.

"Western fiction is a genre of literature set in the American Old West frontier and typically set from the late eighteenth to the late nineteenth century."

En ook leuk:

Pre-Civil War Westerns | - newtonlibrary.org

mr. Prizzi schreef:

Zonder hem gezien te hebben. Ik vind het niet sterk.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Tarantino is weer `s bezig, met nogmaals een film van jewelste.
Ongelooflijk goed gefilmd, en Christoph Waltz doet zijn rol van Inglorious Basterds bijna opnieuw.
En dat is ook `t leuke aan de film.
Zeer goede dialogen.....trouwens ook `t hele gedoe met de maskers...ik lag in een deuk., en bloedjehard...QT-Stijl.
Een instant klassieker ( alweer ).
Kan niet genoeg krijgen van de films van QT.
Deze is puur top, en ja, ik raad deze ook ten strengste aan.

mr. Prizzi schreef:

Dus mannen kunnen ook geen vrouwen regisseren? En je kunt alleen een film over iets maken als de hoofdpersoon dezelfde kleur heeft als jij?

Eh... zijn vorige film gezien?

Kom nou toch. De man is Amerikaan en de holocaust is voor ons hier allemaal dichterbij geweest dan voor meneer Spielberg. Jood of niet.

avatar van Stephan

Stephan

Wouter schreef:

Uiteraard is Spielberg door zijn research (met name door zijn project om alle verhalen van overlevenden te archiveren) gevoelsmatig dichterbij de holocaust dan wij allen bij elkaar.

Stephan schreef:

Dat heeft dus niet te maken met afkomst of huidskleur. Overigens een boud statement verder.

avatar van Stephan

Stephan

Wouter schreef:

Dat heeft dus niet te maken met afkomst of huidskleur.

Dat hoor je mij dan ook niet zeggen. Zijn Joods zijn heeft natuurlijk wel invloed op zijn interesse en research.

Overigens een boud statement verder.

Als ik iemand hier kwets omdat die de concentratiekampen heeft overleefd dan bied ik bij deze mijn verontschuldigingen aan.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Gewoon simpelweg een geniale film.. Zit in mijn top 5...

Walz en Jackson stelen de show.. Erg knap van Tarantino om zo'n gevoelig onderwerp op deze manier neer te zetten.. Opbouw is super, bloed is top.. Heel klein puntje van aandacht is misschien dat het te ver gaat om naar keiharde hiphopbeats van The RZA te luisteren terwijl je twee premiejagers uit de 19e eeuw ziet paardrijden.. Maa nog steeds 5 sterren....

avatar van Dh PING

Nu al in je top 10?

Waarom niet?

avatar van Matador

Matador

Geweldige film! Echt eentje naar mijn smaak, heb dus ook alleen maar genoten. Moet wel zeggen dat Jamie Foxx me erg heeft verrast in zijn rol als Django!

avatar van qwatje

qwatje

mr. Prizzi schreef:

Het is helemaal geen Western !, het is een Tarantino-product in een cowboy jasje, net als IB gestoken was in een 2eWO jasje.

Het is uiterst bizar dat er uberhaubt een Western-discussie hier gevoerd wordt want dat maakt de film er niet beter op. Wat veel eerder gezegd moet worden is dat Tarantino een onderwerp (de slavernij) als decor gebruikt wat ongepast en onsmakelijk is. En zoals Spike Lee al terecht heeft gesproken: de slavernij was geen Spaghetti western, het was een holocaust.

Blanke regisseurs kunnen feitelijk dit soort films niet maken, vooral als zo vaak het woord ''nigger'' uitgesproken wordt door blanke acteurs.

De gevoeligheden worden er niet minder door met dit soort films en om met rap songs een soort boodschap of verbondenheid te veinzen als regisseur slaat helemaal nergens op. Een goede film zet je aan het denken, deze absurdistische Tarantino-kijkdoos maakt je eerder cynisch. Oja..de slavernij, dat was best wel erg he ?

Of er wel of niet een vergelijking is te maken met het werk van andere western-regisseurs is dus feitelijk een non-discussie...appels en peren.

Klaarblijkelijk heeft u grote antipathie tegen Tarantino? En problemen met het thema slavernij. Dat kan en mag u natuurlijk, maar om dan te concluderen dat het gebruik van 'het decor de slavernij' ongepast en onsmakelijk is gaat wel erg ver. Ik ben bang dat er heel veel films volgens die maatstaven niet door de beugel kunnen. Ben Hur en Gladiator om er maar twee te noemen. Of als het om het raciale aspect van slavernij gaat een serie als Roots of de Max Havelaar film? :/

Soms moet je ook gewoon achterover kunnen leunen en gewoon genieten van een film, en dat heb ik bij deze film met volle teugen gedaan! Deze film is naar mijn maatstaven een Western! En gelukkig voor mij, volgens MM, IMDB en vele andere sites ook. Heb ik gelukkig wel deze film gezien en beoordeeld.

avatar van the new guy

the new guy

Hele vermakelijke film. Goede actie en leuke situaties die vooral door de voortreffelijke Waltz worden gemaakt.

Maar heel veel beter dan een doorsnee wraak/actiefilm is het toch niet? Hij is goed gemaakt en het ziet er leuk uit, maar meer dan een bovengemiddelde actiefilm is dit niet hoor. Of is een rapnummer op de achtergrond van wat cowboys op een paard ineens een geniale vondst? Dacht het niet. Ik vraag me af of dezelfde film net zo hoog zou scoren als men niet zou weten dat het een Tarantino is. Ik denk het niet.

Vooral de laatste drie kwartier vond ik echt afgezaagd en geforceerd. Vooral de acteerkwaliteiten van Tarantino zelf waren lachwekkend en vallen duidelijk in dat afgezaagde en geforceerde straatje.

Begrijp me goed, het is een goede film, maar niet meer dan dat.

avatar van hammingo

hammingo

Ik ben niet echt fan van QT, maar ik dacht: 'deze film ga ik even kijken'.

En het viel me niks tegen. Goede verhaallijn, veel actie, leuke humor en je blijft kijken!

Ik ben het wel eens met de kritiek op de lengte van de scènes met Leonardo Di Caprio erin.

Maar daar kon ik me ook weer niet te veel aan storen dat ik het een slechte film vind.

Verder ben ik het met qwatje eens, want we zijn het er allemaal over eens dat de slavernij een zwarte bladzijde is in de historie van de mens, maar dat maakt de film er niet minder dragelijk om.

En mr. Pizzi vindt de beelden van Django Unchained misschien onsmakelijk, maar vindt de film Inglorious Bastards 4 sterren waard. Terwijl die film nog wel onsmakelijker is!

avatar van jipt

jipt

the new guy schreef:

Maar heel veel beter dan een doorsnee wraak/actiefilm is het toch niet?

Is het niet zo dat vrijwel elke Tarantino film bij eerste oogopslag niet veel voorstelt maar dikwijls altijd briljant is geschreven en geregisseerd?

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Stephan schreef:

Héél netjes, Stephan. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

Ramon K schreef:

Natuurlijk bestaan er dit soort voorbeelden in de film geschiedenis, maar dat rijtje foute films is nog wel veel langer , maar dat zegt natuurlijk nog niets met terugwerkende kracht over wat we vandaag zouden mogen rechtvaardigen. Maw als Tarantino zich baseert op politiek incorrecte films, mogen we dan niet kritiek leveren op wat hij daar uiteindelijk van maakt ?

En er bestaat zoiets van voortschrijdend inzicht en van een zwarte politiek- culturele-emancipatie in de filmwereld. Natuurlijk ,het gebruik van het woord nigger komt ook voor in een Martin Scorsese-film uitgesproken door racistische Italiaanse Mafioso, maar dat is een andere context dan waarin Tarantino het laat gebeuren.

Geschiedenis bevestigt jouw stelling helaas ook niet helemaal als je de woorden leest van filmcriticus Roger Ebert op the legend of Nigger Charly

The Legend of Nigger Charley - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Wat is dan het verschil tussen racistische blanke maffiosi en racistische blanke slavendrijvers?

avatar van Fortune

Fortune

Stu-Pot schreef:

Dat de context van racistische slavendrijvers beter past dan racistische maffiosi. Het woord nigger moet ook gewoon gebruikt worden als het over dit onderwerp gaat.

Overigens helemaal de draad kwijt wat mr.Prizzi wil zeggen of wat zijn probleem is met deze film. Dat laatste bericht is zo off-topic en zegt, bevestigt of overtuigd op geen enkele manier.