• 9.378.920 stemmen

Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 22 februari 1973

Plot Turks Fruit

"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"

De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.

Olaf K.

Wat ik keer op keer over turks fruit moet lezen is dat het zo levensecht is allemaal. Ik begrijp niet waar men dat vandaan haalt. Het is allemaal rauw en met bravoure gebracht. En dat verwart men nogal gauw met levensecht, vooral omdat het tweede deel zo zielig is en echt levensleed bevat. Maar die eerste drie kwartier zijn helemaal niet levensecht. Het is bij elkaar bedachte flauwekul, bedoeld om te shockeren (hetgeen in die tijd wellicht nog lukte) en te vermaken. Niks mis mee in principe, maar dat heeft met lecvensecht geen fluit te maken natuurlijk. En het was leuk geweest als er echt wat te lachen viel. Kijk die guitige Erik toch eens ondeugende dingen doen en zeggen. Het is een rode draad in de nederlandse cinema. Phileine zegt sorry, dat kim van kooten karakter, zelfde laken een pak. Krijg ik natuurlijk weer te horen dat dat niet te vergelijken is en een ander niveau is of zo, maar in essentie berusten die karakters op hetzelfde mechanisme, en trek ik het allebei niet. Dat wil niet zeggen dat banaal nooit levensecht kan zijn natuurlijk. Barfly vind ik levensecht. Amarcord van Fellini vind ik levensecht. Vier jongens die zitten te rukken in een auto, allemaal denkend aan hun favoriete meisje. Ook banaal, ook een uitvergroting van de werkelijkheid, maar voor mijn gevoel zoveel levensechter dan turks fruit die eerste drie kwartier ooit is. Zoals gezegd, de film wordt beter in het tweede deel (omdat het serieuzer wordt, en ja ik heb TF een keer of 5 helemaal gezien), maar dan is het leed al geschied. En met uitspraken als "platvloersheid krijgt later gestalte" kan ik helemaal niks. Leg dat eens uit.

Oh geslaagde banaliteit: Les Valseuses! Ga dat nou allemaal eens kijken voordat je TF 5 sterren geeft...

Olaf K. schreef:

Inderdaad, dat stoort me ook mateloos.

avatar van Wouter

Toch vond ik het ook allemaal levensecht. Natuurlijk, als je goed nadenkt is het ook gestileerd, maar het is allemaal een stuk minder geromantiseerd dan bijv in Amarcord (wat ik overigens misschien wel de beste Europese film ooit vind, hoor.)

Met name de seks noem ik levensecht. Ken geen film waar ik de seksscenes beter vond.

Uiteindelijk komt het vast weer op smaak neer. Het banale (en natuurlijk is de film soms banaal) kun je vervelend vinden.

avatar van Reinbo

Bovendien spatten Rutger Hauer en Monique van de Ven van het doek af en straal hun levenlust er van af. Ik ken vrijwel geen nadere film waar dat zo heftig is. Dat vind ik het levensechte er aan.

Daarbij kan je een scene waarbij een jongeman met een odol wakker wordt en zich af begint te rukken aanstootgevend vinden, het is een stuk realistischer dan 99,99% van alle scenes die uit Hollywood komen...

Clueless Dork

Bah wat een troep is dit toch. Had hem voor het eerst gezien toen ik een jaar of 12 was op school en toen kon ik er nog om lachen. Nu 11 jaar later is het enige leuke aan de film Rutger Hauer en zijn gulp. Kan me echt niet vinden in sommige berichten van de liefhebbers hier. Dit is geen meesterwerk maar regelrechte troep.

avatar van Barrie vd Laan

otherfool

Reinbo schreef:

otherfool schreef:

Een scene waarin iemand uitgebreid gaat schijten ook.

Ja, dat doe ik ook geregeld. Heerlijk lucht op, moet je ook eens doen.

Olaf K. schreef:

Het gaat om liefde, voor mij is het een liefdesfilm. En geen film over bloot, rukken etc.

Olaf K.

Het gaat om een liefdesfilm, maar dat schijnt niet iedereen te zien.

Ooooooh een liefdesfilm! Nou, dan vind ik hem toch heel goed. Pfffff.

Olaf K. schreef:

Ooooooh een liefdesfilm! Nou, dan vind ik hem toch heel goed. Pfffff.

Misschien moet je er naar op zoek gaan, zou schelen. Ik geloof niet dat je kunt accepteren dat mensen soms meer in een film zien dan jij.

Olaf K.

Hoe kan iemand nou Turks Fruit zien en NIET het idee hebben dat het een liefdesfilm is. Dan moet je op zijn minst ernstig blind en doof zijn.

avatar van otherfool

otherfool

Earth schreef:

Ja, dat doe ik ook geregeld. Heerlijk lucht op, moet je ook eens doen.

Bel Verhoeven zou ik zeggen. Mogen de fans weer kwijlen over het feit dat je drollen toch zo levensecht overkomen.

avatar van LittleBox

LittleBox

1,0

Wat dit betreft klopt je nickname als een bus!

Prachtverfilming van een ongelooflijk fraai en aangrijpend boek. Hebben de kijkers het toevallig al eens gelezen? Doen!

Olaf K. schreef:

Zeker! Als jij iets niet ziet dan betekent dat niet automatisch dat het er niet is.

Clueless Dork

O mijn god je bent echt een lolbroek.

Sommige mensen hier moeten accepteren dat niet iedereen dit kan waarderen. Het is wel duidelijk dat de meningen over Turks Fruit erg uiteenlopen. Sommige vinden dit een meesterwerk en anderen vinden dit troep.

Weinig films waar ik me aan zoveel dingen tegelijk kan ergeren.

Clueless Dork schreef:

O mijn god je bent echt een lolbroek.

Weinig films waar ik me aan zoveel dingen tegelijk kan ergeren.

Geen lolbroek, gewoon reeel.

Clueless Dork

Leg me dat eens uit beste kerel.

Clueless Dork schreef:

Leg me dat eens uit beste kerel.

Tsjonge, jonge zeg, je schrijft het net zelf. De film roept erg negatieve en positieve reacties op. Dat komt omdat sommige mensen wel bepaalde zaken in de film zien die andere niet zien.

Of ze zien het allebei maar de ene groep vindt er gewoon geen zak aan.

kos schreef:

Of ze zien het allebei maar de ene groep vindt er gewoon geen zak aan.

Dan zie je toch wat anders, maar we komen hier toch niet uit. De discussie begint een beetje welles niettes te worden.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Welke discussie. Ik zie jou al een aantal pagina's van alles roepen, maar je geeft nergens ook maar een enkel fatsoenlijk argument. Als je dan toch zo graag je mening wil geven, zeg dan eens wat zinnigs i.p.v iets te roepen over het zogenaamde gebrek aan liefde in iemands leven, waar die personen overigens echt niet wakker van zullen liggen. Ik kan me niet echt in Olafs mening vinden, maar ga bijna met hem mee na al die belachelijke posts van je.

Goodfella_90 schreef:

Waarom belachtelijk, waarom zou ik moeten argumenteren dat een liefdesfilm is. Dat is een gevoel en dat laat zich niet altijd beargumenteren.

Ik vind het belachelijk dat ik het verschil met Flodder moet uitleggen. Daar begin ik niet aan.

avatar van Wouter

Olaf K. schreef:

Gezien. Die vond ik toch echt een stuk minder.

Olaf K.

Waarom belachtelijk, waarom zou ik moeten argumenteren dat een liefdesfilm is.

Ziehier de essentie van het non-lezen in 1 zinnetje samengebald. Beste earth, wij vinden die posts van jou echt niet belachelijk omdat je niet wilt beargumenteren dat TF een liefdesfilm is hoor. Daar hebben we 6 andere redenen voor. Bovendien heeft niemand je ooit gevraagd uit te leggen waarom TF een liefdesfilm is. Doe eens wat minder aan forumvervuiling door eerst te lezen. Oh en het "Je bent zelf zeker de beste regisseur van Nederland"-argument wordt zelfs op het tmf-forum niet meer geaccepteerd.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Diversity of opinion about a work of art shows that the work is new, complex and vital.

Oscar Wilde

Olaf K.

...maar niet per se goed.

avatar van mister blonde

mister blonde

otherfool schreef:

Een scene waarin iemand uitgebreid gaat schijten ook.

Im Lauf der Zeit is ook een geweldige film. Moet ik nodig weer eens zien.

Olaf K. schreef:

Wat ik keer op keer over turks fruit moet (???) lezen is dat het zo banaal is. Stel je niet zo aan, denk ik dan.

avatar van Redlop

Redlop

Het gaat uiteindelijk toch over jeugdliefde en vergankelijkheid. En Turks Fruit als laatste avondmaal. Dat is althans wat mij bijblijft. Ranzige scenes incluis.