• 11.005 nieuwsartikelen
 • 162.815 films
 • 10.305 series
 • 30.072 seizoenen
 • 616.565 acteurs
 • 193.568 gebruikers
 • 9.003.480 stemmen
Avatar
 
banner banner

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)
3,77 2.940 stemmen

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

IMDb beoordeling: 7,6 (13.864)

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Basto

Basto

 • 10137 berichten
 • 6831 stemmen

dionj schreef:

(quote)

De uitzending gisteren was zelfs van een (niet al te beste) Engelse transfer. Jammer dat producent Houwer geen mooie HD-transfer laat maken. Dat verdiend deze Nederlandse filmklassieker wel (evenals Turks Fruit e.v.a.). Nu krijg je juist dat dit soort klassiekers in de vergetelheid gaan raken. In het buitenland gaan ze toch een heel stuk beter om met filmklassiekers.

Houwer beschouwt zijn films als Nederlands erfgoed. Hij doet niet mee aan de beperkte bedragen die je voor licenties krijgt, maar wil net zoveel als er voor een Mondriaan of een Appel wordt betaald.

Eigenlijk vind ik dat hij wel een punt heeft. De waarde van kunst overstijgt de commerciële waarde ruimschoots.

Al ben ik er niet blij mee. Maar helaas heeft hij geen cashflow probleem.


avatar van blurp194

blurp194

 • 4535 berichten
 • 3596 stemmen

Vandaag, op 5 mei, is dit vanzelf de enige film die op het programma staat.

Wel voor het eerst in een jaar of 25 of zo, moet ik er dan meteen bij zeggen. Tsja, wat zal ik er eens van zeggen. Zowat de enige Nederlandse film die ook maar enigszins in de buurt van 'episch' komt als betiteling. Maar aan de andere kant is de kneuterigheid ook nooit ver weg - en nee, dat is niet om het bloot, maar om de platte manier waarop Verhoeven dat toont. Oh wacht, het is natuurlijk wel Verhoeven, dus elke kans om te shockeren moet vanzelfsprekend aangegrepen worden.

Maar deze film is zoveel meer dan dat. Rutger Hauer en Terang Bulan, de ledigheid van het corps. Rutger Hauer en Van der Zande - oh wacht, nee, mét een n, want zonder was die collega. Rutger Hauer en Jeroen Krabbe, de naïviteit van het verzet. Rutger Hauer en Derek de Lint, de, ehh, cynische beschouwing van de film over respect en vriendschap in oorlogstijd. En wellicht vooral ook Rutger Hauer - zijn mooiste rol, zijn grootste held.

En ja, dat is dan naar het verhaal van dat vrindje van Bernhard, die zelf naar verluidt ook nogal wat van zijn invloed heeft aangewend om er voor te zorgen dat de luchtmacht en de marine ruimhartig geholpen hebben aan de film. En als dat ook zo was, dan past dat wel ietwat in het straatje vanzelf - de aartsvader van alle overly entitled, ehh, 'gauner', is geloof ik het enige passende woord dat me tebinnen schiet - zou vanzelf graag bijdragen aan een film over een van zijn matties.

Dat is waar de schoen wel echt wringt. De niet helemaal waarheidsgetrouwe geschiedschrijving van de historie van ons mooie vaderland, met hulp en duiding van een partij die bepaald niet boven de partijen stond, integriteit vaker aan zijn laars lapte dan dat die dingen gepoetst werden. Door de bril van een volwassene valt dit jongenssprookje dan al erg gauw door de mand als nog maar weer een fabel waarvan de feiten toch wel wat twijfelachtig zijn - mooier dan de waarheid, is wellicht een mooie omschrijving. En ja, die hele saus van verheerlijking van het koningshuis, daar ben ik al heel lang heel erg klaar mee. Doe mij maar een republiek.

Ohja, dan moet ik er ook nog een nummertje op plakken. Tsja, ik kan echt alles tussen de 2 en 5 uitleggen - wat zal ik eens kiezen. 3.5 dan maar, dat is dan zo'n beetje halverwege. Dat doet dan ook recht aan de mooie soundtrack. Rogier van Otterloo, dat was indertijd een erg bekende naam - misschien wel de grootste naam van de hele titelrol, als ik daar even bij nadenk.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8528 berichten
 • 5343 stemmen

Verhoevens klassieker.

Ooit had ik hem als regisseur hoog zitten. Ik begon dan dan ook met het kijken van zijn dure blockbusters, die een deel van mijn kindertijd makkelijk hebben getekend. Zijn kijk op lekker lomp geweld was verfrissend te noemen, maar nu was het dus tijd om meer van zijn Nederlandse cinema te ontdekken. Dat bleek al snel nadelig.

Vooral omdat dit allemaal maar onrealistisch en geforceerd overkomt. Veel bekende hoofden, soms zelfs van acteurs die ook internationaal carrière hebben gemaakt, maar toch geen enkel gesprek dat naturel overkomt. Als er dan ook nog de poging wordt gedaan (althans, daar ga ik vanuit) om er wat humor en typetjes in te vermengen, is het feest al helemaal compleet. Vrijwel elke dialoog of expressie faalt, waardoor er nooit een sympathiek of herkenbaar poppetje tussen loopt.

Gelukkig is het verloop verder avontuurlijk en wordt er een aardige balans gevonden in de afwisseling van genres. Verhoeven weet namelijk best goed wat vermaak betekent en weet veel scenes daarom op te vullen met bombastisch spektakel dat zeker voor Nederlandse begrippen de tijd toen vooruit was. Wel af en toe wat vreemd qua geluid en ook wat saai in beeld gebracht, maar de content is makkelijk te volgen en verveelt zelden.

Als ik iets heb mogen leren van de film, is dat het voor ons blijkbaar te moeilijk is om onze eigen taal op een natuurlijke wijze uit te spreken. Of het is gewoon te moeilijk voor de schrijvers om normale teksten te schrijven. Het verhaal zit vol met richtingen maar is inhoudelijk weinig sterk, het is vooral het tempo en de vele gebeurtenissen die de film opvullen. Verder vooral geërgerd aan de vele irritante personages en het totale gebrek aan sympathie. Film die ik ondanks de bombastische inhoud binnen no-time weer vergeten ben.


avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

 • 473 berichten
 • 650 stemmen

Pasgeleden in de hangaar naar de musical geweest (wie niet) en nu voor het eerst in lange tijd de film weer eens gekeken.

Het blijft een prachtfilm! Rutger Hauwer is zoals altijd een klasbak.

Wel een erg lange zit vandaar niet de volle 5 sterren voor deze klassieker.


avatar van Basto

Basto

 • 10137 berichten
 • 6831 stemmen

Shadowed schreef:

Als ik iets heb mogen leren van de film, is dat het voor ons blijkbaar te moeilijk is om onze eigen taal op een natuurlijke wijze uit te spreken. Of het is gewoon te moeilijk voor de schrijvers om normale teksten te schrijven.

Hier spelen een aantal zaken mee. Allereerst hoor je in je moedertaal veel meer nuances. Bij een Chinese of Russische zal zoiets je nooit opvallen. En wat Engelse en Amerikaanse films betreft zijn we opgegroeid met hoe het in films wordt gesproken en weten we niet beter.

Daarnaast is taal in ontwikkeling en sprak met toen anders. Luister maar eens naar radio opnames uit de jaren 40, men dprsk toen veel gearticuleerder.

En tot slot heb je wel een punt. De dialogen van Soeterman/verhoeven zijn niet altijd geweldig. Maar die overdreven ‘delivery’ is in veel Hollywood films niet anders. Niet elke film beoogd naturel te zijn.


avatar van DiDa

DiDa

 • 3567 berichten
 • 2592 stemmen

de grunt schreef:

(quote)

Dat gaat niet gebeuren.

Waarom komt hier nooit een bluray van? Weet jij meer?


avatar van Basto

Basto

 • 10137 berichten
 • 6831 stemmen

DiDa schreef:

(quote)

Waarom komt hier nooit een bluray van? Weet jij meer?

Rob Houwer vraagt daar een absurd hoog bedrag voor. Tv vertoning idem. Hij ziet de film als Nederlands erfgoed en plaatst zich zodoende buiten de markt.


avatar van DiDa

DiDa

 • 3567 berichten
 • 2592 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Rob Houwer vraagt daar een absurd hoog bedrag voor. Tv vertoning idem. Hij ziet de film als Nederlands erfgoed en plaatst zich zodoende buiten de markt.

Oke, bedankt voor je reactie. Wist ik niet. Wel heel jammer dit....


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 72773 berichten
 • 5794 stemmen

Basto schreef:

Rob Houwer vraagt daar een absurd hoog bedrag voor. Tv vertoning idem. Hij ziet de film als Nederlands erfgoed en plaatst zich zodoende buiten de markt.

Dan doet hij het tegengestelde wat je hoort te doen bij Nederlands erfgoed. Het beschikbaar stellen aan het grote publiek in de best mogelijke vorm.


avatar van Basto

Basto

 • 10137 berichten
 • 6831 stemmen

kappeuter schreef:

(quote)

Dan doet hij het tegengestelde wat je hoort te doen bij Nederlands erfgoed. Het beschikbaar stellen aan het grote publiek in de best mogelijke vorm.

Hij wil dat de Staat het van hem koopt. Heeft een soort Rembrandt deal in gedachte….


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 72773 berichten
 • 5794 stemmen

Basto schreef:

Hij wil dat de Staat het van hem koopt. Heeft een soort Rembrandt deal in gedachte….

Absurd. Dan was dit inmiddels al gebeurd als dat hout zou snijden. Eye Film is toch juist afhankelijk van schenkingen. Ik denk dat er geen budget is om producenten van blockbusters een zak geld te geven.


avatar van Basto

Basto

 • 10137 berichten
 • 6831 stemmen

kappeuter schreef:

(quote)

Absurd. Dan was dit inmiddels al gebeurd als dat hout zou snijden. Eye Film is toch juist afhankelijk van schenkingen. Ik denk dat er geen budget is om producenten van blockbusters een zak geld te geven.

Schenken is een werkwoord dat niet voorkomt in Houwers vocabulaire. Of hij moet de ontvanger zijn.


avatar van Han Solo 420

Han Solo 420

 • 99 berichten
 • 1235 stemmen

Ik werd er eerlijk gezegd niet wijs uit. Ik vond het vrij saai en langdradig. Het einde was een anticlimax en de karakters vrij vlak. Ik miste de dilemma's/keuzes die dit soort scenario's kunnen creëren. Die studentenwereld interesseert me ook voor geen meter. De lange speeltijd werkte ook niet mee. Wel wat leuke shots van de duinen. Ik houd het wel op RoboCop en Starship Troopers. 1,5*