Alternatieve titel: Character
Releasedatum: 17 april 1997
Bekijk via Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Karakter
Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.
Dreverhaven
Van Rijn
Inspector de Bree

Shadowed
Verrast.
Ondanks het slechte beeldkwaliteit is deze film compleet verrassend. Ik heb altijd een beetje neergekeken op Nederlandse cinema, maar deze samen met De Marathon zijn misschien wel de beste Nederlandse films die ik tot nu toe heb gezien. Verdient zijn oscar ook.
Wat gelijk opvalt, is het uitmuntende acteerwerk. Fedja van Huet legt een van de beste Nederlandse prestaties ooit af. Ook de rest komt niet onnodig overdreven en menselijk over. De film blijft de hele speelduur van 2 uur boeien, maar dan ook echt de hele speelduur.
Toch wel een erg toffe film. Niet te moeilijk, niet te standaard en bijna geen enkel verkeerd element. Verdient een 8/10.

John Milton
Deze moet echt eens op blu-ray verschijnen inderdaad. Hoog tijd.

Quentin
Deze moet echt eens op blu-ray verschijnen inderdaad. Hoog tijd.
Inderdaad, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Vooralsnog blijft de Duitse dvd de beste optie.

Earth
Op Amazon.com staan nu een link naar een blu ray van Sony. Nog niet te bestellen. Twee maanden geleden heeft Eye een 4K scan gemaakt.

Onceuponanytime
De grauwe sfeer van de jaren 30 wordt mooi in beeld gebracht en het drama wordt - mede dankzij de cast in hoofdletters - benadrukt. De aanvang van de film zorgt met de juiste sfeer en de juiste muziek, voor de juiste aanzet; knap.

gajahduduk
Where is this BluRay? I still don't see it available either on Amazon.nl or Amazon.com.
Amazon.com: Character [Blu-ray]: Pavlik Jansen op de Haar, Jan Decleir, Mike van Diem: Movies & TV

tbouwh
Die 4K-uitvoering ga je snel bij EYE kunnen zien en de film zit ook bij de NFF-programmering.

Lakte
Restored & Unseen: Karakter bij Eye Film in Amsterdam | Eye - eyefilm.nl

Quentin
Is al een tijd uitverkocht, vanwege de coronamaatregelen zijn verkochte kaartjes zelfs al geannuleerd.

Quentin
Al nieuws over een Blu Ray?
Yes komt eraan, Earth weet meer!

Earth
Er wordt aan een blu ray gewerkt heeft Mike gezegd. Er zijn veel achter de schermen beelden beschikbaar. De film komt via DFW ook weer in de bioscoop.

Simon Smith (crew films)
Er wordt aan een blu ray gewerkt heeft Mike gezegd.

Earth
Zo begreep ik het wel van hem ja.

Interessant artikel uit 1997:
Mike van Diem over Karakter - 'Alleen het verhaaltje vertellen, verder niets' - Filmkrant

gajahduduk
Er wordt aan een blu ray gewerkt heeft Mike gezegd.
Wie is Mike?
En wat is een "Nederlandse uitgave", in tegenstelling tot een internationale uitgave? As an English-speaker, I'd want the English subtitles.

TMP
Een van de beste films van eigen bodem die ik tot nu toe heb gezien. Helaas kon ik de film nergens in echt goede kwaliteit vinden, dus ik heb de film in wat mindere kwaliteit en op een wat kleiner beeldscherm bekeken. In betere kwaliteit komt hij wellicht nog wat meer tot zijn recht. Hoe dan ook, een boeiend verhaal, gebaseerd op boeken van Bordewijk. Die heb ik niet gelezen overigens, dus een vergelijk kan ik niet maken. Een prima cast, met name Decleir en Van Huet acteren erg goed, maar ook de rest van de cast acteert zeer behoorlijk. De locaties en soundtrack zijn ook goed en zorgen voor een sfeervolle film. Zeker een kijkbeurt waard!

handelaar
Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder, maar vooralsnog helaas geen Bluray release van dit Nederlandse pareltje te bekennen.

Earth
In de USA zal het niet lukken. Verder heb ik niets gehoord of het in Europa of Nederland wel zal lukken. Via Eyeplayer wel in HD te zien.

handelaar

Fisico (moderator films)
Sterke Nederlandse film over de arbeidersklasse van de jaren 20 en 30 van vorige eeuw te Rotterdam. Grauw en grimmig in beeld gebracht, in analogie met het donkere meedogenloze personage van gerechtsdeurwaarder Dreverhaven. Een markant figuur, stijlvol en angst inboezemend bij vriend en vijand. Een sterke rol van Jan Decleir die met verve en met veel flair dit karakter geloofwaardig neerzet.
De tijdsgeest deed me overigens wat denken aan Daens (Film, 1992), waarbij net als hier een donkere sfeer wordt gecreëerd. De buitenwijken en hun kleine beluiken zijn vies en vuil. Hun bewoners, zonder enig perspectief van vooruitgang, ondergaan hun lot gedwee. Ze zijn een speelbal voor de elite, voor hun werkgevers/schuldeisers en hun huisbazen, die vaak één en dezelfde persoon zijn.
Joba, een intrigerend personage ook, haast even ondoorgrondelijk als Dreverhaven zelf bijna. Haar onsympathieke en zwijgzame houding, vooral naar haar zoon toe, valt moeilijk te vatten of te verklaren. Om nog maar te zwijgen over de hardingsmethodes van "vader" Dreverhaven naar zijn zoon toe. "Maken" of "kraken", wel ja ...
Het acteerwerk beviel me wel. Van Huêt doet het uitstekend en ook in het algemeen is het niveau goed. Beetje hoogdravend en theatraal, maar dat ligt volgens mij eerder aan het elitaire taalgebruik van de hogere klasse in die tijd. Prima cinematografie dito soundtrack overigens. De hele film heeft een onbehaaglijke wrange sfeer. Mooi zo!

shrink
- 2085 berichten
Prima film, maar als ik het niet geweten had dan had ik nooit gedacht dat dit een oscar had gewonnen.

schram101
De helaas wel erg lelijke versie via Videoland gezien. Die is zó korrelig dat het lijkt alsof je door een boterhamzakje kijkt. Desondanks valt het fraaie camerawerk nog best op. Verder is Karakter maar taaie kost. Het tempo ligt wel erg laag en de film heeft de tand des tijds niet echt doorstaan. Het mag een wonder heten dat dit 20 jaar ná Soldaat van Oranje is gemaakt, ipv ervoor.
Prima acteerwerk verder op zich hoor, al moet ik bij Jan Declair toch vooral aan Verschrikkelijke ikke denken. Beetje een potsierlijk figuur en verre van dreigend.

Capablanca
Nederlandse speelfilms hebben vaak iets geforceerds en onnatuurlijks. Ook deze weer, nog versterkt door de voice-over. Maar binnen die categorie toch een van de betere.

notsub
Karakter is een erg sterk drama, waarin vader, moeder en zoon onderling elk een enorm stroeve relatie hebben. Het tijdsbeeld is al niet vrolijk, maar hoe de spanningen tussen de hoofdpersonen steeds grotere vormen aannemen is bijna onwaarschijnlijk. Ik werd direct vanaf het begin meegenomen in dit intrigerende verhaal en verveelde me geen moment. Dit is gewoon een goede film en ik verbaas me dat ik deze al die jaren over het hoofd heb gezien.

Lovelyboy
Met deze Karakter aan de slag die uiteraard een maar al te bekend titel is maar verder nooit op mijn pad kwam. Toch is de film natuurlijk interessant al is het alleen maar vanwege de gewonnen Oscar voor beste buitenlandse film in 1997 alweer. Toch wel een voetnoot in de Nederlandse film geschiedenis.
Het verhaal is van meet af aan duidelijk rond de jonge Jacob worstelend met de nodige dingen en tot overmaat van ramp ook nog eens de hoofdverdachte in een moordzaak. Aan de hand van flashbacks en de vertellingen van het hoofdpersoon wordt het leven in aanloop van dit alles in kaart gebracht met vooral de connectie met gerechtelijk deurwaarder Dreverhaven vanaf de dag dat de jonge man in kwestie geboren werd. En wat een figuur is dat joh die Dreverhaven, indrukwekkend rol van Jan Decleair wat dat betreft. En heel kort door de bocht is dat toch inhoudelijk waar de film omdraait, de moeizame en zwijgzame relatie met zijn moeder, en de rol van de biologische vader Dreverhaven op de achtergrond die overal een vinger in heeft of invloed op uit oefent terwijl Jacob het liefst verlost is van beide en op eigen benen staat. Maar helaas is dat niet zo eenvoudig want dit is nog buiten de psychische dingen waar een mens mee te maken krijgt zoals zucht naar erkenning en goedkeuring, verlangen naar liefde van ouders die er in die zin niet zijn, jezelf weinig of niets gunnen met een minderwaardigheidscomplex, en dezelfde afstand tot mensen en relaties zoals hij dat gewend is.
Veel zou je zeggen, maar toch ook weer niet met een film die zoals ik reeds zei inhoudelijk niet meer biedt dan een vader en moeder complex met oplopende spanningen die zou uit de Griekse literatuur had kunnen komen, en op zich verbaasd de film me daar in negatieve zin een klein beetje in. Is dit alles? Het maakt dat ik de film toch niet meteen helemaal in kan schatten en de echte waarde nog potentie er in kan zien. Dit is natuurlijk buiten de uitstekende soms naargeestige sfeer, behoorlijke soundtrack, goede cast waaronder een sterke Decleir en de mooie Tamar van den Dop en een prachtige tijdsbeeld van Rotterdam begin 19de eeuw. Het maakt dat de film zeker mijn interesse behoudt en naast een goede voldoende naar de 'herkijk' stapel verhuist voor een herkijk op termijn. Een 3,5 in eerste instantie voor deze Oscarwinnaar.

Dit zijn de Nederlandse winnaars van Academy Awards

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter