• 9.369.696 stemmen

Gesproken taal: Engels, Nederlands, Duits en Frans

Releasedatum: 17 april 1997

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Karakter

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van neo

neo

Een goeie nederlandse film. Het boek vond ik toch iets beter ,maar de film is zeker niet slecht.

avatar van vic

vic

wat een goede film is dit zeg.

Toen ik deze voor het eerst zag wist ik gewoon dat hij een oscar ging winnen. Kon niet anders

avatar van IamBernie

IamBernie

Op school gekeken en ik vond 'm erg goed.

avatar van Jordy

Jordy

vond de film er echt prachtig uit zien, verbaasde me er elke keer weer over dat ze Nederlands begonnen te praten, want de film zag er als een dure Hollywood film uit, heb ik nog nooit eerder gezien bij een NL film (heb ze dan ook niet allemaal gezien natuurlijk).

Verder was het verhaal best mooi... Van Huêt vond ik weer niet zo heel bijzonder, leek z'n teksten een beetje voor te lezen vond ik. Verder een geweldige rol van een onherkenbare Victor Löw... had wel wat van Brando's Corleone weg vond ik

3,5 *

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Erg overdreven film. Ik heb het boek een hele tijd geleden voor school gelezen maar daar stond me dat niet zo bij.

avatar van Jordy

Jordy

wat vond je overdreven?

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

De manier van filmen, de karakters, het verhaal. Allemaal net iets groter, mooier, erger dan je zou verwachten. Ik ben het wel met je eens dat de film als een grote amerikaanse film oogt maar hij heeft dan ook meteen de nadelen van veel amerikaanse films.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Mooie film ja!

Maar niet zo mooi als Spoorloos

avatar van tijmengozer

tijmengozer

een topper! heerlijk om naar te kijken

avatar van Kazuyuki

Kazuyuki

• 2068 stemmen

Doet me deugd dat Karakter nog altijd zo mooi wordt gevonden.

FisherKing

Heb net de DVD gekocht ( maar nog niet gezien ).. het boek is in ieder geval meer dan prachtig !

FisherKing

Het boek Karakter van Bordewijk ( een van de hoogtepunten van de Nederlandse Literatuur ) leek onverfilmbaar.

Maar Mike van Diem is erin geslaagd. En hoe!

De muziek is perfect; de openingsscene een van de meest briljante. De gehele cast is perfect. En het thema is vrij uniek in de wereldliteratuur. Heb hem ademloos uitgekeken. Jan Decleir speelt zoals Dreverhaven moet zijn. Vooral de sfeer in de film is perfect; af en toe wat Jazzy .

En inderdaad Victor Low ( bijna onherkenbaar) speelt ook indrukwekkend.

De havengedeeltes zijn in Hamburg opgenomen.

Mooie film ja!

Maar niet zo mooi als Spoorloos

Nou, begint toch aardig dicht in de buurt van de beste Nederlandse film te komen.

Schitterende film!

Een van mijn favoriete Nederlandse films.

Het is een aangrijpend verhaal met een geweldige climax.

Goede art direction en mooie locaties (op aantal locaties in Europa opgenomen).

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Een ontzettend mooie film, vooral voor een Nederlandse. Eindelijk eens geen seks en overdreven gescheld. Ontzettend goed acteerwerk van Fedja van Huêt.

avatar van dttom

dttom

Net weer is gekeken, moet wat op een zondagmiddag en halve ster erbij op

avatar van jagermeester

jagermeester

PRACHTIG!!!

*****

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Zojuist op TV gezien (zonder reclame, hulde Canvas!) en heb de 2 uur zonder problemen uitgezeten. Vooral de personages werden uitstekend uitgewerkt... en zeer degelijke film van eigen bodem. 4 sterren!

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Zowaar een Nederlandse film die me weet te boeien. Goed acteerwerk van Huet en Decleir en mooie beelden van Mike van Diem. 4*

avatar van Sjan

Sjan

Jammer dat ik dit geen geweldige film vond. Goed issie zeker, maar hij was voor mij te saai. Het eerste uur vond ik zeker niet zo heel erg boeiend, maar het tweede uur maakte véél goed. Er wordt overigens prima geacteerd en ook de set is prachtig. 3*

avatar van Daangerous

Daangerous

Victor Löw is zeer verdienstelijk als advocaat De Gankelaar, heel komisch, verder was ook Jan De Cleir erg goed op dreef, en vond ik Fedja van Huet een beetje tegenvallen, helaas. Hij kon niet tegen De Cleir op.

avatar van cornelis

cornelis

Daar ging de film dan toch ook over?

avatar van Rascal

Rascal

Nie mijn type film, maar zeker mooi in beeld gebracht en saai was ie nie.

avatar van gimli f

gimli f

Niet dat ik veel Nederlandse films heb gezien, maar dit is misschien wel de mooiste Nederlandse film die ik ooit heb gezien (andere films die ik er van verdenk mooi te zijn, zoals Spoorloos, nog niet gezien).

De settings zijn prima, het acteerspel goed, de sfeer erg mooi, en met lekker donkere kleuren. Het verhaal bleef mij boeien, alhoewel het nergens echt beklemmend of spannend werd (ik las ergens dat het boek en de tv-serie dat wel waren).

Voor mij is dit eindelijk eens een film die echt bij die Europese toppers mag horen; de meeste Nederlandse films die ik gezien heb hadden die lekkere subtiliteit gewoon niet.

Ergens snap ik ook wel waarom dit ook een Oscar won: het verhaal is wel boeiend, de film goed gemaakt, maar het is allemaal net niet zo "zwaar" als vele andere Europese films...wellicht dat dat uitmaakt voor de Amerikanen.

Hoe dan ook: prima film!

****

avatar van Linda

Linda

Zozo de allereerste Nederlandse film die ik hoger dan 3 sterren ga geven! Het acteerwerk van Decleir vond ik geweldig en ook de rest was prima. 3,5 sterren

avatar van Goodfella

Goodfella

Erg stijlvol gefilmd, mooie decors en prima acteurs. Er wordt misschien geprobeert om nèt iets teveel te vertellen, sommige karakters vond ik wat overbodig en anderen had ik liever wat meer uitgediept zien worden.

Toch stelde de film me zeker niet teleur. Visueel gezien iig de mooiste Nederlandse film die ik ooit heb gezien

3,5 *

avatar van gotti

Sinds tijden zie ik weer eens een keer een fatsoenlijke Nederlandse film. Visueel gezien is de film prachtig,(de beelden deden me hier en daar aan Road to Perdition denken)

de cast is erg goed en ook heb ik zitten luisteren naar de prachtige muziek.

Een minpuntje bij mij was dat het me toch hier en daar niet altijd bleef boeien.

Toch nog 3,5*

avatar van EmDee

EmDee

gotti schreef:

de beelden deden me hier en daar aan Road to Perdition denken

Mee eens.

Maar wat een irritante namen hebben de personages in de film. Waarom niet gewoon Jansen en De Vries ?

EmDee schreef:

Maar wat een irritante namen hebben de personages in de film.

Dat hebben we aan de schrijver Ferdinand Bordewijk te danken. Hij probeerde namen te verzinnen die een relatie hadden met het karakter van de personages; Dreverhaven, Katadreuffe (op zich al een mini-gedicht)

avatar van cornelis

cornelis

"Arend Barend Dreverhaven, een naam die klinkt als naderend onweer, vindt u niet?"