• 9.369.699 stemmen

Gesproken taal: Engels, Nederlands, Duits en Frans

Releasedatum: 17 april 1997

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Karakter

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat word er in Karakter ongekend goed gespeeld zeg. Zeer overtuigend. Vooral ook de rol van Victor Löw. Geweldig!

Het verhaal omgeven door een prachtige jaren '20 en '30 setting.

Koelbloedig, duister, soms wat te kalm maar over het algemeen best interessant.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Erg benieuwd was ik naar deze Nederlandse film. Volgens enkelen gehoord dat het de beste zou zijn..

Ik heb hem nu eindelijk kunnen zien en het is inderrdaad een prachtige film! Het verhaal is erg interessant en bevat erg veel plotwendingen (het boek heb ik nooit gelezen). Het acteerwerk is ook echt een erg sterk punt aan deze film. Jan Decleir zet een erg sterke, en soms zelfs een beetje enge rol neer. Dreverhaven is een zeer interessant personage. Maar ook Fedja van Huêt doet het prima, evenals de overige cast. Het viel me ook op dat de film heel goed de sfeer van Rotterdam rond de jaren '30 weergeeft. De film bevat mooie locaties en de kostuums zien er erg goed uit.

De film wist me ook geen enkel moment te vervelen. Telkens vroeg ik me af wat er zou gaan gebeuren en het einde had ik nooit zien aankomen. Dat vond ik erg goed bedacht. Eigenlijk denk je de hele tijd tijdens het kijken: 'Je weet toch dat Jacob hem op het laatste zal vermoorden' Geen enkele cliché te vinden wat mij betreft. Ook als je bijvoorbeeld neemt dat Jacob en Lorna niet bij elkaar komen. Eigenlijk kan ik dus zeggen dat er voor mij een hoop verrassingen in de film zaten; dingen die ik niet zag aankomen, en dat vond ik best apart. Het verhaal heeft me het complete speelduur kunnen boeien. Ik sluit me er dan ook bij aan als er gezegd wordt dat het een van de betere Nederlandse films is. Of het de beste is, weet ik niet. Maar ik denk dat hij wel aardig in de buurt komt. De prijzen die de film heeft gewonnen zijn wat mij betreft dan ook dik verdiend!

avatar van Rod vliss

Rod vliss

Het is een geweldige film, heb hem vanavond weer gekeken ik vindt dit echt een topper, een van mijn favorieten. De thrillersfeer en daarnaast het geweldige verhaal, moet de Boeken die voor deze film zijn gebruikt echt eens lezen!

avatar van John Milton

John Milton

sterke film, aanrader!

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Vanavond bekeken. Het scheelde denk ik wel wat dat ik het boek niet gelezen heb (ik heb de neiging om verfilmingen van boeken die ik ken minder hoog te waarderen), maar ik vind dit zo'n beetje de beste Nederlandstalige film die ik gezien heb.

Erg sterk acteerwerk en een meeslepende verhaallijn.

avatar van Mars4i

Mars4i

Een van de best geacteerde Nederlandse films en dan ook nog eens met allemaal bijzondere Karakters .

avatar van John Milton

John Milton

Mijn broer en ik hebben Karakter toen hij uitkwam meerdere keren gezien in de bios en op vhs en spreken nog steeds graag in quotes van die film.

''je moeder is een hoer! - tuf!'

''Doe mij eens wat......'

''en bij God Jacob-Willem... Jij hebt een hoop te geven jongen'

avatar van scorsese

Prachtige film over een gerechtsdeurwaarder die zijn zoon op alle mogelijke manieren lijkt tegen te werken. Een mooi en meeslepend verhaal met een onderhoudende vertelstijl. De film heeft een sobere, doch mooie uitstraling en de locaties zijn zowel goed gekozen als goed gebruikt. Het acteerwerk van de cast is uitstekend, zowel de hoofd- als bijrollen. Met gemak 4.0 sterren.

avatar van Quentin

Quentin

Waar komen opeens al deze stemmen vandaan?

Was afgelopen maandag op tv (RTL8)

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Dit is een film die op alle fronten ontzettend sterk is. Ten eerste is daar de ontzettend donkere en sinistere sfeer die de gehele film heel goed werd vastgehouden. Dit paste natuurlijk ook precies bij het karakter van Dreverhaven en het tijdperk waarin het verhaal plaatsvond. Ik denk ook dat als de sfeer niet zo goed was weergegeven, ook het acteerwerk wat minder over was gekomen op de kijker. Alles paste gewoon ontzettend op elkaar aan en versterkte elkaar. Zo ontzettend knap gedaan.

Het acteerwerk was ook van ongekende hoogte. Vooral Jan Declair als ijskoude en een soort van wereldvreemde man was zo ontzettend goed. De scènes waarin je toch een hele kleine glinstering in zijn ogen ziet of een hint van een verzachting in zijn gezicht waarin je kan zien dat er ergens, heel erg diep van binnen, hij toch een gevoel voor zijn zoon blijkt te hebben waren zo ontzettend goed. Ook de scène waarin er een jonge jongen voor zijn ogen neergeschoten word was heel indrukwekkend. De zeldzame momenten waarin hij zijn menselijkheid liet zien vond ik nog het opvallendst van allemaal.

Maar ook Fedja van Huet vond ik het heel goed doen. Zijn verontwaardiging en soms zelfs wanhoop door de afwijzing van zijn vader waren heel goed te zien. Ook de dialogen tussen hem en zijn vader kwamen wel bij mij binnen. Het was natuurlijk ook een heel heftig verhaal en die wordt nergens teniet gedaan. Ik moet bekennen dat ik af en toe wel wat meer vaart in de film had willen hebben maar dat is ook het enige minpuntje dat ik kan ontdekken.

avatar van m1701

m1701

Goeie film, goed sfeertje

En acteerwerk ook erg goed.

Alleen het verhaal vond ik niet zo heel bijzonder.

Zeker moeite waard om te kijken!

avatar van Ralf81

Ralf81

Aanrader, zeker weten!

avatar van benthe

benthe

Voor het proefwerk Nederlands van zo dadelijk moesten wij het boek 'Karakter' lezen en de film bekijken. Het boek was ik een hele tijd geleden al in begonnen en heb ik me een beetje doorheen moeten worstelen. Ik vond het lang niet zo erg als sommige mede-leerlingen, maar het was me net iets te traag af en toe. Het hoort bij de tijd en stijl, maar als het verhaal je al niet meteen aanspreekt wordt deze combinatie een beetje vervelend. Toch netjes uitgelezen en gisterenavond en vanochtend de film bekeken.

Het eerste wat je opvalt als de film begint, is een bepaald groot verschil met het boek, namelijk het 'mes-gedeelte'. Normaal kan ik me hier heel erg aan storen, maar hier maakte het niet zo veel uit. Het deed misschien juist wel goeds voor de film, want het voegde wel wat spanning toe.

De set is prachtig, oud, donker en karakteristiek. Het acteerwerk van de meeste is subliem, niet alleen worden de personages gewoon goed overgebracht, van alles is ook te merken dat het zich werkelijk in de +/- jaren '20 afspeelt.

Daarnaast draagt de film gewoon een bepaald laagje sfeer over zich heen, wat er in het boek ook wel is maar net toch minder, waardoor het een prachtige film wordt. In mijn ogen beter als het boek, omdat de film me beter vermaakte.

Nu nog hopen op een goed punt voor het proefwerk.

avatar van kkk

kkk

het is een mooie goede film. alles is goed uitgelegd en makkelijk te volgen. alleen de personage Joba is een beetje raar omdat ze nooit iets zegt. en ik verschoot er ook van toen de film begon en voor het eerst iemand iets zei was het nederlands dat je hoorde terwijl je Engels had verwacht omdat de film er zo goed uitziet als een Amerikaanse film.

avatar van RobinC

RobinC

We zagen deze film tijdens Nederlands op School.

Ik vond het een zeer mooi verhaal. En zijn doorzettingsvermogen sprak mij ook enorm aan. Doordat ik niet graag kijk naar Nederlandse films, zou ik deze film niet bekijken.

Maar Karakter heeft mij aangenaam verrast!

Het is zeker en vast een aanrader!

avatar van Mathijs S.

Mathijs S.

we zagen deze film onlangs tijdens de les, het verhaal boeide mee heel erg. Het zit allemaal heel goed in elkaar. Ze weten de spanning er altijd goed in te houden. Tot op het laatste moment blijven veel vragen onbeantwoord. Maar de laatste scenes zeggen alles. De film heeft me werkelijk verrast.

avatar van Sam L

Sam L

we hebben deze film gezien tijdens de les Nederlands.

ik vind het een spannende film met veel afwisselende karakters die elkaar aanvullen.

het is een mooie film, ik vind het absoluut een aanrader

avatar van Mathias D

Mathias D

We hebben deze film bekeken in de les Nederlands.

Ik vind het nogal ingewikkeld, In het begin tonen ze wat er aan het einde van de film zal gebeuren, dat vind ik eigenlijk onlogisch. Maar al bij al valt de film wel nog goed mee.

avatar van Amaury G.

Amaury G.

We hebben de film in Nederlands moeten bekijken.

Ik vond het een film die goed in elkaar zat. Maar soms werd het een beetje te ingewikkeld, er gebeurden veel dingen tegelijk. Dat was soms een beetje verwarrend maar voor de rest was het een goede film.

avatar van Renaaaaat

Renaaaaat

Deze film hebben we bekeken in de les Nederlands, het was één van de boeiendste films dat ik al gezien heb in mijn middelbaar. Jan Decleir schittert weer in z'n rol, zoals altijd, persoonlijk vindt ik de acteur van Jakob Willems iets minder. Maar dat is mijn mening. Het verhaal zit zeer sterk in elkaar de naam 'Karakter' is zeer toepasselijk voor deze film. Later zou ik hem wel nog eens durven bekijken. Top!

avatar van Nielsj2k

Nielsj2k

We hebben deze film bekeken in de les Nederlands. Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik de film zeer mooi vond, ook al zie ik Nederlandse films niet zo graag. Ook waren de personages fantastisch, dit komt ook omdat ik graag Jan Decleir zie spelen in films. Voor de rest kan ik er alleen nog aan toevoegen dat deze film sterk aan te raden is moest je ooit een filmbespreking doen of graag Nederlandse films ziet.

avatar van Jeremy O.

Jeremy O.

Ik heb deze film moeten bekijken in de les Nederlands.Ik vond de film vrij goed,maar nu ook niet schitterend. De flashbacks waren soms nogal vaag en verwarrend maar ook niet storend en sommige gebeurtenissen waren wel te verwachten. Anders was de film wel ok. Deze film is vooral een aanrader voor kijkers dat graag naar donkere en vrij duistere films kijken.

avatar van Diede D

Diede D

RobinC schreef:

We zagen deze film tijdens Nederlands op School.

Maar Karakter heeft mij aangenaam verrast!

Het is zeker en vast een aanrader!

Ik ga akkoord met jou Robin C. Ik vond het een zeer inspirerend gegeven die film. Die man had motivatie en daardoor is hij er geraakt

avatar van Rocky P.

Rocky P.

Ik vond de film die we zagen in de les Nederlands een boeiende film. Omdat ik persoonlijk vind dat er spanning aanwezig was in de film en omdat je de film goed kan volgen en alles word zeker duidelijk op het laatste van de film. Daardoor zou ik de film aan iedereen aanraden.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Leuk natuurlijk dat een hele schoolklas deze schitterende film kon waarderen. Maar ik vind het onwaarschijnlijk dat jullie allemaal een account aanmaken om dit met ons te delen...

avatar van Quentin

Quentin

LOL.

avatar van Nielsj2k

Nielsj2k

Donkerwoud schreef:

Heb jij daar een probleem mee?

avatar van Renaaaaat

Renaaaaat

Nielsj2k schreef:

Heb jij daar een probleem mee?

dfsdffsdfgdf

avatar van tommykonijn