• 9.369.699 stemmen

Gesproken taal: Engels, Nederlands, Duits en Frans

Releasedatum: 17 april 1997

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Karakter

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Quido

Quido

Echt een goeie film! Ik verwachtte er eigenlijk niet veel van, maar dit was echt een goeie film! Victor Low speelt een goeie rol.

Diesel

Ik heb zelden zo een goede Nederlandse cast bij elkaar gezien, met name Jan Decleir en Betty Schuurman zijn uitermate geloofwaardig. Maar niet alleen het acteerwerk is goed, ook de duistere, sinistere, bijna griezelige sfeer die er (mededankzij de geweldige score) hangt aan de film had erg veel invloed op mij.

Een film die ik niet snel zal vergeten.

Diesel schreef:

Oeps, Jan Decleir is Belg.

eerdekes

zonder onze belg jan decleir had de film nooit het niveau bereikt die het heeft bereikt

Anatolia

Ja, complimenten aan Jan Decleir. Prachtige acteur (met een prachtige stem). Maar de film is op zich zelf al heel goed hoor. En dit zeg ik terwijl ook al het boek heb gelezen!

Anatolia

Nee, 4,5*. Omdat het Nederlands is...

eerdekes

Weet je wat zo leuk is aan jan decleir.

Hij heeft al zo vaak aanbiedingen gekregen vanuit hollywood, maar hij legde die aanbiedingen altijd naast zich. Ik vind dat nou knap.

avatar van Wouter

Ik vraag me vooral af of het waar is. heb Decleir namelijk nogal eens in hele slechte dingen gezien in de lage landen.

Dus wat heeft hij afgeslagen dan?

eerdekes

weet ik niet, had dat in een boekje gelezen vanuit de videotheek, of het uiterst betrouwbaar is weet ik ook weer niet maar vermoed van wel. Het is op zich een steengoede acteur, durf dat maar eens tegen te beweren

avatar van Wouter

Je moet die boekjes niet zo blind geloven. Ik geloof er geen snars van.

eerdekes

Ach ja kan best, maar ik heb die dvd hier thuis liggen en zeg het of niet, hij acteert hierin verschrikkelijk ... sterk !

Diesel

Heb ook de dvd en Decleir acteert inderdaad de sterren van de hemel.

Prachtig.

avatar van jassonn

jassonn

Net voor het eerst gezien,een vind het een erg mooie film.Zeer goed geacteerd en een goed verhaal. 4,5 *

avatar van 93.9

93.9

prima film

avatar van McClane

McClane

Erg goeie film, bijna net zo sterk als het boek.

avatar van PeggySue

PeggySue

Ik zag deze film voor het eerst op de BBC (!). Leuk om een keer een Nederlandse film te zien met Engelse ondertitels i.p.v. - zoals meestal - andersom .

Diesel schreef:

[...] met name Jan Decleir en Betty Schuurman zijn uitermate geloofwaardig. Maar niet alleen het acteerwerk is goed, ook de duistere, sinistere, bijna griezelige sfeer die er (mededankzij de geweldige score) hangt aan de film had erg veel invloed op mij.

Een film die ik niet snel zal vergeten.

De straten van Rotterdam zijn extreem stijlvol in beeld gebracht en het verhaal zit simpelweg briljant in elkaar. Ik verhoog mijn stem naar 4,5*

Mijn absolute nr. 1 Nederlandse film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Nooit gedacht dat een herziening zo impliciet tot een 5* zou leiden. Wat een indrukwekkende cast en vooral wat een regie en montage. Een ontzettend zeldzaam Nederlands meesterwerk. En briljant verfilmd, ook als je het boek kent.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ik heb hier nauwelijks woorden voor, zo .... briljant! Wat een enorm krachtige personages, wat een verhaal en zo ontzettend mooi gefilmd...

En dan nog het personage van De Gankelaar, neergezet door Victor Löw, met dat centenbakkie, ongeëvenaard!

Bovendien zijn er maar heel weinig films die bij mij de tranen laten vloeien. Dit is zo'n zeldzaamheid.

Iedere filmliefhebber Moet Dit Zien.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Wat een ongelooflijk laag gemiddelde eigenlijk. Hoe kan dit?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

3,75 en in de top 250. Erg laag idd...

avatar van lucifer

lucifer

Deze film hoort zeker in de top 3 van de Nederlandse film

avatar van FisherKing

FisherKing

cornelis schreef:

"Arend Barend Dreverhaven, een naam die klinkt als naderend onweer, vindt u niet?"

Briljant ! Wat een Quote. ...

avatar van arny

arny

Voor mij, als man, bijzonder ontroerend vader-zoonthema

Bent u tipsy?

Anatolia

Waarom? Het is ook een ontroerende film...

avatar van Tara

Tara

Prachtige film. Weer een geweldige Nederlandse productie!

avatar van speedy23

speedy23

En Belgische...

avatar van twin

twin

Prachtig geacteerd in deze film ,vooral door Jan de Cleir, die zijn personage echt perfect neerzet. 4,5 * geef ik

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ik ging deze film vanmiddag kijken met eigenlijk maar weinig hoge verwachtingen en in het begin was ik ook nog niet echt weg van de film. Maar hier kwam toch redelijk snel verandering in. Het verhaal begon steeds boeiender te worden en uiteindelijk zat ik helemaal in het verhaal, tot het schitterende einde aan toe. Slechts een paar kleine scenes waren misschien wat te langdradig, maar echt storend was dit niet.

Ook het acteerwerk was goed, hoewel alleen hoofdrolspeler Fedja van Huêt wat tegenviel. Maar zo deed Jan Decleir het bijvoorbeeld erg goed, die ijskoude blik van hem was uitstekend. Ook acteurs als Lou Landré en Hans Kesting deden het goed, maar vooral Victor Löw vond ik toch echt fantastisch, zijn rol zorgde voor een paar erg leuke scenes. Niet op de laatste plaats komt dan ook nog het prachtige decor, de schitterende muziek, die erg goed bij de film past en het feit dat de film erg mooi in elkaar is gezet.

Zonder twijfel één van de beste Nederlandse films die ik ooit heb gezien. 4 sterren.