Varieté (1925)
Met onder meer: Emil Jannings, Maly Delschaft en Lya De Putti
Gesproken taal:
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Varieté
Boss is een vormalig trapeze-artiest, die een kleine show runt met zijn vrouw. Hij verlangt terug naar zijn glamoureuze leven in het echte circus. Boss wordt verliefd op het weesmeisje Bertha en verlaat zijn vrouw en zoontje. Bertha wordt zijn partner in een nieuw trapezenummer.
Boss Huller
Hafenarbeiter
Zuschauer auf dem Jahrmarkt
Spanischer Artist

John Milton
Mooi gerestaureerd door de Murnaustiftung, maar ik werd wel een beetje gek van de score/audiotrack. Had wel iets minder gekund.

Movsin
Met Berlijn als bruisende achtergrond - heel dikwijls met Duitse films uit de Weimar-periode - een voor zijn tijd heel merkwaardige film met een verhaal dat het eigenlijk niet verder schopt dan het klassieke relaas over de impact van een femme fatale in het leven van meerdere personen, maar die qua weergave van beeldcomposities, psychologische situaties en vooral het camerawerk waarop de Duitse cinema zich toen roemde (de draaiende camera van de Murnau-set schiet verbluffende beelden van het trapeze-werk) erg genietbaar is. Het verhaal wordt overigens goed opgebouwd voorgeschoteld.
Uiteraard theatrale maar terzelfdertijd ook expressieve vertolkingen van Emil Jannings, Lya De Putti (een prachtige femme fatale) en Warwick Ward en eigenlijk van die paar anderen ook.
Even nog dit, terloops: een beeld dat mij eveneens opviel was het bord op de reizigerstrein: London-Oostende-Bruxelles-Köln-Hannover-Kaunas-Riga.
Wat een verbinding.

John Milton
trok jij de score/muziek wel goed, Movsin, aangezien je het niet benoemt?

Flavio
Mooie film met over een klassieke driehoeksverhouding in het circus verloopt enigszins traag (het verhaal valt in twee zinnen te vertellen) maar Jannings bewijst weer eens een van de grootsten van zijn tijd te zijn, en het tegenspel van De Putti en Ward mag er ook zijn. De hoogtepunten zitten in de trapezenummers, verbluffend op beeld vastgelegd, maar ook van scenes zoals het feestje met het gedans op tafel kan ik enorm genieten.
Helaas is er over de muziek bij de uitgave van de Murnau Stiftung weinig positiefs te melden. De score van The Tiger Lillies is namelijk echt legendarisch slecht, het kan niet anders dan dat JM die score ook bedoelt. Ik denk dat als je iemand de opdracht geeft een zo slecht mogelijke soundtrack te leveren voor deze film die nog stukken beter zou zijn dan dat wanprodukt. De muziek is niet mijn smaak maar daar valt nog over te twisten. Echter, het is enorm afleidend met al die zang, die niet veel meer doet dan interpreteren wat je op het scherm ziet en heel vaak "Varieté" roepen. Een soundtrack die zoveel aandacht op zich vestigt faalt hopeloos naar mijn mening.
Ik heb de film uiteindelijk maar, na een tip, gekeken met Bohren & der Club of Gore. Ook niet de best passende soundtrack, met name tijdens de circusnummers, maar nog altijd oneindig veel beter dan de score van The Tiger Lillies. Overigens lijkt de overweldigende kritiek -ik ben geen enkele positieve recensie mbt de muziek tegen gekomen- ter harte genomen want de nieuwe blu-ray editie heeft een alternatieve audiokeuze.

Sir Djuke
De Duitse regisseur Ewald André Dupont is één van de unsung heroes van de vroege filmgeschiedenis. 'Varieté' uit 1925 gaat over een voor die tijd stoutmoedig in beeld gebrachte liefdesdriehoek die eindigt met moord wanneer zich nog iemand in de relatie probeert in te dringen. Het in flashback vertelde verhaal speelt zich af in een circus en de manier waarop Dupont zijn cameraman Karl Freund de trapeze-acts in beeld laat brengen zijn ook heden ten dage nog verbluffend. Ongetwijfeld heeft 'Varieté' invloed gehad op het werk van Fellini, Leone en Besson. Emil Jannings speelt een net zo tragikomische hoofdrol als in 'Der Blaue Engel'. De film is gerestaureerd en op Blu-Ray verschenen.

Sir Djuke
De Duitse regisseur Ewald André Dupont is één van de unsung heroes van de vroege filmgeschiedenis. 'Varieté' uit 1925 gaat over een voor die tijd stoutmoedig in beeld gebrachte liefdesdriehoek die eindigt met moord wanneer zich nog iemand in de relatie probeert in te dringen. Het in flashback vertelde verhaal speelt zich af in een circus en de manier waarop Dupont zijn cameraman Karl Freund de trapeze-acts in beeld laat brengen zijn ook heden ten dage nog verbluffend. Ongetwijfeld heeft 'Varieté' invloed gehad op het werk van Fellini, Leone en Besson. Emil Jannings speelt een net zo tragikomische hoofdrol als in 'Der Blaue Engel'. De film is gerestaureerd en op Blu-Ray verschenen en er is ook een versie met muziek van Tiger Lillies.

Brix
- 19188 berichten
Het in flashback vertelde verhaal speelt zich af in een circus
Sorry, maar dat is onjuist.
Er komt geen circus voor in deze film.
De titel spreekt in feite al boekdelen, het gaat over de Varieté wereld.
d.w.z. Shows met artiesten, die werden opgevoerd in theaters, op kermissen, etc.

Sir Djuke
De Duitse regisseur Ewald André Dupont is één van de unsung heroes van de vroege filmgeschiedenis. 'Varieté' uit 1925 gaat over een voor die tijd stoutmoedig in beeld gebrachte liefdesdriehoek die eindigt met moord wanneer zich nog iemand in de relatie probeert in te dringen. Het in flashback vertelde verhaal speelt zich af in de varieté-wereld en de manier waarop Dupont zijn cameraman Karl Freund de trapeze-acts in beeld laat brengen zijn ook heden ten dage nog verbluffend. Ongetwijfeld heeft 'Varieté' invloed gehad op het werk van Fellini, Leone en Besson. Emil Jannings speelt een net zo tragikomische hoofdrol als in 'Der Blaue Engel'. De film is gerestaureerd en op Blu-Ray verschenen en er is ook een versie met muziek van Tiger Lillies.

Elijah Wood maakte zonder het te weten Russische propagandavideo's, Gérard Depardieu opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag | MovieMeter Recap

Gérard Depardieu opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag: 'Keek me aan alsof ik een stuk vlees was'

Geprezen misdaadkomedie 'Ocean's Eleven' van regisseur Steven Soderbergh morgenavond op televisie

Rachel Zegler reageert op kritiek na haar opmerkingen over live-action adaptatie 'Sneeuwwitje': 'Hartelijk bedankt'

Sweet Dreams
Biografie / Muziek, 1985