• 9.369.466 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Het was destijds de duurste Nederlandse film ooit, en dat is te zien.

Het is een groots opgezette film en deze film uit 1977(!) is anno nu nog steeds een topper.

Goed geacteerd door Hauer en Krabbé en met de nodige humor.

avatar van dttom

dttom

Heuh een nederlandse film die ik erg goed te doen vond. Dat zegt dus al genoeg.

avatar van neo

neo

Fantastische film.de film is erg vakkundig gemaakt en de cast is goed. Ik heb trouwens net ff gehoord dat Guus Hermus is overleden,die ook in deze film te zien is.

avatar van fedjafan

fedjafan

De beste Nederlandse film ooit (en 1 van de beste oorlogsfilms ter wereld).

NERD

De beste Nederlandse film met de beste Nederlandse acteurs. Ik zou deze film wel eens in een Hollywood remake willen zien! (of zeg ik nu iets heel ergs??) Want het verhaal was ook erg goed en uitgebreid.

Inderdaad, liever geen remake. Ik vind dat je bij voorbaat elke remake moet wantrouwen (dan kan 't alleen nog meevallen )

er is al een Hollywood-remake van: Starship Troopers

Oh, dan is Basic Instinct een remake van de Vierde Man..

NERD

Dat het van dezelfde regisseur is betekent niet dat het een remake is Jordy. Dat zou jij toch moeten weten Nee ik bedoel gewoon hetzelfde verhaal maar dan met "beroemde" acteurs en een budget van 100 miljoen euro enzo.

Jordy heeft Soldaat van Oranje niet gezien, dus dat verklaart een boel..

Jordy

Starship wordt vaak "Soldaat van Oranje in space" genoemd... maar goed helemaal hetzelfde is het natuurlijk niet... lijkt me ook totaal overbodig, snap niet wat de meerwaarde daarvan zou zijn. Heb delen van deze film gezien.. en er werd perfect geacteerd en de film zag er prima uit, geen idee wat andere acteurs of een hoger budget zouden toevoegen

avatar van Jos2

Jos2

"Soldaat van Oranje in space"? Nooit gehoord. Slaat ook nergens op.

avatar van neo

neo

ik heb dat een tijdje terug al gehoord van deel 2.ik denk niet echt dat ie erg goed zal zijn,maar het is in ieder geval naa mijn mening al beter dat de film na de oorlog zich afspeelt.

Jordy

hmmn of ben ik nu in de war met een andere Nederlandse Verhoeven film.. deze heeft toch dezelfde opbouw als Starship Troopers? stel vrienden die na hun schoolperiode verschillende kanten opgaan tijdens de oorlog... heb vaak gelezen dat Verhoeven veel van deze film gebruikt heeft voor Starship Troopers

avatar van cornelis

cornelis

Ik heb zoiets ook wel es gehoord, hoewel ik eea ver gezocht vind.

avatar van jeroentje125

jeroentje125

Nou ik heb 'm gezien. Goed verhaal, boeiende film. Ik vond het een erg goede film. 4,5*

Jammer van die knullige nasynchronisatie toch weer

avatar van handude

handude

De beste Nederlandse film ooit gemaakt, wellicht tijd voor een remake met nog meer effecten

avatar van tom

tom

Al een paar keer gezien en ik blijf het leuk vinden. Het lijkt me dat deze film een zeer realistisch beeld geeft van hoe verschillende mensen met de oorlog omgaan. Verraders, mensen uit het verzet en mensen die er niks mee te maken willen hebben. Het spel van de meeste acteurs vond ik zeer overtuigend, goed verhaal, leuke en goede humor, Hoog amusementswaarde, dwz de grappen, het steeds terugkerende muziekje, en nog wel aardig mooie dames.

Heb zitten genieten tijdens het kijken, ik had ook echt het gevoel in de film te zitten, merkte niet veel van wat er om me heen gebeurde. Valt me nu pas op maar ik heb me geen seconde verveeld tijdens de film.

Idd Jordy, jammer van de nasynchronisatie, bereikt een dieptepunt op het Zwitserse schip als die Duitse luitenant(of iets in die richting) begint te schreeuwen. Maar daar heb ik me niet te veel aan proberen te storen. Vond het einde wel grappig, als Wilhelmina aan Lashof vraagt of hij niet per ongeluk een bommetje op dat paleis had kunnen laten vallen. Twijfel tussen 4 en 4,5 sterren, doe toch maar 4,5.

Een remake zie ik niet zitten, een vervolg zal wel tegenvallen

avatar van mokum

mokum

Wat een knulligheid. Slechte acteer-prestaties, flauwe grapjes, bespottelijke dialogen. Verhoeven's slechtste film ooit! Een overschat prul.

avatar van Wouter

Verder wel goed bij je hoofd?

avatar van Wouter

Jordy schreef:

Jammer van die knullige nasynchronisatie toch weer

Daar hadden die Nederlandse films in die tijd wel vaker last van. Overigens heb je wel kans dat je de film op 25 beelden met opgesneld geluid hebt gezien. maakt het er niet beter op. Gek om te zien hoe producent Houwer het jaren later voor elkaar kreeg om de Zeemeerman net zo slecht na te dubben.

avatar van tom

tom

mafkees

avatar van FisherKing

FisherKing

Beste oorlogsfilm niet maar wel Nederlands beste film

avatar van jedymaster

jedymaster

Mooie film er zou toch een vervolg op komen meen ik me te herinneren?

NERD

vervolg is (voorlopig) afgeblazen wegens een meningsverschil tussen de financierders en de regisseur meen ik.

avatar van Yak

Yak

oh, ik dacht wegens aftaaiende sponsors

avatar van narva77

narva77 (crew films)

vanwege een meningsverschil dus...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Is wel goed, maar moet dit nu echt in de TOP 100, of hebben we hier te maken met een oprisping van Hollands chauvinisme ??

(vond pakweg Spoorloos of Karakter veel sterker, maar wat wil je, daar speelt telkens een Belg de hoofdrol hé )

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van jay73

jay73

Is toch niet zo raar dat een Nederlandse film in de top 10 staat. Dit is wel een Nederlandse site. Oerend hard van Normaal staat toch ook altijd in de Top 100 aller tijden? Hoort erbij.