• 158.049 films
  • 9.626 series
  • 28.727 seizoenen
  • 607.278 acteurs
  • 352.924 gebruikers
  • 8.841.705 stemmen
Avatar
 
De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter
Foto: © ANP

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter
Foto: © ANP

Nederlandse films kennen nou eenmaal niet zo'n hele goede reputatie onder filmliefhebbers uit ons koude kikkerlandje. Zo wordt er vaak geklaagd over de veelal hergebruikte acteurs, de lage productiewaarde en het matige acteerwerk. Toch zijn er in Nederland en België ook een heleboel goede films gemaakt waarin Nederlands wordt gesproken. Wij somden de beste Nederlandstalige films voor je op, gerangschikt naar MovieMeter-beoordeling.

Simon (2004) • Comedy

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

Geregisseerd door Eddy Terstall, met Cees Geel, Marcel Hensema en Nadja Hüpscher. Deze film krijgt een 3,87/5.

Karakter (1997) • Drama

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.

Geregisseerd door Mike van Diem, met Fedja van Huêt, Jan Decleir en Tamar van den Dop. Deze film krijgt een 3,73/5.

Loft (2008) • Thriller

Vijf getrouwde mannen delen stiekem een loft, waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en liefjes ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in de loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden zelf uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze dachten.

Geregisseerd door Erik Van Looy, met Koen De Bouw, Matthias Schoenaerts en Filip Peeters. Deze film krijgt een 3,72/5.

De Zaak Alzheimer (2003) • Misdaad

Vincke (Koen de Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir). Ledda lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er nog doden vallen.

Geregisseerd door Erik Van Looy, met Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt. Deze film krijgt een 3, 61/5.

Amsterdamned (1988) • Actie

Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...

Geregisseerd door Dick Maas, met Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke. Deze film krijgt een 3,04/5.

Soldaat van Oranje (1977) • Oorlog

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Geregisseerd door Paul Verhoeven (I), met Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint. Deze film krijgt een 3,77/5.

Poll: Ga jij één van deze titels een kans geven?

Reacties (1)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Q Jones

Q Jones

  • 3254 berichten
  • 2635 stemmen

Volgens mij zitten er twee Belgische films bij

Gerelateerde Clips