• 9.373.117 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Is toch niet zo raar dat een Nederlandse film in de top 10 staat. Dit is wel een Nederlandse site. Oerend hard van Normaal staat toch ook altijd in de Top 100 aller tijden? Hoort erbij.

Weet ik wel, het was maar een grapje hoor.

Bij ons is dat ook zo : Daens wordt ook als het meesterwerk van de eeuw aanzien.

En in de Top100 op Studio Brussel hebben we massa's Belgen : dEUS, Gorki, Arno ... en ook Golden Earring !!!

Jos2

vervolg is (voorlopig) afgeblazen wegens een meningsverschil tussen de financierders en de regisseur meen ik.

Producent, niet de regisseur.

Jos2

Is wel goed, maar moet dit nu echt in de TOP 100, of hebben we hier te maken met een oprisping van Hollands chauvinisme ??

Misschien, maar persoonlijk vind ik het een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Wereldwijd.

(vond pakweg Spoorloos of Karakter veel sterker, maar wat wil je, daar speelt telkens een Belg de hoofdrol hé )

De hoofdrol in Karakter werd gespeeld door Nederlander Fedja van Huet.....

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

De hoofdrol in Karakter werd gespeeld door Nederlander Fedja van Huet.....

Jan Decleir stal toch de show (en Victor Löw ook, ere wie ere toekomt)

Jos2

Dát klopt dan weer wel...

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Uitstekende film. Een paar jaar terug vond ik hem nogal langdradig, maar vorig jaar zag ik hem weer terug met bevrijdingsdag en ik vond hem echt fantastisch.

avatar van eternal dark

eternal dark

De allerbeste nederlandse speelfilm,beter dan turks fruit een topper,met goed acteerwerk.Een topper zoals deze wordt denk ik nooit meer in nederland gemaakt.De meeste oorlogsfilms,ook buitenlandse[uitgezonderd pastorale1943]kunnen hier niet tegenop.Bedankt kappeuter voor de stills.

avatar van gotti

eternal dark schreef:

Pastorale 1943 is een Nederlandse film....:D

avatar van eternal dark

eternal dark

weet ik ook wel verkeerd getypt,sorry

avatar van gotti

Was niet zo serieus bedoeld hoor!

avatar van Nils

Nils

't Is alweer een tijd terug dat ik de film heb gekeken, maar ik denk dat ik toch wel enig commentaar kan geven:

Echt een mooi Nederlands product, met een uitstekende Rutger Hauer. Als iedere Nederlandse film zo goed was als deze.....

Echte klassieker die iedere film fan minimaal 1 x gekeken moet hebben.

Beoordeling: ****

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik heb deze film nog nooit gezien en hij staat ook niet hoog op mijn to-see-list.....mag ik me nog wel filmfan noemen dan? Ik ben gewoon niet dol op Nederlandse films, een paar uitzonderingen daargelaten.....

NERD

Ik ook niet Ramon, 9 van de 10 Nederlandse films vind ik niks maar deze film valt zelfs net buiten mijn all-time top 10 (tussen de buitenlandse producties in dus).

Echt een "on-nederlandse nederlandse film"

avatar van Jordy

avatar van cornelis

cornelis

Jordy schreef:

/me duikt alvast weg...

Waarom? Prachtige score. Dat betekent minimaal 1 a 2 goede NL films per jaar. Meer zou leuk zijn, maar in bijv. de VS, maar ook in Frankrijk of Duitsland, halen ze dat percentage bij lange na niet.

NERD

Moet ik er wel bij zeggen dat het gaat over de films die ik zie.....niet over de films die uitgebracht worden.

En ik zie al niet zo veel Nederlandse films....

avatar van cornelis

cornelis

O, in dat geval zie je de verkeerde films, of zit je ernaast

avatar van Goodfella

Goodfella

Jordy schreef:

/me duikt alvast weg...

Wanneer ga je de '/me' optie op de site invoeren?

Jos2

Echt een "on-nederlandse nederlandse film"

De film is juist zo Nederlands als het maar zijn kan.

avatar van Ed

Ed

De term 'on-Nederlands' vind ik een van de belachelijkste die ik ken.

NERD

Ik bedoel "on-nederlands" omdat dit zo ongeveer de enige erg goede nederlandse film is die ik ken. En ook een grootse film zoals je niet vaak ziet bij nederlandse films, zeker voor zijn tijd.

Zoals ik al vaker zeg, het is slechts mijn mening. En dan ben ik maar belachelijk

avatar van Vyvre

Vyvre

Goodfella schreef:

Wanneer ga je de '/me' optie op de site invoeren?

/me seconds that question .

avatar van Jordy

Jordy

ja dag het is hier geen chat

krijg je de hele tijd "jordy is het daar mee eens", "jordy denkt daar anders over", "jordy vond dit een goede film" enzo... neeeuh

avatar van tovenaar

tovenaar

Dat kun je toch ook gewoon zo typen

tovenaar kan dat!

tovenaar is cool

mij lukt het wel

avatar van Stephan

Stephan

Blijf moeite houden met de humor van Verhoeven / Soeteman.

Maar de muziek... Dat mag voor mij het nieuwe volkslied worden. (Hoewel de huidige ook oké is)

avatar van neo

neo

voor mij persoonlijk is de muziek die rogier van otterloo componeerde legendarisch en simpelweg de beste nederlandse filmmuziek die er is!!!! ik vind het dan ook erg jammer dat de muziek alleen op lp is uitgebracht. hopelijk komt er ooit nog eens een uitgaven op cd uit. vandaar dat ik sinds kort de muziek op cd heb, die getransferd is van lp naar cd. zijn prachtige covers! zal eens even kijken of ik die covers nog ergens heb liggen.

avatar van neo

neo

zie hier de prachtige covers: link

Schandalig, nog steeds niet uitgebracht op dvd in Nederland. De film is in het buitenland al lang op dvd verschenen. Eerst in Amerika (r1), maar ik zie nu op play.com dat er ook een regio 0 versie is uitgekomen.

Zie play.com.

14,99 pond, ongeveer 22,60 euro.

Widescreen 1.66:1 Anamorphic, Nederlands gesproken, Dolby Digital (2.0)

Ik neem aan dat de ondertitels optioneel zijn.

Jos2

Koop de regio 1 versie. Heb je 'm tenminste keurig op 24 beelden.