• 9.380.615 stemmen

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Avontuur / Fantasy | 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage

Releasedatum: 12 december 2012

Plot The Hobbit: An Unexpected Journey

"From the smallest beginnings come the greatest legends."

Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.

Sergio Leone schreef:

Tuurlijk, maar kan je het de verfilming kwalijk nemen dat Tolkien's verhalen op elkaar trekken?

De parallel zit hem niet alleen in het verhaal zelf, maar vooral ook door de manier waarop Jackson het heeft verfilmd. Sommige shots lijken letterlijk gekopieerd uit LOTR.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Akkoord, maar is dat per se negatief? Ik ben blij dat de stijl van beide films overeenkomen. Je had toch ook niet verwacht dat deze film helemaal anders ging zijn?

schoonetoonen

Zelfde benadering is prima in het kader van de continuïteit. Maar dit lijkt me te vaak op een herhalingsoefening.

avatar van Thorongil

Thorongil

Vandaag uiteindelijk gezien en is me prima bevallen, al is het zeker niet zo goed of episch als de Lord Of The Rings trilogie. Ben best tevreden en gerustgesteld, want met al die negatieve kritiek had ik schrik dat Jackson The Hobbit wel eens verpest zou kunnen hebben (maar vind al die kritiek niet terecht).

Moet hem nog eens een 2e keer zien vooraleer ik een grondigere recensie schrijf.

avatar van baspls

baspls

Thorongil schreef:

Grappig ik heb momenteel precies het zelfde.

avatar van mock turtle

mock turtle

ik verwachtte een commerciele uitbuiting van het boekje, maar verhaal bleef me boeien en verraste me positief. goede combinatie van humor, actie en spanning. creatures mooi.

avatar van Betamax

Betamax

In HD gezien.

Prima kwaliteit.

Alleen viel de film me wat tegen.

Ik kon het niet laten om hem met Ban v/d ring te vergelijken en daarbij viel De Hobbit wel erg door de mand.

Slechte karakters en een wat slap verhaal.

Hopleijk zijn de 2 volgende delen een stuk beter.

avatar van DragQueen

DragQueen

Geweldige Film, al is hij toch niet helemaal zo goed als de eerdere Lord of the Rings Films. Visueel is het weer een spektakel, de effecten zijn grandioos. En de mooie settings zijn sfeervol in beeld gebracht. Je hebt ook echt het gevoel dat je weer terug bent op midden-aarde. Qua verhaal sluit alles ook naadloos aan, met een aantal verwijzingen naar de eerdere films. De cast en acteerwerk is verder niets op aan te merken. Iedereen heeft zich er weer overtuigend op gestort, en de inleving is merkbaar. Leuk om bekende personages als Gandalf, Saruman, Frodo, Gollem en Bilbo Etc. weer terug te zien. Al moet het gezegd dat ik persoonlijk Freeman als hoofdrolspeler af en toe wat vondt wegvallen tussen de overige karakters. Verder was het van begin tot eind boeiend, en de aanwezige actie was erg vermakelijk. Ik verheug me op het vervolg.. 4,5 Ster.

avatar van JiskaVH

JiskaVH

Betamax schreef:

In HD gezien.

Prima kwaliteit.

Alleen viel de film me wat tegen.

Slechte karakters en een wat slap verhaal.

Hopleijk zijn de 2 volgende delen een stuk beter.

Ik vind ook dat het vergelijkbaar is met Lord Of The Rings, maar toch leuk om een keer te kijken.

avatar van De zonderling

De zonderling

JiskaVH schreef:

Ik vind ook dat het vergelijkbaar is met Lord Of The Rings

No shit Sherlock

Meh.

10 jaar later, eigenlijk is er helemaal niks veranderd. Misschien de 48fps, maar aangezien ik niet tot in de bios geraakt ben kan ik daar niet over oordelen. Verder is deze film meer van hetzelfde. Véél meer zelfs want met 160+ minuten is het weer een serieuze zit. En dan volgen er nog twee films ...

Nieuw dieptepunt is de humor. Er zitten echt een paar compleet idiote grapjes in (dikke dwergen die door tafels zakken enzo, haha) die het toch al triestige sfeertje verder laten afbrokkelen. Maar ook de immer oninteressante achtbaancamera bereikt nieuwe dieptepunten in deze film. Kuifje was er niks bij. Jammer, want gezien het werk en planning dat er overduidelijk is ingekropen zou je toch iets visueels indrukwekkender verwachten. Niet dus.

Orcs, ogres, trolls en whatever zien er niet enkel debiel uit, ze krijgen ook de meest vreselijke dialecten mee. Met als toppunt Gollum en de compleet onzinnige, vervelende en irrianten scene in de grot. Eén enorme ramp.

Tel er verder het oneindig aantal last-minute reddingen bij op (die aan de rotsrand was mooi, een echt tandem-spanningsmoment), povere acteerprestaties, een soundtrack die met elke noot slechter wordt, een wereld die me echt voor geen centimeter boeit en kitscherige vistas elke vijf minuten, en je hebt een echt vervolg op LOTR.

En dan volgen er nog twee delen. Mnee, Jackson is z'n eigen tijd aan het verknoeien. En de mijne ook.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Onderhond schreef:

Meh.

Tel er verder het oneindig aantal last-minute reddingen bij op (die aan de rotsrand was mooi, een echt tandem-spanningsmoment), povere acteerprestaties, een wereld die me echt voor geen centimeter boeit en kitscherige vistas elke vijf minuten, en je hebt een echt vervolg op LOTR.

Dit is wel zo ontzettend dom, als je niet van een bepaalde genre houd kijk er dan niet na.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

@ Weerwolf : Onderhond houdt van andere soort films. Mag natuurlijk, maar mag ook een mening ventileren. Ik snap je dat Onderhond er dan niet naar moet kijken( of hem gewoon uit had moeten zetten ).

Ik kijk zelf ook naar films als ' Tekken ' of ' Verliefd op Ibiza ' of ' Twilight ' omdat mijn kinderen / vrouw die zien en ik mee kijk. Niet mijn genre, verknoeien soms ook mijn tijd.

Maar ik ga dan geen mening geven op internet of er een score aan geven. Dat is niet 'eerlijk'.

Maar Onderhond heeft hier zelf voor gekozen, denk ik, dus recht op een mening. Alleen komt het denigrerend over en dat is triest.

Maar ja, Balingshoek had inwoners en Mordor ook... Hadden ook verschillende meningen...

weerwolf79 schreef:

1. LOTR is geen genre.

2. Nooit eens wat buiten je comfort zone kijken is wel zo ontzettend dom.

3. Heb ondertussen alles van Jackson gezien en wil dat zo houden ook.

avatar van NYSe

NYSe

weerwolf79 schreef:

De bekrompen en terugkerende roep van de fanboy. Ga me niet vertellen dat je, toen je al die Asylumfilms ging kijken, hoge verwachtingen had. "Kijk er dan niet naar."

avatar van nakada

nakada

Onderhond schreef:

1. LOTR is geen genre.

2. Nooit eens wat buiten je comfort zone kijken is wel zo ontzettend dom.

Daar heb je gelijk in.

Maar :

1. De spraak of het spraakgebrek van Gollum een dialect noemen slaat nergens op.

2. De scene is allesbehalve onzinnig, niet alleen hangt het 'succes' van Bilbo als 'inbreker' er van af, zonder deze gebeurtenis ook geen LOTR. ( Al had jij dat waarschijnlijk niet erg gevonden. )

3. Irrianten ?

De opmerking rond dialecten slaat ook meer op de orcs en trollen, vooral die mountain trolls (die de paarden stelen) zijn complete randdebielen.

En verder blijft de scene met Gollum gewoon enorm onzinnig. Ik begrijp dat het een aantal dingen in gang zet maar de manier waarop is om te huilen. Dat is nu net het voordeel van fictie te schrijven, je hoeft je niet te houden aan één of ander idioot script omdat het op feiten gebaseerd is. Daar staat tegenover dat je ook voor elke wending en elke richting verantwoordelijk bent.

avatar van RuudC

RuudC

Echter staat het morrelen aan die bewuste scene voor alle fans gelijk aan blasfemie. hehe.

avatar van Mark19sd038

Mark19sd038

Weer een geweldige film! Niets verder aan toe te voegen.

avatar van ipman-99

ipman-99

"- 'My name is Bilbo Baggins!' 'Baggines? What is Bagginses?... Precious.'-" ... " !!!

Fantastische fantasyfilm !!! Als algemene filmliefhebber/verzamelaar van ieder land en ieder genre is het

verplichte kost om deze (ook) gezien te hebben ! Ik ben tevens ook fan van ("The Lord Of The Rings" trilogie) !

Dit is een nieuwe eerste deel van een komende trilogie die zich afspeelt voor "The Lord Of The Rings" trilogie.

Ik zeg dit maar even voor de weinge mensen die het mischien nog niet zouden weten !

Heerlijk van genoten van deze heerlijke fantasyfilm ! De muziek, de kostuums, de dialogen, de actie en effecten

en natuurlijk de creatures op zich is echt fantastisch ! Visueel was het allemaal gelikt en genieten geblazen !

Deze film kent ook heel wat dialogen (voornamelijk in begin), maar nooit werd het eentonig of saai ..., integendeel !

Maar ja ..., wie me kent weet dat het bij manier van spreken bijna zwart beeld moet zijn voor ik ga zeggen dat het

langdradig is of was ! Ik ben enorme 'fan' van Gollum en zijn 'My Precious' ! De actie was heerlijk gedoseerd en kende

een prima uitwerking en choreografie !

avatar van snivoos

snivoos

Ik vond het boek erg kinderachtig en met moeite ben ik er doorheen gekomen zo'n 20 jaar geleden. Mooie beelden en actie scenes maar het verhaal en de personages konden me niet boeien. De volgende delen (belachelijk overigens, 3 films) zal ik ieg niet in de bioscoop gaan kijken. Ook al is het in 3D af en toe een geweldig visueel genot om naar te kijken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

RuudC schreef:

Tja, maar als je een film maakt mag je wel het een en ander aanpassen als dat beter kan. Heel The Two Towers is aangepast, door sommige stukken in andere films te plaatsen en door continu te switchen. Niet zo statisch in twee afzonderlijke stukken zoals Tolkien dat deed. Daar zijn er maar weinigen die dat als blasfemie beschouwen heb ik zo het idee. Had op zijn minst een nominatie voor Best Adapted Screenplay mogen hebben (en Adaptation mocht dat jaar wel winnen overigens).

Zolang je de belangrijkste punten en de essentie pakt vind ik het meestal goed, tenzij je een deel wil pakken en dat verder uitwerken. In deze film had met gemak een uur uit gekund zonder dat ik het idee zou hebben iets te missen of dat het incompleet is.

avatar van Cygor

Cygor

Ik vond de scene met gollum juist de beste scene in de film.

Ben echt een groot lotr liefhebber, maar deze kon mij echt niet bekoren.

avatar van Mindreader

Mindreader

Kitsch van de bovenste plank. Ik had een beetje hoop dat Jackson met the Lovely Bones weer terug de oude weg in zou slaan, maar helaas. Ik kan er nog steeds niet bij dat hij zich uitleent voor dit soort onzin en dat hele 48fps gedoe. Is meer iets voor Cameron ofzo.

Tja, kinderachtig gedoe blijft het toch dat lotr-geneuzel.

Bij vlagen wel mooi gemaakt, maar verder niet bepaald iets waar ik warm voor loop.

avatar van KingJ

KingJ

Ging met lage verwachtingen kijken en vond hem veel beter dan verwacht!

Misschien niet meer het nieuwe en de kracht van LOTR maar toch een meer dan aardige fantasy film.

Ik vond de grot scène met Gollum juist wel goed. Verder zijn de aankleding en landschappen weer

super!

Toch wel een aanrader, zeker als je van het genre houdt

avatar van Corcicus

Corcicus

Oef, wat een teleurstelling!!

Gandalf lijkt wel een mislukte goochelaar en de dwergen hadden veel weg van hangjongeren. Ik ben een groot fan van 't LOTR-epos: de films zag ik meermaals en ook de voltallige boekenreeks heb ik in enkele weken verslonden, maar dit misbaksel sloeg de bal heftig mis. Misschien is Peter Jackson wat verdwaasd met de jaren of viel hij ten prooi aan hybris, maar feit is dat ik ernstige twijfels heb of ik de volgende twee films wel zal bekijken.

Het is ook duidelijk dat het de makers enkel om het geld te doen is, ze willen totaal onnodig drie urenlange films draaien en gaan daarbij zo tergend traag te werk dat het niet anders kan dan storen. In de eerste drie kwartier van deze film gebeurt bijvoorbeeld letterlijk niets van waarde voor het verhaal. Een paar snapshots van Bilbo in de douche of Gandalf die zijn teennagels knipt, moeten de tijd vullen. De humor (wat op zich al niet had gehoeven voor mij) was ronduit grotesk en van een wel erg flauw kaliber.

De effecten waren dan weer wel degelijk, maar met zo een budget zou dat er nog aan gemankeerd hebben.

Afvoeren deze klucht!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Corcicus schreef:

Het is ook duidelijk dat het de makers enkel om het geld te doen is, ze willen totaal onnodig drie urenlange films draaien en gaan daarbij zo tergend traag te werk dat het niet anders kan dan storen. In de eerste drie kwartier van deze film gebeurt bijvoorbeeld letterlijk niets van waarde voor het verhaal. Een paar snapshots van Bilbo in de douche of Gandalf die zijn tenen knipt moeten de tijd vullen.

Lol. En zal Jackson ook nog durven een Extended Version na enige maanden uit te brengen? Dat zal maar zo kunnen.

avatar van Akkiej

Akkiej

Sorry alvast, maar ik kan deze film niet loskoppelen van de LOTR-serie. Toen ik The Hobbit keek, bleven die andere drie films maar in mijn hoofd rondspoken, waardoor de score voor deze film niet zo hoog is als ik had gehoopt.

Elke scène wordt te veel uitgerekt, waardoor je je gaat vervelen. Neem bijvoorbeeld de scène met Gollum, wat een afknapper! Hij duurt zo lang. Eerst denk je: ja eindelijk mijn held! Maar daarna wordt het karakter Gollum zo uitgebuit waardoor ook hij irritant wordt. En waarom kunnen alle andere rare wezens ineens praten? Ze lijken niet eens meer op de wezens die in LOTR te zien waren. De magie is snel weg hierdoor. Bilbo was dan wel een leuk karakter, van hem heb ik ook het meest genoten.

Het is dan wel een fantasyfilm en in zijn genre is hij wel redelijk, vandaar nog deze score. Wel mis is het avontuurlijke deel, alles is zo duidelijk gedigitaliseerd waardoor de mooie landschapscènes ook gauw minder worden.

Corcicus schreef:

en de dwergen hadden veel weg van hangjongeren.