• 151.914 films
 • 8.711 series
 • 26.233 seizoenen
 • 580.380 acteurs
 • 330.478 gebruikers
 • 8.608.867 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Iron Lady (2011)

Drama / Biografie | 105 minuten
3,04 681 stemmen

Genre: Drama / Biografie

Speelduur: 105 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Phyllida Lloyd

Met onder meer: Meryl Streep, Jim Broadbent en Olivia Colman

IMDb beoordeling: 6,4 (110.068)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 12 januari 2012

 • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

  Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Apple TV+ Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot The Iron Lady

"Never Compromise."

The Iron Lady vertelt over het verhaal achter Margaret Thatcher, die zich door de obstakels van geslacht en klasse wist heen te slaan om zo gehoord te worden als vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld. Het verhaal gaat over macht en de prijs die daarvoor moet worden betaald. Tevens biedt het een portret van van een bijzondere en complexe dame.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Margaret Thatcher

Geoffrey Howe

Young Denis Thatcher

Denis Thatcher

Alfred Roberts

Young Margaret Thatcher

Muriel Roberts

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van sparreke22

sparreke22

 • 23 berichten
 • 1 stemmen

Ik heb de film tweemaal gezien maar blijf blijf mijn twijfels houden. Streep speelt geweldig. Ze speelt Thatcher niet, maar ze wordt Thatcher. Jammer is wel dat Thatcher wat weggezet wordt als een oude en aftakelende vrouw die, in flashbacks, met weemoed op haar verleden terugkijkt. Gevolg daarvan is dat de film wat verwarrend wordt en een beetje op twee gedachten gaat hinken. Er komt ook geen diepgang in de film. Ik vind dat een gemiste kans want feit blijft dat Thatcher en haar regeringsperiode boeiend blijven.


avatar van Fransman

Fransman

 • 2543 berichten
 • 1988 stemmen

Toch wel een prachtige film, al valt er wel iets op af te dingen. Schitterende rol van Meryl Streep als zowel de Thatcher in haar gloriejaren als de dementerende oude vrouw die ze uiteindelijk werd. Streep speelt geen rol, ze is Thatcher. Glansrol zeker ook voor Jim Broadbent als Denis, die zich met een zekere gekte en nuchterheid en onaangepastheid staande houdt naast Margaret.

De vorm die gekozen is, de dementerende Thatcher die terugkijkt op haar leven, met z'n successen en zijn mislukkingen, is natuurlijk een keuze, waardoor een bij vlagen aangrijpend, en menselijk, portret ontstaat. Iedere andere vorm, de echte flashbacks of de chronologische aanpak zou snel documentaire trekjes krijgen. Het is duidelijk dat de makers daar ver vandaan wilden blijven. Dat valt te prijzen. Vandaar ook mijn vier sterren.

Nadeel van deze vorm is dat, zeker in het begin, de dementerende vrouw de overhand heeft, en dat de politica maar met moeite zichtbaar is. Haar hele politieke carrière komt er in deze film dan ook nogal bekaaid af. De vraag is alleen, als die carrière meer nadruk had gekregen, was het dan een betere film geworden. Dat staat nog te bezien. Haar onbuigzaamheid, de strijd tegen de vakbonden en tegen haar tegenstanders in de conservatieve partij komen toch wel voldoende over het voetlicht. Wat vooral blijft hangen, mede dankzij Streep, is welk een complexe, en ook wel tragische, persoonlijkheid Margaret Thatcher is geweest. Zo brengt deze film eigenlijk meer aan het licht dan je had mogen verwachten.


avatar van panax

panax

 • 776 berichten
 • 765 stemmen

prachtige meryl streep,die schitterend in de huid kruipt van de iron lady

een stukje engelse geschiedenis in vogelvlucht

bijzondere film ,van een geweldige actrice !!.

en wat een overeenkomsten met alle tegenspelers zag ik.


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss

 • 11158 berichten
 • 4588 stemmen

Vervelende, oninteressante fillm. Had nog vaag de hoop dat de slechte recensies destijds niet terecht waren, maar na het eerste kwartier had ik die hoop weer naar beneden bijgesteld. Meryl Streep speelt Meryl Streep die een Oscar wil, en als ik me nu zo afvraag wat ik nu eigenlijk heb geleerd van de persoon Thatcher is dat eigenlijk bedroevend weinig. Tegenvaller van jewelste. 2,0*


avatar van haka1001

haka1001

 • 11 berichten
 • 88 stemmen

Sorry maar bij een film van MT zit ik niet te wachten op een oude aftakelende vrouw waarbij we in de vorm van flashbacks een inkijk in haar politieke leven krijgen. Ben benieuwd hoe hun een film of Ronald Reagan er dan uit gaat zien, of eigenlijk ook helemaal niet.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 912 berichten
 • 1331 stemmen

Streep zet een fenomenale prestatie neer in een film, die voor kijkers die historisch op de hoogte zijn niet bijster interessant is.


avatar van MRDammann

MRDammann

 • 644 berichten
 • 2961 stemmen

Een aardige film, niet heel bijzonder. Typische biopic die alle gebeurtenissen braaf langsgaat zonder dat er bijzonders gebeurt. Weinig karakters zijn echt memorabel, met uitzondering van Meryl Streep. Wat speelt ze hier fantastisch, het is echt genieten om naar haar te kijken. Desondanks kan ze de film niet helemaal redden.


avatar van thomzi50

thomzi50

 • 1953 berichten
 • 2264 stemmen

Hierboven wordt dit (meermaals) een typische biopic genoemd, ik vond het juist een vreemde biopic, door de structuur waarin alles verteld wordt: de nadruk ligt erg op het heden, ofwel Thatchers oude dag - en je kunt je afvragen waarom, want die oude dag is niet bijster interessant - en daardoor zien we veel uit het verleden voorbij flitsen en wordt het niet, zoals vaak bij biopics, min of meer lineair naverteld. Ik had juist het idee dat de makers het voortkabbelende dat soms bij biopics hoort (eerst de jeugd, dan een oudere actrice en een volwassen leven, dan de eerste politieke zeges enzovoorts) wilden omzeilen door deze structuur te kiezen, en door Streeps fijne optreden heeft dat ook een zekere charme, alleen wordt het uiteindelijk, tja, tamelijk saai. En herhalend, ook. Slecht wordt het allemaal niet, en er zitten interessante stukken geschiedenis in, alleen vlogen die soms wel erg snel voorbij terwijl ik de flarden heden (haar oude dag) nogal uitgesmeerd en veel-van-hetzelfde vond. Gekke film, al met al, die een boeiend verhaal niet zo boeiend navertelt.


avatar van Timvabe

Timvabe

 • 82 berichten
 • 83 stemmen

Waarom niet gewoon een film maken over Margaret Thatcher de Iron Lady die jarenlang de Wereldpolitiek en Britse politiek domineerden.

Constant die Flashbacks naar de demente Thatcher.

Heel verstorend allemaal voor wat een historisch epos had kunnen zijn.

Alsof de afdronk van het leven Thatcher was dat zij uiteindelijk dement werd en daarmee de rest daaraan ondergeschikt werd.

Daarnaast, al die zinloze gesprekjes van die demente Thatcher aan de keukentafel met haar man.

Zou dat historisch onderbouwd zijn?

Lijkt mij heel sterk.

Blijkt ook wel een beetje uit de trailer want daarin komt het ook niet voor.

Vonden de makers van deze film het zelf blijkbaar ook niets toevoegen.


avatar van pop

pop

 • 162 berichten
 • 514 stemmen

Lekkere film die vlot overkomt. En niet in details gaat vervallen. Die kun je namelijk met gemak in diverse docu's die over Tatcher gemaakt zijn terug vinden.

Streep speelt haar rol als Iron Lady subliem.


avatar van IH88

IH88

 • 7709 berichten
 • 3016 stemmen

“If you want to change this party, lead it. If you want to change the country, lead it.”

Degelijk biopic over Margaret Thatcher. Iets te degelijk, en de raamvertelling kon me ook niet echt bekoren. Iets meer aandacht voor Thatcher's politieke carrière, en iets minder scènes met Thatcher die aan Alzheimer lijdt, had de film goed gedaan. Streep weet een hallucinerende Thatcher goed te spelen, maar zulke scènes zaten er gewoon te veel in. De scènes in het Britse Lagerhuis, Thatcher´s speeches en haar politieke teloorgang zijn hoogtepunten in de film.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

De tijd heelt blijkbaar heel wat wonden.

Thatcher is niet langer de feeks die een sociaal bloedbad op haar geweten heeft, maar een toonbeeld van integriteit, een feministe en - in een later stadium - een aandoenlijk oud vrouwtje.

De film zelf is oké. Er gebeurt veel en het duurt allemaal niet te lang (wie echter houdt van lang uitgesponnen drama’s zal deze film wellicht te fragmentarisch vinden). De keuze om het verhaal niet lineair te vertellen pakt voorts goed uit; op die manier wordt mooi duidelijk wat een rollercoaster het leven van Thatcher was.

Meryl Streep zet een ijzersterke vertolking neer. Toegegeven: met haar posh Brits accent deed ze me af en toe denken aan Mrs. Bucket (the lady of the house speaking), maar dat hoort er natuurlijk bij. Ook Alexandra Roach, die in de huid kruipt van een jonge Thatcher, acteert best verdienstelijk en slaagt er zowaar in om de Iron Lady sympathiek te doen ogen (geen idee in hoeverre dit historisch correct is).

Voor de rest doen de makers hun best om een zo’n breed mogelijk publiek aan te spreken, ook mensen die weinig met politiek hebben. Verwacht dus geen gedetailleerde analyse van Thatchers beleid. Nee, deze film trekt resoluut de kaart van de emotie. Dat is enigszins ironisch - one of the greatest problems of our age is that we are governed by people who care more about feelings … -, maar wie enkel geïnteresseerd is in de harde feiten kijkt natuurlijk beter een docu.

3*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2423 berichten
 • 1745 stemmen

Heel wat jaartjes terug vlak na uitkomst gezien, ik vermoed dat het destijds op Videoland was. Streep maakte indruk en de film beroerde me tot op zekere hoogte, maar heel veel wist ik niet meer van de film. Daarom was het wel eens tijd voor een herkijk en een daarop volgende comment.

Thatcher, The Iron Lady, crisis, industriële achterstand, inflatie, zware protesten en rellen, vakbonden en stakingen, de Falklandoorlog, de zogenaamde Poll-tax en dan vergeet ik nog bijna de dreiging van de IRA. En dat het hoofd te bieden in 11 jaar als premier, ga er maar aan staan! Het zal je baan toch zijn en dergelijke ambitie na streven. Wel interessant is dat Thatcher in het begin al stelt dat je dergelijke werk niet moet doen vanwege je ego maar omdat je iets wil veranderen en waarvan acte. Laten we Great weer voor Brittain zetten.

Boeiend wordt er, doormiddel van flashbacks, terug gekeken van de inmiddels aan ouderdoms kwalen onderhevigde dame naar de jonge idealistische vrouw die haar eerste stappen zet en voet aan de grond probeert te krijgen binnen de conservatieve door mannen geleide politiek. Grappig is de wereld die ze op de grondvesten doet schudden, haar mannetje staat, en Denis ontmoet. Net zo hartverscheurend zijn de Alzheimer symptomen, de verwarrende halicunaties en het niet eens goed beseffen dat ze niet meer premier is en haar man allang overleden is, die daar tegenover staan. Heel erg herkenbaar zijn de gesprekken die je met een dergelijke iemand probeert te voeren. Er is constant een afstand en wanneer je door lijkt te dringen veranderen ze van onderwerp, heel herkenbaar voor mij helaas.

Het is duidelijk dat er in het tijdperk van Thatcher veel heeft gespeeld, zowel politiek als privé. Fraai en vergelijkbaar met Nixon zijn de echte beelden van onrusten, de Falklandoorlog en nog een paar momenten die door de film gemonteerd zijn. Superb is uiteraard Streep die verdiend een Oscar won met deze rol maar Jim Broadbent is ook zeker het noemen waard met zijn rol als Denis. Sterk en interessant aan de film is zondermeer dat Thatcher ondanks haar stugge en norse voorkomen zowaar een boeiend persoon is. De aangename speelduur en de vlotte en soms humoristische toon doet de rest. The Iron Lady is een uitermate boeiende en leuke film wat mij betreft. Ik lees veel kritiek dat er een te aandoenlijk beeld geschapen wordt, of dat de beelden van de dementerende Thatcher minder interessant is dan de werkelijke politieke carrière waar de film volgens vele juist over had moeten gaan. Iets waar ik het absoluut niet mee eens ben, ik had niet graag naar twee of drie uren politiek gewauwel zitten kijken. Bovendien heb ik die harde en nietsontziende houding na twee scènes wel gezien en vind ik de opzet van de inmiddels broze Thatcher die herinneringen in een soort mea culpa lijkt te herbeleven veel sterker en een bepaalde kwetsbaarheid hebben. Maar goed dat is persoonlijk.


avatar van mrklm

mrklm

 • 5847 berichten
 • 7100 stemmen

Abi Morgans weinig opzienbarende scenario gebruikt de Alzheimer van Margaret Thatcher [Meryl Streep] in haar laatste levensjaren als ankerpunt voor een serie flashbacks waarin de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven, maar vooral uit de carrière van de eerste (maar niet laatste) vrouwelijke Britse Prime Minister aan ons voorbij razen. Alexandra Roach overtuigt als de jonge ‘Maggie’ en Jim Broadbent is ideaal gecast als echtgenoot Denis, maar het is de vrijwel onherkenbare Streep (daarbij enorm geholpen door de Oscar®winnende make up van Mark Coulier en J. Roy Helland) die dit werkelijk memorabel maakt. Haar rol vereist niet alleen dat ze een vrouw moet spelen in de kracht van haar leven en in haar breekbare latere jaren. Ze moet ook nog overtuigen als één van de meest iconische en herkenbare vrouwen uit de recente geschiedenis, die bovendien haar stemgebruik leert aan te passen. Het leverde Streep dan ook terecht haar derde Oscar® op.


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 149 berichten
 • 122 stemmen

Ik ben zeker géén liefhebber van Meryl Streep. Laatst ben ik een film met haar halverwege gestopt met kijken. Maar, ik moet het toegeven, in deze film speelt ze waanzinnig. Overtuigend en niet 'typisch Meryl' wat voor mij een compliment is. Ik vindt de film als biopic niet zo geslaagd. Je leert veel over de oude, dementerende Thatcher, maar haar leven in de politiek komt gefragmenteerd en slechts oppervlakkig aan bod. Daarmee heb ik niet écht inzicht gekregen in de Thatcher van toen. Ik had graag beter willen begrijpen waarom ze deed wat ze deed, wat haar dreef, hoe haar relaties waren. Ik heb Thatcher alleen in mijn jonge kinderjaren meegemaakt, maar de film heeft me wel getriggerd om me er verder in te verdiepen. Daaruit heb ik geleerd dat er een vrji éézijdig beeld van de Iron Lady is neergezet en dat haar motieven niet altijd even eervol waren als wordt gesuggereerd. Jammer dat er zo weinig ruimte is voor de andere kant. Voor het leven van zo'n iconische vrouw had men beter een wat langere speelduur kunnen accepteren. Eigenlijk is het vooral een film over een zeer succesvolle vrouw die op oudere leeftijd dementie krijgt en hoe ze daarmee om gaat. Dat deel is aangrijpend is aangrijpend en komt goed binnen. Dat het Thatcher is, is misschien meer een bonus. Als biopic misschien een onvoldoende, als film wel geslaagd. 3,5 ster.