menu

The Iron Lady (2011)

mijn stem
3,04 (667)
667 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Frankrijk
Drama / Biografie
105 minuten

geregisseerd door Phyllida Lloyd
met Meryl Streep, Jim Broadbent en Anthony Head

The Iron Lady vertelt over het verhaal achter Margaret Thatcher, die zich door de obstakels van geslacht en klasse wist heen te slaan om zo gehoord te worden als vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld. Het verhaal gaat over macht en de prijs die daarvoor moet worden betaald. Tevens biedt het een portret van van een bijzondere en complexe dame.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zLth151VXaY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van sparreke22
Ik heb de film tweemaal gezien maar blijf blijf mijn twijfels houden. Streep speelt geweldig. Ze speelt Thatcher niet, maar ze wordt Thatcher. Jammer is wel dat Thatcher wat weggezet wordt als een oude en aftakelende vrouw die, in flashbacks, met weemoed op haar verleden terugkijkt. Gevolg daarvan is dat de film wat verwarrend wordt en een beetje op twee gedachten gaat hinken. Er komt ook geen diepgang in de film. Ik vind dat een gemiste kans want feit blijft dat Thatcher en haar regeringsperiode boeiend blijven.

4,0
Toch wel een prachtige film, al valt er wel iets op af te dingen. Schitterende rol van Meryl Streep als zowel de Thatcher in haar gloriejaren als de dementerende oude vrouw die ze uiteindelijk werd. Streep speelt geen rol, ze is Thatcher. Glansrol zeker ook voor Jim Broadbent als Denis, die zich met een zekere gekte en nuchterheid en onaangepastheid staande houdt naast Margaret.

De vorm die gekozen is, de dementerende Thatcher die terugkijkt op haar leven, met z'n successen en zijn mislukkingen, is natuurlijk een keuze, waardoor een bij vlagen aangrijpend, en menselijk, portret ontstaat. Iedere andere vorm, de echte flashbacks of de chronologische aanpak zou snel documentaire trekjes krijgen. Het is duidelijk dat de makers daar ver vandaan wilden blijven. Dat valt te prijzen. Vandaar ook mijn vier sterren.

Nadeel van deze vorm is dat, zeker in het begin, de dementerende vrouw de overhand heeft, en dat de politica maar met moeite zichtbaar is. Haar hele politieke carrière komt er in deze film dan ook nogal bekaaid af. De vraag is alleen, als die carrière meer nadruk had gekregen, was het dan een betere film geworden. Dat staat nog te bezien. Haar onbuigzaamheid, de strijd tegen de vakbonden en tegen haar tegenstanders in de conservatieve partij komen toch wel voldoende over het voetlicht. Wat vooral blijft hangen, mede dankzij Streep, is welk een complexe, en ook wel tragische, persoonlijkheid Margaret Thatcher is geweest. Zo brengt deze film eigenlijk meer aan het licht dan je had mogen verwachten.

avatar van panax
4,5
prachtige meryl streep,die schitterend in de huid kruipt van de iron lady
een stukje engelse geschiedenis in vogelvlucht
bijzondere film ,van een geweldige actrice !!.
en wat een overeenkomsten met alle tegenspelers zag ik.

avatar van BlueJudaskiss
2,0
Vervelende, oninteressante fillm. Had nog vaag de hoop dat de slechte recensies destijds niet terecht waren, maar na het eerste kwartier had ik die hoop weer naar beneden bijgesteld. Meryl Streep speelt Meryl Streep die een Oscar wil, en als ik me nu zo afvraag wat ik nu eigenlijk heb geleerd van de persoon Thatcher is dat eigenlijk bedroevend weinig. Tegenvaller van jewelste. 2,0*

1,5
Sorry maar bij een film van MT zit ik niet te wachten op een oude aftakelende vrouw waarbij we in de vorm van flashbacks een inkijk in haar politieke leven krijgen. Ben benieuwd hoe hun een film of Ronald Reagan er dan uit gaat zien, of eigenlijk ook helemaal niet.

avatar van Capablanca
3,0
Streep zet een fenomenale prestatie neer in een film, die voor kijkers die historisch op de hoogte zijn niet bijster interessant is.

avatar van MRDammann
2,5
Een aardige film, niet heel bijzonder. Typische biopic die alle gebeurtenissen braaf langsgaat zonder dat er bijzonders gebeurt. Weinig karakters zijn echt memorabel, met uitzondering van Meryl Streep. Wat speelt ze hier fantastisch, het is echt genieten om naar haar te kijken. Desondanks kan ze de film niet helemaal redden.

avatar van thomzi50
3,0
Hierboven wordt dit (meermaals) een typische biopic genoemd, ik vond het juist een vreemde biopic, door de structuur waarin alles verteld wordt: de nadruk ligt erg op het heden, ofwel Thatchers oude dag - en je kunt je afvragen waarom, want die oude dag is niet bijster interessant - en daardoor zien we veel uit het verleden voorbij flitsen en wordt het niet, zoals vaak bij biopics, min of meer lineair naverteld. Ik had juist het idee dat de makers het voortkabbelende dat soms bij biopics hoort (eerst de jeugd, dan een oudere actrice en een volwassen leven, dan de eerste politieke zeges enzovoorts) wilden omzeilen door deze structuur te kiezen, en door Streeps fijne optreden heeft dat ook een zekere charme, alleen wordt het uiteindelijk, tja, tamelijk saai. En herhalend, ook. Slecht wordt het allemaal niet, en er zitten interessante stukken geschiedenis in, alleen vlogen die soms wel erg snel voorbij terwijl ik de flarden heden (haar oude dag) nogal uitgesmeerd en veel-van-hetzelfde vond. Gekke film, al met al, die een boeiend verhaal niet zo boeiend navertelt.

1,5
Waarom niet gewoon een film maken over Margaret Thatcher de Iron Lady die jarenlang de Wereldpolitiek en Britse politiek domineerden.
Constant die Flashbacks naar de demente Thatcher.
Heel verstorend allemaal voor wat een historisch epos had kunnen zijn.
Alsof de afdronk van het leven Thatcher was dat zij uiteindelijk dement werd en daarmee de rest daaraan ondergeschikt werd.
Daarnaast, al die zinloze gesprekjes van die demente Thatcher aan de keukentafel met haar man.
Zou dat historisch onderbouwd zijn?
Lijkt mij heel sterk.
Blijkt ook wel een beetje uit de trailer want daarin komt het ook niet voor.
Vonden de makers van deze film het zelf blijkbaar ook niets toevoegen.

3,5
pop
Lekkere film die vlot overkomt. En niet in details gaat vervallen. Die kun je namelijk met gemak in diverse docu's die over Tatcher gemaakt zijn terug vinden.
Streep speelt haar rol als Iron Lady subliem.

avatar van IH88
3,0
“If you want to change this party, lead it. If you want to change the country, lead it.”

Degelijk biopic over Margaret Thatcher. Iets te degelijk, en de raamvertelling kon me ook niet echt bekoren. Iets meer aandacht voor Thatcher's politieke carrière, en iets minder scènes met Thatcher die aan Alzheimer lijdt, had de film goed gedaan. Streep weet een hallucinerende Thatcher goed te spelen, maar zulke scènes zaten er gewoon te veel in. De scènes in het Britse Lagerhuis, Thatcher´s speeches en haar politieke teloorgang zijn hoogtepunten in de film.

avatar van JoeCabot
3,0
De tijd heelt blijkbaar heel wat wonden.

Thatcher is niet langer de feeks die een sociaal bloedbad op haar geweten heeft, maar een toonbeeld van integriteit, een feministe en - in een later stadium - een aandoenlijk oud vrouwtje.

De film zelf is oké. Er gebeurt veel en het duurt allemaal niet te lang (wie echter houdt van lang uitgesponnen drama’s zal deze film wellicht te fragmentarisch vinden). De keuze om het verhaal niet lineair te vertellen pakt voorts goed uit; op die manier wordt mooi duidelijk wat een rollercoaster het leven van Thatcher was.

Meryl Streep zet een ijzersterke vertolking neer. Toegegeven: met haar posh Brits accent deed ze me af en toe denken aan Mrs. Bucket (the lady of the house speaking), maar dat hoort er natuurlijk bij. Ook Alexandra Roach, die in de huid kruipt van een jonge Thatcher, acteert best verdienstelijk en slaagt er zowaar in om de Iron Lady sympathiek te doen ogen (geen idee in hoeverre dit historisch correct is).

Voor de rest doen de makers hun best om een zo’n breed mogelijk publiek aan te spreken, ook mensen die weinig met politiek hebben. Verwacht dus geen gedetailleerde analyse van Thatchers beleid. Nee, deze film trekt resoluut de kaart van de emotie. Dat is enigszins ironisch - one of the greatest problems of our age is that we are governed by people who care more about feelings … -, maar wie enkel geïnteresseerd is in de harde feiten kijkt natuurlijk beter een docu.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:58 uur

geplaatst: vandaag om 12:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.