• 9.378.954 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.508)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Stephan

Stephan

Yuma Q. schreef:

Als iedereen een andere boodschap ziet is het ofwel geen boodschap ofwel gewoon mislukt.

Gek genoeg ben ik het daar wel mee eens. Maakt voor diegenen die er wel "iets" in zien weinig uit natuurlijk.

avatar van kijkert

kijkert

Stephan schreef:

Maar waarom dan die aanzet tot moord vindt plaats in het toilet?
Ik denk dat je op de manier zoals jouw verhaal in deze film wordt neergezet aan *elke* locatie wel een betekenis kunt verbinden.

avatar van cohnuh69

cohnuh69

Misschien ga ik hem wel een halve ster extra geven voor de mooie boodschap!

avatar van Halcyon

Halcyon

cohnuh69 schreef:

Misschien ga ik hem wel een halve ster extra geven voor de mooie boodschap!

Halcyon schreef:

Welke mooie boodschap?

dat het prima is om je vrouw af te blaffen!

(mijn vriendin moest me eens horen... )

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Yuma Q. schreef:

Het gaat niet om het overdrijven van een karikatuur. Maar in the Shining wordt alles zo overdreven gespeeld. Zoals ik al zei, het leek wel noh, alleen dan op amateurniveau.

Zo van:

"Help ik ben bang!" -- "AAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHH" (Duval... en janken... janken, nee niet normaal...)

"Ik begin een beetje gek te worden" -- "GGGGRRRRRRR" (Nicholson)

"Ik ben boos" -- "AAAARGGHHH" (Nicholson)

Klinkt bijna als de sequel van de remake van een of andere mislukte japanse horrorfilm.

Tsja, Kubrick heeft gepoogd de gespannenheid van de karakters er dik op te leggen. Daar is ie wonderwel in geslaagd! De bedoeling is ook dat de hele situatie je begint aan te gruwelen en dat de zenuwen van Duvall je bij wijze van spreken door de strot gieren. Zou je dat niet doen krijg je juist een random run-of-the-mill horrorfilmpje waarin iedereen zich braaf van zijn plicht kwijt. Dus die overacting zoals jij het noemt heeft een functie. En Nicholson is gewoon subliem als tikkende tijdbom, ik ken weinig acteurs die zo overtuigend krankzinnig ogen.

Maar het komt denk ik weer neer op een kwestie van smaak, zoals gewoonlijk..

avatar van ewalk

ewalk

Nicholson komt in deze film zeker overtuigend over. Overacting? Niks van gezien. Sinds deze film kijk ik met andere ogen naar Nicholson. (engerd)

Jantje666

ik denk sowieso, Kubrick kennende, dat je Nicholson nauwelijks persoonlijk kunt aanspreken op zijn acteerwerk.

Kubrick bepaalde.

avatar van nummervlinder

nummervlinder

Bots telkens weer terug op deze film, heb hem nog niet gezien. Maar moet telkens weer een grijns trekken met de gezichtsuitdrukking van de vrouw op de poster, maar echt om te lachen is het niet zeker?

avatar van Sander2

Sander2

Kubrick bepaalde.

Nicholson persoonlijk aanspreken op zijn acteerwerk??? Je doet net alsof Nicholson hier slecht acteert. Dit is een van de beste acteerprestaties ooit en iedereen die dat niet inziet die mankeert echt iets! Waar slaan dit soort berichten in godsnaam op Jantje?

avatar van by_the_way

by_the_way

nummervlinder schreef:

, maar echt om te lachen is het niet zeker?

Niet echt nee, ze acteert naar mijn idee echt goed.

Sander2 schreef:

ik reageerde slechts op Orbit en geloof niet dat ik mijn persoonlijke mening over de film danwel de acteerprestaties verder ventileerde.

ik geef The Shining 5 dikke vette sterren, oa door de meesterlijke Nicholson

nummervlinder schreef:

gun jezelf dan nu onderhand toch maar deze onvergetelijke filmervaring eens.

avatar van nummervlinder

nummervlinder

Jantje666 schreef:

gun jezelf dan nu onderhand toch maar deze onvergetelijke filmervaring eens.

Als jij het zegt . Hij kost nu toch nog maar €7.50 in FRS.

avatar van cohnuh69

cohnuh69

Halcyon schreef:

Welke mooie boodschap?

Dat was sarcastisch lees maar op de vorige pagina.

nummervlinder schreef:

Als jij het zegt . Hij kost nu toch nog maar €7.50 in FRS.

er zouden eigenlijk eind vorige jaar enkele special editions uitkomen van Kubrick films, waaronder The Shining.

Ik keek daar erg naar uit, temeer omdat ik hoopte dat de lange USA versie van the shining dan eindelijk eens beschikbaar zou zijn.

Heb er echter niets meer over gehoord helaas

orbit schreef:

Hooguit het bier dat door mijn strot giert, om deze film nog enigzins grappig te maken. Maar nee, deze acteervorm van de horror vind ik te vergelijken met de acteervorm van komedie van Al Bundy. Maar die vind je misschien ook wel grappig. Dat kan natuurlijk.

Yuma Q. schreef:

hoe kom je er in godsnaam bij dat deze film grappig zou moeten zijn dan?

Jantje666 schreef:

hoe kom je er in godsnaam bij dat deze film grappig zou moeten zijn dan?

Tsja, goede vraag. Misschien omdat alleen mislukte komedies echt helemaal niks zijn en alle andere mislukte films meestal nog enigzins grappig zijn. Ik kon er niks anders in herkennen, dus of het zou grappig zijn, of het had grappig moeten zijn. Ik denk eigenlijk dat het een mislukte komedie is want het ging echt helemaal nergens over.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Rare redenering. Omdat je vindt dat het nergens overgaat (wat onzin is), vindt je het een komedie. Een mislukte komedie..

Jantje666

ieder zijn mening Yuma Q maar jouw mening omtrent The Shining vind ik..... verbijsterend

Yuma Q.

Ik zeg niet dat het een komedie is, maar dat was mijn eerste associatie, die ik in mijn vorige bericht toelicht. Misschien was het wel geen komedie. Ik blijf echter benieuwd wat ... *dit* ... voor moet stellen.

Jantje666

Zou het heeeeeeeeel misschien in de griezel/horror hoek kunnen zitten.....?

Yuma Q.

Ik kan nou niet bepaald zeggen dat ik ook maar een moment een griezelig gevoel kreeg. Maar ik dacht ook heel even aan drama. Daar gebeurt ook nooit echt veel in mijn ogen, maar het heeft toch een hele sterke aanhang.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Yuma Q. schreef:

Tsja, misschien is dit te fijnzinnig voor iemand die alleen maar bier wil drinken en vermaakt worden, dat kan ook natuurlijk

Yuma Q.

Neuh, maar ik heb proefondervindelijk vastgesteld dat ik de wereld positiever ga ervaren met bier. Als zelfs dat niet helpt, dan weet ik het ook niet meer.

avatar van Firtina

Firtina

Ik vond dit een hele goede thriller / horror. Nicholson zet weer een goede rol neer. hij speelt voortreffelijk. Shelley trouwens ook. van mij krijgt de film een 4,5

avatar van Exploitation

Exploitation

Jantje666 schreef:

Zou het heeeeeeeeel misschien in de griezel/horror hoek kunnen zitten.....?

Zullen we het op een Psychologische thriller ofzo houden, lijkt me erg geschikt voor deze film plus het thema wat hij bevat.

ik vond hem griezelig, Als je deze film in je eentje in een donkere kamer gaat kijken, dan ga je je tog ongemakkelijk voelen. vooral met die vieze oude vrouw in de beruchte kamer

avatar van skiLLinho

skiLLinho

Tsjah, mensen vinden het geen griezelig/horror film omdat het geen gore flick is, op die naakte oude vrouw na..

Mensen die deze film daardoor als slecht of mislukt betitelen "omdat ze er niet bang van worden" zijn in mijn ogen vrij naïef en snappen waarschijnlijk het psychotische aspect van de film niet.