The Shining (1980)
Genre: Horror
Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers
8,4 (1.212.203)
Releasedatum: 30 oktober 1980
Beleef deze film nu bij Pathé! (re-release) TIPOn Demand:
Bekijk via Prime Video
Vanaf woensdag 4 februari in 101 bioscopen (re-release)
Plot The Shining
"A masterpiece of modern horror."
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Shining (BoekMeter)
- The Shining (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Doctor
Durkin
Young Woman in Bath
Bottleneck
Nee persoonlijk zie ik dat soort verre betekenissen er ook niet in, maar het feit dat de film zoveel stof tot interpretatie biedt geeft wel aan dat het meer is dan de gemiddelde film, laat staan een horror die je zulke dingen amper kwalijk kan nemen als het dat niet doet (zoals je zegt).
dEUS
Idd, een slechte film is dit absoluut niet en 3,5* vind ik een goeie score. Dat het niet meer is, is louter subjectief. Wellicht lagen mijn verwachtingen na het zien van A Clockwork Orange wat te hoog.
PaulieWalnuts
inhoudsloze verhaal
Deze film gaat veel dieper dan je denkt. Er wordt zeker een maatschappelijk probleem aangekaart. Kubrick heeft zijn eigen draai gegeven aan het verhaal.
Een voorbeeld van een interpretatie (let op! zeer interessant):
YouTube - THE SHINING in-depth analysis by Rob Ager pt 1 of 3
jipt
Een voorbeeld van een interpretatie (let op! zeer interessant):
YouTube - THE SHINING in-depth analysis by Rob Ager pt 1 of 3
Beetje ver gezocht als je het mij vraagt
film_criticus
Ik heb het boek gelezen en die was briljant, de film heb ik nog niet gezien....doe ik nog wel een keer denk ik
chevy93
De film niet gezien en alsnog een 5,0* geven?
. Je bent nu op een punt gekomen dat je helemaal niet serieus meer te nemen bent.
movie acteurs
de film heb ik nog niet gezien....doe ik nog wel een keer denk ik
Jij geeft elke film een 5,0 die je niet gezien hebt?
Beetje ver gezocht als je het mij vraagt
Komen we weer bij de eeuwenoude discussie of het wel of niet in de film zit. Ik denk dat sommige dingen zeker niet vergezocht zijn omdat er heel veel verwijzingen naar zijn. Dat de film over doolhoven gaat is begrijpelijk maar juist de kritiek op amerika en gebruik indianen/slaven is fascinerend en juist. Er wordt vaak genoeg naar de indianen en Amerika verwezen voor een geloofwaardige interpretatie.
Zie ook: http://img179.imageshack.us/img179/5507/group2h.jpg over de seksuele mishandeling laag in de film.
jipt
Over de indianen, in het boek schijnt het zo te zijn dat Jack wordt bezeten door de geest van oude Indianen die vroeger in dat gebied leefde. Lijkt me een veel logischere verklaring dan maatschappelijke kritiek enzo.
boozebelly
- 1908 stemmen
Ik hou mijn hart vast...
simonvinkie
Ik hou mijn hart vast...
Haha, dat zal wel weer een halve ster zijn geworden
aspro
zeer goede film en dat de hele film bijna allemaal decor is.
kunstwerkje van kubrick!!
filmfan17
Dit vind ik wel een leuke opmerking: bovennatuurlijke geesten bezitten een persoon is toch logisch/natuurlijk/geloofwaardig.
Nee maar even serieus: Kubrick heeft het boek alleen als skelet gebruikt, als basis voor zijn EIGEN film. Maar echt, het aantal verwijzingen naar het indianen thema en "overlook" hotel maakt het een zeer geloofwaardige interpretatie, het kan niet zo toevallig zijn al die verwijzingen, zeker niet als je het over kubrick hebt.
Voor de echte diehard liefhebbers die een flinke analyse wel kunnen waarderen: PART 11: Imperfect Symmetry - kubrickfilms.tripod.com
Elk beeld bevat meer dan 1000 woorden
en film bevat 24/25 beeldjes per seconde xD
Hip-Hop Drunkie
Was zelfs al vergeten dat er een Amerikaanse versie bestond , nog altijd spijtig genoeg niet gezien....
Hakunamatafaka
Zou ik wel kijken als ik jou was.. ik keek eerst de amerikaanse versie en tijdje later had ik de europese orgineel gekocht( wist niet dat er 2 waren toendertijd) toen kwam ik toch even bescheten uit, belangrijke details worden weggelaten in de europese.
Wie heeft dat bedacht dat er een europese en een amerikaanse versie moet komen? wat is daar 't praktisch nut van, het menselijk projectiel die dat bedacht heeft verdiend de doodstraf.
Slipvin
Als boekverfilming compleet mislukt, maar als horrorfilm enorm geslaagd. Het thema 'Haunted House' wordt door Kubrick ten volste benut en Jack Nicholson is weergaloos.
Ronnievb
De film werd matig ontvangen in de Verenigde Staten. Dit was grotendeels omdat het een nieuw soort horrorfilm introduceerde naast de slasher. Het publiek had hier moeite mee en daarom werd gekozen de film verkort uit te brengen in Europa, in de hoop het geheel wat 'vloeiender' te maken.
orbit
- 12092 berichten
Tsja, de yanks zijn niet zo van verandering.. we zijn het gewend helaas
J.G.
Erg enge film! En man, wat kan ik daar slecht tegen!!
Vooral de eerste keer heb ik vaak níét gekeken.
Gelukkig dat de tweede keer voor mij wél lukte zonder weg te kijken. Hehe.
Maar goed, even serieus nu.
Los van het verhaal, de eventuele dubbele betekenissen en het al dan niet genoeg aanleunen bij King's boek, vind ik deze film vooral een lust voor het oog. Wat een prachtige fotografie! De compositie, die heerlijke symmetrie, de kleuren, het licht en de camera-standpunten maken van deze film pure kunst. Nooit geweten dat grootsheid van ruimte zo beklemmend kon zijn. En dan de muziek. De muziek is voor mij zeker een even belangrijk gegeven dan de fotografie of zelfs de acteurs. Het is een alles verslindende en psychotische soundtrack met als persoonlijke hoogtepunt het moment waar Wendy een kijkje neemt naar wat Jack al heeft neer getypt. Degoutant griezelig!
En de acteurs, jah die zijn ook geweldig hé.
Jack Nicholson speelt de pannen van het dak. De kritiek dat hij zich vuil maakt aan overacting vind ik ongegrond. Jack speelt inderdaad erg groots in de zin van expressie, maar dat is net de sterkte van hem. Al van de eerste scenes zie je de echo van de man die hij later in de film wordt, op ieder moment zorgt dat voor spanning, een spanning die de hele film door blijft duren tot wanneer op het einde de echo geen echo meer is maar het ware, compleet geschifte beeld van Jack. Het zijn dus echt wel gradaties van geschift zijn met veel nuance aangebracht.
Een andere dwaze kritiek is die op Duvall. Ze zou stom, schaap-achting en zelfs irritant acteren. Dat vind ik zever. Wendy is een zwakke vrouw die constant de steun nodig heeft van de sterke man aan haar zeide om te overleven. Die liefdevolle vrouw, die haar man doodgraag ziet (en hem niet snel wil opgeven) moet het plots stellen zonder die man. Ze staat er alleen voor... en ze crasht. De steun valt weg en transformeert naar pure angst en horror. Dat kleine, bleke, ronde gezichtje met die grote puilogen en haar frêle, breekbare lichaampje komen nu in actie. Heel Wendy straalt pure angst en trauma uit, zo erg dat het pijn doet om naar te kijken! Naast Duvall en Nicholson speelt dat kleine mannetje ook bijzonder goed (zelden zo'n acteerprestaties gezien bij zo'n jong gastje). Je ziet een jongetje met de onschuld van kind en het verstand en een intuïtie dat hem te boven gaat. Dit wordt schoon weergegeven met Tony. Het contrast met Danny en Tony is dan ook gigantisch. Het is alsof die twee de hele film met mekaar aan het vechten zijn en je je als kijker constant moet afvragen wie het roer in handen heeft: Tony of Danny?
Dit alles maakt van The Shining een geniaal geheel! 5 sterretjes
pumpking
Griezelig, what more can i say.
Echt griezelig, wanneer dat jongetje door de gangen fietst, lijkt geen eind aan te komen, nergens is er volk, geen mensen, geen personeel, niemand...en wat krijg ik het daar benauwd van!!!
Oja voor ik het vergeet te zeggen, mijn hond kroop onder mijn bed bij het horen van de muziek, is echt waar.
killer13
goede film, lekker griezig. jack nicholson heeft het weer uitstekend gedaan
huVILEub
Geweldige film. Het camerawerk was zeer goed, in combinatie met de prachtige opnamelocaties gaf het werkelijk prachtige plaatjes. Met als hoogtepunten vor mij op het einde in het doolhof en de fietsen in de gangscènes. Er zit een goede spanning in de film, zeer sterk geacteerd. Hoe meer ik van Jack Nicholson zie, lijkt het toch allemaal wel op elkaar, maar dat komt hier goed tot zijn recht. Ook het kind deed het in deze film helemaal niet verkeerd. Ook staat er zeer goede muziek onder de film. Het verhaal, ach ja, dat is in het boek misschien beter, maar dat maakt bij deze film helemaal niet uit. Topfilm!
triqo
Voor het eerst gezien na hem al die jaren steeds gemist te hebben. Mja had misschien iets meer verwacht nog. De rol die JN hier neerzet heeft inmiddels na al die jaren 50 keer gedaan ofzo en kon me nu niet zo meer pakken als de eerste keren dat hij zo deed. Desondanks veel spanning alleen irriteerde ik me aan de gedateerde effects die alleen maar averechts werkten. Setting was wel sfeervol en er zaten nog een aantal leuke scenes tussen.
En uiteraard ook eindelijk via de bron de inmiddels uitgemolken here's johnny vocal gehoord
Leuke film wel maar zeker geen meesterwerk
belizard
Goede film.
Ik vond het acteerwerk fenomenaal, Jack Nicholson doet het heel erg goed in deze film. De film is heel erg spannend, hoewel de film zelf maar op een paar plekken spannend is, is de film door de muziek en de onvoorspelbaarheid toch heel de hele tijd spannend.
filmfan17
Welke effecten dacht je aan?
Vraag ik mij ook af. Maar blijkbaar mist hij CGI en houdt hij niet van 'echt' bloed.

Doctor Sleep
2019

Legendarische horrorfilm 'The Shining' van Stanley Kubrick vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

'The Shining' is net op tijd voor Halloween weer te streamen: 'Voel nog de rillingen over mijn rug'

Se7en

The Usual Suspects
Thriller, 1995

American Beauty
Drama, 1999
kindermishandelinghoteloudjaarsavondmontanagebaseerd op boektelepathyisolatiehotelier oregon, usacoloradomazegravehalloweensnowstormbartenderseclusionaxdelusionalcoholismepsychic powersurrealismeeenzaamheidpremonitioncaretakervisionsneeuwhuiselijk geweldpostmodern psychologische thrillerauteurtweelingenlabyrinthalcoholischcultfilmblizzardpsychological horrormutilationbloody body of childextrasensory perceptionuxoricide motherhoodfilicidesnowed inburial ground hypothermiahaunted hoteloff seasonpsychological disintegration detachedparanoidvexedafi franticpediatricianrepetition moeder zoon relatiemalicioussupernatural poweranxiousnew year supernatural horrorghost childpsychotronic filmdrearyaxwriters-blockcabin fever psychological horrornegativedeal with the devilnuclear family avant gardeyosemite national park suspensefulegotisticalnew year's partytwin sistersidentical twins arrogantassertivedemeaningenraged frustratedharshmean spiritedsardonic