Zeitgeist: Moving Forward (2011)
Genre: Documentaire
Geregisseerd door: Peter Joseph
Met onder meer: Robert Sapolsky en Gabor Maté
Plot Zeitgeist: Moving Forward
"This Shit's Got to Go!"
Een documentaire die inzicht geeft in het in zichzelf gesloten wereldbeeld waarin de huidige maatschappij haar economisch verkeer regelt. We kijken verder dan de traditionele ideologie en zaken als 'maar dat zal nooit kunnen' etc. en bekijken in plaats daarvan de basisbeginselen waarop onze wereld sociaal en economisch georganiseerd is en in stand wordt gehouden. Het gevolg is dat we daaruit een nieuw soort economisch systeem voor de wereld kunnen afleiden, genaamd de 'grondstof-gebaseerde economie' .
SilenceMurderer
Nee, we staan momenteel erg veer van een echte crisis verwijderd. Die kan natuurlijk elk moment uit overwachtte hoek toeslaan, maar we hebben het nog steeds ontzettend goed hier.
het soort crisis waar ik op doel is er eentje die de soort in gevaar brengt en de huidige machthebbers aantast in hun positie. Pas dan gaan we naar andere oplossingen kijken en mogelijk samenwerken. Major griepgolf, nucleaire rampen of WO3 achtige zaken. Gebeurd dat niet dan gaan we vrolijk verder, want voorlopig kunnen we in dit land (Ja, ik hou het dicht bij huis, want verder weg is allemaal nauwelijks van invloed op ons handelen) vrijwel allemaal nog twee keer per jaar op vakantie en kunnen we door inzet van een paar voedselbanken ervoor zorgen dat niemand in dit land honger heeft.
Je ziet een ander soort crisis over het hoofd.
Het langzame maar zekere proces van deze crisis: automatisering. Als het systeem intact blijft zullen steeds meer banen verdwijnen, nu zal je waarschijnlijk denken dat er altijd wel 'iets' te doen is. Maar uiteindelijk zal dat niet het geval zijn voor een grote groep mensen.
Het snelle en onverwachte proces: een zware economische crisis, waarin veel grote en kleine bedrijven failliet gaan (waardoor geld verdwijnt), waardoor een hoop banen verdwijnen, waardoor veel mensen geen geld hebben om eten te kopen, waardoor er te werk moet worden gegaan met uitkeringen en voedselbanken, die ook moeten 'leven' van geld (van de belastingbetaler, die er nauwelijks meer is door de crisis), met als gevolg dat het systeem vast kan lopen, alleen omdat er geen geld meer is.
Conclusie: er zijn evenveel fabrieken, gebouwen en andere faciliteiten als voor de crisis waardoor er nog exact evenveel voedsel kan worden geproduceerd als voor de crisis. Maar dit gebeurt niet meer om dat er geen geld meer is om werknemers te betalen.
Het geldsysteem is slechts een 'regel systeem', en is duizenden jaren oud. Wellicht is een ander systeem beter, efficiënter en eerlijker.
Om jullie geen verkeerd beeld te geven van mij:
Ik ben niet volledig overtuigd van het systeem wat Zeitgeist schetst maar mij lijkt het principe ervan goed, ik zie het alleen als een goede mogelijkheid. Ik neem dit standpunt in om de discussie op te voeren en mensen aan het denken te zetten.
SilenceMurderer
Denk dat je bij verveling minstens evenveel zo niet meer psychiaters nodig hebt. Wat is de nieuwe zingeving als het ons aan niets ontbreekt. En ook aan jou de vraag. Hoe komt een complexe creatieve filmproductie tot stand, als je mensen niet met geld aan je kunt binden. Of zo om het even elk ander project (Operaproducties, WK voetbal, popconcerten) waarbij het werk (vanwege het creatieve en probleemoplossend vermogen) niet door machines gedaan kan worden.
En die 20% die wel 'moet' werken, hoe wordt die beloond/ aan het werk gehouden?
In het leven zijn er oneindig veel zinnige en onzinnige doelen te behalen. Waarom zouden we anders spelletjes spelen, we weten dat het uiteindelijk niks uitmaakt? Dit doen we omdat we zelf onze doelen opstellen.
Waarom zou je in zo'n systeem een film e.d. maken?
Willen mensen opeens alleen maar 'meer hebben' dan een ander mens? De meeste mensen worden profvoetballer, topregisseur etc. voor de faam en respect.
In de verre toekomst kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld spellen maken met oneindig veel mogelijke einden, levels etc. Waarschijnlijk zou een film zoals inception nog maar weinig voorstellen in die tijd.
Je ziet een ander soort crisis over het hoofd.
Nee hoor, zelfs al is de helft straks arm en werkloos. Zolang het de machthebbers niet bedreigt zullen ze niets veranderen. Krijg je van die steden zoals Johannesburg waar het centrum een ghetto is geworden. Gaan de machthebbers gewoon in een beveiligde buitenwijk wonen.
Persoonlijk maak ik me veel meer druk om de bevolkingsexplosie in Afrika. het schijnt dat er de komende 20 jaar 50 mjn Europa in willen. Hoe gaan we daar op reageren? Dat lijkt me een veel betere vraag dat te filosoferen over luilekkerland.
Verder ben ik helemaal voor hoor. Denk enkel dat het niet gaat werken omdat ze de oorzaak van alle onvrede ten onrechte volledig bij het monetaire systeem leggen ipv het karakter van de mens. Daarnaast zou ik graag willen zien hoe en of het werkt. Waar ik dus erg mijn twijfels over heb. En wat gaan we doen tegen de verveling? Als een soort kasplantje onszelf inpluggen een een of ander entertainment console? Goh, niet echt een wereld die mij aantrekkelijkere lijkt dan deze...
@Reinbo
"Zolang het de machthebbers niet bedreigt zullen ze niets veranderen. Krijg je van die steden zoals Johannesburg waar het centrum een ghetto is geworden. Gaan de machthebbers gewoon in een beveiligde buitenwijk wonen."
Ook ik heb mijn twijfels over hoe reëel de Zeitgeist opvattingen zich kunnen ontplooien in de praktijk, ten eerste zal het overgrote deel van de wereldbevolking er mee moeten instemmen om het überhaupt te kunnen realiseren. Toch lijkt mij het zeker waard om me meer te verdiepen in het idee en wie weet is het mogelijk, al dan niet op een of andere manier. Want dat er het een en ander verbeterd kan worden in deze wereld lijkt me onbetwistbaar.
En nogmaals, Zeitgeist geeft aan dat het monetaire systeem slechts een (weliswaar belangrijk) onderdeel van een spectrum van oorzaken is.
Je moet ook begrijpen dat wat Zeitgeist wil veranderen niet zomaar iets is, maar zo'n beetje de werking van heel veel op wereldwijde basis. Dit kan dus onmogelijk op een correcte manier, laat staan tot in detail, worden uitgelegd in een film van amper 3 uur.
"En wat gaan we doen tegen de verveling? Als een soort kasplantje onszelf inpluggen een een of ander entertainment console? Goh, niet echt een wereld die mij aantrekkelijkere lijkt dan deze..."
En zoals ik al zei, we stellen onze eigen doelen op in het leven. Dan had ik het echt niet alleen over spelletjes, dat refereerde grotendeels hoe we aan onze films en dergelijke kunnen komen. Er zullen altijd dingen zijn die we kunnen en willen verbeteren.
En dan komen we eigenlijk weer aan bij een andere kwestie. Verveling is een relatief begrip. Als jij vanaf kleins af aan heel weinig te doen hebt, zul je je echt niet meer vervelen dan je dat je in een wereld was opgegroeid waar heel veel te doen is.
"Verder denk ik dat de meeste mensen regisseur worden, omdat ze iets te vertellen hebben. En Inception stelt nu ook al weinig voor.
"
Er zijn meer mensen die juist geen leiding willen nemen, dan mensen die wel leiding willen nemen. Binnen een sociaal gebied kunnen er namelijk gewoonweg niet zo veel 'leiders' zijn, dat vormt zich zo. En natuurlijk is het niet zo simpel als ik het nu zeg.
Inception vond ik persoonlijk ook niet zo'n indrukwekkende film, is natuurlijk maar een voorbeeldje he.
@Reinbo
Hoe dit in de praktijk zal zijn in ons enigszins 'verlichte' land zal zich nog moeten gaan bewijzen. Ik zal het in ieder geval niet pikken (al was ik deel van, of opgegroeid in de machthebbende regio) en zal ik om humane redenen protesteren..
Ik geloof niet dat Nederland tot de machthebbers behoord. Daarvoor moet je toch echt bij China, USA en Rusland zijn (en in mindere mate Duitsland, Frankrijk en de UK) Nu niet bepaald landen die zich van nature erg sociaal opstellen. Denk dat wij het in Europa ook best redelijk zullen blijven houden de komende jaren. Misschien nog eens een flinke financiele crisis, maar die zitten we dan wel uit.
Denk overigens dat tal van zaken ook prima binnen het huidige systeem ontwikkelt kunnen worden.
@Reinbo
"Ik geloof niet dat Nederland tot de machthebbers behoord."
Ik zie de betrekking van dit argument niet aansluiten in de discussie die we voerden over dit onderwerp. Ik had het over jou stelling ("Zolang het de machthebbers niet bedreigt zullen ze niets veranderen", zei je), en niet de realiteit.
"Denk dat wij het in Europa ook best redelijk zullen blijven houden de komende jaren."
Als jou de komende jaren alleen boeien vind ik dat nogal kortzichtig/onverantwoord.
"Verder zit de docu vol leuke ideeën, maar de kritische analyse die ze op het huidige systeem loslaten, betrekken ze niet op zichzelf. Dat vind ik een van de grote zwaktes. Als je het geld wilt afschaffen zul je toch tenminste het vervangende systeem moeten toelichten en kritisch analyseren. Anders krijg je van mij gewoon een fikse onvoldoende. Voor half werk koop ik niks."
En voor de derde keer, een wereldwijde verandering van zo'n complex systeem kan je gewoonweg niet goed uitleggen in een docu van niet eens 3 uur. De bedoeling van deze docu is je interesse te wekken in dit fenomeen (als ik het zo mag noemen), daarom raad ik je aan om wat verdere research te doen op internet. Er is meer dan genoeg informatie over te vinden.
Arie333
Ik pretendeer helemaal geen oplossing te hebben. Ik geef enkel aan een andere wereld beeld te prefereren. Maar omdat je zo door zeurt denk ik dat de natuur wel eens met een (griep)virus kan komen dat voor enorme sterfte zorgt. Anders is daar natuurlijk altijd de kans op oorlog. Ik hoop dat beide niet gebeurd, maar mocht wet wel zo zijn, dan heeft het ook zijn voordelen. Verder zie ik die hongerende afrikanen ook niet als een groot probleem. Vind het veel erger dat we de natuur om zeep helpen.
Tja dat is dan leuk en aardig dat je een ander wereldbeeld prefereert dat doe ik ook alleen in tegenstelling to jou heb ik wel een oplossing namelijk een RBE.
Dat griepvirus moet dan wel snel komen omdat het niet lang meer duurt voor we zo goed als immuun zijn voor ziektes (30 jaar oid). Oorlog is een van de grootste gevaren inderdaad. Nogmaals ik heb je al verteld dat als je pro natuur bent zou je ook pro RBE moeten zijn. Dat jij de hongerende afrikanen niet als een probleem ervaart moet je zelf weten maar sommige van ons zien daar wel een probleem in, je hebt al duidelijk gemaakt dat je het empathisch vermogen van een pinda hebt dus ook deze opmerking is weer geen verassing.
Open source is dan ook de toekomst, daarnaast als er genoeg draagvlak is kunnen we het systeem veranderen waardoor de techniek ineens in handen van iedereen is. Of dit gaat gebeuren durf ik niet te zeggen maar als het zo zal zijn vermoed ik dat het moet gebeuren in Amerika. Zelf hoop ik dat Amerika een RBE systeem zal aannemen nadat het failliet gegaan is en de rest van de wereld zal volgen. Het afschaffen van patenten zou al een gigantische leap forward zijn.
Voorbeelden die ik ook stuk voor stuk heb weerlegd, geld is als een religie geworden. We zijn zo gewend aan geld dat we het bijna als iets natuurlijks zien. Dat je twijfelt is prima maar kijk beide docu’s nog maar eens en lees alles wat we gezegd hebben nog een keer goed door, ik krijg namelijk nog steeds het idee dat je de essentie van RBE niet snapt wat al helemaal bleek uit je eerdere berichten.
Kritisch zijn is prima en juich ik toe maar kritisch zijn is niet hetzelfde als onwetendheid (ignorance) waar het merendeel van je argumenten op neer komt.
Ga je mij nu een schuldcomplex aanpraten? Wat kunnen mij die weesjes schelen. En ik vrees voor je dat dat voor de meeste mensen geldt. En de reden dat ik belang hecht aan de primitieve kant van de mens, is omdat de oplossing die je aandraagt, daar toch ook rekening mee dient te houden. En dat doet die niet....
Nee dat is geen schuldcomplex aapraten dat is de feiten benoemen. Vroeger haalden we slaven uit Afrika, nu lenen we dictators / corrupte regeringen geld en zeggen we dat het land in schuld staat. Waar we vervolgens het recht aan ontlenen om debiele beleidsnormen op te leggen en het verplicht “verkopen” van grondstoffen / privatisering tegen een schijntje.
Jij kiest voor een systeem wat de meest negatieve kanten van de mens actief promoot en faciliteert, ik kies voor een systeem wat de meest positieve kanten van de mens actief promoot en faciliteert. Dat is niet naïef dat is juist slim……….
Nogmaals trek alsjeblieft je eigen egocentrische levenshouding niet door als de norm van de bevolking of als de kern van de menselijke natuur.
Hou op met generaliseren en verdraaien van wat er gezegd wordt, als je een probleem hebt met begrijpend lezen moet je dat gewoon zeggen. Nergens wordt gezegd dat het monetaire systeem de schuld is van alle ongelijkheid in de wereld maar het is wel verruit de grootste oorzaak. Door een RBE systeem in te voeren haal je economische ongelijkheid uit het plaatje en daarmee ook de sociale ongelijkheid die het veroorzaakt.
Blijkbaar snap je, ondanks dat ik het duidelijk heb uitgelegd in eerdere berichten, het verschil tussen ongelijkheid en onderscheiden nog steeds niet. RBE streeft ernaar om de onrechtvaardige ongelijkheid gecreëerd door het monetaire systeem te verwijderen wat de wereld als geheel veel goeds zal doen. Waardoor je een gigantische scala aan problemen kan oplossen / tot een fractie van het huidige niveau kan reduceren.
De typemachine heeft ons ook heel veel goed gebracht maar dat is geen argument om met zijn allen voor de rest van de eeuwigheid typemachines te blijven gebruiken. Het monetaire systeem is verouderd en dankzij moderne technieken obsoleet het probleem is dat het systeem bestaat uit rigide instellingen die ten koste van alles self preservation uit oefenen dit overkomen is het grootste obstakel voor RBE.
Ik care overigens wél voor de weesjes in Afrika. Het geld verdwijnt in de zakken van de dictators. Waarom? Of een dictator 1 miljard of 60 miljard bezit geeft hem geen verschil in zijn leven. De motivatie om geld te verzamelen is dus om macht uit te oefenen over de weesjes (en anderen) en daarbij hebben ze blijkbaar geen empathie. Het draait dus niet om het geld zelf. Ik blijf het grootste probleem zien in de aard van enkele mensen die de macht over velen wensen te hebben. Als het geld verdwijnt denk ik dat er voor die mensen andere manieren zijn om macht uit te oefenen.
Goed punt het is dan ook belangrijk om een manier te verzinnen waarin we mensen met een sterke machtslust een mogelijkheid geven om aan die behoefte te voldoen zonder dat ze daarmee de rechten van andere kunnen schenden. Neem als voorbeeld een evenement waar vraag naar is (bijv. North Sea Jazz) er zullen dan mensen zijn die de leiding in het organiseren dan op zich nemen niet omdat ze daar dan voor betaald krijgen maar omdat ze het leuk vinden om een evenment op te zetten en daarin leiding te geven. Zo kan je tal van manieren bedenken waarin mensen “macht” kunnen uit oefenen zonder dat ze daarmee anderen onderdrukken zoals nu het geval is.
Ik denk eerder te signaleren dat empathie steeds minder voorkomt, de verharding van de maatschappij zogezegd en diepe inzichten en verlichting lijkt steeds verder weg te raken, de oppervlakkigheid neemt toe (door overvloedig veel keuzes te hebben, hebzucht en minder empathie hebben tezamen?)
Er zullen altijd vormen van schaarste blijven het punt is dat materiële schaarste (tot op zekere hoogte) verdwijnt en dat is al een hele stap misschien zelfs de belangrijkste. Wat betreft de maatschappij vind ik dat moeilijk te zeggen het zijn naar mijn mening meer een soort golven waarin de aard van de maatschappij zich begeeft. Het is lastig om daar sterke generaliserende uitspraken over te doen aan de ene kant is er een sterke vorm van oppervlakkigheid in populaire jongere cultuur maar aan de andere kant ook een beweging naar vrijheid (internet) en om die vrijheid te beschermen.
Met RBE los je ook niet meteen alle negatieve karakter eigenschappen of verslaafden op maar door de zaken zo goed mogelijk te regelen beperk je ze door een minimum. Daarnaast komen een hoop problemen voort uit het monetaire systeem. Ook zeker niet alles is de schuld van het monetaire systeem maar wel een aanzienlik deel wat we kunnen oplossen door een ander systeem te hanteren. RBE is geen Utopia maar simpelweg een veel beter systeem dan wat we nu kennen.
Wat voor ellendige gevallen bedoel je hiermee ? Ontevredenheid komt ook vaak voor uit ongelijkheid bijvoorbeeld: “waarom verdient X persoon geld als water terwijl ik me elke dag van 8 tot 5 af sta te beulen voor een schijntje” en dergelijke.
Het is dan ook niet gebaseerd op goedgelovigheid en vertrouwen maar op een wetenschappelijke visie op hoe we de wereld en zijn problemen het best kunnen aanpakken. Ware zelf ontplooiing / zelf actualisatie kan alleen gebeuren als de basis behoeftes bevredigd zijn. Sociale controle zal zeker blijven bestaan maar dat is niet per se iets negatiefs naar mijn mening.
De bevolking van China, Europa en de VS gaat afnemen met 10 tot 20&, daarentegen gaat de bevolking van Afrika vertienvoudigen tot vertwintigvoudigen! (is nu de trend) Misschien moeten we daar prioriteit 1 stellen, namelijk om daar de aanwas te reguleren en bv maximaal 2 kinderen per gezin toe te laten, net zoals in China nu 1 kind. Jammer, maar dat is volgens mij nu echt hard nodig.
Alleen hoe wil je dat uitvoeren ? De beste manier om de bevolkingsgroei te stoppen of zelfs te doen afnemen is dankzij welvaart/educatie/stabiliteit. Stel dat we morgen plots een wereldwijd werkend RBE systeem hebben zul je zien dat over 10 jaar het geboortecijfer wereldwijd gigantische afgenomen is en de wereldpopulatie waarschijnlijk zal afnemen.
Probleem is ook dat hoe talrijker en rijker we zijn, hoe minder we geneigd zijn om het te delen. De 'soort' is immers veilig gesteld. Je zal eerst door een grote crisis (oorlog, ziekte) moeten wil de mens de noodzaak hebben zich in de 1e plaats sociaal op willen (moeten) stellen. Dergelijke situaties zag je in tijden van nood, zoals de wederopbouw, vlak na de 2e wereldoorlog of de watersnoodramp. Dan werken we graag samen en stellen we ons sociaal op. 'De soort' moet er dan in de eerste plaats weer bovenop geholpen worden, maar zodra het goed gaat lopen we het liefst over elkaars hoofden.
En dat alles heeft idd niets met geld te maken, maar zit veel dieper in onze natuur verankerd. Hoe meer we hebben, hoe nog meer we nodig hebben om ons te onderscheiden.
Weer een sterk voorbeeld van jou gebrek aan kennis wat je tot zo’n debiel standpunt doet komen. Maar goed ik quote dit even om nog een keer aan te duiden dat er een gigantische crisis zit aan te komen in Amerika welke de beste gelegenheid geeft om RBE in te voeren naar mijn mening.
Weer verwijs ik naar Amerika.
Denk dat je bij verveling minstens evenveel zo niet meer psychiaters nodig hebt. Want wat is de nieuwe zingeving als het ons aan niets ontbreek?. En ook aan jou de vraag. Hoe komt een complexe creatieve filmproductie tot stand, als je mensen niet met geld aan je kunt binden. Of zo om het even elk ander project (Operaproducties, WK voetbal, popconcerten) waarbij het werk (vanwege het creatieve en probleemoplossend vermogen) niet door machines gedaan kan worden.
En die 20% die wel 'moet' werken, hoe wordt die beloond/ aan het werk gehouden?
Het is werkelijk hilarisch dat je in hetzelfde stukje tekst stelt dat we ons massaal gaan vervelen en er tegelijkertijd achteraan roept dat er geen mensen zijn om een film te maken haha.
Goed, blijft de instelling van de mens zoals ie nu is.
Er wordt volop voorbijgegaan aan het feit dat de mens eigenaardigheden heeft die nu tot ontplooiing zijn gekomen maar onwenselijk zijn.
Hoe buig je dat om?
We ontwikkelen de eigenschappen die het systeem promoot ik zal mezelf nogmaals quoten aangezien je het blijkbaar gemist hebt:
Het probleem is dat we een systeem hebben wat dit type gedrag promoot waardoor het ook zo “relatief” veel voor komt in sterk kapitalistische maatschappijen. De fout die je hierbij maakt is denken dat dit noodzakelijk is want dat is het namelijk zeer zeker niet. In een systeem waar dit gedrag als negatief beoordeeld wordt en welke compleet andere waarden en karakter eigenschappen promoot zul je zien dat dit stereotype persoonlijkheid veel minder voor zal komen. Volledig uitbannen lijkt mij onmogelijk maar dat is ook niet noodzakelijk.
Ook jij verwart dit type persoonlijkheid als de kern van de “menselijke natuur” wat een illusie is. Het enorme verlangen naar het “beter” zijn dan de ander, naar het meer “hebben” dan de ander en naar het de “beste” willen zijn is een gevolg van onze cultuur niet van een of andere “menselijke natuur”. Ik snapt dat dit lastig te begrijpen is voor een ieder (kijk maar naar Reinbo ) die net zoals ikzelf in een westerse cultuur opgegroeid is (in Amerika is het trouwens nog vele malen erger) maar het is net zo moeilijk voor de chinees om te snappen waarom wij zo gebrand zijn op het ik in plaats van het wij.
Een cultuur in een RBE zal vooral promoten wat jij als individu kan bijdragen aan de wereld op een positieve manier. Het zal machtslust, hebzucht, agressie en onredelijke competitiedrift als negatief beoordelen en altruïsme, eerlijkheid, vreedzaamheid en transparantie promoten in zo’n samenleving zul je zien dat de “gemiddelde” persoon vergeleken met nu bijna een heilige is. Uiteraard neemt zo’n proces tijd in beslag en zal het niet overnight veranderen.”
Heb je Addendum trouwens gezien Dreiecke ?
Hoeveel minder psychiaters zijn er nodig? Hoe gaan mensen met verveling om? Hoe gaan mensen met hun opvoeding om? Gezien de hoeveelheid tranquilizers die er wordt gebruikt is de opvoeding (naast de omstandigheden) niet optimaal.
Op verveling zal ik straks terugkomen. Opvoeding zal sterk verbeterd worden dankzij een wereldwijd goed ontwikkeld educatief systeem, enorme afname van stress dankzij een “betere” samenleving (veiligheid, financiële stress, materiële stress, ongelijkheid, etc etc), daarnaast krijgen ouders alle gelegenheid om hun kinderen op te voeden plaats van dat ze zich ook kapot moeten werken om in het levensonderhoud te voorzien.
Het eerste deel van de film spreekt mij daarom (nogmaals) het meest aan en daar vind ik de directe oorzaak van de huidige problemen, niet in het monetaire systeem.
Ik denk ook graag in "stel je voor..." Maar als het niet in plannen en daden wordt omgezet is het niet genoeg, dat wilde ik zeggen.
Nogmaals heb je zeitgeist Addendum gezien ?
Goed argument voor het huidige systeem………… Dit is dus precies een van de scenario’s waarom ik van mening ben dat we van systeem moeten switchen.
Misschien dat we daar op kunnen reageren door deze mensen een toekomst in eigen land te bieden ? Is maar een idee hoor……….
De vraag is dan hoe kunnen we ze een toekomst in eigen land bieden hm………. tada RBE
Hopelijk gaan we dat dus zien in Amerika de komende 20 jaar.
Hier wou ik dus even uitgebreid op in gaan. Het is werkelijk een fabeltje om te denken dat we ons met zijn allen massaal de hele dag gaan zitten vervelen. Mensen zijn van nature productief en willen 101 en dingen doen. Blijkbaar lig jij de hele tijd als je niet werkt op je gat jezelf te vervelen neem maar van mij aan dat dit niet de norm is haha.
Er zijn zoveel dingen waarmee we onszelf kunnen vermaken dat verveling wel het laatste is wat op de loer licht. Geef mensen de tijd om de dingen te doen die ze echt graag willen doen en zult een explosie zien in entertainment / kunst / cultuur / wetenschap / sport / literatuur / etc etc consumptie en productie. Haal de beperking van de noodzaak om geld te verdienen weg en laat menselijke potentie vrij om zich te ontwikkelen en uit te drukken. Verveling zal tot het verleden behoren. Sterker nog soms mis ik verveling wel eens gewoon ff niks te doen hebben.
Ik kan juist niet wachten tot we geavanceerde virtual reality systemen hebben a la de matrix. Het lijkt me zo geweldig om elke ervaring die me interressant lijkt tot in het kleinste detail te kunnen beleven. Denk alleen al aan alle interressante historische scenario’s die je in persoon kan meemaken. Jagen op mammoeten als een oermens, leven als een zonnegod in het oude Egypte, les krijgen van Socrates, veldtochten met Alexander de grote, wereldrijzen met Columbus, de opstand meemaken naast Willem van Oranje, het stichten van Amerika, het bijwonen van de I have a Dream toespraak, etc etc. Dat zijn alleen nog maar een fractie van de historische evenementen / ervaringen die ik wil opdoen, fictie is waarschijnlijk zelfs nog leuker om in virtual reality mee te maken.
Virtual Reality gaat echt geweldig worden.
Zoals ik al eerder heb gezegd en SilenceMurderer ook verdiep je erin en zoek meer informatie op. Maar ga niet klagen over een documentaire van al dik 3 uur met tonnen aan informatie dat het een slechte docu is omdat niet alle details tot op de Vintage Astin Martins aan toe naar voren komen. Als je addendum hebt gekeken dan moet je toch ook snappen dat het een work in progress is en dat we over een tijdje een volgend deel krijgen welke weer andere aspecten belicht en verdere uitwerking geeft.
SilenceMurderer
Dat is juist het enge. Als je er over nadenkt betekend het pure onderdrukking*, maar ze zeggen het nergens....
* iedereen moet meedoen aan de voor geschreven levenswijze voor maximaal rendement. Voorbeeld: Als we op de plaats waar jij woont beter een waterdam kunnen bouwen. Hup oprotten. Ga jij vanaf nu maar wonen in Sector 34-z ten noord oosten van war vroeger Oslo heette. Want dat levert het meeste rendement voor ons allemaal op. Dat soort toestanden.
Whooh, jij bent al vanaf pagina 1 kwaad aan het spreken over deze film terwijl je er werkelijk zeer weinig van begrijpt, en daarom zomaar dingen aanneemt?!
In tegenstelling van wat jij nu denkt zullen huizen op grote schaal worden geprefabriceerd. Deze worden zelfvoorzienend, met eigen stroomvoorziening en dergelijke. Deze huizen zijn allemaal uniek en worden zo gemaakt als jij wilt (zo groot het balkon, daar de douche etc.) in tegen stelling tot de rijtjeshuizen die we tegenwoordig op grote schaal voorgeschoteld krijgen. Deze huizen komen terecht in een stad, of op de noordpool, berg of afgelegen eiland. Wat jij maar wilt. De situatie die jij nu beschrijft zal zich nooit voordoen.
Ga serieus wat research doen voordat je zulke uitspraken durft te maken, want ik zie een tiental pagina's vol met onzinnige, onvolledig, op niks gebaseerde argumenten langskomen van jou.
Om jullie geen verkeerd beeld te geven van mij:
Ik doe hier overigens ongeveer hetzelfde, maar benader het van de negatieve kant. Als je geen oplossing hebt voor de mogelijke en waarschijnlijk problemen heb je helemaal geen oplossing en blijft het niets anders dan een uthopie. Helaas komt de argumentatie niet verder dan dat men veel vertrouwen heeft in de techniek en het allturisitsche karakter van de mens..... DIe eerste is helaas niet in de juiste handen (Bij wie moet die eigelijk in handen zijn?) en dat tweede geloof ik gewoon niet in. In ieder geval niet zolang we met meer dan 1 mijlard mensen zijn.
---------------------
Ik neem helemaal niets aan. Ik stel enkel kritische vragen, waarop het antwoord schuldig blijft. En die strategische relocatie (op basis van het efficiëntie principe) die ik hierboven beschrijf werd genoemd in de docu, dat dat komt niet van mij.. Maak het enkel wat inzichtelijker door te komen met een mogelijk concreet voorbeeld.
OK, laat ik dan maar even net doen of de wereld nu niet gecontroleerd wordt door egocentrische rechtsdenkende cooperaties, democratieën en dictators (Samen al gauw zo'n 1 miljard man) , die natuurlijk nooit de macht uit handen gaan geven, omdat er dan een paar Afrikaantjes geen honger meer hoeven te hebben. Tenzij ook zij er beter van worden. Nog even los van het zootje terrorristen dat de planeet onveilig maakt, China Amerika van de troon aan het stoten is, virussen steeds resistenter worden en een bevolkingsexplosie in Afrika die de mensen de grenzen over drijft.
En laat ik dan ook maar de positieve houding aannemen. Ik ben tenslotte in principe voor RBE, mits het waar maakt wat het beloofd. Op welke termijn denken RBE te kunnen invoeren? Wanneer is dat zootje ongeregeld dat we nu hebben omgevormd tot die happy RBE family?
Schets mij eens hoe jullie het grote RBE plan gaan uitrollen? Wanneer kan ik mijn villa met uitzicht op Mount Fuji (westkant graag) verwachten?
brazem
Om jullie geen verkeerd beeld te geven van mij:
het is mooi om te zien dat in een welvarend rijk land als de onze, deze docu toch een hoge score krijgt.had ik niet verwacht!!!
brazem
@Reinbo
Ik heb het niet in Moving Forward voorbij zien komen, misschien heb je het wel op een rare manier opgevat? En als jij niets aanneemt vraag ik me af waar al die andere rare denkbeelden dan uit voorkomen.
Ik heb al je vragen zo correct en bondig mogelijk ingepakt en beantwoord. De weerlegde argumenten heb jij uiteindelijk niet weerlegt. Nu schuif je het allemaal op blind vertrouwen op wat de technologie ons kan bieden? Dat ik je antwoorden schuldig ben?
De rijkste mensen van vandaag zullen er ook op vooruitgaan omdat op deze wijze ook iedereen van mentale rust kan genieten. En om het nog mooier te maken; onze vooruitstrevende technologie die op humane, duurzame en harmonieuze wijze word toegepast zal in de toekomst voor nog meer gemakken zorgen. In een RBE werken we namelijk samen, zo zijn we op technologisch en wetenschappelijk gebied (en nog veel meer gebieden) namelijk significant (50x/100x misschien wel meer?) sneller.
En nee, met sarcasme voeren we het niveau van de discussie niet op. Maar om je voor de hand liggende vraag even te beantwoorden: "dat ligt eraan".
BTW: de 1 miljard 'machthebbende' waar jij het over hebt, daar horen wij dus ook bij neem ik aan? Bewijst dat je graag overdrijft om je standpunt te verdedigen.
Ach, we geven toch ook massaal geld aan Afrika en Indonesie....... Tenminste op de dagen dat we daar een leuke tv actie voor houden. Is goed voorons 'wij zijn ok-gevoel". We zijn zo graag lekker sociaal op dat soort dagen. Is er eigenlijk iemand die zich niet nog dagelijks druk maakt over Japan, Eritrea of Haiti?
Ook deze docu haalt het beste in ons naar boven. Tal van MM leden hebben zelfs hun bankrekening al opgezegd.... Toch?
Echt een boter bij de visvolkje zijn we.....
Je kan het wel opschrijven, maar ik zie graag een cijfermatige onderbouwing. Voorlopig ga ik eens in de paar jaar naar de Maledieven op vakantie. Als iedereen dat straks eens in de 50 jaar een weekje heen kan zitten we daar elke week met en paar miljoen man. Lijkt me dus niet dat dat gelijkwaardig, laat staan beter wordt. Kan zo nog 1000-den voorbeelden noemen. Maar misschien vergis ik mij, Mocht dat zo zijn dan ben ik om. Het is aan jou om dat aan te tonen.
Pak West Europa, Japan, USA, Canada Smane goed voor zo'n miljard mensen. Daar heb je democratieen die vrijwel allemaal rechts georienteerd zijn. Dat betekend dus dat de helft van de bevolking rechts georienteerd is. Zo'n 500 mjn. Dan zijn er nog de Chinezen, Russen, Indiers, Arabieren en dan nog wat Afrkaanse en Zuid Amerikaanse regeringen en alle bestuurders en eigenaren van bedrijven uit beide regio's. Denk bij elkaar ook goed voor 500 mjn. Samen goed voor 1 mjd mensen die vanuit een sterk zelfbeschermend gedachtengoed opereren. Geloof dus niet dat ik overdrijf. Hoe krijg je hun over de streep hun spullen te delen met de hongeren van deze wereld. Je zult met een cijfermatige onderbouwing moeten komen dat zij er echt op vooruit gaan.
Dus wederom. Toon aan hoe je het practisch voor elkaar wil krijgen. Dat de techniek voorhanden is is niet voldoende. Je moet 'm ook weten te mobiliseren. Hoe ga je dat doen?
SilenceMurderer
Echt een boter bij de visvolkje zijn we.....
Ik moet toegeven dat je het weer lekker naif en egoïstisch kan beschrijven. Dat het geld op een effectieve manier word uitgegeven boeit je niet, het gaat je om een 'wij zijn ok-gevoel".
SilenceMurderer
Het is niet aan mij om het aan te tonen, het is aan jou om zelf is wat research te doen. Ik hoef echt niet gedetailleerd uit te leggen hoe alles in ze werk gaat, sterker nog, ik moet niks. Jij wilt het weten, jij gaat googlen.
Ik geef geen geld (enkel aan het wereld natuurfonds) dus het wij zijn ok gevoel of hoe het geld besteed wordt is beide niet op mij van toepassing. Ik schets slechts hoe het merendeel van mijn bevlogen landgenoten er in zitten. En die maken zich volgens mij nadat ze gegeven hebben nauwelijks druk over hoe het besteed wordt. Er wordt overigens ook bitter weinig aandacht aan geschonken.
Nee hoor, ik hoef het niet uit te zoeken. Heb het immers prima naar mijn zin in het huidige systeem en geen behoefte aan verandering. Maar ik geef jullie RBE fans wel de kans om mij te overtuigen dat het nog beter voor mij kan.... Want dan wil ik jullie plan best steunen.Maar als jullie mij, die er voor open staat, al niet willen of kunnen overtuigen, geef ik jullie plan nog minder kans dan ik het al doe. Tenminste voor de komende 100 jaar of zo.
SilenceMurderer
En nogmaals, (ik blijf maar dezelfde vragen beantwoorden) ik heb al je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden, ik ga niet en ik kan niet alles in detail uitleggen. Daar zijn genoeg bronnen voor op internet.
Jij geeft aan dat je voor dit idee openstaat en wilt tegelijk niet zelf informatie opzoeken. Dit klinkt nogal tegenstrijdig.
Jij bent vanaf pagina nummer 1 aan het discusieren (. In al die berichten blijf je maar dezelfde vragen stellen die andere vervolgens beantwoorden en waar jij dan uiteindelijk niet meer op reageert en later aankomt met het argument dat wij jou vragen schuldig zijn.
Je bent het eigenlijk allemaal een beetje aan het verzieken en geeft andere niet de ruimte om over de docu te kunnen praten.
Ik stel dezelfde vragen, omdat ik geen bevredigende antwoorden krijg. Nog geen enkele keer heeft iemand ook maar een keer zaken concreet kunnen maken. Net als in de film is men extreem kritisch op het huidige systeem, maar zodra het over RBE gaat heeft met een 'alkes komt goed' houding. Villa's met balkon afgeleverd op de locatie naar wens, nooit meer werken, heerlijk eten en een state of the art VR console worden mij beloofd, maar niemand vertelt erbij hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen. Palm Invest klinkt zelfs nu nog betrouwbaarder.
Verder kan iedereen hier een hokje voltypen en op 'plaatsen' klikken. Zie dus niet hoe ik iemand in de weg zou zitten.
@Reinbo
"Villa's met balkon afgeleverd op de locatie naar wens."
Kost tijd om dit te realiseren maar is mogelijk met een efficiënt systeem.
"nooit meer werken"
Is niet het geval in RBE, veronderstelt op onjuiste informatie?
"heerlijk eten en een state of the art VR console worden mij beloofd"
Inderdaad heel belangrijke dingen als het gaat om zulke enorme veranderingen.
Als je gedetailleerde informatie wilt verwijs ik je door naar google. Moviemeter.nl is niet de plek om blueprints en duizenden pagina's van tekst te plaatsen waar jij nu naar vraagt.
Arie333
Ik heb zo goed als al je vragen tot nu toe beantwoord hoe onzinnig deze ook zijn hier een paar voorbeelden:
Deze vragen geven duidelijk weer dat je nog geen bal snapt van RBE waarom ik je ook aanraad om de docu’s nog maar een paar keer te gaan zien en leest wat we hier geschreven totdat je het wel snapt. Wat betreft het bouwen van die villa’s wordt in de docu al aangegeven hoe ze de constructie van woonruimte willen organiseren namelijk met 3D printing waar ik je ook al een informatief tedx filmpje over heb gelinkt.
Er begint een patroon te ontstaan van iemand die domme vragen / onjuiste stellingen deponeert waarop al die vragen beantwoord worden en die stellingen 1 voor 1 onderuit gehaald worden. Jou reactie bestaat vervolgens uit het negeren van het merendeel van de antwoorden / tegenargumenten om vervolgens een simplistische onjuiste generalisatie te geven welke als doel heeft een eigen onjuiste stelling te onderbouwen en weer met onzinnige vragen te komen (zoals hoe verdelen we de vintage aston martins….). Dit alles regelmatig aangevuld met sarcasme, persoonlijke beledigingen en een totale onwil om zelf antwoorden te zoeken. Om ondertussen te verklaren dat je geïnteresseerd bent en open staat. Ja zo kom je ook echt over…………..
Belangrijk om te noemen is dat RBE niet perfect is, het is geen Utopia het is simpel weg een systeem om onze maatschappij zo in te rechten dat iedereen ervan profiteert en waarbij we de technologie ten volste gebruiken. RBE is niet perfect maar vele malen beter dan het huidige systeem.
Verder sluit ik me aan bij SilenceMurderer, voordat je de volgende onzinnige vraag plaats probeer die eerst zelf eens te beantwoorden.
Ik wil best mijn vragen beantwoorden: "Dat kan NIET. sorry gaat niet lukken. Je zult van veel van je verworvenheden afstand moeten doen. Er zijn nu eenmaal in het RBE veel meer mensen die naar het voetbal willen gaan. Dus dat moeten we eerlijk verdelen." En nee, sorry, we kunnen het niet alle dieren naar de zin maken. En ja, we zullen ons dienstbaar moeten opstellen aan het systeem, anders zal het niet functioneren. En ja, ook binnen het RBE systeem, zal je vrijheid beperkt worden. De mogelijkheden zijn niet oneindig. Veel zaken die schaars zijn, zullen dat blijven en het is heel goed mogelijk dat van een aantal van die zaken met minder genoegen moet nemen.
(Zo moeilijk was dat toch niet? Wees gewoon eerlijk en benoem de nadelen en pijnpunten.)
Verder is het op papier idd een beter systeem, mijn vraag is echter hoe krijg je het werkend. Ik geef toe dat mijn vragen soms wat opgeblazen cq gechargeerd zijn, maar de kern blijft overeind: Kun je mij bieden wat ik nu al heb of meer? Je zegt steeds ja, maar komt niet met overtuigende bewijzen. Zolang je enkel zegt. 'Ja, want ik geloof in de techniek en het altruïstische karakter van de mens', overtuig je niemand.
Daarentrgen heb ik wel al aangetoond, dat mijn tweejaarlijkse reisje naar de Maledieven er waarschijnlijk niet in zit als die beschikbaar moet zijn voor iedereen. Evenals die vintage auto of welk origineel werk dan ook. Verder geloof ik er geen donder van dat robots al het werk uit handen kunnen nemen en zie ik ook nog steeds niet hoe grootschallige creatieve producties tot stand zullen komen. Want dat zijn vaak hele vervelende en moeizame trajecten en daar werkt lang niet iedereen enkel voor zijn lol aan mee.
@Reinbo
"Villa's met balkon afgeleverd op de locatie naar wens."
Kost tijd om dit te realiseren maar is mogelijk met een efficiënt systeem.
"nooit meer werken"
Is niet het geval in RBE, veronderstelt op onjuiste informatie?
"heerlijk eten en een state of the art VR console worden mij beloofd"
Inderdaad heel belangrijke dingen als het gaat om zulke enorme veranderingen.
Ik vraag enkel naar een plan van aanpak en een inschatting van de termijn waarop dit allemaal plaats kan vinden. (wel met enige onderbouwing). En hoe krijg je de huidige machthebbers zo ver dat ze hun positie opgeven? En niet als een Kadaffi, Bush, Castro of Poetin of eigenlijk vrijwel elke machthebber, de partijen die hun bedreigen liever uitschakelen, zoals we al duizenden jaren doen? Al dan niet met steun van de bevolking. Het is moreel misschien verwerpelijk, maar zo veel makkelijker. Bovendien hebben we er veel ervaring mee.
Ik ben gewoon benieuwd hoe je dat ziet. Ik zal er verder niet op in gaan, want dan krijgen we een discussie waar we toch niet uit gaan komen.
En in de docu hadden ze het over 3% arbeid die overbleef, dus neem ik aan dat ik wel bij die 97% mag horen, of anders slechts een half uurtje per week moet werken, dat zie ik voor het gemak dan ook maar even als 'nooit'.
Volgens mij is dit daar een prima plek voor.
Ik snap wel dat je die villa kunt bouwen, maar het zijn de kavels bij Mount Fuji die beperkt zijn. En aangezien Japanners het als een heilige berg beschouwen, vermoed ik dat ik niet de enige ben die daar wil wonen... Geef gewoon toe dat lang niet al mijn wensen in vervulling zullen gaan en ik op een aantal vlakken ook met minder genoegen moet nemen. Geeft toe dat complexe filmproducties waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn, maar dat we daarvoor mogelijk veel meer kleinschaliger en persoonlijker films terugkrijgen. Geef toe dat we ons moeten schikken naar het systeem en dat niet alle resources in die mate voorradig zijn dat we er alle 8 mjd van kunnen genieten. Geef toe dat we juist in een systeem wat uitgaat van zaken die buiten onszelf liggen (Resources), we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van die resources en dat dat in wezen weinig scheelt met het afhankelijk zijn van geld of inkomen. In beide gevallen zijn we verre van volledig vrij.
Erken gewoon dat het systeem zijn voor- maar ook nadelen heeft. Wees kritisch en vooral eerlijk. Laat die cijfermatige onderbouwing dan maar zien als die er is. Of geef toe dat het nog helemaal niet duidelijk is wel welstandsniveau we kunnen verzorgen. En het belangrijkste. Verzin een list hoe je het aan de man gaan brengen in een wereld zoals de onze.....
Op zich zie ik wel mogelijkheden (al twijfel ik sterk over de inschikkelijkheid van de mens zelf en de onkreukbaarheid van de toekomstige bestuurders), maar ik heb ze van jullie voorstanders nog niet gehoord....
AmazingDreams
Het systeem is bedoeld voor het overleven van de mensheid op een zo comfortabel mogelijke manier. Niet om veeleisende mensen zoals jij gelukkig te maken.
Het huidige systeem is suicidaal. Consume consume consume buy buy buy zal de mensheid kapotmaken. Adapt or die, jouw keuze.
Exact. Survival of the fittest is the name of the game.
Wat dacht je van: Adapt or kill the competition. Ik vrees dat we voor het laatste kiezen, past beter bij ons dan delen, want de soort komt niet in gevaar, zelfs al sterven er 6 miljard.. Niet dat ik dat toejuich, het is slechts mijn stellinge overtuiging, aangezien RBE de sterksten minder zal bieden dan ze nu hebben. En zij niet degene zijn wiens leven bedreigd wordt.
Kijk maar naar de geschiedenis. Er was altijd overvloeid en toch is elke beschaving steeds weer ten onder gegaan aan het meer, meer, meer. En ik heb niet de illusie dat we inmiddels verlicht genoeg zijn om die val te ontlopen.
PS. Vandaag gaat USA technisch failliet. Tbc....
En trouwens voordat we van systeem overschakelen, moeten we eerst dit systeem zat zijn. Dat is in Nederland duidelijk nog niet het geval, blijkbaar vinden we het 'slaaf zijn' niet zo erg....
'Balans werk en privé vaak goed' | nu.nl/werk en privé | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
'Nederlanders vaak gelukkig' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
En dan nog een leuke over status en geld, denk dat dikke mannen niet voor afschaffing zijn.
Misschien weer een beetje gekscherend, maar het punt is dat zolang de mens tevreden is (want deze cijfers zullen voor veel meer landen opgaan**), zullen ze niet geneigd zijn hun situatie in te ruilen voor andere . Tenzij overduidelijk is en concreet aangetoond wordt dat die oplossing beter is (voor hen). En niet enkel omdat het op papier een sympathiek oogt.
** Table: The World's Happiest Countries - Forbes.com (Op basis van deze cijfers schat ik dat enkel landen als Burundi (hoewel een 7,5?), Armenie, Bulgarije, Togo & Haiti klaar zijn voor een systeem switch. Of misschien vanaf nr 81 Iran, als de 'rijke' massa onder de 20% zakt.)
Hier nog een lijst met de naarste landen ter wereld, maar hoe treurig ze het daar ook hebben, ik denk niet dat 'wij' onze rijkdom deels willen opgeven cq op het spel willen zetten om het met die landen te delen. En als we al een RBE systeem neerzetten zullen 'we' hen gewoon uitsluiten. Dat er juist in sommige van die landen een bevolkingsexplosie aan zit te komen, zal die houding enkel versterken. Niemand wil immers 15 Sudanese kindsoldaten bij zijn of haar zoon of dochter in de klas....
Ik ken ze op Collapse na, maar geloof al jaren dat we tegen een muur aan rennen met z'n allen...
Maar wat wil je er mee zeggen? (Ik ben voor een soort van RBE, ik vind enkel hun case veel te zwak. Veel te eenzijdige en idealistisch.)
AmazingDreams
Ik heb gezien dat 9/10 van jouw argumenten gebaseerd zijn op aannames, dus ik dacht ik geef jou wat feitelijke informatie. (en iets over 'de' collapse omdat jij de indruk wekte dat het allemaal wel goed ging met alles hier)
The Venus Project - thevenusproject.com
Tevens heeft The Venus Project afstand genomen van de Zeitgeist beweging, waardoor zij 'officieel' openstaan voor 'betere cases' (waar zij zo wie zo voor openstonden)
Ik vraag me af waarom jij dan doelloze kritiek hebt op een RBE, als jij een RBE wilt?

Zeitgeist: Addendum
2008

Zeitgeist
2007

'The Investigation of Lucy Letby' goed bekeken op Netflix: Top 10 van dit moment

Netflix onthult eerste beelden van 'The Adventures of Cliff Booth' met Brad Pitt

Misdaadserie 'The Lincoln Lawyer' haalt 'Bridgerton' in op Netflix

'Star Wars'-film 'The Mandalorian and Grogu' voorzien van nieuwe beelden