Source Code (2011)
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga
Releasedatum: 9 juni 2011
Bekijk via Videoland
Plot Source Code
"Make every second count."
Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Source Code (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
George Troxel
Gold Watch Executive
Conductor
eppo349
Gezien het hoge gemiddelde hier, hoge verwachtingen. Helaas, de film kon me geen ruk boeien.
Tja.... de source code werkte beter dan ze gedacht hadden.
libra666
Vrij matig.
De eerste paar minuten zagen er veel belovend uit, maar toen de eerste explosie te zien was die er toch wel slecht en erg computer geanimeerd uit zag werd mijn kijk lust al een stuk verlaagd.
Het werd allemaal een beetje saai en ongeloofwaardig, en het enige wat mij aan het film kijken hield was het feit dat ik toch wel benieuwd was naar het plot en het einde.
En ook dit was vrij teleurstellend met name door het melodramatisch/ romantische gelul erbij.
Leuk om een keertje gezien te hebben, maar daar is ook alles mee gezegd.
Dit is een film die ik snel weer vergeten ben en totaal geen hoogvlieger is.
Wernertje ; Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Volledig eens met wat jij hier zegt. daarom kan ik zeker niet meer geven dan 2,5 ik vond in dit genre Deja Vu dan ook stukken beter !
devidia
ik vond in dit genre Deja Vu dan ook stukken beter !
dat spreekt dan weer boekdelen...
canciser
Leuke actie film, verhaal was wel grappig en interessant. Het einde verpeste wel een goed begin en midden van de film. Toch minimaal een 3,5* waard.
willemfilm
Ken je de film Groundhog Day ? De enige overéénkomst is de herhalende geschiedenis door de dezelfde persoon beleefd. Maar dan in een actiefilm gegoten. Ik vond ook deze film geslaagd. Boeiend en lekker snel.
Pitakaas
De zoveelste SF thriller die het ook nodig vind om met het tijd-space-continuum te rotzooien.
Uiteindelijk met een leeg gevoel de zaal uitgelopen.
Op zich is het thema geinig bedacht, doordat de hersenen nog 8 minuten na dood neutronen uitzenden kan men een soort extra realiteit creeëren waarin men een ander persoon kan droppen die bepaalde gebeurtenissen in het verleden opnieuw kan beleven, again and again. Origineel is het allemaal niet, en wat ik vooral belangrijk vind bij zulke films is dat het nog wel allemaal sluitend is. Op zich lukt Duncan Jones dat aardig, helaas gaat hij uiteindelijk toch nog de fout in...
De film zelf kabbelt intussen redelijk door, en een willekeurige link naar Groundhog Day is uiteraard makkelijk gelegt. Gyllenhaal speelt redelijk, ben geen fan van hem maar hij doet het leuk. Michelle Monoghan zit er vooral voor de looks en blinkt totaal niet uit in haar acteerprestaties. Eigenlijk zoals niemand dat doet, en de film an sich nergens uitblinkt.
Voor je het weet rollen de eindcredits over het scherm.
Maar helaas voor de film, niet voordat we nog eventjes door een cliché stuk filmen moeten kauwen waar niet alleen allerlei romantisch geploeter aan bod komt, maar ook nogal wat plotholes uit de doeken worden gedaan. Het einde voelt als een soort ontkenning van wat we allemaal eerder hebben zitten kijken, en dan voel ik me altijd weer een beetje bedonderd. Het zorgt in ieder geval dat je nog met zo'n vieze nasmaak de bios uitloopt en dat had niet gehoeven.
Zonde, en helaas kan de regisseur deze Source Code níet overnieuw maken.
Dreiecke
Of waarin men een ander persoon kan droppen die bepaalde gebeurtenissen in het verleden kan WIJZIGEN en die meteen daardoor op dat moment een parallel universum erbij 'dropt'.
Is de uitkomst dan nog steeds zo Amerikaans, slap en positief of ga je nadenken over het werkelijk aantal doden bijvoorbeeld?
willemfilm
Misschien de film nogmaals overnieuw beleven?
Bedoel je 'herbeleven'...... 'Opnieuw beleven' is ook al beter.
Dreiecke
Ik gebruikte het woord overnieuw wat Pitakaas gebruikte. Ik zou zelf opnieuw kiezen
Maar opnieuw is het woord dus niet. De film gaat over iets anders.
Absoluut vermakelijk filmpje. Het concept is leuk en het is uiterst goed geregisseerd, al haalt de film op het einde een beetje z'n eigen concept onderuit.
Dat er een parallel leven is slaat natuurlijk nergens op.
Op zich niet zo erg want de film stevende wel af op een nogal deprimerend einde.
Mooie actrice trouwens die Monaghan.
Dreiecke
al haalt de film op het einde een beetje z'n eigen concept onderuit.
Dat er een parallel leven is slaat natuurlijk nergens op.
Maar als de film juist daarover gaat en dat het concept 'parallelle realiteiten' is hoe kan dat dan nergens op slaan?
Pitakaas
Misschien de film nogmaals overnieuw beleven?
Mijn grootste kritiekpunt was dus dat er op deze manier ontelbare verschillende realiteiten worden gecreëerd die allemaal simultaan plaatsvinden én ook nog onderling kunnen interferen (zie het mailtje wat ie nog stuurde aan de vrouwelijke professor). Dat is gewoon 'onrealistisch' (voor zover je het uberhaupt daar op af mag rekenen) en slaat uiteindelijk helemaal nergens op.
Jagged Edge
tja wel grappig hij had afentoe nog grover moeten zijn om achter de dingen te komen heb me wel vermaakt ondanks Groundhog trauma Goodwing nee niet overtuigend 3
Snap ik
, dat het onderwerp niet geloofwaardig is, daarom is het ook SF/Mystery. Onderlinge uitwisseling tussen realiteiten is trouwens volgens mij niet mogelijk via Source Code, dan komt er weer gewoon een nieuwe realiteit.Ikzelf zou Source Code of iets dergelijks (ongeacht of ik het geloof of niet) niet 1-2-3 aanvaardbaar vinden, omdat het voor mij een flink onethische zijde met zich mee brengt.
En toch is het bestaan van meerdere realiteiten naast elkaar voor velen, inclusief mijzelf, interessant om over te filosoferen.
Daar ging het juist helemaal niet over.
het ging over dezelfde realiteit, maar dan in een aantal minuten teruggehaald. Er wordt nu juist zo op gehamerd dat er geen verandering mogelijk kan plaatsvinden, aangezien het allemaal al gebeurd is, wat natuurlijk heel plausibel is.
Om er dan op een vreemde onhandige en volledig uit de lucht gegrepen manier voor te zorgen dat die parallelle realiteit er wel is.. nota bene door inzicht van de militair zelf, da's wel een beetje merkwaardig
The One Ring
Goedgemaakte sciencefictionvariatie op de who-dunnit. De variaties op dezelfde acht minuten zijn erg goed uitgevoerd, met een geslaagde mix van spanning, drama en wat humor hier en daar. Het geheel is vrij goed geregisseerd, maar het is vooral de aandacht die gestoken is in de personages van Gyllenhaal en Monaghan en hun acteerwerk die het echt boven het gemiddelde uittrekken. Ik had niet zoveel met dat geforceerde happy end en misschien had de bad guy een sterkere motivatie kunnen hebben, maar verder een prima thriller.
Dat dacht ik dus eerst ook...maar:
Je hebt iets gemist aan het einde Dreiecke, het einde is een parallelle realiteit. Volgens de wetenschapper was de Source Code alleen maar bedoeld om in te haken op herinneringen van de laatste acht minuten van iemands leven, maar in de praktijk blijkt al gauw dat het verloop veranderd kan worden (wat bij herinneringen niet zou kunnen). Elke keer dat de Source Code gebruikt wordt en er dus veranderingen plaats vinden, splitst de realiteit in twee, de 'echte' waar Stevens vandaan komt en een 'nieuwe' waar Stevens de bomaanslag beïnvloed heeft (en voor elke poging ontstaat er een nieuwe parallelle realiteit). Op het laatst besluit hij het risico te nemen om proberen door te leven in zo'n parallelle realiteit, wat hem dus lukt. In de originele realiteit gebeurt de treinaanslag, wordt de tweede aanslag voorkomen en wordt bij Stevens de trekker eruit getrokken door Goodwin. Stevens leeft door in de andere realiteit als Sean, waar hij beide aanslagen voorkomt, met Christina verder leeft en Goodwin een sms stuurt om haar te vertellen wat de Source Code werkelijk doet zodat zij zonder pijn in haar hart de Stevens van die realiteit te ondersteunen.
Zeriel
Aan de ene kant vond ik het een goed gemaakte film, met een intrigerend uitgangspunt, al is het anno 2011 niet meer echt origineel te noemen, eerder is het een genre aan het worden.
Goed acteurwerk, van vooral Gyllenhaal, maar ook de andere karakters.
Aan de andere kant, is de film mij wat te gelikt geworden. Van Moon heb ik enorm genoten, omdat het zo verfrissend was, en een heel eigen ingetogen sfeer had. Source Code is toch een vrij standaard Holywood-film geworden. Vooral de muziek (lees de hobo's) was af en toe te dominant aanwezig. De eindtwist was best aardig zij het ook niet erg verrassend, en een beetje standaard uitgewerkt.
Ik hoop dat Duncan Jones, met wat eigenzinniger werk op de proppen komt, en zich niet verder in laat kapselen door Hollywood.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Mooie actrice trouwens die Monaghan.
Heb je d'r al gezien bij Kiss Kiss Bang Bang?
otherfool
Leuke kruising tussen Deja Vu en Vantage Point, snazzy in beeld gebracht en met genoeg vaart om geboeid te blijven kijken. Gyllenhaal is prima voor deze rol en moedertje Monaghan is een stuk minder ergerlijk dan in Eagle Eye. Het laatste half uur is gevuld met goed werkende sentimentaliteit vermengd met minder geslaagd en niet te ontwarren alternatieve dimensie mumbo jumbo; het blijft toch altijd lastig met die tijdreizen. Desondanks wel een aanrader in het genre.
3,5*.
adso
Geinig dat moviemeters allerlei vergelijkingen (willen) zien. Ook ik dacht aan Groundhog Day en Vantage Point; 12 Monkeys (ooit ook netjes in de bios, jawel!) is te lang geleden... sorry!
Ondanks alle haken en ogen, ofwel schoonheidsfoutjes, "geweldig genoten" van deze achtbaan op spoorrails! Lees nu pas dat Duncan eigenlijk Zowie Bowie... masterlijk!
Ricochan38
Dat dacht ik dus eerst ook...maar:
Jij hebt goed opgelet ( of het ergens anders vandaag gehaald)
Maar zo is het idd.
Dat dacht ik dus eerst ook...maar:
Ja, ik heb de film ook gezien dus dat snap ik wel. Maar juist dat er dus wel een parallelle realiteit is, terwijl juist wordt uitgelegd, en heel plausibel, waarom dat niet zou kunnen, is natuurlijk uiterst merkwaardig.
Het lijkt interessant, maar het is eigenlijk niet meer dan mooidoenerij. Gyllenhaal kan geen alternatieve/parallelle tijdslijn creëren omdat hij in het verleden terug kijkt en alles wat er in die 8 minuten is gebeurt heeft geen effect verder. Vervolgens kan hij het blijkbaar toch wel aan het einde omdat hij verliefd is op een meisje dat hij niet kent en zich the big American Hero voelt. Is that the big deal?
(verwijderd)
Misschien verklap ik heel veel als ik de nadruk leg op de omschrijving volgens Duncan Jones. SC is een "mystery/thriller". Het zou menigeen aan het denken moeten zetten, maar ik heb inmiddels wel ervaren hoe moeilijk het voor velen is om een puzzel op eigen kracht op te lossen. (Inception is voor de massa al te moeilijk.)
Briljante film, uitgekiend plot en geweldige acteer prestaties van Gyllenhaal, Farmiga en de betoverende Michelle Monaghan. Soundtrack had wat pakkender mogen zijn.
Duncan Jones bezit het vermogen om het SciFi gevoel te combineren met geloofwaardige menselijke emoties en filosofische vraagstukken.
Het had de film beter gedaan als ze wat meer aan de spanning hadden gewerkt ipv de love-interest. Nu is het eigenlijk vlees noch vis. De film is hoe je het ook went of keert eigenlijk na een uur compleet afgelopen qua spanning, wat volgt is een hoop gedoe om bij zijn liefje te redden.
(verwijderd)
Je hebt er geen moer van begrepen. Moeilijk, hè, nadenken?
Dreiecke
Mr_White geeft hier het antwoord toch? In de praktijk blijkt het anders te gaan dan de ontwikkelaars van de Source Code gedacht hadden.

Sciencefictionfilm 'Source Code' met Jake Gyllenhaal woensdagavond op televisie

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

Donnie Darko

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004
bomidentiteitbombersuspiciontijdreizenvirtuele realiteitrace against timeonderzoeksurrealismepsychopathische moordenaartime loopsoldaathelicopter pilottime traveleraugmented realityaction