• 9.378.170 stemmen

Geregisseerd door: Duncan Jones

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga

Releasedatum: 9 juni 2011

Plot Source Code

"Make every second count."

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...

Colter Stevens

George Troxel

Gold Watch Executive

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Tijdje geleden gezien, gestemd, maar vergeten een berichtje te schrijven.

Source Code combineert een whodunnit met 1 bovennatuurlijke gimmick. Het is daarbij niet veel anders dan Deja Vu met Denzel of Minority Report met Cruise (of hey, misschien zelfs Timecop met JVCD).

De alledaagse setting (de trein) maakt het toch wel een beetje bijzonder. Ook wordt het verhaal rondom de vreemde ruimte waarin Gyllenhaal zich bevindt, goed opgebouwd en gaandeweg op een acceptabele manier uitgelegd.

Het is allemaal niet super bijzonder maar zeker geen weggegooide tijd. Aanrader.

avatar van hankdigger

hankdigger

LeveninLiefde schreef:

Toch ben ik het ook helemaal eens met Pantoffel. De aandacht voor die portomonnee in het begin, met het ID bewijs. Ik riep direct tegen mijn vriend 'dat is hem dus' En vervolgens was het wachten tot de hoofdpersoon er achter kwam.
Jammer! Ik had liever een verassende wending gezien.

Klopt, het was de enige passagier waar aandacht voor was toen deze de trein verliet, de rest bleef zitten en dat was niet erg logisch als je een bom wil laten afgaan

avatar van Marino96

Marino96

Een leuke film om naar te kijken. Maar ik vond wel de dader voorspelbaar en het laatste stukje mochten ze van mij skippen. Wel vind ik het verhaal heel goed en was het acteerwerk goed.

Omdat de film mijn aandacht niet verloor en omdat het verhaal goed was geef ik deze film 4.0 sterren

avatar van Boneka

Boneka

Afgehaakt. Misschien niet omdat ie goed of slecht is, maar omdat dit mij totaal niet trekt. Na amper 15 minuten had ik het al gezien. Helemaal niets voor mij.

avatar van audio.

audio.

++Spoiler alert++

Ik had gedacht dat ik snel de tv weer zal uitzetten omdat natuurlijk het verhaal elke keer wordt herhaald, maar ik vond het een zeer vermakelijke film. Ook Jake Gyllenhaal speelde sterk in dit verhaal. Er zit zeker spanning in en je leefde ook een beetje met de rollen mee. Ik had alleen niet gedacht het een zo'n goodfeel film was. Het eindigde eigenlijk een beetje te goed voor mijn smaak.

Daarom mijn stem.

avatar van MovieMind

MovieMind

Goede film, die je meteen vanaf het begin in het verhaal meeneemt.

Het einde had (voor mij persoonlijk) wat anders gemogen, waardoor mijn beoordeling wat hoger zou zijn geweest.

Desalniettemin een goede film en zeker het kijken waard.

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

Een goede film met een goed plot.

Enkel het einde is wat jammer. De film kon op een betere manier eindigen, maar ik heb me er toch mee vermaakt.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Film met potentie, maar wordt nergens echt waar gemaakt.

Het script is het grootste probleem, buiten de scenes in de source code heeft de film niks te bieden.

Jake die de koeling repareert (met z'n gedachten?) en de discussies over dat hij nu wel of niet levens heeft gered in de source code halen het tempo uit de film en het wordt vervelend om naar te kijken. Als de film dan op het gegeven moment ook nog de momenten dat hij de source code daadwerkelijk weer ingaat in 2/3 seconden samenvat en eindigt met een happy ending, vraag je je toch of of het verhaal niet wat sterker uitgewerkt had kunnen worden.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Moon is zoveel beter dan deze prent maar het kan ermee door. De casting vind ik niet sterk met Jake Gyllenhaal en Michelle Monaghan. Wright en Farmiga daarentegen mag ik dan wel graag zien.

Meteen aan het begin dat verschrikkelijke nummer I am the one and only van Chesney Hawkes, mijn zenuwen meteen op scherp en een tollende baggerhit in het hoofd als beloning.

Goed het halve idee is gewoon gejat van Twelve Monkeys, voorkom een grote ramp/aanslag. Ook dacht ik meteen Deja Vu met het continu terugdraaien van de beelden en gaten in het verleden proberen op te vullen. Nee enorm origineel is het zeker niet.

De regisseur heeft met Moon toch een stuk beter werk afgeleverd al is deze zeker niet slecht in beeld gebracht. Toch kan ik niet echt in de film kruipen en weet niet precies waarom. Ik mis een gevoel van inleving, tenslotte ging men net zo ver door tot er een goed eindresultaat geboekt zou worden. Balen dat je dus een ongelooflijk voorspelbaar verloop voorgeschoteld krijgt.

Nu voor de derde keer gezien en een half puntje d'r af wegens plagiaat en het voorspelbaar verloop. Technisch zeker niet slecht, beeld en geluid plus regie was zeker oke te noemen en op dat vlak zie je kwaliteiten van de regisseur.

avatar van Daan258

Daan258

Voor de 2e x gezien en ik blijf het een heerlijk filmpje vinden.

Stem blijft nog steeds 4,0*

avatar van bass-9

bass-9

Aardige film. Niet meer, maar ook zeker niet minder. 3*

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Die Duncan Jones maakt best prima films. Zijn vorige film "Moon" vond ik zeker zo goed, maar van deze mag er ook wezen. Wisten jullie trouwens dat Duncan Jones, de zoon van David Bowie is?

Of vertel ik nu oud nieuws?

avatar van Seamus

Seamus

Voor wie hem al volgt sinds Moon is dit oud nieuws vermits het toen al uitgebreid aan bod kwam

avatar van Movsin

Movsin

SF-actiefilm die best kon bekoren. Een fantasierijk, origineel plot, geslaagde visuele effecten en keurige beeldvorming in het algemeen, humor in de herhaalde acties, spanning en een Jake Gyllenhaal best overtuigend acterend. Ook Michelle Monaghan en Vera Farmiga vielen goed mee.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een tijdje geleden bekeken, nadat er destijds niet van was gekomen hem in de cinema te gaan zien.

Het is als kijker -samen met hoofdpersoon- even wennen en bekijken wat precies de context en situatie is, waarin verhaal zich afspeelt en hoofdpersoon zich bevindt, maar eenmaal dit uitgevogeld te hebben is het een behoorlijk spannend "wie is de dader" verhaal, hoewel de uiteindelijke slechterik, dan wel weer een beetje een tegenvaller is.

Geen klassieker, maar toch best goed.... tot dat... men in alle wijsheid besloot er nog een soort van geforceerd "happy end" aan toe te voegen in ca tien overbodige extra minuten, die rest van film nog even flink naar beneden haalt. Erg jammer en totaal niet nodig.

Een heel mager zesje, ofwel drie sterren.

avatar van shrink

shrink

Heerlijke vlotte film. Ik heb me opperbest vermaakt. Verrassend goed en de film verveelt geen moment.

avatar van baspls

baspls

"Source Code is not time travel. Rather, Source Code is time re-assignment. It gives us access to a parallel reality."

Bijzonder goede film. Mooie opnames en goede cinematografie. Goed verhaal met een erg apart concept. Goed acteerwerk van Gyllenhaal. Knap hoe ze de scènes steeds zo identiek hebben laten lijken. Verrassend einde ook.

De CGI-effecten zijn redelijk en komen (gelukkig) nauwelijks aanbod. Vooral opvallend vond ik het camera werk. Met name de openingsscène was erg mooi. De geloofwaardigheid van het verhaal is dan wel weer iets anders maar ja. Al met al een sterke film.

Niet te lang en vermakelijk. Weer een keer een goede film.

avatar van Film Pegasus

Deze film werd op Wikipedia beschreven als een mix tussen Robocop, Groundhog Day en Murder on the Orient Express. Geen slechte beschrijving, de film heeft alvast het gevoel dat het al eens eerder werd gedaan. Al kan je evengoed films als Non-Stop, Matrix en The Butterfly Effect opnoemen. De film is een typische Hollywoodfilm die een buitenbeentje wil zijn. In het begin heb je even het mysterie van Jake's personage in een ander lichaam. Gelukkig gaat het al snel naar de echte zoektocht: de dader van de treinaanslag. Anderzijds weet je al het einde, aangezien het een Hollywoodfilm is. Dus hoop je toch op één of andere extra twist. Dat gebeurt ook, maar is niet zo heel sterk. Het eindresultaat is een film die wel voldoende kan boeien, maar niet blijft hangen. Al is dat soms ook wel leuk.

avatar van soberman

soberman

deze film viel mij af, heb wel betere films gezien!

avatar van vlerk00

vlerk00

Verrast door de (vrij) hoge score hier, special effects waren niet bijster goed, verhaal was vrij simpel en makkelijk te voorspellen.

avatar van IH88

IH88

Fantastisch scifi-drama. Het script zit goed in elkaar en wordt ondersteund door sterke acteerprestaties. Ja, van dit soort films kan ik niet genoeg krijgen.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een sci-fi-achtige 'whodunnit' film die voorbij raast als een sneltrein.

Het is een vermakelijke film met een verhaal wat goed te volgen is en de spanning er lekker inhoudt.

De terugkerende 8 minuten in de trein zijn steeds anders door de puzzelstukjes in de zoektocht naar de dader.

Het hier sterk bekritiseerde einde vond ik juist heel passend in het verhaal.

Verder een prima cast met Jake Gyllenhaal en Vera Varmiga.

avatar van des1

des1

Leuk thema met onvermoed potentieel, waar niet alles uit gehaald is wat een andere regisseur er misschien wel uit gepeurd had. Maar ik erken dat alles een keuze is, waarbij in dit geval geopteerd is voor een enigszins plausibel narratief dat ook spannend moest blijven. Kaik, waar heb ik het nou over? In wezen doet deze film vooruitblikken waar bij wijze van spreken iedere historicus bezig is om via terugblikken een reconstructie van de feiten te geven. 'Clue' is dat Sean Fentress, de alter ego zeg maar van Colter Stevens, een... historicus is. Deze film speelt bovendien met het 'vermoeden' (waar o.a. bij het MIT onderzoek naar wordt gedaan) dat alle uitkomsten van gebeurtenissen en keuzes die we maken... al vastliggen. Opvallend goed gevoel van de Brit Duncan Jones voor wat de Amerikaanse kijker aanspreekt. Eind is mooi, voor wie 'm doorhad, een nieuwe realiteit is gecreëerd met een voortlevende Colter/Sean, waarbij de Source Code afdeling via het nieuws te horen kreeg dat een aanslag is verijdeld zonder dat ze zelf bewust waren dat zij achter de verijdeling zaten ... Maar dat hadden we natuurlijk al eens meegemaakt in... Time Cop.

avatar van Macady

Macady

Niet echt mij genre, toch een alleraardigste film in de trend van timecop en deja vu....in tegenstelling tot veel mm'ers vond ik het einde erg verrassend en goed. 3*

avatar van Paulus53

Paulus53

Intrigerende film, helemaal mijn genre

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Boneka schreef:

Waarom zou je ook afhaken als ie goed is?

Overigens wil ik toevoegen dat het misschien toffer is om de trailer niet te kijken.

avatar van IH88

IH88

“Source Code is not time travel. Rather, Source Code is time re-assignment. It gives us access to a parallel reality.”

Source Code is een whodunnit met sf-achtige (of zeg maar bovennatuurlijke) trekjes. Colter Stevens beleeft constant dezelfde situatie over en over. Hij wordt wakker in een trein tegenover een knappe vrouw en na een tijdje ontploft er een bom in de trein waardoor Colter en de andere passagiers worden gedood. Telkens als hij wordt gedood is er een mysterieuze vrouw die hem aanspoort om de dader te ontmaskeren en wordt hij weer wakker in de trein.

Naarmate de film vordert kom je steeds iets meer te weten over het hoe en wat en eigenlijk ga je net zoals Colter alle passagiers langs en ga je zelf een beetje detective spelen. Jammer genoeg is degene die het uiteindelijk gedaan heeft iets te overduidelijk in beeld als dader en een verrassing is het dan ook niet als hij het uiteindelijk blijkt te zijn. Gyllenhaal is weer indrukwekkend en draagt de film echt op zijn schouders. De vrouw die tegenover Colter zit wordt gespeeld door Michelle Monaghan en ze heeft een leuke chemie met Gyllenhaal. Hoe de dader uiteindelijk wordt ontmaskerd is een beetje makkelijk en teleurstellend en de uitwerking van het verhaal rond militair Colter en de vrouw die hem aanspoort (Vera Farmiga) is vergezocht maar door de korte speelduur en het rappe tempo blijft het allemaal meer dan vermakelijk. Dat de film een "happy end' heeft vond ik niet echt storend maar misschien had een wat duisterder einde meer indruk gemaakt. Films zoals Source Code passen meestal wel in mijn straatje en ondanks wat inspiratieloze plotwendingen heb ik toch genoten van deze film.

avatar van jordy-scf

jordy-scf

Een goede film, erg knap in elkaar gezet.

De acteurs speelde prima hun rol en wanneer een film zoals deze goed is, is als het voelt alsof het net echt is. anderhalf uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten. Het einde was goed, maar had nog veel liever willen weten wat er daarna gebeurde. maybe een deel 2?!

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Boneka schreef:

Is jouw stem dan geen onrechtvaardig verdict? 0,5 geef ik aan de absolute bagger, de slechtste films die ik ooit heb gezien. Maar ik kijk ze wel eerst volledig uit vooraleer mijn stem te geven. Deze "Source Code" boeide mij van het begin tot het einde en heeft wel een origineel verhaal.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

audio. schreef:

Ik had alleen niet gedacht het een zo'n goodfeel film was.

Of bedoel je een feelgood film.