• 9.374.732 stemmen

Geregisseerd door: Duncan Jones

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga

Releasedatum: 9 juni 2011

Plot Source Code

"Make every second count."

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...

Colter Stevens

Gold Watch Executive

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Een goed gemaakte Hollywood film is het zeker geworden, een eigenzinnig meesterwerk zoals Moon is het zeker niet. Daarvoor is deze film te conventioneel. Het uitgangspunt is zeer vermakelijk, maar de uitwerking is iets minder geloofwaardig. Met name tegen het einde aan wringt het verhaal zich in bochten om er toch een opgewekt einde aan vast te plakken. Het concept van de film is te vergelijken met Groundhog Day, al probeert Source Code de gebeurtenissen te verklaren.

Het is duidelijk dat regisseur Duncan Jones hier te maken heeft met een studiofilm. Vooral in vergelijking met Moon, lijkt zijn inbreng in deze film minimaal. Niettemin is het allemaal best vermakelijk en vooral de kleine momenten tussen de karakters zijn interessant. Toch is het te hopen dat Duncan Jones de volgende keer weer komt met een eigen iets.

avatar van GastHeer

GastHeer

Net gezien in de sneak. Prima film voor een avond uit, de snaartheorie voor dummies, en inderdaad een lichte deja vu naar 'Deja Vu'. In deze film wordt er een blik in het verleden geworpen in een andere versie van onze wereld. De film doet wat hij doet goed en het blijft interessant, omdat iedere herhaling focust op een ander deel van de rit, of zelfs buiten de trein, met de Indische zakenman.
Interessant in de film was dat Cole in de andere realiteit gesprekken met zijn vader voerde, terwijl hijzelf al voor dood doorging. Ook was een hersenkraker voor het gemiddelde bioscooppubliek dat hij contact opnam met het militaire personeel in de wereld waar de dreiging van de ramp nog totaal onbekend was, waardoor uiteindelijk de grootste paradox ontstond, omdat aan het einde van de film de beginsituatie van het verhaal gewijzigd is (vandaar de paradox).
Waar ik minder over te spreken was, was de missende diepgang in karakters. Vragen die bij mij uiteindelijk bleven steken na afloop van de film waren:
- Hoe komen ze aan de informatie van de toekomstige ramp, die nog te gebeuren stond?
- Wat waren nou werkelijke de motieven voor de aanslagen? ("Er moet chaos zijn", beetje vaag, joker..)
- Wat gebeurd er aan het einde van het verhaal in de parallelle wereld met Sean, aangezien Cole in zijn lichaam verder leeft?.
Het einde was ook een speciale toevoeging, vooral omdat ik hier gemengde gevoelens over droeg. Ik vond namelijk dat het emotionele aspect te veel de overhand had, en het voelde als een gedwongen happy ending aan.. Van de andere kant was het wel interessant om te zien dat Cole contact met Goodwin op heeft kunnen nemen en hierdoor aan heeft kunnen tonen dat de Source Code gewerkt heeft, voordat hij voor het eerst in gebruik is genomen. Hiermee speelt de vraag op: Hoeveel aanslagen zijn al afgewend door 'uitgewist' Source Code gebruik.

Al met al was het een prima film voor een avond uit. Hij is aan de oppervlakkige kant als het gaat om personageontwikkeling en het uitdiepen van het verhaal, maar de verschillende twists en het redelijk vernieuwende concept brengen het totaal toch op een mooie voldoende.
Ik hoop dat hollywood goed oplet en snapt dat er vernieuwende concepten het licht moeten zien, in plaats van met de zoveelste remake van 'The Warriors' of 'Clockwork Orange' aan komen zetten.
3.5* voor deze film.

avatar van Elineloves

Elineloves

Heerlijk, na een lange werkdag op de bank ploffen, in mijn huispakkie, iets te drinken en te snacken erbij, pup die ligt te slapen op mijn schoot en dan een film kijken die ik toch wel graag wou zien. Lovely.

Ik zie Jake graag, niet alleen vanwege zijn leuke koppie maar vooral zijn acteerprestaties. Ik heb hem nu in verschillende rollen gezien en hij wist me altijd te overtuigen. Zo ook in deze film.

Hoewel ik bang was dat 'het beste van de film' al weg was gegeven in de trailer, ben ik toch regelmatig verrast.

Fijn opgebouwde chemie tussen Jake en Michelle. Fijne karakterontwikkeling, langzaamaan leer je ze beter kennen. Ook een pluspunt is dat je vrij snel betrokken raakt bij het verhaal, je bent nieuwsgierig naar de dader en denkt zelf ook mee. Alsof je zelf in de trein zit.

Fijne actiescenes, vlot tempo en het zorgt ook wel voor een vleugje spanning.

Aardig gemaakte film die alle nodige ingrediënten bevat voor een dergelijke actiefilm.

avatar van rep_robert

Ging met hooggespannen verwachtingen heen, maar de film viel uiteindelijk flink tegen.

Het eerste uur zou ik op zijn allerhoogst aardig noemen en dan maximaal ook 3 sterren geven, maar het voelt alles behalve origineel aan. Ik kreeg constant een Deja Vu naar de film Deja Vu, wat een soortgelijk plot volgt. Probleem echter hier is dat er geen spanning in de film zit, waardoor je eigenlijk naar het einde verlangt. Het gaat Gyllenhaal allemaal veel te gemakkelijk af en de uiteindelijke climax naar het pakken van de moordenaar is 1 grote teleurstelling.

Het grootste probleem is namelijk ook dat dit al na een klein uurtje al gebeurt. Hier snijdt Duncan Jones zichzelf toch echt in de vingers, hoe haal je het in je hoofd Het verhaal oogt af, maar dat zou betekenen dat het een speelduur van 55 minuten zou hebben. Dat kan natuurlijk niet en wat volgt is een clichématig laatste half uur dat niks, nada, noppes toevoegt aan de film.
Ook zit Source Code vanaf dit moment nog is vol zit met smerige heroïsche(Amerikaanse) beweegredenen van Gyllenhaal wat de film het laatste half uur buitengewoon saai en klef/romantisch maakt. Het lijkt haast wel de goed nieuws show, want de spanningsboog verdwijnt compleet(in hoeverre die er al was) en de ene na de andere blije scene volgt elkaar op. Om misselijk van te worden.

Dan kan je de film nog zo gelikt Hollywood achtig maken als je wilt(had gezien de trailer toch meer durf verwacht van Jones) en een prima cast erin gooien die allemaal een voldoende scoren, als je de film zo verkloot met een waardeloos script dan houd je alsnog weinig over. Zo jammer dat een uitgangspunt met zo veel potentie toch ook weer zo bijzonder standaard, voorspelbaar en tegelijkertijd ook saai wordt uitgewerkt.

Wat een deceptie na de uitstekende film Moon

Hele gulle 2 sterretjes omdat er toch nog grotere rotzooi bestaat en voor de cast.

avatar van teaso

teaso

De film loste volledig mijn verwachtingen in. Het verhaal is origineel gevonden en wordt op geen enkel moment vervelend. Af en toe zit er een erg leuke plotwending in het verhaal. Verder vind ik dat de film zo wat vanalles in zich heeft, een vleugje humor, een snuifje drama, wat romantiek en als hoofdingrediënt een zekere hoeveelheid actie. Als je ziet hoeveel films er gemaakt worden waarvan er 13 in een dozijn zijn, kan je moeilijk anders dan een dergelijke poging om eens "out of the box" te denken te belonen. Verder acteert Jake Gyllenhaal op een erg hoog niveau zoals hij ook al eerder deed in o.a. Rendition en Brokeback Mountain. Verder vind ik ook Michelle Monaghan een prachtige verschijning. Het enige minpuntje is het einde. Conclusie? 4 *

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Sterke film, die mijn verwachtingen voor een groot deel heeft kunnen inlossen.

Wat zeer goed aan de film is, is het verhaal dat zeer origineel is. Dit verhaal werd dan ook goed uitgewerkt in de film, met oog voor de nodige details (deze details werden vooral in de verf gezet door het feit dat er sommige stukken meermaals de revue passeerden, waardoor je kon zien dat alles mooi klopte). Eindelijk eens een film waar het lijkt alsof er enorm veel moeite is gedaan om het plaatje volledig te doen kloppen!

Verder is het natuurlijk altijd leuk dat je een sterk concept kan koppelen met een schitterend acteur als Jake Gyllenhaal. De film draait eigenlijk volledig rond zijn personage, wat ik zeker niet erg vond. Ook de nevenpersonages doen waarvoor ze betaald worden, zodat de acteerprestaties in deze film zeker in orde zijn.

Waar liep het dan mis? Het einde! Ik had verwacht dat de film zou stoppen op het moment waarop iedereen plots stilstaat in de trein (een "foto" van dat moment zeg maar, maw woorden het moment waarop ze de stekker uittrekken), maar bleek toch wel dat er toch een goed einde aan de pas kwam zeker... Dat vond ik niet echt passen bij deze film, maar ja dat is een typisch kenmerk van Hollywood zeker?

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Interessant gegeven in deze film, niet alles wat we zien is de realiteit, of toch, beleef het met een knipoog.

avatar van The Oceanic Six

Aardig.

The Source Code deed me best wel denken aan Deja Vu (2006). Het is zeker geen verkeerde film geworden, maar ook verre van bijzonder. Het is vooral jammer dat je doordat de acht minuten die steeds opnieuw worden beleefd weinig spanning creëert als film. Het eerste uur is redelijk simpel en pas richting het einde kwam er wat meer vaart en verhaal in de film. Gelukkig vond ik dat laatste deel wel onderhoudend.

Jake Gyllenhaal doet het ook heel behoorlijk als captain Stevens. Ik vind hem toch altijd wel een aardige acteur met een positieve uitstraling.

Kortom, niet zo enorm bijzonder, maar wel aardig. Ik vind dat hele Source Code idee trouwens best handig. Daar zou je veel levens mee kunnen redden. Maar of ik het nog meemaak dat zulke technieken echt werken...

avatar van blurp194

blurp194

Mooi gemaakt, goed gespeeld, mooie beelden. Maar waar ik wat moeite mee blijf hebben is het verhaal. Ook dat is best leuk gedaan, maar het basisgegeven waar het op rust vind ik echt dermate ongeloofwaardig...

Daarmee verliest de film het, en blijft-ie wat mij betreft op het niveau van leuke plaatjes steken. Die nog steeds erg leuk zijn om naar te kijken, maar daar blijft het wel bij.

Kan iemand me uitleggen waar de titel vandaan komt, eigenlijk?

avatar van vegterb

vegterb

Velen vergelijken het met de film deja-vu, terwijl de achterliggende theorien die hiervoor gebruikt worden toch wezenlijk van elkaar verschillen.

De film is goed opgezet en ondanks dat je met wat vragen kan blijven zitten komt dit omdat je niet vaak van perspectief wisselt waardoor de (ten grondslag liggende) theorie niet verder uitgediept en/of uitgelegd wordt.

Voor sommigen had dit gemoeten, voor anderen heeft dit geen toegevoegde waarde. Om die reden denk ik dat deze film commercieel aantrekkelijk is voor het grotere publiek en toch nog zeer vermakelijk voor de semi-kenners.

Een must-see? Nee, maar wel leuk

avatar van stinissen

Spannende high tech thriller met een degelijke cast en wat is Vera Farmiga toch een heerlijke en mooie vrouw ze speelt haar rol voortreffelijk als Colleen Goodwin, Jake Gyllenhaal hoort tot m'n favoriete acteurs en was erg geloofwaardig. het einde van de film was prachtig gevonden en was ook het einde hoe ik het persoonlijk zou hebben gedaan.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vermakelijke sci-fi film, vrij klein opgezet, veel budget zal er niet inzitten.

De film kent hier en daar dezelfde accenten als Duncan Jones vorige film Moon. Zo wordt de protagonist ook in Source Code ook hier in een kleinere ruimte vastgehouden op een bepaalde manier, en is de smalle ethiek nagenoeg hetzelfde. We hebben weer te maken met het misbruiken van een persoon voor het hogere doel.

Qua verhaal zitten er wat kleine haken en ogen aan. Natuurlijk is het vergezochte sci-fi, maar soms wordt het allemaal wel heel makkelijk opgevat. Ze gebruiken de korte-termijn geheugen van een slachtoffer in de trein. Prima, leuk bedacht, maar strikt genomen kan je dan toch alleen de herinneringen gebruiken van die persoon? Zoals gezegd, ja het is SF, maar met herinneringen kun je geen alternatieve tijdlijn produceren. En waarom hij dan toch doorleeft op het einde ontgaat me ook een beetje. Dit is allemaal wel heel erg vrijblijvend, 'alles kan', en zelfs voor een luchtig sci-fi thriller wel erg gemakzuchtig.
Sowieso al wel meer wat kleine puntjes, zoals bijvoorbeeld de uitleg van de techniek. "Ja het is iets met kwantummechanica", zodat de kijker weet dat het ingewikkeld is, maar zonder veel details te hoeven geven. Verder vond ik de film wel leuk beginnen, maar als op een gegeven moment elke keer opnieuw terugkeert blijft de puzzel eigenlijk een beetje steken. De eerste keren komt hij eigenlijk geen steek verder, en de 4e of 5e keer lukt ineens alles en vindt hij de bomber. Had toch wat meer opbouw in gezeten, want dit was ook betrekkelijk flauw. Sowieso ook jammer dat er al zo opzichtig gehint wordt naar wie het gedaan moet hebben. Niet door de feiten, maar wel door elke keer uitgebreid te focussen op het feit dat hij zijn portomonnee laat liggen. Evengoed blijkt dan dat de film nog niet af was, en er opeens een romance te moeten zijn, alsof dat de film enige rechtvaardiging gaf...

Al met al een film die tot halverwege vrij sterk, spannend en mysterieus was, ik me goed had weten te vermaken, maar als de mystiek eenmaal wegvalt toch een stuk minder is en naar een flauw eind hobbelt. Er zitten natuurlijk wel wat goeie dingen in, zo was het toch een fijn begin, visueel is het aardig. De CGI is vaak niet echt denderend, maar er wordt wel spaarzaam mee omgegaan. Camerawerk valt zo nu en dan wel in positieve zin op. En Gyllenhaal is best een prima acteur als hij de goeie projecten weet te kiezen.

Voor een avondje wel de moeite waard, maar te veel kleine foutjes voor een beter cijfer. Had ook verder totaal geen emotionele impact, en de indruk is eigenlijk vrij snel weer verdwenen.

kleine 3*

avatar van james_cameron

Complexe, intelligent uitgewerkte SF-thriller die een standaard Hollywood filmplot weet te combineren met een interessante visuele aanpak en minder conventionele verhaalelementen. Regisseur Jones kan prima uit de voeten met het materiaal en levert een vlotte en constant interessante film af. Gyllenhaal is perfect in de hoofdrol. Spannend en vooral tegen het einde best aangrijpend. Leuk ook om Chesney Hawke's The One And Only uit Moon weer langs te horen komen, ditmaal als ringtone!

avatar van RickZ

RickZ

SF-actieThriller met 3 (sub)plots over een soort tijdreiziger. Het goed te volgen verhaal is redelijk spannend (zeker tot aan de eerste subplot) , echter daarna beginnen de gaatjes in het verhaal op te vallen en wordt het allemaal een beetje te. Het romantische deel had ook wat minder gekund. Vermakelijk genoeg voor een voldoende, jammer dus van de laatste 25 min.

avatar van Dragonslayer

Dragonslayer

Meestal zijn films van een kleine anderhalf uur baggere troep. Maar bij source code voelde dit vrij goed aan.

Het plot is erg interessant, het acteerwerk is goed. Ik kan bijna geen minpunten verzinnen.

Wat me vooral erg opviel aan source code is dat ik ook echt die 93 minuten lang geboeid was. De film wordt helemaal nergens langdradig, dus nergens lange praatstukken ertussen. En de film voelt ook zeker niet te overhaast aan. En dat in 93 minuten.

Erg knap gedaan. Zeker 4 sterren waard.

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een vermakelijke film, had er denk ik alleen iets meer van verwacht.

Hoe de 'source code' werkt wordt maar kort uitgelegd en daar had ik maar genoegen mee genomen.

Ik ging gewoon op in de film hoe Stevens de bom moest zien te stoppen en steeds weer andere dingen tijdens zijn 'acht minuten' ontdekt.

De motieven van de dader vond ik alleen net iets te simpel.

Desondanks 3,5 sterren.

avatar van wwelover

wwelover

Geinige film, maar heeft niet de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. Ik houd wel van dit soort verhalen, maar er gebeurd in de Source Code net niet genoeg. Het is wel een interessante theorie natuurlijk, maar het typische Hollywoodachtige einde verpeste het wel voor een deel. Het was veel beter als hij gewoon dood was en daar alles meegedaan was. Qua acteerwerk is het allemaal wel redelijk. Gewoon een aardige bioscoopfilm dus.

avatar van Revolt

Revolt

Verrast door deze film! Had een leuke spannende actiefilm verwacht met redelijk wat geforceerde romantiek, maar vond de film veel beter in de genres drama en thriller passen. Een film die veel dieper gaat dan ik vooraf had verwacht, met veel meer om het lijf.

Goed verhaal, originele insteek en prima acteerprestaties, waardoor zelfs de - vooraf door mij als geforceerd bestempelde - romantiek spontaan overkwam en plezant was om naar te kijken.

8,3/10

avatar van Aapje81

Aapje81

Ik heb deze vorige week in de bios gezien en was toch wel onder de indruk. Het verhaal is mooi gevonden en Gyllenhaal is zeer overtuigend. Ook de mooie Monaghan wist mij voor het eerst echt te overtuigen. Enig nadeel is de zwak acterende professor en het weinig bijzondere einde.

Toch is deze zeker de moeite om in de bioscoop te bekijken.

Goed.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

De zoveelste SF thriller die het ook nodig vind om met het tijd-space-continuum te rotzooien.

Uiteindelijk met een leeg gevoel de zaal uitgelopen.

Op zich is het thema geinig bedacht, doordat de hersenen nog 8 minuten na dood neutronen uitzenden kan men een soort extra realiteit creeëren waarin men een ander persoon kan droppen die bepaalde gebeurtenissen in het verleden opnieuw kan beleven, again and again. Origineel is het allemaal niet, en wat ik vooral belangrijk vind bij zulke films is dat het nog wel allemaal sluitend is. Op zich lukt Duncan Jones dat aardig, helaas gaat hij uiteindelijk toch nog de fout in...

De film zelf kabbelt intussen redelijk door, en een willekeurige link naar Groundhog Day is uiteraard makkelijk gelegt. Gyllenhaal speelt redelijk, ben geen fan van hem maar hij doet het leuk. Michelle Monoghan zit er vooral voor de looks en blinkt totaal niet uit in haar acteerprestaties. Eigenlijk zoals niemand dat doet, en de film an sich nergens uitblinkt.

Voor je het weet rollen de eindcredits over het scherm.

Maar helaas voor de film, niet voordat we nog eventjes door een cliché stuk filmen moeten kauwen waar niet alleen allerlei romantisch geploeter aan bod komt, maar ook nogal wat plotholes uit de doeken worden gedaan. Het einde voelt als een soort ontkenning van wat we allemaal eerder hebben zitten kijken, en dan voel ik me altijd weer een beetje bedonderd. Het zorgt in ieder geval dat je nog met zo'n vieze nasmaak de bios uitloopt en dat had niet gehoeven.

Zonde, en helaas kan de regisseur deze Source Code níet overnieuw maken.

Absoluut vermakelijk filmpje. Het concept is leuk en het is uiterst goed geregisseerd, al haalt de film op het einde een beetje z'n eigen concept onderuit.

Dat er een parallel leven is slaat natuurlijk nergens op.

Op zich niet zo erg want de film stevende wel af op een nogal deprimerend einde.

Mooie actrice trouwens die Monaghan.

avatar van The One Ring

The One Ring

Goedgemaakte sciencefictionvariatie op de who-dunnit. De variaties op dezelfde acht minuten zijn erg goed uitgevoerd, met een geslaagde mix van spanning, drama en wat humor hier en daar. Het geheel is vrij goed geregisseerd, maar het is vooral de aandacht die gestoken is in de personages van Gyllenhaal en Monaghan en hun acteerwerk die het echt boven het gemiddelde uittrekken. Ik had niet zoveel met dat geforceerde happy end en misschien had de bad guy een sterkere motivatie kunnen hebben, maar verder een prima thriller.

avatar van Zeriel

Zeriel

Aan de ene kant vond ik het een goed gemaakte film, met een intrigerend uitgangspunt, al is het anno 2011 niet meer echt origineel te noemen, eerder is het een genre aan het worden.

Goed acteurwerk, van vooral Gyllenhaal, maar ook de andere karakters.

Aan de andere kant, is de film mij wat te gelikt geworden. Van Moon heb ik enorm genoten, omdat het zo verfrissend was, en een heel eigen ingetogen sfeer had. Source Code is toch een vrij standaard Holywood-film geworden. Vooral de muziek (lees de hobo's) was af en toe te dominant aanwezig. De eindtwist was best aardig zij het ook niet erg verrassend, en een beetje standaard uitgewerkt.

Ik hoop dat Duncan Jones, met wat eigenzinniger werk op de proppen komt, en zich niet verder in laat kapselen door Hollywood.

avatar van otherfool

otherfool

Leuke kruising tussen Deja Vu en Vantage Point, snazzy in beeld gebracht en met genoeg vaart om geboeid te blijven kijken. Gyllenhaal is prima voor deze rol en moedertje Monaghan is een stuk minder ergerlijk dan in Eagle Eye. Het laatste half uur is gevuld met goed werkende sentimentaliteit vermengd met minder geslaagd en niet te ontwarren alternatieve dimensie mumbo jumbo; het blijft toch altijd lastig met die tijdreizen. Desondanks wel een aanrader in het genre.

3,5*.

avatar van devilsarea

devilsarea

Van begin tot het einde goed onderhoudende film niks op of aan te merken......gewoon kijken dus!

4 sterren!

avatar van Vince2301

Vince2301

Deze film hebben we vorig weekend bekeken en ik moet zeggen dat het een beetje tegenviel. Zoals anderen ook al aangeven vind ik het moeilijk te accepteren dat je door de laatste 8 minuten van iemands geheugen een volledige parallelle realiteit kunt opzetten tot zelfs ruim buiten het waarnemingsgebied van die persoon. Door díe 8 minuten zou je als het ware diezelfde 8 minuten van de hele wereld kunnen recreëren? Dat gaat mij te ver en aangezien ik niet aan zoiets voorbij kan stappen, komt de rest van de film voor mij een beetje op losse schroeven te staan.

Als je wel aan dat gegeven en een paar andere onvolkomenheden (er wordt bv. niet verklaard hoe Christina zo snel bij Colter kan zijn nadat hij via de noodontgrendeling uit de trein is gesprongen zo snel bij hem is) voorbij gaat zit de film mooi in elkaar en biedt voldoende afwisseling om de aandacht vast te houden.

Het is geen verspilde tijd om hier naar te kijken, dus een voldoende wat mij betreft.

En het romantische aspect... ach. Daar ontkom je toch niet meer aan bij commerciële films.

Kortom: leuke film voor de niet al te kritische kijker.

avatar van Fortune

Fortune

De Source Code is weer zo'n moderne Sciencefiction-thriller die niet nodig of vernieuwend is maar toch de hele speelduur vermaakt. Een beetje een kruising tussen Deja Vu, The Butterly Effect en Vantage Point.

De film is niet spannend, redelijk voorspelbaar, geen scenes die eruit springen en qua audiovisueel vermaak erg standaard en teleurstellend.

Deze film barst ook weer van de clichés die deze films schijnbaar vaak nodig hebben, denk aan: de manipulerende overheid die ook in de film erg onbetrouwbaar en hard voorkomt, de hoofdrolspeler die gebruikt wordt en oneerlijk behandelt wordt, de persoon die de hoofdrolspeler gaat helpen ook al is het tegen de regels van haar functie en is de verandering die ze doormaakt van koude secreet naar een mens met medelijden ver te zoeken en dan heb je nog dat de hoofdrolspeler nogal wat rare dingen doet die voor actie zorgt.

Op al deze dingen na waar ik me niet perse aan gestoord heb maar wel het gevoel van had van daar gaan we weer. We kijken hier naar iets herkenbaars, iets wat we eigenlijk al gezien hebben en naar een film die ook niet echt de moeite doet om beter te zijn dan andere films in dit genre.

Eigenlijk is dit gewoon regelrecht formulewerk.

Het tenenkrommende einde is wel het slechtste uit de hele film.

Leuk voor één keer.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Deze film vergelijken met oppervlakkig vermaak als Deja Vu, Groundhog Day en The Butterfly Effect? Het moet niet gekker worden. Donnie Darko en Jacob's Ladder komen eerder in de buurt.

Sweet dreams...

Ik vind het ook meer op Donnie Darko lijken en ook op Sucker Punch, want deze laatste wordt hierin helaas ook onderschat en niet begrepen. Ook Mulholland Dr. gaat hierover wat mij betreft.
Zoek het idd in die hoek.

Grappig artikel over the after-life na de film xav
Daaraan kan ik nog toevoegen dat Sean/Colter naar de dokter kan gaan en zeggen dat hij geheugenverlies heeft. En via zijn ID kaart en met zijn doktersverklaring kan hij dan bij de overheid terecht voor zijn gegevens, neem ik aan. Lol Weer toegang tot zijn bankrekening en een uitkering wegens ziekte/geheugenverlies.

Wat ik zelf denk is dat er naast de uitleg die jij kent (welke toch iets meer voor de hand ligt en niet veel wetenschap vergt, doch meer mystery) er nog een uitleg is die ikzelf daarnaast kan bedenken (die verder doorborduurt op de quantum theorie , ook nog steeds mystery eigenlijk), daar kom je ook aardig ver mee.
De eerste theorie levert echter een totaal ander einde op dan de andere uitleg. In de eerste theorie is het einde (weer) niet de realiteit/werkelijkheid zoals wij voorgeschoteld krijgen (sms). In de tweede zou dat wel zo zijn als je maar genoeg gelooft in SF

@ xav
Wie ligt er volgens jou in die tank?
Wie is de 'reiziger'?
Wanneer begint de 'reis'?

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Tegenvaller.

Ondanks het aantrekkelijke en originele verhaal gaan wat mij betreft de makers verschrikkelijk de fout in.
Zo'n origineel script verdient ook een originele uitwerking en die wordt wat mij betreft gemist.
In echt goede films worden clichés vermeden, hier worden ze volop uit de kast gehaald.
Zo kun je op je sloffen aanvoelen dat de mensen die Colter met een hoop bombarie onderzoekt de daders niet zijn. Zo kan je nooit meedenken en meepuzzelen wie nou dat telefoontje pleegt.

Ook de opdrachten die hij krijgt in die capsule slaan nergens op. Al die opdrachten hadden eerder gegeven kunnen worden en niet in stapjes.
Ook de scene waarin hij voor het eerst uit de trein stapt en denkt de dader gevonden te hebben is tenenkrommend. De makers moesten op de een of andere manier wat bedenken om hem terug te laten komen en hem zo voor een trein te laten vallen zodat hij toch dood gaat.

De tijdsaanduiding laat ook duidelijk te wensen over. Voorbeeldje:
Wanneer Vera Farmiga het verrekt om de deur te openen zodat Colter toch doodgaat (dat denkt ze tenminste) loopt de tijd absoluut niet synchroon met de situatie waarin Colter zich in de trein bevind.
De hele film was het namelijk zo dat na de tussenstop de trein behoorlijk snel ontplofte. Nu duurde het veel en veel langer gezien de tijd die nog restte, zoals te zien op de digitale klok bij de capsule.

Helaas zijn al deze dingen voor mij een reden om de film een onvoldoende te geven. Leuk om een keer te zien, maar absoluut niet van het niveau Donnie Darko of Jacob's Ladder. Daarin schiet deze film veel tekort.

avatar van Zinema

Parallelle popcorn.

Gyllenhaal blijkt het na Donnie Darko opnieuw te doen in een film met parallelle universa. Ditmaal wordt alles in een thrillerjasje gestoken, maar ook zonder de acteur zijn er legio vergelijkbare werkjes die regelmatig een tandje beter zijn. Gelukkig wordt er niet al teveel uitgelegd en boeit het daarom minder wanneer e.e.a. niet geheel waterdicht blijkt te zijn. Onderuit gezakt in de luie bioscoopstoel is dit leuk popcorn-vermaak, waarbij het verstand gerust op nul mag.

Goed.