• 9.378.664 stemmen

Geregisseerd door: Duncan Jones

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan en Vera Farmiga

Releasedatum: 9 juni 2011

Plot Source Code

"Make every second count."

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt met een schok wakker in een trein op weg naar Chicago. Hoewel de passagiers hem lijken te kennen heeft hij geen idee waar - of wie - hij is. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan. Nu zit hij in het lichaam van iemand anders, maar voor hij iets kan doen vernietigt een bomexplosie het complete treinstel en alle passagiers...

Colter Stevens

George Troxel

Gold Watch Executive

avatar van Decec

Decec

Een goede SF/Thriller film...

Een goede spannend/thriller verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Jake Gyllenhaal speelt zeer goed...

Perfect mooi HD kwaliteit...

Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Zou nog een keertje (herhaling) kijken...

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Film met een goed uitgangspunt, al brengt Duncan Jones het te ongeloofwaardig en kan hij menig onlogische zaken niet vermijden. Maar het verhaal van Source Code is goed bedacht, ook hoe de spanning continue wordt geprobeerd hoog te houden.

Wat me direct opviel, waren de slecht weergegeven explosies. Zag er niet best uit, of ik moet toch eens HD aan gaan schaffen. Daarnaast viel het me op hoe Michelle Monaghan erop achteruit gegaan is sinds Kiss Kiss Bang Bang.

De film had moeten eindigen met het moment waarop de wereld stil stond, de mensen met een grote glimlach in de trein zaten - lachend om de komiek - en er geen vuiltje aan de lucht leek. Dat was zóveel mooier geweest dan het flauwe slot dat er nu achteraan is geplakt.

Kleine 3,5*

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Deja Vu meets Groundhog Day meets The Day The Eart Stood Still. Die laatste heeft overigens niets met deze film te maken, maar dat vond ik ook een saai filmpje dat alle kanten op zwabberde. Want dat is eigenlijk wel het grootste probleem van Source Code: waar gaat het over? Jake Gyllenhaal die de badguy moet pakken? Jake Gyllenhaal die de liefde vindt? Jake Gyllenhaal die vrede moet vinden met zijn lot (lees: dood)? De eerste kan het niet zijn, want de badguy hebben we al na een uurtje te pakken. De tweede is eenvoudigweg stom - kom op Jake, je kent dat meisje nu hooguit een uurtje - en bovendien een stuk beter en meer gefocused gedaan in Groundhog Day. Het derde punt, tenslotte, valt thematisch niet echt te rijmen, gezien onze Jake een tweede leven krijgt - als iemand anders niettemint?! Dus wat wil de film nou precies? Ik weet het niet precies. Het helpt ook niet mee dat Source Code niet écht spannend is, er niet zo heel mooi uitziet en daarnaast ook nog eens een beetje belachelijk overkomt door die veel te nadrukkelijke muziek. Het uitgangspunt is aardig, de rest is jammer. Na Jones' debuut 2001 Light wilde ik 'm best nog een kans geven, maar dit is niet meer dan vermakelijke Hollywoodmeuk die snel weer vergeten zal zijn.

avatar van kalehein

kalehein

popcorn en cola schreef:

Wat een verschrikkelijke hoop onzin bij elkaar. Je moet wel heel veel fantasie hebben om mee te kunnen in dit soort verzinsels. Bovendien oersaai, simpele acteurs en weinig aktie. Zonde van de tijd.

Het is ook een SF/Mysterie, maar gelukkig zul je wel een ontzettend interessant leven hebben.

Puik stukje film!

Vanaf minuut 1 werd ik er als het waren "in getrokken"

Het ging om het verhaal, het "terug gaan in de tijd" om een toekomstige gebeurtenis te onrafelen/voorkomen. Op een paar kaakslagen na en een steeds herhaalde explosie is het inderdaad weinig aktie.

avatar van anthony68

anthony68

Deja Vu meets Groundhog Day meets The Day The Eart Stood Still.

Mee eens, Groundhog day duurde 1 dag, hier 8 minuten en parralelle werelden. veel uitkomsten dus. Maar er altijd een wereld waar de uitzondering overwint. En dus deze film met goede afloop. Ik ben een fan van dit soort films.

avatar van killerfreak

killerfreak

Originele film, en terecht dat deze behoorlijk hoog scoort. Vertolking is bijzonder mooi, het einde iets minder (film blijft maar duren...), maar toch verdiende 3.5*

avatar van FillumGek

FillumGek

Vlotte actiefilm die geen seconde verveelt. Het eerste wat bij mij, en vele andere, opkomt is Groundhog day; ook hier worden scenes herhaald met steeds een iets ander verloop. Ik stoorde me er niet aan, ik vind het zelfs wel leuk hoe een persoon steeds weer een andere invulling geeft aan een situatie.

Het verhaal is nogal pretentieus, maar Jones is er in geslaagd de boel geloofwaardig neer te zetten. Op het eerste gezicht ingewikkeld, maar uiteindelijk vallen de stukjes op zijn plaats. Het einde had alleen een paar minuten ingekort mogen worden.

Gyllenhaal vond ik ooit helemaal niks, maar met een aantal sterke rollen heb ik steeds meer waardering voor hem gekregen. Hij acteerde goed, en Mongahan vind ik een erg leuke uitstraling hebben. De echte actie was niet meer dan een ontploffende trein, maar de speurtocht naar de bommenlegger was spannend genoeg om me geboeid te houden. Snel op zoek naar Jones' debuut.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Dit was nog eens een verfrissende , leuke en boeiende film. Een beetje een mix van Groundhog Day en Inception nl. het steeds weerkeren van dezelfde sequentie opgeroepen uit de laatste 8 minuten uit iemand zijn herinnering voor het sterven. Verschil met Inception is dat dit niet zo ingewikkeld in elkaar zit, want van de laatste film snap ik nog steeds geen reet hoe die in elkaar zit
Gyllenhaal vond ik eigenlijk schitterend in deze vertolking.Je ziet hem naarmate de film vordert, groeien in de taak die hem is opgelegd. Het einde vond ik dan weer een beetje klef, maar de paradox dat er uit die droomstatus of parallele droomwereld, een link werd gelegd met de huidige realiteit vond ik wel , uiteraard niks nieuws, maar toch leuk gevonden. Een SF pur sang en het kenmerk van een SF is dat iedereen er een eigen mening,verklaring of betekenis in kan vinden, maar uiteindelijk het toch maar doodsimpel SF is

avatar van MRDammann

MRDammann

Na het meesterwerk Moon van Duncan Jones was ik wel heel erg benieuwd naar deze film. Ik had niet verwacht dat Source Code Moon zou overtreffen en dat is ook niet gebeurt, maar het is zeker weten een goeie film.

Goed geacteerd, interessant gegeven, leuke wendingen, spanning tot het einde, maar dat einde... Tja, dat zorgt ervoor dat deze film geen perfecte score krijgt. Als hij eerder was afgelopen had deze film dat waarschijnlijk wel gekregen.

Ben erg benieuwd wat de zoon van David Bowie toch nog meer voor mooie films voor ons in petto heeft, het begin is ieder geval veelbelovend!

avatar van N23

N23

Een goede actie film. Maar het was eerder een SF dan een Mysterie film.

Eigenlijk weinig op aan te merken, najah hoewel het een SF was, en er 'ongelooflijke' dingen gebeuren. Zoals gebruikelijk bij een SF. Klopte er 1 ding echt totaal niet. Ze gebruiken 'Bing' als zoekmiddel. Nu heb ik het even gegoogeld.Maar het blijkt dus een soort Facebook te zijn.

Al met al, prima vermaak, een verdiende 7. 3,5*

Wat een vaart had deze film tot ver over de helft, heerlijk!

Het einde vond ik in eerste instantie wel aardig, totdat ik een half uur later in de gaten kreeg dat ik het einde niet helemaal goed begrepen had. Het was veel beter dan ik had gedacht, maar dat ik daar dan een half uur na afloop van de film pas achter kom is natuurlijk een kwalijke zaak. Het kan volledig aan mij liggen, maar misschien zou het einde iets duidelijker mogen zijn.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Net op rtl 5 gezien en wat zijn die reclames verschrikkelijk zeg. Kijk nooit een film op tv, maarja toch geprobeerd. Leuke film. Ja einde mocht misschien eerder, maar ik vond dit einde wel oke. Dat je toch nog even uitleg krijgt hoe het verder gaat in zijn leven.

Film houd je wel bezig en hele tijd wel lekker zitten kijken. Vond hem alleen niet top, naar mijn mening niet zon heel best verhaal. Maar ach, zeker wel vermakelijk.!

avatar van scorsese

Goeie film waarin waarin een militair wakker wordt in een trein waar een bom aan boord is. Een ingenieus plot dat na afloop ook flink wat vragen oproept (vooral omdat de film eigenlijk bij het prachtige stilstaande shot in de trein had moeten eindigen). Bij vlagen spannend en zeer onderhoudend over de gehele lengte.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Tijdje geleden gezien, gestemd, maar vergeten een berichtje te schrijven.

Source Code combineert een whodunnit met 1 bovennatuurlijke gimmick. Het is daarbij niet veel anders dan Deja Vu met Denzel of Minority Report met Cruise (of hey, misschien zelfs Timecop met JVCD).

De alledaagse setting (de trein) maakt het toch wel een beetje bijzonder. Ook wordt het verhaal rondom de vreemde ruimte waarin Gyllenhaal zich bevindt, goed opgebouwd en gaandeweg op een acceptabele manier uitgelegd.

Het is allemaal niet super bijzonder maar zeker geen weggegooide tijd. Aanrader.

avatar van Marino96

Marino96

Een leuke film om naar te kijken. Maar ik vond wel de dader voorspelbaar en het laatste stukje mochten ze van mij skippen. Wel vind ik het verhaal heel goed en was het acteerwerk goed.

Omdat de film mijn aandacht niet verloor en omdat het verhaal goed was geef ik deze film 4.0 sterren

avatar van Boneka

Boneka

Afgehaakt. Misschien niet omdat ie goed of slecht is, maar omdat dit mij totaal niet trekt. Na amper 15 minuten had ik het al gezien. Helemaal niets voor mij.

avatar van audio.

audio.

++Spoiler alert++

Ik had gedacht dat ik snel de tv weer zal uitzetten omdat natuurlijk het verhaal elke keer wordt herhaald, maar ik vond het een zeer vermakelijke film. Ook Jake Gyllenhaal speelde sterk in dit verhaal. Er zit zeker spanning in en je leefde ook een beetje met de rollen mee. Ik had alleen niet gedacht het een zo'n goodfeel film was. Het eindigde eigenlijk een beetje te goed voor mijn smaak.

Daarom mijn stem.

avatar van Movsin

Movsin

SF-actiefilm die best kon bekoren. Een fantasierijk, origineel plot, geslaagde visuele effecten en keurige beeldvorming in het algemeen, humor in de herhaalde acties, spanning en een Jake Gyllenhaal best overtuigend acterend. Ook Michelle Monaghan en Vera Farmiga vielen goed mee.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een tijdje geleden bekeken, nadat er destijds niet van was gekomen hem in de cinema te gaan zien.

Het is als kijker -samen met hoofdpersoon- even wennen en bekijken wat precies de context en situatie is, waarin verhaal zich afspeelt en hoofdpersoon zich bevindt, maar eenmaal dit uitgevogeld te hebben is het een behoorlijk spannend "wie is de dader" verhaal, hoewel de uiteindelijke slechterik, dan wel weer een beetje een tegenvaller is.

Geen klassieker, maar toch best goed.... tot dat... men in alle wijsheid besloot er nog een soort van geforceerd "happy end" aan toe te voegen in ca tien overbodige extra minuten, die rest van film nog even flink naar beneden haalt. Erg jammer en totaal niet nodig.

Een heel mager zesje, ofwel drie sterren.

avatar van baspls

baspls

"Source Code is not time travel. Rather, Source Code is time re-assignment. It gives us access to a parallel reality."

Bijzonder goede film. Mooie opnames en goede cinematografie. Goed verhaal met een erg apart concept. Goed acteerwerk van Gyllenhaal. Knap hoe ze de scènes steeds zo identiek hebben laten lijken. Verrassend einde ook.

De CGI-effecten zijn redelijk en komen (gelukkig) nauwelijks aanbod. Vooral opvallend vond ik het camera werk. Met name de openingsscène was erg mooi. De geloofwaardigheid van het verhaal is dan wel weer iets anders maar ja. Al met al een sterke film.

Niet te lang en vermakelijk. Weer een keer een goede film.

avatar van Film Pegasus

Deze film werd op Wikipedia beschreven als een mix tussen Robocop, Groundhog Day en Murder on the Orient Express. Geen slechte beschrijving, de film heeft alvast het gevoel dat het al eens eerder werd gedaan. Al kan je evengoed films als Non-Stop, Matrix en The Butterfly Effect opnoemen. De film is een typische Hollywoodfilm die een buitenbeentje wil zijn. In het begin heb je even het mysterie van Jake's personage in een ander lichaam. Gelukkig gaat het al snel naar de echte zoektocht: de dader van de treinaanslag. Anderzijds weet je al het einde, aangezien het een Hollywoodfilm is. Dus hoop je toch op één of andere extra twist. Dat gebeurt ook, maar is niet zo heel sterk. Het eindresultaat is een film die wel voldoende kan boeien, maar niet blijft hangen. Al is dat soms ook wel leuk.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een sci-fi-achtige 'whodunnit' film die voorbij raast als een sneltrein.

Het is een vermakelijke film met een verhaal wat goed te volgen is en de spanning er lekker inhoudt.

De terugkerende 8 minuten in de trein zijn steeds anders door de puzzelstukjes in de zoektocht naar de dader.

Het hier sterk bekritiseerde einde vond ik juist heel passend in het verhaal.

Verder een prima cast met Jake Gyllenhaal en Vera Varmiga.

avatar van des1

des1

Leuk thema met onvermoed potentieel, waar niet alles uit gehaald is wat een andere regisseur er misschien wel uit gepeurd had. Maar ik erken dat alles een keuze is, waarbij in dit geval geopteerd is voor een enigszins plausibel narratief dat ook spannend moest blijven. Kaik, waar heb ik het nou over? In wezen doet deze film vooruitblikken waar bij wijze van spreken iedere historicus bezig is om via terugblikken een reconstructie van de feiten te geven. 'Clue' is dat Sean Fentress, de alter ego zeg maar van Colter Stevens, een... historicus is. Deze film speelt bovendien met het 'vermoeden' (waar o.a. bij het MIT onderzoek naar wordt gedaan) dat alle uitkomsten van gebeurtenissen en keuzes die we maken... al vastliggen. Opvallend goed gevoel van de Brit Duncan Jones voor wat de Amerikaanse kijker aanspreekt. Eind is mooi, voor wie 'm doorhad, een nieuwe realiteit is gecreëerd met een voortlevende Colter/Sean, waarbij de Source Code afdeling via het nieuws te horen kreeg dat een aanslag is verijdeld zonder dat ze zelf bewust waren dat zij achter de verijdeling zaten ... Maar dat hadden we natuurlijk al eens meegemaakt in... Time Cop.

avatar van De filosoof

De filosoof

Intelligent, mooi vormgegeven, spannend. Het bevat interessante ideeën, sentiment, ethische dilemma's, onverwachte twists, romantiek en actie en dat allemaal in 93 minuten. Kortom, de film biedt volmaakt vermaak voor een zaterdagavond.

avatar van Fisico

Fisico

Erg onderhoudende intelligente thriller die me best wist te bekoren. Ook begin ik meer en meer waardering te krijgen voor Jake Gyllenhaal. Steengoede acteur is dat. De film bevat een leuk en interessant concept, hoewel het in zijn genre niet geheel een scoop is. Het is een korte film (amper anderhalf uur) waarin erg veel gebeurd (en wordt herhaald). De film verveelt geen seconde en blijft de spanning opbouwen. Het is zeker geen topper, maar zoals ik al zei zeer degelijk.

De zoektocht naar de dader werd goed uitgewerkt, de onthulling daarentegen kon beter. Als kijker wordt je meegezogen in het verhaal en zoek je ook naar details wie het zou kunnen geweest zijn. Het feit dat dit vrij duidelijk was adhv die achtergelaten portefeuille, bederft dit zeker niet de pret. Telkens het foutloopt, begint hij opnieuw, maar telkens met een klein extra stukje van de puzzel. De film doet me inderdaad een beetje aan Groundhog Day denken, qua concept dan, voor de rest zijn er hoegenaamd geen gelijkenissen te vinden.

Het einde is misschien wat melig en happy end, maar stoort me niet, waarschijnlijk mede omdat de hero niet echt wordt afgeschilderd als een onoverwinnelijke superhero die het probleem eens zal oplossen en de bad boys hersenloos neer knalt. Integendeel: de treinexplosie was een éénmansactie van een lone wolf wat de film ook luchtig, sober en realistisch(er) maakt.

avatar van PicoLisa

PicoLisa

"Kedeng kedeng, woewoeh."
- Guus Meeuwis

Leuke onderhoudende film met Gyllenhaal die top is. Verwarring op de juiste momenten en net op tijd gestopt met te veel herhaling. De rol van Monahan zal echt kut zijn geweest om te spelen, aangezien ze zo'n twintig keer heeft moeten zeggen dat ze zijn raad heeft opgevolgd. Maar prima, ze zal er leuk voor gecasht hebben. En wat ze zei, was met overtuiging, dus vooruit.

Het verhaal is erg leuk en interessant en geeft een mooie diepe laag waarin je moet nadenken over wie die Captain Stevens nou werkelijk is. Je weet zelf ook niet of hij dood is of niet, of hij dit tegen z'n wil doet of niet en of hij dood zal gaan of juist niet. Goede vragen die je jezelf op de goede momenten stelt.

Het was me niet helemaal duidelijk waarom het boeiend was dat het ineens heel koud was in z'n hokje en dat hij wat dingen moest herstellen, maar misschien schiet mijn intelligentie daar gewoon voor te kort. Hij was vast bijna dood, maar de toevoeging hiervan zag ik niet.

De hele anderhalf uur (lekker kort) kijk je naar een vermakelijk verhaal met goede acteurs (Vera Nogwat is ook echt heel goed), maar dan komt het einde. O man, het einde. Wanneer gaat Hollywood nou eens accepteren dat niet alles lang en gelukkig hoeft te leven? Laat die man een einde maken aan zijn been- en armloze leven en laat hem sterven als held in plaats van dat zoetsappige gezeik over alternatieve universa. Nee, dat is echt een brug te ver. In een hoop andere film vind ik parallelle universa heel interessant, maar hier was het gewoon een excuus om de superheld een nieuw leven te geven. Gat-ver-dam-me.

Cijfer daalt gelijk van een 4,0 naar een 3,0. Helaas pindakaas.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Vlot en vermakelijk actiefilmpje, waar het plot weinig verrassend uit de hoek komt maar wat wel anderhalf uur lang vermaak oplevert. Dat het niet gerekt wordt tot de verplichte 2 uur is in dit geval enkel toe te juichen. Gelukkig ook, gezien de zeemzoete uitkomst.

Jake Gyllenhaal doet het oké en ook de rest van de cast met o.m. Jeffrey Wright en Vera Farmiga kan ik zeker smaken, al is dit nu niet meteen de ideale film om hun talent tot uiting te laten komen.

Duncan Jones houdt het bij een typische actietussendoor. Veel meer valt er voor mij echt niet van te maken. Benieuwd naar zijn andere films word ik er niet van, maar bon, dat hoeft niet.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Onder aanvoering van Jake Gyllenhaal die een sterke prestatie neerzet vertelt Source Code het verhaal achter een soldaat die dankzij de Source Code telkens op het zelfde moment teruggaat in de tijd om op die manier een bomaanslag te proberen te verijdelen. Een sterk spelende Gyllenhaal, een vlot verhaal en voldoende spanning zorgen voor anderhalf uur vermaak. Kleine tegenvaller is het wat eenvoudige einde, maar voor de rest is het een behoorlijke film.

avatar van IH88

IH88

“Christina, what would you do if you knew you had less than one minute to live?”

Sterke en originele film. Source Code is een sci-fi achtige whodunnit, met Colter Stevens die constant dezelfde situatie over en over beleefd. Hij wordt wakker in een trein tegenover een vrouw en na een tijdje ontploft er een bom, waardoor Colter en de andere passagiers worden gedood. Telkens als hij doodgaat is er een mysterieuze vrouw die hem aanspoort om de dader te ontmaskeren, en wordt hij weer wakker in de trein.

Naarmate de film vordert kom je steeds iets meer te weten over het hoe en wat, en als kijker ga je net als Colter alle passagiers langs en zelf een beetje detective spelen. Gyllenhaal is indrukwekkend en draagt de film echt op zijn schouders. Michelle Monaghan heeft een prima chemie met Gyllenhaal en het romantisch subplotje werkt daardoor zeer goed. Het einde is wat vergezocht, maar binnen de context van de film werkt het. Ook door het fenomenale acteerwerk van Gyllenhaal.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardige thriller. Blijft een uurtje leuk en dan is de eerste clou eruit en moet er nog een halfuur aan worden gebreid dat mijns inziens nergens op sloeg. Gyllenhaal doet het wel leuk verder, het idee is ook wel aardig, maar weet dus niet de volle lengte te boeien. Kan er ook weinig zinnigs over zeggen verder. Film lijkt zichzelf ook een stuk interessanter te (willen) vinden dan dat hij eigenlijk is. Want meer dan een degelijke thriller is dit niet. Al die levensvragen eromheen hangen er te veel bij en zijn eerder ballast dan dat het de kurk is waarop de film drijft. Wel tegen het einde een heel mooi shot waarin lachende gezichten zijn vastgevroren in de tijd. 3,0*.