• 9.383.188 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

Brooke-S schreef:

LoL , om te beginnen negeer je iemand door niet te reageren en dat gebeurt hier vlgs mij nu net hartstikke wel. En verder kan ik het natuurlijk ook omdraaien: degenen die zogenaamd ''thuis'' zijn in de filmwereld en denken te weten op welke details te moeten letten in een film, zijn desondanks niet in staat een film juist te raten m.a.w. ze hebben een wansmaak. Of: degenen die perse quasi-intellectueel willen discussieren lees zeveren over een film, te ver gaan. De meesten waaronder ik kijken naar een film ter ontspanning en voor het plezier, en niet als naar eoa professioneel project. Een fijne dag nog

Ik negeer je mening over deze film, maar daarnaast kan ik best de discussie over dit forum in het algemeen voeren. Dat zijn twee verschillende zaken.

avatar van Number23

- Best Action Movie

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Reinbo schreef:

Ook is het vreemd dat je op Dreiecke's opmerking over een deluxe versie reageert met te stellen dat dat een mooi staaltje van tussen de beelden kijken is, terwijl hij daar niets concreets over zegt. Ik blijf het dan ook maar een pseudo interessant stukje wartaal vinden.

Nou, Dreiecke's opmerking verwijst in ieder geval naar een opmerking in de film. Ik neem aan dat je dat na 4x kijken toch niet gemist hebt?

Iets anders is de vraag of dit (en deze film) méér is dan een nogal gekunsteld (of 'pseudo interessant' ) opzetje is in de trant van het kindermopje over de naakte dame die haar hondje Zoiets kwijt was.

Hoe dan ook, de bijdragen van xav doen mij er toch toe neigen om deze film nog eens te herzien, ooit. Het paginalange geleuter over de termen 'geweld' en 'actie', de vermeende geschiktheid van Schwarzenegger voor de hoofdrol en het al of niet 'bekend' zijn van de acteurs, vind ik persoonlijk wat minder inspirerend.

Ferdydurke schreef:

Dat snap ik, maar het zegt niks over het verborgen verhaal waar xav het over heeft.

Ferdydurke schreef:

Hoe dan ook, de bijdragen van xav doen mij er toch toe neigen om deze film nog eens te herzien, ooit. H.

Dat is dan enkel toe te juichen. Bij mij is de film ook bij elke kijkbeurt gegroeid. Filmpje is erg strak geregisseerd, weinig gekunsteld aan. Of het je interesseerd is een tweede.

Eerste lied in de film:

Kavinsky - Night Call

Vervormde stem zingt:

I'm giving you a night call to tell you how I feel

I want to drive you through the night, down the hills

I'm gonna tell you something you don't want to hear

I'm gonna show you where it's dark, but have no fear

Vrouw zingt:

There something inside you

It's hard to explain

They're talking about you boy

But you're still the same

meer leuke foto's

PS: Hier nog een plaatje van de kleurige kubus 'from the inside out'.

avatar van tesoro

tesoro

Wat een bout film,zonde van je tijd

avatar van ToNe

ToNe

De grote verhalen zijn al verteld. Wat rest zijn variaties op een thema, waarbij de één volzit met audiovisueel exces (zoals ellenlange actiescenes) om de aandacht af te leiden van de kern, terwijl de ander bewust speelt met het raamwerk. Drive doet het laatste en geeft een eigentijdse draai aan de cinematische mythe van de gedoemde held.

The Driver is, als echo (of schim) van zijn voorgangers, zonder naam en verleden en zoals zal blijken, zonder toekomst. Zijn bestemming is niet eens zo interessant, aangezien het draait om het proces van humanisering. Een proces dat bruut wordt tegengewerkt door de werkelijke natuur van het beest. Iets dat streeft naar humanisering impliceert dat het van nature inhumaan is. Refn schetst de duistere aard van zijn 'Angelface' door een aantal karakteristieke verwijzen naar monsters. En dat gebeurt niet eens subtiel. In zijn eerste scene met Shannon merkt deze op dat hij eruit ziet als een zombie. Het masker van Benicio werkt als een spiegel. En als zij samen televisie kijken volgt een dialoog over bad guys. Dit klinkt vergezocht, maar met een schim, zo zelfbewust van zijn monsterlijke verleden, doet Driver's gestalte tijdens de afrekening van Nino, denken aan Michael Myers.

Het gebrek aan een identiteit van The Driver zit niet alleen in de naamgeving. Als echo/ schim is hij daarnaast ook een 'stuntdouble' en vindt hij kortstondig geluk als 'double' van de rol van vader/geliefde. Het mooiste beeld dat deze doubling illustreert zien we in de scene waarin hij het masker voor het eerst opzet. Het beeld gaat van de reflectie van de kale hoofdacteur over naar Driver, die dit spiegelt met zijn masker.

Symbolisch gezien is het Driver's motivatie om zijn (schaduw/schijn) wereld te verlaten en toe te treden tot de realiteit, gerepresenteerd door Irene en Benicio. Films die zich afspelen in de artificiële wereld van entertainment zijn vaak stille hints voor een duale realiteit. Kenmerkend is de scene waarin de bebloede Driver op de set loopt, aangestaard door nep-agenten. Hiervoor, in de sleutelscene in de lift, is gebleken dat de werelden van Driver en Irene onverenigbaar zijn en worden op dit punt definitief van elkaar gescheiden door het sluiten van de liftdeur. Dit filmbeeld doet denken aan de eindscene van The Searchers, alleen is de rol van de outsider hier omgedraaid. Waar outsider John Wayne geen plek heeft bij het gelukkige tafereel daarbinnen, wordt Irene buitengesloten van de keiharde wereld waarin Driver zich begeeft.
De schijnwereld van de set, waarin Driver niet eens opvalt, werkt als metafoor voor de verder afglijdende realiteitszin. Grappig detail is het masker op de achtergrond dat sterk op Blanche lijkt.

Refn verandert dus niets aan de mythe, maar stelt deze zodanig op dat we betekenis moeten zoeken in handelingen, dialogen, visuele hints en associaties, aangezien de gebruikelijke expositie ontbreekt.
Zoals Bernie in de film grapt over zijn films: One critic called them European. I thought they were shit.
De één ziet er (te) veel in, de ander (te) weinig. Het is maar net wat je als startpunt neemt. Bij dit betoog is het de vluchtige aanwezigheid van de schim (voordat hij weer uit ons zicht verdwijnt) en niet een vooruitzicht op veel ronkende motoren, ondanks de verwachtingspatroon die de titel oproept. Of audiovisueel exces.

avatar van Reinbo

Net voor de 5e keer gezien en de film blijft maar groeien. Denk trouwens dat de driver op het eind sterft aan de steekwond. De scene dat hij daarna als dood in zijn auto zit, duurt namelijk net te lang en doet mij dan ook sterk denken aan de vermeende hiernamaals eind van Taxi Driver, het is gewoon te mooi om waar te zijn. Het wegrijden is een symbolische rit. Hij geeft ook niet meer thuis als Irene bij hem langs gaat. Hij is verdwenen, op weg naar het hiernamaals, (of een volgend avontuur?). Naar thuis zo je wilt, want na deze kijkbeurt zie ik nog sterker dat hij een beschermengel/engel des wrakes is.

Twee sterke aanwijzingen daarvoor zijn het constante schaduwspel en high contrast beelden. Zijn gezicht is de vrijwel altijd deels verlicht, deels in de schaduw. Hij draagt of lichte dan wel donkere kleding. De nacht is donker met felle lichten, de dag zeer zonnig met donkere accenten. Dit symboliseert zijn tweeslachtigheid, die ook duidelijk naar voren komt in zijn karakter. En als overduidelijke hint, de cirkelvormige lam die boven zijn hoofd hangt als hij thuis het motoronderdeel verzorgt. Tuurlijk is er daarnaast het thema's zoals de superheld/monster van Frankenstein en worden er nog tal van andere lagen geroerd zoals hierboven mooi omschreven door ToNe, maar het (Los) Engelen verhaal, is voor mij toch duidelijk de voornaamste.

5* wordt hele dikke vette 5*.

In mijn ogen een ontzettend slechte film, vond het echt allemaal langdradig en saai echt met moeite uitgekeken pfff wat een flop

Reinbo schreef:

beste Reinbo nog 1 ding wil ik hierover zeggen: als ik zonder de film uit te zien toch 5 * had gegeven had r geen haan naar gekraaid U in elk geval niet toch?

een pluspunt: als Drive over een paar jaar op TV uitkomt bestaat er een kans dat ik hem evt uit zou kijken. daar

avatar van Reinbo

Nee hoor, als jij schrijft. 'Niet uitgekeken. 5*', neem ik je nog minder serieus. Het gaat mij ook niet om het cijfer, maar om de motivatie. Daarbij is het een ongeschreven regel dat je niet stemt als je de film niet hebt afgezien. Maar als je er echt alles kut aan vond, kan ik het begrijpen. (Dat je stemt dan, dat je er alles kut aan vindt, vind ik vreemd.)

En als ik naar je verdere stemgedrag kijk, kan ik ook daar erg weinig mee. Sorry, kan je niet serieus nemen.

Reinbo schreef:

Moet u mij serieus nemen, heb ik daarom gevraagd? Aub niet zeg! daargelaten wat dat zou betekenen

Reinbo schreef:

U reageert op mijn berichten en neemt zelfs de moeite om mijn stemgedrag te bekijken: en u neemt mij niet serieus? ...

avatar van Reinbo

Tja, ik moet natuurlijk wel serieus beoordelen of ik je serieus moet nemen. Dat verschilt natuurlijk per onderwerp, maar over wat je van Drive vind kan ik je niet serieus nemen. Je hebt de film niet geheel gezien en ik heb ook geen idee vanuit wat voor smaak of achtergrond je je mening vormt. En zoals eerder aangegeven, dit is een andere discussie. Maar je begint een beetje trollgedrag te vertonen, dus misschien moet ik je verder ook maar niet serieus nemen.

Reinbo schreef:
.........Denk trouwens dat de driver op het eind sterft aan de steekwond. De scene dat hij daarna als dood in zijn auto zit, duurt namelijk net te lang en doet mij dan ook sterk denken aan de vermeende hiernamaals eind van Taxi Driver,

Daar had ik ook gedachtes over.
Maar wat betekent dood en wat betekent leven in deze gehele film?
Scenes met dood (en leven) vertonen af en toe mankementen. Ik denk inmiddels dat dit geen slordigheden zijn.

Nicolage Rico schreef:
..........
Heeft het iets met het patroon van het behang (in de hotelkamer) te maken, dat terugkomt op de tegels van de badkamer?

De behangetjes hier en hier vond ik ook erg interessant.

avatar van rep_robert

Brooke-S schreef:

We zitten niet op een stand up comedian forum natuurlijk. Wanneer je hier bij een film iets neer zet wordt het gewoon serieus genomen. Wat is daar raar aan? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Dreiecke schreef:

Daar had ik ook gedachtes over.
Maar wat betekent dood en wat betekent leven in deze gehele film?

Geloof inderdaad niet dat er slordigheden in de film zitten. Er is juist erg goed over alles nagedacht.

Reinbo schreef:

Trollgedrag?! don't make me laugh. Na andersdenkenden toe vertoont jij een ongelofelijke arrogantie die jij je niet eens kunt veroorloven. Trouwens, moet jij niet gauw nog eens Drive bekijken en uitgebreid becommentarieren? Nou vooruit! hup hup!

I rest my case.

Brooke-S

Yep veel plezier met de film die je nu voor de? x ziet en ongetwijfeld zijn er mensen die met smacht zitten te wachten op je zoveelste commentaar erop.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Pagina staat wel weer bijna helemaal vol met de arabieren-avatar ja

Reinbo-meter is misschien betere naam voor deze site

Moet voor andere recensies alweer gaan terug scrollen.

avatar van Reinbo

Het forum is nu eenmaal voor discussies, wil je enkel recensies lezen dan heb je daarvoor: Drive - meningen

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Je voelt je alleen wel altijd de aangewezene om alle discussies te voeren he?

Heel veel goede recensies verdwijnen hierdoor meteen weer naar pagina 5, 6 ,7 , 8 etc. Ik lees liever onder een film recensies dan gezwam over dubbele boodschappen etc. (dit slaat trouwens niet op jou)

avatar van Reinbo

Ik discussier graag over film. Zeker als ik m erg goed of interessant vind. Maar er zijn hier op de site nog ruim 80.000 films waar ik nooit wat heb geschreven, dus Reinbo-meter lijkt me wat overdreven.

Ik snap je probleem echter niet. Voor reviews kan je toch bij meningen kijken.

avatar van DBTim

DBTim

Erg toffe film, het verhaal is dun, maar prachtig uitgewerkt. De slow mo's maken dat je de film heel intens beleefd. De actie scenes zijn bruut en de acteerprestaties zijn ook dik in orde!

moviemafketel schreef:

....... gezwam over dubbele boodschappen ....

.............. mirror, mirror .............. links....., rechts..... of tóch links?

Lol!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

moviemafketel schreef:

Dat hij niet echt een beste jeugd heeft gehad lijkt me duidelijk. De stille schorpioen, die als het moet zeer venijnig en gewelddadig uit de hoek kan komen.

Gaat dit over de documentaire "Bobby Fischer against the world" of heb ik een verborgen fragment in Drive gemist?

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Leuk om te lezen dat mensen zoveel symboliek in een film kunnen vinden waarvan ik zelf soms denk dat de maker dit niet had kunnen vinden.

Leuke recensies!

avatar van skipy05

skipy05

Wat is me deze film erg tegengevallen. Ik had er vrij veel van verwacht ook door de hoge score hier. Verhaal is erg flauw, zit bijna geen verhaal in. Er zijn ook vrij vele stukken die de film langdradig maken en daardoor soms saai worden. Ik had er gewoon veel meer van verwacht.

Brooke-S

Same here: ik had er ook veel van verwacht vanwege de hoge score hier, maar verwachting kwam niet uit. Goh wat prettig om eens een gelijkdenkende hier tegen te komen.